Sunday, June 20, 2010

Aariz 1 year

kenape malas sangat eh lately ni nak update blog?
huuu..aariz dah 1 year..birthday party tak buat pon gik..

huh meh laa mama citer milestones aariz dulu:
1.habit aariz nak tido, gentel bucu bantal..isap tek pon suka gentel2 bucu bantal..masyukk kot gentel2 bantal ni..
2. berat aariz sekarang : 10.2kg
3. tinggi aariz : 73cm
4.nak benda, dah pandai tunjuk sambil bunyi2 "huh huh"
5.dah bleh sebut mama..yeyyy daddy jeles..kah kah..
6.panggil daddy abah..kekadang slamber panggil daddy "eyy..eyy"[mcm hey hey]..ahaha
7.suka membebel sorang2...mamamamammamaaa..bababababababaaa..
8.pandai kiss mulut! suke gilaa mama! "aariz kiss!" die sua bibir dia..comel je..(dulu mintak kiss die sua mulut dia sambil nganga nak makan bibir kita gitu -tp sekarang sua bibir..pandaiii!)
9.pandai give me 5!..sebbayek ajar die awal2 aritu..masa pi gold coast ramai matsaleh suka give me 5 ngan dia)
10.dah pandai lompat2 gembira..excited gila bila ada ramai2 orang..
11.pandai ikut instruction.. "aariz mama nak"..die akan hulur/kasi barang die tgh pegang..
12.kenal aper itu burung..bila tanye mana bird/burung? "huh huh" sambil tunjuk(itu kalo ada bird..kalo die tak nampak, die diam je)
13.bila tanye mana cat/meow? die akan pusing2 carik..slalunye kat rumah tokma ngan tokpa die akan slalu laa jumpe n main ngan cat..kalo jalan2, nampak kuceng, die akan tunjuk sambil "huh huh"..
14.bila ajak jom mandi, bukak baju..die dah ready angkat tangan nak bukak baju..
dah pandai juga nak pakai baju sendri..tapi slalunye berjaye masuk kepale je kalo dia pakai sendri..kalo nak pakaikan seluar, dirikan dia, then "ok pinjam kaki kanan, kaki kanan dulu" die akan angkat kaki kanan dia..then sama gak lepas tuh kaki kiri plak..
15.ok die dah pandai cabut plug kat soket dinding! ngeri ok..tgh2 mama pakai laptop tetibe popup warning baterry low..tgk2 die tgh main kat bawah meja godek2 soket dinding tu, plug dah tanggal..aiyoh!
16.pandai naik n turun walk n ride sendiri..
17.jalan laju sampai cam dah nak berlari..tak pernah dok diam dalam rumah..asik ke hulu ke hilir..cam tak pernah penat plak dia..
18.pandai berjoget ikut rentak..huishh ligat die kalo dengar lagu..habis semua satu badan die gerak..
19.kalo mengamuk/marah..die keras2kan badan + ketap2 gusi sambil gigil2 badan protes geram..ok lagik tu..kekadang die hempas je badan ke lantai - baring/meniarap..sebbayek tak pandai guling2 lagik..adoiyai [ok tokma, cucu tokma ni pemosang orangnye]
20.suka mencangkung..tp ni rasanye sebelum die jalan die dah start duk cangkung..tp kalo tgh 'buat projek' still berdiri tegak..berdiri tegak sambil teran2 tu tau laa die tgh "buat projek"
21.dah boleh main bola ngan dia..kita golek kat die, die pon try pass kat kita..tp die bounce bola tu die tak reti la nak golek..
22.tau tepon fungsinya letak kat telinge..pantang dengar "hello", automatik die akan letak henpon kat telinge dia..kalo takde henpon kat tangan dia, die akan letak tapak tangan dia kat telinge..[oh pernah jugak remote tv or xbox controller tu die taruk kat telinge bila kitorg cakap "hello"]
23.sangat suka stereng..kalo dah dapat stereng, tanak lepas! pegang gila kuat!
haa tgk..menda alah tu pon die ingat stereng..terpaksa lah wannye ikat..kalo tak, sakan laa die dok pusing2 menda alah tu..takut tgn tersepit je

hmmmm aper gik ek? tu je yg teringat buat masa ni..

bukan setakat kiss molot kita..kiss molot gugurl dlm gambar ni pon boleh..huhu

sekarang kitorg cam tgh nak planning birthday party dia..
pening pale tatau nak wat katner..
nak wat kat rumah, rumah sempit..
nak wat kat McD/A&W/KFC? kang terhad plak org yg boleh dijemput..
nak wat kat taman? cam tak sesswaii..ujan kang camne?
huuu..tgh mengusha2 aper ayng patut dipreparekan..huu first time nak wat party ni..arap2 laa berjaye
planningnye 31st July..ada sesape free? nak jemput semuaaaaaaaa ni..biar meriah party..
dan plannye kami nak wat tema superhero! tayah bercostume bagai..just pakai t-shirt ada logo/gambar superhero pon ok dah..

eh nanti sambung..aariz dah bangun....tolonggg!!! die berebut laptop ngan mama!!! adoii

2 comments:

  1. ahahah aariz dah jd mcm basil ye..kakkkaka
    basil pon gitu,slambe die hempas2 bdn atas lantai..pstu haaa hamikla lg sakit huhuhu
    anak aku siap meniarap la ..tskk ..hentak kaki.tendang2 uuuuuu
    pening

    ReplyDelete
  2. alamak..31st julai ke..huhuu schedule blk kg tu.
    mcm xdpt la i pegi..
    xpe2..mesti de auntie2 lain yg free utk meriahkn majlis aariz :)

    wahh2..mcm2 dh aariz leh wat ye..mesti yg terlebih excited mama dia kn ;p

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...