Friday, June 11, 2010

Aariz turns 1 @ GC - 1st day

::Epilog::
bulan 5 merupakan bulan yg penuh pancaroba buat kami sekeluarga..
baru je reda dengan H1N1, kami dilanda pula dengan demam denggi..
alhamdulillah aariz tak terjangkit demam kami..
kuar masuk hospital selama 2 minggu membuatkan aku risau percotian kami ke GC terpaksa kensel sbb aku lemah semacam..
yer laa mana taknye, kuar spital petang selasa, 25 May, malam tu masuk balik spital..
stay lagik 2 ari kat spital..khamis ptg, 27 May baru discharge..
ni nak fly to GC ahad, 30 May.. korang bayangkan laa betapa kecewanya kalo tak dapat pi..
tiket flight dah ready, hotel pon dah ready..tinggal nak pi je lagik 2 3 ari..
badan still lemah2 lagik..mmg doc kater org demam denggi badan akan lemah2 lagik eventho platelet dah kembali normal..
tp ati tetap berdegil nak pi jugak GC..

::Chapter 1::
Jumaat baru kitorg pack barang semua..
Sabtu lepas balik dari follow up appmnt denggi, trus gerak ke sepang umah tokma..
ahad ptg kitorg gerak ke LCCT..flight kol 9:25pm..
fuhh panjang betul barisan nak check in di kaunter tuk flight ke Gold Coast..
majoriti adalah matsaleh..siap bawak surf board lagik..
berdebar2 jugak atiku sbb ni merupakan 1st time aku kuar jauh dari malaysia [Singapura dikecualikan - sbb singapura tu aku pi macam pi jb je rasenye(dokek yo)]
perjalanan kami malam tu alhamdulillah smooth saja..
aariz pon lena je diulit mimpi..ada 2 3 kali merengek terjage nak susu..aper gik, ku suap je laa kan..trus sambung tido balik..
bapak ngan anak nyenyak je tido..aku langsung tak bleh nak tido, tak selesa..

