Thursday, November 3, 2011

Aqeef's arrival - part 1

punye laa dah lama beranak, baru sekarang nak update kesahnye..
Aqeef dah nak masuk 3bulan pon dah..

al kesahnye begini..
sehari sebelum Aqeef dilahirkan, hati dok berdebar2 menunggu tanda2 si kecik itu nak keluar..tp sampai ke petang nan ado..
risau ada geram pon ada kot sebab spatutnye 8/8 tu my edd..tamo laa overdue lebeh2..kang tak pasal2 kene induce or emer csect kaa..haihhh
since tiada tanda2 or sakit2 lagi, maka puasa diteruskan..
sempat lah gak petang tu buat kuih buah melaka..
lepas berbuka, incik suami ajak makan satey kajang kat uptown plak..lapar okeh berbuka makan kuih tu je..ingat lepas berbuka baru nak masak2 nasi n lauk..dah org tu ajak, kita ape gik, laju je laa setuju..
balik dari uptown, zus zas zus zas laa saya kat dapur masak nasik dan lauk untuk sahur esoknye..
siap masak2, trus tidor..[bila dah sarat, cepat je laa badan letih..puasa plak tu lagik laa tak laratnye]

dekat pukul 3am camtu terjage..
sbb sakit perut sangat..pergi toilet takde plak nak buang air besar..
check my panty, takde bloody show, oh bukan nak beranak lagik laa kot..
so saya solat insya' kejap then try baring..
mata tak leh lelap..sbb sakit perut dah melarat ke pinggang plak..
haih ati dah rasa lain macam je ni..[tp taknak laa mengharap sangat, dalam hati: false alarm je kot]
baca yassin kejap, then trus carik akar fatimah nak rendamm..prepare je laa kan..mana tau sudah tiba masanyaa...
kuarkan ayam, nak goreng tuk sahur..[huih ada hati lagi ni nak sahur dan posa]
sakit pinggang dan perut tuh datang makin kerap plak..
so ape gik, amik ip4 bukak stop watch tuk tgk time interval contraction yang datang..
contraction comes every 7 to 10 minutes..
oh lambat gik ni..takpe kita tunggu lagi..
kejut incik suami, bagiktau dia saya dah start contraction..
dia dengan lalok2 tu "betul ke?" ..kewl je dia baring2 lagik..mungkin nak sambung tido lagik..
saya kejut lagi supaya dia bleh bangun tuk sahur..
aariz pon bangun jugak time tu..[haih kejut orang lain, orang lain yg bangun]..
lepas sahur tu incik suami tanye nak pi spital ke..saya cakap tunggu dulu laa..kang pergi awal2 takut kene balik rumah balik..
so incik suami pon siap2 tuk pergi kerja..
saya ngan aariz baring2 sambil tgk ultraman..
contraction makin kuat..dah menular sampai ke bontot plak..
tp still bleh tahan gik..
dalam pukul 7am, tokma call[cam tau2 plak dia saya tgh sakit]..borak2 kejap n tanye itu ini, then janji ngan dia jumpa kat hospital tuk pass aariz kat tokma ngan tokpa..

pukul 8.30am!
incik suami sampai dari tempat kerjanya..time ni contraction dah every 5minutes..
siap2 then trus gerak ke hospital..
sampai kat tol sunway jem gila babas..yg mmg tak gerak tu..
nasib bayek bukan nak terberanak sangat..kalu tak, agak2 nye slamat dah saya branak dalam kete kot..jem punye laa teruk!
time ni mmg dah tak keruan sebenarnye tiap kali contraction datang..risau pon yer, takut terpecah air ketuban dalam kereta pon yer..naya je kang..[tp ofkoslah tak berlaku insiden2 yg tak diingini - alhamdulillah]
sampai2 je spital trus tuju klinik dr raja dulu..[tamo serang emergency sbb saya rasa blom betul2 nak beranak lagik]..
oh disbbkan saya dah overdue satu hari, dan dah ada contraction, nurse tu senyum2 sambil kata: 'sudah tiba masanya".. trus saya dapat jumpe dr raja, cut turn org lain..huhu
Dr. raja check, saya dah dilated 3cm tapiiiiiiiiiiii.....kepala baby jauh lagi..
oh tidakkk!!! dup dap dup dap jgn lah benda yg tak diingini terjadi..
dr raja tanye nak balik rumah dulu ke atau nak drip? kalu drip, by tengah hari dah settle..
cepat2 saya kata tanak drip..sbb dah tau kalu drip for sure sakit gila nanti..tp saya tanak balik rumah jugak..sbb kang nak menempuh jem lagik skalik, tak sangguppp!!..
so Dr. Raja suggest saya stay dalam ward tp kene jalan pusing2 dalam ward supaya baby turun cepat..kalu terbaring je takde graviti katenye..
yg kalutnye kat reg counter..nurse dari emergency tu seboleh2nye nak hantar saya trus ke labor room..
padahal nurse Dr. Raja dah bagiktau supaya hantar saya ke ward saje..
saya masa tu dah tak pedulik dah, contraction yg datang lagik perlu dipedulikan..

