Wednesday, June 23, 2010

Aariz turns 1 @ GC - 2nd day

awal gila kitorang bangun..6am..semangat ni nak pi Movie World
kat luar dah terang benderang macam dah pukul 8am
sejuk ya amatt pagi di GC..nak pijak lantai pon terjengket2..
breakfast pagi tu : sandwich tuna dan sandwich sambal ikan bilis..mmg masyukkk!!
tup tap tup tap kol 9am kitorang keluar dari hotel menuju ke bus stop berhampiran..
bas yg perlu diambil ke movie world = TX2
kitorang dah berkira2 smlm kalo amik daily ticket adalah yg paling menguntungkan..bleh turun kat mana2 dalam range zon11-zon14 dan hargenye hanye AUD12.40 sorang..
memang banyak bas TX2 ni..sempat lah berselisih ngan satu lagik bas TX2 yang sedang berhenti tuk mengambil penumpang..
surfers paradise to Movie World ada laa dalam 30min perjalanan..
Driver bas sangatlah informative tanye laa solan macam2 pon die akan jawab, macam tour guide aku rasa..yer laa yg naik bas die pon semua tourists kan..

Movie World sebelah je ngan Wet n Wild park! fuhh dari luar dah nampak slide kat Wet n Wild tu mengancam dan bezz..tp sayangnye buat kami yg ada anak kecik ni mmg tak sesswai la ke sana..sape plak nak jage aariz kan kalo mak paknye sebok nak naik slide main air?
sampai kat Movie World kol 9:30am camtu..orang start dah ramai walopon park bukak kol 10am..
beg kitorang terlepas dari dicheck sbb derang tgk beg baby..tp derang tatau dalam beg tuh penuh ngan foods! keropok kentang, sandwiches n macam2..haha..
masuk2 je kitorg pi naik batman ride..eh En. Daddy naik Batwing Spaceshot[alaa macam soleroshot kat Genting tu]..ntah kenape aku tak brani plak nak naik..blom warmup lagik kot..
then kitorang ke Batman Adventure, The Ride 2.. naik kapal gerak2 tgk screen..huu ok laa just tergerak2 je..lupa yg ni nama ape..
pastu kitorg trus ke WB Kid's Fun Zone..aariz laa yg paling gumbira..
ada macam2 family fun rides kat situ..aariz sempat la 2 kali naik Looney Tunes Carousel dan lepas tu naik Sylvester & Tweety cages..first time aariz naik merry go round, so die macam blur2 sket..takde perasaan..then bila naik tweety cages tu plak die cam gayat2 tetibe cage yg kitorg naik tu pusing2 naik ke atas..rasanye aku lagik excited tgk katun2 tu semua..haih
tak sempat nak round habez semua funzone, kitorang dah kene gerak ke Looney Tunes What's up Rock!? Show..jauh nak kene jalan ni..show kol 11:30am..tengah2 jalan melintasi Hollywood Stunt Driver nye bangunan, tetibe letup sana sini..mak oiii mesti pergi ni tgk show dia..sebbayek kol 2:30pm ada lagik show dia..tak saba tak saba!!
sampai kat destinasi yg dituju, aku tgk ramai dah start park derangnye stroller..oh kene tinggalkan stroller kat luar..adeh penuh dah parking space..ramei gila manusia dah..
ok laa show dia..all the looney tunes chars menari2 n menyanyi2..aariz had some fun there..tepuk2 tangan sambil goyang2 badan..tapi kitorang tak brani laa nak lepaskan die ke depan stage..kat depan stage dah penuh ngan bebudak2 yg sama2 menari n menyanyi dengan dancers..
habis show, kitorg gerak ke Wild West Town..ada Coboy show, ada Wild West Falls Adventure Ride dan beberapa kedai coboy..
oh kitorang tak naik Adventure Ride tu sbb tgk org yg naik semuanye basah kenjun! dah laa tgk sejuk, kang basah lagik laa sejuk kan..
kitorang berehenti rehat skejap kasik aariz makan..mestilah bubur nasi yg mama dah siap masak malam tadi..makan sambil tengok coboy tembak2 dan menari2..
Check itinerary park, kol 1:30pm ada Batman Show @ Star Pavillion - its an enermous 4000sqm roof structure covering all of Main Street and The Plaza[copy paste ayat brochure haha]
batman datang ngan keretanya..fuhhh! bezz jugak laa sbb kitorang dok dekat ngan batman tgh lawan2..hihi..
habis show, kitorang pi refill air, mokde Aariz plak pi mencari aiskrim..then after that En. Daddy beratur tuk masuk ke Hollywood Stunt Driver Show sambil mama ngan mokde aariz tgk Marilyn Monroe nyanyi2 kat tgh2 pavillion tu..
panjang betul barisan org yg beratur nak masuk stunt driver show..ujan rintik2 pon org tak pedulik..
bila kitorang dapat je duduk, ujan start lebat..sejuk gilaaaa time ni..tp ujan tak lama..skejap je dah reda...show tetap jalan walopon ujan rintik2 gik..
a few minutes after that ujan totally berhenti..ujan kat situ skejap2 je..pheww naseb bayek tak macam kat malaysia yg siap ngan petir ribut..kitorang dah ler tak bawak payung..hehe
aariz masa ni dah lalok2 dah..awal2 je die eksaited tgk ramei org..show start, aariz tgk kejap, then mama kasi susu, trus ZZZZzzzz..orang jerit2 siap wat ombak2 pon die tak sedar..yang lagik real, ada tembak2 n letup2 pon die bleh tak sedar jugak..punye laa mengantukkk dan penatnye dia..
hoo mmg bezzz gilaaa aa stunt driver show ni..gelak terbahak2 dan suspen semua ada..kalo korang pi, jgn lupa masuk stunt driver show ni tau! reall gilaa..tp at the end of the show die tunjuk laa trick yg derang dah buat.. ape trick dia? supriseee..[nak tau? kene pi..nanti kalo bagiktau, korang pi nanti dah tak thrill] hihi


