Tuesday, August 31, 2010

balik kampongg ooo balik kampung

macam jauh sangat laa kampung aariz tu? eh jauh ok..
2 jam perjalanan terasa macam 8 jam..[wah cam balik kelan.tan plak]..
mana taknyeh..anak bujangku sorang tuh mmg langsung tak bleh dipegang..
dok dalam carseat tuh sempat laa setengah jam je..tak sampai seremban lagik dah meraung2 mintak nak kuar..lagik dibiarkan lagik kuat dia meraung bagai nak rak..siap merah2 padam muka dia menjerit+meraung..berjurai2 air mata[pelakon air mata sungguh]..macam2 benda dah kasik tuk pujuk, tak jalan gak..henpon,wallet,remote control, kunci..semua lah benda2 yg dia suka gila nak main, pon tak jalan gak tuk pujuk dia..senyap skejap bila bagik barang2 tu, lepas tu...trus campak je semua benda2 tu..haih..
bila mama dah tak tahan dengar, terpaksa laa gak kuarkan dia dari carseat tu..dapat kuar je trus senyum2 suka..hish..
bila dah kuar, haa mula laa aksi pusing2, lanyak2 berlaku..kita plak risau kalo jadik apa2, kene laa pegang dia kan..ohh mmg tak terpegang laa..budak itu mana suka org pegang2 dia..ish
tu baru nak balik mlk tu..blom balik pahang lagik..adoi risau nih nanti raya nak balik pahang macam mana plak pe'elnye..

balik kali ni spesel sket..ari pertama berbuka bubur lambuk MIL+tahu sumbat...mmg marveles..[mesti korang kater laa bubur lambuk je]..hey korang tak rase gik bubur lambuk MILku..sedap weh! lain dari bubur lambuk yg kat mesjid2/surau2 tuh..
aariz makan bertambah2..malam tu je dia makan 2 kali..lepas berbuka tu mokde aariz suapkan dia, habis gak laa sepinggan..lepas tu org balik terawikh, dia sambung lagik join ngan org balik terawikh tu..haa dah nak tido tu, bleh gik dia makan2..wahh mmg berselera sungguh dia..
gembira kitorg tgk dia makan macam tuh..yer laa seminggu ni dia asik muntah2 je kan..tamo makan tamo susu, berat pon turun dah..9kg je sekarang..sian kan?dulu pernah cecah 10.2kg..pastuh turun 9.6kg..pastuh 9.3kg..sekarang?9kg je! makin susut!
haha aku dah siap2 amik resepi from MIL..nak masak bubur lambuk tuk aariz je lepas ni..biar dia makan banyak2..tambah lagik berat badan dia..hehehe..
ari ke-2 berbuka, lauk kari itik! sedap weh! nyum nyum..
sepanjang kat melaka, keje aariz, tawaf satu rumah wan n tokbak tu.. mentang2 laa rumah wan tuh bleh tembus sana sini..mmg tak diam laa dia..kejap2 je ilang..dia dok tawaf satu rumah..kitorg naik hairan dia macam tak penat plak jalan/main tak berhenti..berpeluh2 satu badan..tanak tido siang plak tuh..malam, selagik tak kol 11:30pm taknak tido[waktu tido aariz biasanye kol 10/10:30 paling lambat]..hebat betul tenaga dia

ari ke-3(senin) kitorang balik sepang..singgah sepang nak kasik kuih tat nenas PIL kirim..huuu tat nenas pon spesel tau..homemade by my PIL ok..makan masa panas2 baru lepas bakar tu fuhhh! terangkat!
siaggah sepang adalah jugak tuk kasik duit raye kat paksu aariz yg bakal terbang semula ke negara terchentanye ari khamis ni..sian paksu..tak dapek beraye kat malaysia..kelas dia start semula ari senin depan..sian sian..
tp untungnye kitorg, disbbkan paksu nak balik dah, tokpa masakkan ketupat n tokma plak masakkan rendang daging for berbuka tadi! raye dah kitorg ok! ketupat anyam ni tau..bukan ketupat segera tuh..haa bezz tak bezznye laa paksu..segale ape je dia nak makan, org tunaikan..
ada lauk ikan patin jugak tadik..fuh fuhh leleh..
kalo dah kat sepang plak, keje si aariz dok ulang alik naik turun tangga..yg pengsan bapak/mak/macik/tokpa/tokma dia laa..nak kene iring dia naik turun tangga..mmg tak dapek laa kalo nak kasik dia main tangga sorang2..kang tergolek sape nak tanggung?
dah naik, nak turun plak, dah turun, nak naik plak..haih cuba laa halang, satu taman bergema dia punye jerit..pantang lepa laa dia..kalo kat dapur, terbukak je pintu sliding tu, laju gila aa dia tuju..tokpa kene pasang pagar ni..