sampai kat labor room, labor rooms penuh sesak..
pagi itu sahaja ada 4 org tgh nak beranak..nurses and midwives semuanye busy..
saya hanye sempat diberi kerusi tuk duduk menunggu..
berkali2 midwife kat situ minta maaf sbb dia terlalu busy tak sempat nak handle saya..
saya senyum saje..alah saya tak kesah pon, saya bukan time2 tu sakit sangat nak beranak..
pada saya, saya laaaaaambat gik nak full dilatednye..
tak lama lepas tu saya dibawa ke ward biasa..
CTG was put on me, so 15 minutes tak bleh gerak ke mana2..
sempat intai graf kat kertas tu, baru 70% tp mak oii sakit wehh skali dia datang!!
hati masih kental tak mahu epidural..
rasa tak sabar nak bangun, sbb berbaring tak membantu progress dilation..
dapat je bangun., tmpat pertama dituju adalah toilet..
asik nak terkucil je..
tak lama lepas tu, dalam around pukul 12pm, tokma n tokpa sampai..
kelaparan gila time tuh..tp takut nak makan berat2/banyak..takut kang terberak plak time meneran..
my mom suh makan, kang takde tenaga plak katenye..
so makan laa sket..eh takde laa sikit, semangkuk bubur nasi tu licin! haha sempat order bubur ayam sbb teringat bubur ayam columbia asia sedapp..huhu
lama jugak tokma n tokpa menunggu saya di situ..tp saya suh mereka pulang..rehat2 di rumah dan lebeh afdhal bawa saje aariz pulang sbb tengok si aariz tu dah tak duduk diam lari ke sana sini..penat incik suami nak kejar dia..dah lah puasa..
saya truskan berjalan keliling ward..sambil baca 2 ayat tak henti2..:
1. LA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZ ZALIMEEN - doa nabi Yunus ketika dia dalam kesusahan(perut ikan paus)
2. ALLAHUMMA YASSIR WALA TUASSIR - doa memohon diberi kemudahan dalam urusan

pukul 1pm, nurse suh isi form tuk masuk ward lain plak..
tp bukan single room..double bed..bila tanye single room, semua full..
so nak taknak, masuk laa double room..nanti ada single room pindah lagi..
saya memang 'saie' koridor ward tgh haritu tak berhenti sambil mulut kumat kamit..['saie' = ulang-alik (ceywah macam2 lah kamu ila..saie plak..yer lahh amik mood org musim haji ni kan hihi)]
berhenti skejap bila contraction menyerang..
now contraction dah every 3minutes..

pukul 2pm!
tunggu punya tunggu, tak nampak pulak batang hidung Dr. Raja ni..kata by petang nak datang check saya..
nurse kejap2 datang tanye "camne contraction?" "ada rasa nak terberanak tak?"
"kalau ada rasa sakit sangat-sangat bagitau"..
so far sakit contraction masih boleh ditahan..tak sakit sangat compare contraction masa kena induce time aariz dulu..so saya jawab laa "tak sakit sangat lagi"..padahal time tu dah 3minit-3minit-contraction datang..
sian tengok encik suami..melanguk tunggu saya..sampai ke petang tak beranak-beranak jugak saya ni..
nak suruh balik, kang buatnye tetibe saya beranak, tak sempat plak dia..