habez je show, aariz langsung tak sedar..time tu kitorang dah lapa gilaaa..ape taknye dah pukul 3pm..dari pagik dok asik ngunyah jajan dan sandwich je..mokde dan aariz yg tengah tido ke Gotham City Cafe..mama n daddy plak ke Scooby-Doo Spooky Coaster..huhu dah alang lalu 2 3 kali situ rasa tertarik2 plak nak tgk ada apa..

masuk2 je mmg spooky gilaa..suspen wehhh..skalik bila dah naik tu, masuk gua gelap trus rasa cam alaa ni macam masuk rumah antu je..then sampaila bila coaster kitorang naik cam lif..lepas tuh baru KO haa amik tercabut jantung..dalam gelap2 tu ada plak track maut turun naik laju gila nak mati..tp mmg sangat enjoy dapat naik coaster dia..budak mat saleh depan kitorang senyap sunyi..langsung tak menjerit..derang turun gelak2 je..adeh gelakkan aku lah tu..hoi terkejut2 ok naik coaster dia..bila kitorang tanye derang tak takut ke? bleh ke derang kater langsung tak takut..huu nampak sangat dah naik banyak kali..cis!
sampai kat Gotham City Cafe, aariz masih lena tido..mana taknye, sejuk cam dalam ekon lena laa dia..
huuu meals dia mahal2 ok..mokde dah beli seafood platter..so kami kongsi2 je..portion die banyak..kongsi2 pon bleh kenyang jugak..tgh2 makan, tetibe dengar scooby doo nyanyi2 kat tgh2 star pavillion..aper algik..berlari kejap laa mama pi tgk..bosan laa show dia..kejar2, nyanyi2, cakap2..so tgk skejap je laa..back to cafe, aariz dah bangun..sebok dok nak main tangga..lepak lama jugak kat cafe tu rehat2kan kaki..
lepas makan, kitorang cergas ke Star pavilion tuk tgk Star Parade! bezz semua characters n super heroes ada..shrek pon ada yey..
puas mencuci mata, kitorang ke Shrek 4D Adventure!whoaaa mmg syiokkk!! realll gila cam all the caharacters bebetul depan mata and sekeliling kita..paling mengejutkan bila ada spiders banyak2..gila terkejut n geli bila kaki digelitik2..realll gilaaaaaaaaa! aariz yg tgh syiok mene*ek pon terkejut bila kene keldai tu bersin..ahaha..

kuar2 jer dari cinema, ari dah nak gelap..kitorang trus tuju Superman Escape..the only ride yang mokde aariz nak naik..yang lelain ride semua puas kita pujuk die tanak..die tak minat katenye
tp yg superman escape ni nampak laa die excited..
En. Daddy take turn jage aariz plak..mama ngan mokde nak pi berfoye2..
tatau kenape kali ni beratur penuh debar2..sbb kat luar tadik tgk org menjerit bagai nak rak..
kekonon ride ni superman nak selamatkan orang dalam METROPOLIS subway..so dia akan terbang laju la kan? TAPIIIII!! mmg tak sangka akan selaju itu..korang akan rasa cam nak tercabut jatung! lagik laju dan gayat dari cockscrew kat genting tu ok! perghhhhhhhhhh yg ni bukan setakat laju, terbalik turun naik semua rasa cam montot tak der kat seat..ahhhh tatau nak explain camne..korang pi laa try naik! naseb bayek laa track die pendek je..so skejap je laa jantung tercabut kejap..skejap je dah sampai..cam tak puas..tp nak naik lagik skali pk 2 3 kali gak..lepas tu turn En. Daddy plak mencabutkan jantungnya..kitorang? mestilah shopping2 dan cuci mata di Superman Escape Store..
puas bergambar sakan, kitorang pon gerak balik..on the way nak kuar tu ada plak lelong barang murah..End of day sales..AUD10 for all items! mama grab patung shrek sebijik! puas ati! kat dalam tadik usha2 AUD20++ kot rasenye..nak amik t-shirt takde plak size..takpe laa ari pon dah gelap, tak bleh nak lama2 membelek..so ktiorang gerak balik dalam kol 5:30pm

sampai kat hotel aroung 6pm gitu..balik rehat2 kejap then siap2 nak kuar balik..to celebrate aariz's birthday! yey..tp makan2 je laa kan..tatau mana nak carik kedai kek halal kat surfers paradise tu..

kitorang ke Shirazz restaurant.. daddy order kebab, mama order shirazz special n mokde plak order something like mamanye meal tapi tak ingat ape..sedap gak laa..kitorang makan, aariz layan tido! kepenatan..
malam tu kat apartmen, kitorang potong aiskem..kekonon cam kek laa..sian aariz tak potong2 gik kek birthday sampai sekarang..nanti eh aariz kita potong kek masa birthday party aariz nanti..
begitulah berakhirnya hari ked-2 kami di GC!

1 comment:

  1. huihhh.. panjang betul cerita ko kali ni.. bravo bravo.. rajin betul menaip... syok betul dpt gi GC kan... PM aku bajet2 berapa habis untuk vacation macam ni.... ehehhe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...