oh pe'el aariz sekarang, pantang nampak mama dia pakai tudung..jgn arap laa kalo kita dah siap2 pakai tudung ni tak amik dia, sure melalak sakan..org lain amik dia pon dia tanak..takut kene tinggal kot? hish ada ke ptt kita nak tinggal dia? mustahil laa kan..
mama dukung je dia, trus senyap..senyum2..siap babai2 lagik org lain..
ok kalo dah dukung dia, pastu cubalah aku duduk balik..meraung laa dia..tarik2 kita suh bangun..aku try gak laa tadik dia dah nanges2 tarik2 suh aku bangun, aku tanggallaa tudung..bleh plak lepas tuh dia tunjuk2 tudung, suh aku pakai balik..aih
pada dia, dah siap2 pakai tudung, apsal nak dok balik? gerak laa cepat..ikut prangai sape laa gamak nye tu? macam pernah je salah sorg adik bradik aku prangai camtu..aaaa sila jawab![bukan angah eh.. ofkos!]
haha naseb bayek dah pandai salam sekarang..siap cium2 tgn lagik tu..pandaii!! senang le nak dapat duit raye nanti! kakaka

alah risaunye nak balik raye nanti..balik pahang, sure jam nye.. bersesak2 ngan org yg nak balik t'ganu/kelan.tan skalik! tsk

Thursday, August 26, 2010

Useful Tips - Correct timing to take water

I have something good to share with you guys..[someone fwded to my email]
Correct timing to take water, will maximize its effectiveness to Human body.

  • Two (02) glass of water - After waking up - Helps activate internal organs
  • One (01) glasses of water - 30 minutes Before meal - Help digestion
  • One (01) glass of water - Before taking a bath - Helps lower blood pressureOne
  • (01) glass of water - Before sleep - To avoid stroke or heart attack
try laa amalkan tips ni ye kengkawan..



bulan puasa ni, alhamdulillah penghasilan susu tak putus..[walopon susuku tak selebat zaman2 aariz sebelum 1thn]..[fyi, saya dah stop fenugreek..sbb masuk botol ke-2 saya telan pil2 tu, susu saya takat tu je tak berubah sangat pon - awal2 tu lebat gak..tp lama2 dia tak berkesan dah]
sebelum tido minum air masak segelas..
time sahur, bangun2 je trus minum 2gelas air masak..lepas makan tu 1gelas horlicks + 1gelas anmum + 3bijik kurma + last skalik 1gelas air masak tuk ilangkan rasa manis2 kat mulut..
so far alhamdulillah, pam2 takde laa keciwa sangat..ada laa hasil yg bleh dibawak balik tuk aariz..
berusahalah!