pukul 6pm!
sampai sudah Dr. Raja tak datang-datang jugak..busy sangat dia..almaklum laa 3 patients dia beranak dalam hari ni..masuk saya 4 org! fuuhhhh..sure penat kan..bulan2 puasa ni..
semakin sakit! kali ni contraction makin kerap..kejap-kejap 2minit..kejap-kejap 3minit..
encik suami panggil nurse..tapi nurse suruh tunggu midwife datang..
midwife datang sambil senyum2.."sakit sangat ke?"
saya: "sakit!"..
midwife: "ok baring, kita tengok"..
godek-godek..seluk-seluk.. "ok 4cm dah"
saya: "aiseh baru 4cm?..1cm je gerak? aduyaii"
saya ape lagi, midwife kuar je dari bilik, saya gigih bangun nak sambung 'saie'..
tapi memang tak buleh jalan time ni..
sakit mencanak-canak..menggigil lutut beb..

pukul 6:30pm!
encik suami panggil nurse lagi..
seperti biasa, nurse panggil midwife..
tak lama lepas tu midwife datang..
dia advice saya masuk labor room so senang dia nak monitor..
masuk labor room mengalir air mata!
sorang lagi midwife dalam labor room tengah menunggu..
"sabar..jgn nangis..kita tau memang sakit..ni bukan anak first kan?"
wohh lagik mencurah2 air mata i! [kecik ati saya, saya tengah sakit tau] - garang betul midwife sorang lagik ni..[ok saya namakan dia midwife2]
midwife yg pertama[midwife 1] lembut je orangnya.. i loikee..
dia seluk2, godek2.."dah 6cm"
eh skejap je plak..ingatkan lama lagik..
oh time ni sakit memang tak tertahan lagik dah..
mak uyaiiii sakit gilaaaaa!
[haa amik ko ila! tadik tak sakit konon! nak amik epidural tak sempat dah!]
kasik gas pon tak membantu pon..lagik rasa sesak ada laa pakai topeng gas tu! haih!
time tuh jeling kat mesin CTG tuh mmg graf tu cecah sampai 150..[memang sakit! series weh tak tipu!]
midwife1 seluk n godek-godek lagi.."6cm lagi"

pukul 7pm!
sunyi sepi labor room..hanya bunyi mesin CTG and mesin check heartbeat baby kedengaran.
midwife1 datang check lagi sambil senyum-senyum.."sakit sangat ke?"..
saya hanya mampu mengangguk..
dia seluk dan godek-godek lagi.."7cm dah..second baby kan, laju sikit"
midwife1 tu suruh encik suami pergi ambil makanan untuk berbuka puasa..
tapi encik suami senyum je..tak mau makan dalam labor room la kot

kol 7:30pm!
midwife1 dan midwife2 datang bawa kurma..
kasi encik suami..derang suruh encik suami pergi berbuka puasa dulu..
encik suami dah siap tapau mee goreng from cafe bawah..so dia just pergi ke bilik saya tadi tuk makan..dan turun ke surau untuk solat..

kol 8:30pm!
encik suami selesai urusannya..
dengar suara Dr. Raja dari jauh menegur midwives..[yey Dr. Raja sudah datang!]
ntah apa derang cakap2 saya lupa..tp ada kaitan ngan report pasal saya laa kot kan..
kali ni Dr. Raja seluk dan godek-godek pulak!
oh kaler ni rasa nak menjerit pon ada!
sebab time Dr. RAja seluk tuh laa contraction tengah datang!
"sakit dokter sakit!!!!"[saya tak jerit la tapinye]
"eh kena laa buat time contraction, kalau tak, baby tak boleh pusing.."
oh dia nak pusingkan baby rupanya..
rupa-rupanya baby mengadap ke atas..[patutnye baby mengadap ke bawah]
Dr. Raja: "ok ok kita kasi drip laa"
Dr. Raja: "nak pethidine?"
saya: "apa-apa lah doktor..saya dah tak tahannnn"
maka kene lah saya dicucuk di tangan dan di bontot.. [ouchh!]
tapi saya rasa pethidine tu tak membantu pon?
sakit gila-gila ni sampai saya rasa nak terberak semua ada..
kene seluk lagi! "8cm"
kali ni memang saya macam orang tak betul jugak laa..lalok habes!
rasa ngantuk, tapi nak terberak, nak terkencing semua ada..macam maner tu?
midwives dua-dua pesan jangan teran dulu..belum full dilated, nanti serviks bengkak..
tapi tak boleh tahan weh..memang rasa nak meneran sangat2 bila contraction datang..
sampai saya kejap2 baring, kejap-kejap duduk..tak tenteram saya atas katil tu..
sampai midwife1 tu takut laa kalu-kalu saya tak duduk diam, jatuh katil pulak..
haih tetibe rasa nak terkencing sangat2..
midwives tak bagi bangun..kang terberanak dalam toilet plak kang..sape yang susah?
jadik terpaksa laa masuk tube!
uyaiii senakkk jugak! first time kene ni..
derang suh kencing je kalau nak terkencing...
[oh air ketuban saya tak pecah lagi time ni]

