Wednesday, November 9, 2011

Aqeef's arrival - part 2

ok ok saya sambunglah ni..
sambungan dari Aqeef's arrival - part 1

sekali teran saja, "kuwek!! kuwekk!!" anak saya pon keluar!
alhamdulillah selamat semuanya!
senang pula kali ini.. memang baby dah nak terkeluar sangat dah kot, sbb masa Dr. Raja datang tu, dia dah senyum senyum sambil kate "ok ok ok"..
penatnya tuhan saja yang tahu..
memang lembik longlai laa..nak angkat kepala pon tak larat dah..[beza kali ni ngan beza aariz dulu..kali ni penat menahan teran..dulu penat meneran(teran banyak kali tak keluar2, last2 terpaksa pakai vaccum)..]
lepas midwife settle sedut2 n timbang baby, trus plupp! dia letak baby atas dada saya..
panas je rasaaaa.. hilang semua rasa penat n sakit!..dan-dan time tu jugak nak try breastfeed!
Dalam labor room tu jugak saya terus breastfeed Aqeef!
Alhamdulillah aqeef sangat pandai..skali sua trus ngappp! midwife puji2 "pandainya dia!!"..huu [kembang kuncup mak! - puji anak, mak yg kembang! ape daa]

pukul 11pm!
saya ditolak masuk ke ward..
baby dihantar ke nursery..
daddy kene pulang..sbb double bedded husband tak boleh stay..sedeh!
tapi ok juga en. suami pulang ke rumah..dapat dia betul2 rest..tido atas katil yg empuk!

then every 2hours nurse datang sorong baby..suh kasi bf..
first time baby datang, around 12pm..tak mandi lagi kata nurse..
rambut still melekit2 tp dah bersih laa takde darah2/lendir2 dah..cuma tak mandi je lagi..
baby sedut[suck] sampai tertido..
saya tau memang susu tak banyak lagi..tp baby tak marah2 pon macam aariz dulu..
ok je dia..
2nd time datang, around 2am..[memang dah set alarm tuk bangun every 2hours nak call nurse mintak hantar baby..tp tak sempat call, derang dah siap2 hantar dah - good!]
dah wangi dah!! wangiii gileeeeeee!! bezz gilerr bau aqeef time tu! sampai nak cium banyak2 kali..syiok tengok baby lena tidur..tp i kejut jugak nak kasi bf..
pon dalam tido dia ok je sedut..melekat & melekap!
memang tak susah lah nak bf kali ni..alhamdulillah Allah permudahkan semuanya..
dulu pon takde laa susah mana pon..berjaya juga bf walopon dalam agak kepayahan sikit..aariz dulu first 2 days tak pandai sangat melekap..kene buat macam2 cara..

maka bermula lah rutin 2jam 2jam tidoku..

sampai waktu pagi..danggg!
nurse asik dok tanye dah berak? dah kencing? dah salin pad?
alahaii benda yg paling menakutkan berak tu!
first time nak masuk toilet tukar pad n kencing adalah sangat mengerikan!
gegel jugak lutut sbb tak gerak/bangun dah lama..
kencing setel! salin pad pon setel! tak menjadi masalah!
berak? blom lagi terasa..jadi tamo paksa..
nanti minum duphalac yang doktor kasi for sure ok punye lah!

dan petang itu jugak saya mintak Dr. Raja tuk discharge!
yey dapat balik rumah awal! tamo dok hospital lama2..

meh meh kita layan gambar meh..penat kan baca? i sajikan u ols dengan gambar pulak!

masa ni blom drip dan blom cucuk pethadine kat montot fresh from the oven!bersih je aqeef..berkat minum air kelapa hari2 dekat2 nak beranak tu laa..


mari pulang anakku!!

"keluarga bahgiaaaa aaaaaa" [ala-ala nasyid kumpulan saujana]..insya Allah! amin!

TAMMAT!

2 comments:

  1. pandai aqeef melekap yer, anneesa pun sama. tu yang aku kagum giler. rasa best sangat first time dapat rasa anak kita pandai melekap kat ibunya kan.. tp anneesa dulu lepas bf masih nangis, mngkin x cukup susu sebab dia kan bambam.. hehe. padahal susu dah ada., nurse cakap patutnya cukup..

    ReplyDelete
  2. aduh aduh...
    teringat masa aynur baby...

    mellow je aku rasa teringat sume tu....hehe. the feeling of having a small being yg sgt bergantung kepada kite...tidak la kata aynur tak bergantung pd aku skang. tp skang dia dah besar sket la kan...

    take care ila.... =)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...