Tuesday, August 24, 2010

aariz dan songkok rayanye

haa dah alang2 sampai shah alam ari ahad lepas, kami lajak ke pkns tuk misi mencarik songkok aariz..
sebelum ni dah sampai dah situ..seminggu sebelum puasa..
tp time tu tgk2 je..sbb kebetulan temankan wan aariz shopping jubah raya..
tanya2 booth kat tgh2 tu, katenye songkok yang sesswai tuk aariz saiz 16..tp yg dah siap, saiz 16 mmg susah nak dapat..n kat kedai tu saiz paling kecik 19 1/2..
kene tempah laa nampak gayenye..bila tanye kat mana bleh tempah..bleh ke org tu kate tatau..cais..kemut!
jadi plannye raya taun ni songkok aariz kene laa carik kedai tuk ditempah..tatau kat mana nak tempah..tanye mancet, dia dulu tempah kat selayang..adeh jauhnye..tamo tamo..kene carik tmpt yg dekat dan senang nak pi..kang pi tempah jauh2,kat selayang ke kat masjid jamek ke, dah satu hal nak pi lagik skalik meredah kl tu tuk pi collect plak..leceh sungguh..
dari hari ke hari..tak tempah2 jugak songkok si aariz..sampai laa sabtu lepas..mancet dapat songkok basil kat pkns shah alam..saiz 18 katenye..tayah tempah..ada je jual kat booth bawah2 tu..huu..kitorg pon mencuba laa naseb..
pi lagik skalik pkns carik..kalo takde kat booth bawah2 tu, bleh laa tawaf turun naik pkns tuh carik kedai yg bleh amik tempahan songkok..
skalik ari ahad tu, try punye try, rupenye kepala aariz saiz 18 jugak..cais! tipu laa org tu arituh..
mulanye kitorg serang tingkat atas dulu..dari satu kedai ke satu kedai..bila tanye songkok tuk budak cam aariz, semua geleng2..takde saiz..
sampai laa satu kedai ni, kitorg ternampak ada saiz 18 1/4..kasik try sama itu aariz, taraaa longgar sket..bleh masuk 2 jari lagik kat songkok tu bila dia pakai..songkok santek dah..tebal, tinggi[songkok org johor] dan kemas..tp longgar sket..saiz 18 takde plak..
makanye kitorg pon trun laa ke bawah..misi mencarik songkok saiz 18 bermula..
2 3 booth jugak kitorg tanye, semua geleng2 kater takde saiz..siap ada tu cam nak tanak je layan..ape daa cam tanak berniaga je..[bak kater daddy, dah kaya agaknye..untung dah banyak]..hish..takpe takpe..dia tamo jual, kita pon tamo beli laa..hahaha
tak lama lepas tuh, ada laa jumpe satu booth jual songkok saiz 18..try kat aariz, dia dok asik cabut2 songkok tu..adoii tak sempat nak tgk kehenseman dia bersongkok..mmg cam dah ngam kat kepala dia, tp tgk songkok tu cam nipis dan tak berapa kemas..ye laa harge pon rm10 je..
takpe takpe..kitorg pon buat alasan, "longgar laa, ada tak saiz lagik kecik?"..mmg takde laa kan..haha bijak tak? alasan tamo amik, nak pi carik kat kedai yg lain..
kitorg jalan2 lagik sambil menikmati lagu kosert kat tgh2 tu..ada plak persembahan kat situ..ada artis..ramai! tapi kami tak heran pon..haha..sbb misi utama songkok aariz masih tak tercapai..
skalik lalu depan kedai jahit kat tepi2 tu..kedai ni siap buat capal lagik..ada songkok depan kedai dia..ada saiz 18..try2 kat kepala aariz, elok plak dia tak cabut..dia leka kene agah ngan mamat kat kedai tu kot..ape lagik, trus laa beli..nampak cam ok je..kemas, tebal tak tinggi sangat..[sebenarnye tak minat songkok tinggi2..cam klaka je..]
harge pon murah je..haha ok laa tu labu..ntah2 tak lama pon aariz pakai..tatau laa brapa lama je bertahan songkok tu atas kepale dia..mari kita tunggu dan lihat saje lah nanti!

ni gaya2 aariz memakai songkok dengan sendrinye[sbb kalo kitorg pakaikan, dia asik laa nak cabut]..kitorg suh dia pakai..macam2 laa cara dia pakai..
taraaa...last2 baru betul..

Monday, August 23, 2010

Farin's New Arrival

Semalam, ahad, kami[kami sekeluarga dan mancet sekeluarga] pakat2 ke seksyen 7, Shah Alam tuk melihat baby baru aunty Farin.. Aynur Khalesha Ahmad Khairudin..lahir 17 August 2010 @ 6:20pm..3.15kg
lagik besar dari aariz masa lahir..tp bila tgk smlm, ish keciknye aynur..kalo aynur yg 3.15kg tu kecik, aariz lagik laa kecik nye..tapi tak sangka eh mama bleh handle aariz..smlm tak angkat/pegang pon aynur..sbb takut..kecik sangat..baby baru lahir kan,mesti lah kecik dan 'fragile'..
dulu masa aunty farin datang melawat aariz baru lahir, dia masih tunangan org..
aariz lahir 2 hari lepas mama makan lauk kenduri majlis pertunangan aunty Farin..
sekarang aunty farin bertiga sudah..cepat sungguh masa berlalu..kan? muka aynur saling tak tumpah iras muka abahnye..
comel! tidur je walopon kami kelilingnye terbahak2 gelak dan bising berborak..
tunggu laa..besar sket, bleh laa aynur main kejar2 ngan abg aariz n abg basil..
congratulation farin n pakdin!
selamat berpantang parin!

tumpang baring sket yer aynur..