pukul ??pm [oh masa ni tatau dah pukul brape..tak tengok dah jam..]
tak pedulik dah benda lain..janji nak settle je secepat mungkin..
midwife2: "meneran jangan keluar suara" "nanti nak teran, cuba tundukkan kepala, dagu kat dada"
haihh orang tengah sakit2 ni banyak plak yang dia soundnya pulak..
seluk lagik..
midwife1: "ok dah boleh panggil Dr."
midwife2 calling2 then tak lama lepas tu Dr. Raja pon sampai dengan lajunya..
sekali teran saja, "kuwek!! kuwek!!" anak saya pon keluar!

ehhh blom habis lagii...ada lagiiii...
hohhh panjang berjelaaa cerita ni..
nanti lah saya sambung! sure korang penat baca kan?
tungguuuu part 2 ok?

bersambung....

9 comments:

  1. ya allah..berdebar sungguh nie....
    my edd is 19 nov nie..tp based on kakak die awal 2 minggu
    so...anytime from now...wawawawa

    ReplyDelete
  2. takutnya..lama jugak di labor room..ingatkan anak kedua x lama mcm tuh..
    ruhil dulu pun mengadap ke atas.. doc pusing jugak.. tp ms tu on epidural, so xrasa pape..

    ReplyDelete
  3. Waa eray, tak lama lagi je ni.. All the best ya! Semoga dipermudahkan..

    Ibu ruhil, itu laa.. saya ni mmg jenis lama dlm labor room.. Aariz dulu pon satu hari saya dlm labor room.. Tapi masa aariz, amik epi.. So takde rase apa2.. Skejap je rasa sakit contraction..Kali ni konon nk try tanak epi, hamik!! Rasakan!! Barulah saya tau camne contraction sebenar dan camne nak meneran..

    ReplyDelete
  4. hoho i x penah rasa sakit contration tu macamana. tahu2 ritu serah diri je. tapi sakit lepas operate lagi azab kot. btw, teringat aku yang time nak beranak tu ko sempat lagi berwhatsapp dengan aku ngan mancet kan hehe. hebat lah ila. selamat dah dua anak ko kan. pasni, cuba lagi untuk baby girl plak yeeee hihihi

    ReplyDelete
  5. huu takpe atul, next baby try for normal ok? then rasa camne sakit contraction tu..memang pengalaman tak boleh dilupakan lah..huhu
    hihi..harus! harus cuba untuk baby girl pulaaa..tapi harap2 lambat lagi..aqeef baru je lahir kot..
    hehe ko nak beranak arituh pon kita dok berwasap2 lagi malam tu..ahaha

    ReplyDelete
  6. hoih seram sejuk aku bace ni real gle cm aku lak yg dok menahan sakit huhu.tbe2 xnak ngndung lg leh tak takuttttt huhu

    cpat smbung ila.nk smbung sakit sme ni gulp!

    ReplyDelete
  7. uuiii...
    menggeliat aku atas kusi ni baca....hahaha
    aku dulu induce, aku berjalan byk gak lepas induce tu. so menolong gak aa cervix dilate.
    tp lepas 6 cm tu aku tak tahan daaahhh....

    epidural pleaseeeee.....siap merayu2 bile nurse tu tanak bg. aku kata aku nak gaaakkk!!

    last2 aku bersalin tak rasa pape gak. cuak gak dgr cite ko. tau sure aku nak natural ke ape nanti ni...(walaupun lambat lagi...hehe)

    ReplyDelete
  8. ha seb baik ko tanak drip,aku drip aritu contraction smpai 160 ok maksima,huhuhuhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...