walopon kitorg dapat baby basinet, tp kitorg decided tuk tuka tmpt supaya aku senang nak breastfed aariz..
dok kat tmpt yg boleh letak basinet menyukarkan aku tuk breastfed aariz sbb arm rest yg tak boleh diangkat..
lagik sejam nak sampai ke Gold Coast aariz terjage disbbkan lampu dah dipasang, org2 sebok mengorder coffee/tea..
sempatlah aariz dapat kawan[matsaleh belakang kitorg rajin dok agah dia - siap dapat koala bear kecik]..
bila saje kapten kapal[wah! kapten kapal gitu] announced kami dah nak mendarat around 8:40am waktu australia[waktu malaysia 5:40am], suhu ketika itu 11 deg, n bla bla bla[tak ingat die announce aper gik] ati dah berbunge2 riang..
huih mana taknye, sakit dah pinggang n sengal2 dah badan 7.5 jam berada dalam plane..
keluar je dari plane, trus terasa cam dok dalam ekon ok..syiokk je gitu..nyaman, sejuk, pemandangan yg shantekkk...
airport die mmg superb bersih dan cantek! airport baru! sungguh lah berbeza ngan LCCT kita..malu je..[Coolangata airport ni lebeh kurang LCCT la - for low coast flights]
kastam mereka sangat strict..sebelum masuk negara mereka, kita perlu isi form yg mempunyai macam2 solan..
nak lepas kastam die senang je, jgn tipu..declare semua ape yg korang bawak..
ada bawak obat, ada bawak foods, ada bawak bahan mentah ke..
nak lepas die nya kastam ada laa dekat 1jam rasanye..
bila ramai org, mmg puas laa nak tunggu turn kita sampai kan..
bila dah lepas kastam, kene plak lalu bahagian inspect beg2 kita..
bila die tau kita ada bawak foods, senang je tayah lalu mechine scan tu..trus ke bahagian bongkar2 beg..
naseb bayek kitorg dah siap asing beg baju ngan beg makanan..
so die check beg makanan je..
die belek2 beras dan ikan bilis yg kitorg bawak, bila kitorg cakap for baby's porridge, trus die angguk2, kasik lepas..[ye kitorang bawak beras dan ikan bilis tuk masak bubur aariz] derang ni sangat particular tak bleh bawak milo la tak bleh bawak beras laa..milo sbb ada susu..anykind of food yg ada susu dari malaysia je diorang ban..sbb kononnye lembu malaysia berpenyakit..kalo beras plak sbb takut kutu2 beras yg kita bawak tu bleh menjangkit beras derang nanti..[sebbayek beras kitorg berseh takde kutu]..haih macam2..so korang jangan la bawak cokelat ke milo ke..ape2 je laa yg ada susu..sure kene buang[kitorg dah diwarning oleh mokde aariz supaya tak bawak benda2 tu]..tp kalo makanan baby yg ada susu die lepaskan..sbb for baby..biskut aariz yg ada susu lepas..anything for baby derang ni cam linient sket laa rasanye..
off topic kejap : pernah terjadik dalam flight mokde aariz..ada sorg this guy bawak cokelat die beli kat LCCT..kene buang ceklat die..padahal ceklat tu ferero roche ok bukan made in malaysia pon..tp disbbkan die beli kat airport malaysia trus kene buang..tah pape je..
ok back to topic..lepas die dah bogkar beg makanan kitorg, die tanye dalam beg satu gik ada food tak..mestilah takde kan..then die puji kitorg good!..wuhuu legaaaaaaaaaa!! ni laa bab paling menakutkan nak masuk australia..habih laa die bongkar beg semua..sebbayek kitorg declare tak tipu, so die percaye la bila kita kate beg satu gik takde food..die langsung tak usik[kalo tipu muka pon tkt2 kan, mesti la die syak something..kalo kantoi, habes laa kene denda! dengar citer AUD200 kalo kantoi!]
ada org yg habes beg die semua kene bongkar..siap ada yg kene buang barang2 dia..penat laa die nak ngemas balik baju2 derang tu..kalo 1 2 beg je takpe..kalo kene beg yg melambak2, datang satu family anak branak banyak beg, tak ke jenuh nak ngemas balik?
kat luar, mokde aariz dah tercacak menunggu ketibaan kami..
siap bawak breakfast nasik lemak n lunch which die masak sendrik kat rumahnya..bezz kan? datang jauh dari brisbane tu semata2 nak jumpe aariz!
kitorg keliling airport tu tuk tgk pakej2 theme park yg menarik dan transportation pakej tuk sepanjang kitorg di GC..
ada banyak pakej tuk theme park..which semua yg menjimatkan..
kitorg amik endless summer - boleh pilih any 2 theme parks for only AUD99.95 seorang..
n kitorg pilih movie world n sea world..
ticket ke movie world kalo ikutkan AUD75, manakala sea world AUD77 kot kalo tak silap..lupa dah..
kami dah jimat di situ..kan kan? boleh masuk banyak2 kali plak tu..sampai 30th June 2010..
transport plak kitorang decide amik public transport je..
tourist shuttle for 5 days sangatlah mahal AUD116 sorang..
sebbayek kitorg mmg nak amik public transport, derangnye pub transport mmg efficient..tak der laa menunggu lama..

@Coolangata airport - budak ini baru dapat kaki..asik nak jalan sendrik je kejenye..

kita pekene kopi dulu.. @krispy kreme doughnuts

::Chapter 2::
kitorang sampai di hotel 11am..Coolangata Airport to Surfers Paradise take about 40minutes travel..
hotel yg kami menginap tu namanye Tiki Village International..
tengok luaran hotel tu, adoii sengkeknye..
tp jgn memain..apartmen kami sangat bezz! siap ada jacuzzi..
mmg syiok laa dapat dok apartment tu..
dekat plak tu ngan bus stop..dekat je ngan kedai2 tuk shopping! accross cavill mall..
walopon bukan tepi pantai, tapi tepi sungai pon ok laa per? 10min je pon nak ke pantai..

see..ada jacuzzi! dalam bilik ada tv, kat hall pon ada tv..