Tuesday, August 17, 2010

puasa penuh??

tak suke tak suke!!! tak sukeeee!!! baru je semangat nak puasa penuh lagik tahun ni..
semangat gigih masak2 tuk berbuka puasa..beef lasagna laa, lauk pauk la, pastuh baru je plan nak wat kueh cakoi cam taun lepas..haa gigih seh..
trus down bila p datang melawat..awal plak tuh! haih
sian En. Daddy sahur sorg2..i tak semangat tau nak bangun sahur bila tak perlu posa..adoi..betapa tak bezznye![haha tp time buka posa i nyebok skalik buka posa ngan dia] akaka..
alaaa camne ni nak dapat duit raye dari daddy kalo tak posa penuh?? ee tak bezzz nye tak bezz nye mengenangkan nak kene ganti posa nanti..
daddy kater ok lah tuh tak dapat puasa penuh..kalo puasa penuh thn ni, alamatnye aariz dapat adik lah..aiyoyo ke situ plak dia..

tengah layan lagu raye syahdu ni..sbb down tak dapek posa penuh thn ni..boleh?
eh kueh raye korang dah tempah? huu tgh mengusha2 kueh raye ni..nak order sajaa..huhu[baru 7 ramadhan, dah semangat nak usha2 kueh raye + dengar lagu raya]
macam2 kueh raye eh sekarang? cun2 plak tuh rupa bentuknye..tapi tatau laa rasanye camane..arap2 sesedap rupenye yg cantik molek..

kepada yg tengah berpuasa, dan masih tak tinggal lagik..slamat berpuasa dan tahniah!
saya cemburuuuu!

Tuesday, August 10, 2010

Aariz 1st Birthday Party

seperti yang dijanjikan...
arini baru je tadik kitorang dapat gambar2 from our official photographer..
dengan speantas kilat update blog..
amaran!! entri ini entri paling banyak gambar..

antara pencuci mulut:
antara tetamu yang hadir... tengok laa anak dara si fatih ngan anak teruna si farah..bukan main lagik bersuap2..
sesi potong kek
pemenang adiah pakaian mengikut tema..
basil, luqman wazif, dan pasangan yan+wasil(somi isteri ni dedua pakai baju superman)

cutie gurls of the day:
cute boys of the day:

cute babies of the day:

ni lah photographer kami.. maklong nadia aariz a.k.a mama aariz's caousin banyak sangat gambar..tak terupload..tak puas tengok? bleh jenguk lagik banyak gambar kat nadia studio fesbuk

terima kasih kepada semua yang memeriahkan majlis..maaf atas segala kekurangan di sepanjang majlis..jangan serik nak datang lagik apa2 majlis kami ye?

Monday, August 9, 2010

salam ramadhan



KEPADA SEMUA SAHABAT..
AMPUN DAN MAAF DIMINTA..
SUPAYA JIWA KITA LEBIH TENANG KALA MENJALANI IBADAH DIBULAN MULIA..
semoga Ramadhan tahun ini menyuntik lebih banyak hidayah dan kita kekal mengamalkannya sesudah itu..amin

Tiada hari seindah Jumaat,
Tiada kata seindah Zikir,
Tiada Ibadah seindah Solat,
Tiada Bulan seindah Ramadhan.

maaf di atas segala ketelanjuran..
Salam Ramadhan Al-Mubarak dan Selamat Berpuasa...

Tuesday, August 3, 2010

Aariz Birthday Party Sneak Peek

what a blast! ramai sungguh yg datang memeriahkan suasana..[kesian korang terpaksa berhimpit2 cam sumbat masuk bas mini je..rumah kecik sangat]
terima kasih banyak2 tak terhingga buat tetamu2 yg sudi hadir..
and thank you so much for all the lovely gifts!..[huuu bleh sampai 3thn mama and daddy aariz tayah beli toys dah tuk aariz]..
mari kita intai sket gambaran sebelum majlis..
sori yeh ni je so far gambar yg saya ada..saya langsung tak pegang camera, so takde gamba pon sekitar majlis..tunggguuuuuu our photographer kasik eh? once received, sepantas kilat akan saya update lagik!

deco yg tak berapa siap lagik..

birthday boy yg gigih menghias meja sampai masuk bawah meja.. party packs

kita tgk siapa yg kenaaa!! siapakah tetamu yg bertuah pada aritu yg berjaye mencurik hati juri? nantikan!
[hadiah tuk pakaian mengikut tema]
birthday boy bz seh..sebok menyiapkan party packs, tekun belajar buat balloon bunge[cam clown slalu buat tu]..tengokk! balloons pon dia pam sendrik...hebat!
alamak! terlupa sudaaa..terlupa nak mandi..tetamu dah nak datang ni..camne ni mama?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...