bawah tu ada river cruise..tapi mahal seh! AUD130/person kot kalo tak silap..

aariz main cak2 ngan diri sendri thru the cermin..
makan nasik lemak yg mokde aariz bekalkan..save di situ..kan kan?

since 1st day ni, kitorg baru je sampai..penat pon masih bersisa, so kami makan2 je kat apartment[mokde aariz dah bawakkan bekal tuk kitorang kan] dan rehat2kan badan..
petang tu aku n mokde aariz ke Coles tuk membeli barang2 sket tuk main masak2..[daddy stay at apartmen jage aariz yg tgh tido]
plannye nak carik kentang n carrot tuk bubur aariz..last2 sebakul plak kitorg shopping..
nak bangge sket, minyak masak brand Coles made in Malaysia ok..huhu

Tiki Village belakang aku tu je - tiang2 tertera surfers paradise (gambar pertama)..gambar2 lain : bershopping di coles..kami berjalan kaki je ke Coles..dokek yo

kol 5pm dah gelap! adeh ingat bleh laa nak ke pantai kejap, tp hampeh!

haa tgk..kol 6pm dah gelap semacam..aku ingatkan dah kol 8pm..skalik bila jam kat tower tu berbunyi tgk2, baru kol 6pm..


malamnye plak kami bawa aariz jalan2 keliling surfers paradise n survey kedai2 souvenir.. [jalan kaki gak]
tahan ati je nak amik souvenir yg comel2..tp kang nyesal plak tak abeh survey lagik kan..

mulanye kami ke gloria jeans, hot choc tuk aku dan mocha tuk mokde aariz..skalik ternampak plak stabak, mokde aariz pantang nampak stabak, mesti nak singgah..beli lagik satu mocha tuk dia..mokde aariz = hantu mocha ice blended

tgh masak bubur nasi tuk aariz..dan 2 gambar bawah itu adalah dinner kami! black papper beef + soup ayam n sayur + nasik puteh = mekaseh kak ude!

oh rupenye merata2 ada jual pakej theme park ni..siap ada booth kat tengah2 surfer paradise tu..siap die explain n recommend mana2 tmpat yg menarik..
takpon kat receptionist hotel tu pon ada offer macam2 pakej..
kol 9pm kami dah terlelap..wah awal betul tido kan?
mestilah..ada banyak aktiviti esok menanti!

aper kami buat esok? tunggggguuuu next entry!

perbelanjaan kami untuk arini:
1. taxi from airport to Tiki Village = AUD48
2. Endless Summer Pass (Theme Parks) = AUD99.95 x 3persons = AUD299.85
3. Coffee and Juice @ Krispy Kreme = mokde belanja
4. Shopping @ Coles = mokde belanja
5. Hot Choc n Mocha @ Gloria Jeans = mokde belanja
total spent today = AUD347.85

Currency exchange masa kami tukar aritu AUD1 = RM2.92 [haha time ni die turun sket]
harap maklum ini bukan nak menunjuk2..tp insya Allah sekadar tuk bagik panduan kepada korang2 tuk budget brape perlu spent kalo nak ke sana.. [kami mmg amik semua yg paling murah tp memuaskan ati - puas lah telek semua brochures]

macam2 pakej ada for the theme parks..rasanye the endless summer pass yg kitorg amik ni paling murah..nak tau lebih lanjut? masuk SINI ..takpon bleh ke SINI tuk tgk pakej2 yg lain

4 comments:

  1. bezz atul!sementara takde anak ni, pi laa jalan2 GC..syiokk je bleh main semua game..kang dah ada anak, kene take turn..takpon ko dah takde ati nak main..cam aku dah kureng sket nak main menda2 alah tu..tp cuba gak laa main walopon tak main banyak2 kali cam dulu2 masa muda

    ReplyDelete
  2. yeay happy 1st birthday aariz! mintak mama aariz buat 2nd bday celebration dkt Malaysia pulak :P

    ReplyDelete
  3. betul2!celebration di Malaysia.
    ujan emas negeri org..ujan batu negeri sendiri.kekekekeee ;p

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...