Wednesday, May 12, 2010

aariz vs H1N1 swine flu + seasonal flu - Day 3 & 4

Day 3
demam mama dah kebah sket..tinggal batuk2 dan kahak je..gatal semacam tekak bila batuk tu..
aariz pon sama..demam dah kebah..dah bleh main2 dan gelak2..
tp daddy plak yg panas2 cam nak demam..aih
arini jugak aariz berjaye mencabut balutan tangannye sendri..guna mulut! haih sebbayek yg ada jarum tu die tak tarik..die tarik tgn satu gik yg kene balut tuk elak die cabut jarum tu..
hatiku dah berbunge2 riang kalo dapat discharge..bosan dok terperap je dalam bilik tu..mana bleh kuar..nak pi playroom pon tak bleh..sian aariz..dok laa ngadap muka mama ngan daddy dia ni je..
nak tido, asik terganggu..kejap2 nurse datang..tanye aariz ada berak? aariz kencing banyak mana? aariz minum susu tak?brape oz? haih macam2 solan..kang kejap lagik datang lagik..check temp laa..check bp laa..
si aariz ni plak, pantang nampak nurse, sure jebek2 nak nanges..kuar je nurse, trus sengeh2..haih auta btul..
arini doctor datang check lagik paru2 aariz..alhamdulillah clear..
"adik....baik lah adik ni..tak menanges pon.." [ahah die tatau budak ni dah puas menanges sampai ilang2 suare]
"bagus ye dia? cantik mata dia"..
terima kasih doctor!hihi..aih sempat gik doctor ni muji2..bodek ke ape? tau laa kitrog bayar mahal kat dia..haha
doctor kater aariz dah bleh discharge since demam dia dah ok..tp daddy aariz insist nak stay sehari lagik..lagikpon tamiflu tu kene makan selama 5 ari..baru 3 ari kitorg kat hosp, at least lepas 4 ari, kalo semuanye ok, kitorg dah tak takut2/risau nak balik rumah..
oh swab test result mama : negatif Influenza A/Influenza B..alhamdulillah..[tp doctor aariz kater kemungkinan result tu bleh fault jugak - tak accurate]..ah takpe kalo positif pon, mama dah pon ari ke-2 makan tamiflu tu, tak perlu risau kater doctor..

inilah style tido baru aariz..tido diatas orang.. tolonggg!! saya nak keluar! saya bosannn!!

Day 4
tetibe malam ni aariz demam panas balik..kelam kelibut nurse kuar dari bilik nak pi amik obat..
sementara tu mmg dah jadik keje kitorg dok sponging aariz sepanjang kat spital..
tatau laa kenape nurse2 kat situ biar je kitorg yg buat semuanya sendri..bagi makan obat kat aariz pon kitorg yg bagi..[ni dimaafkan laa..mungkin sbb parents yg kasik lagik senang kot?]..tp ni bila bab2 sponging ke, muntah ke, nak tunggu derang buat, sampai sudah..takkan nak biar je kan? kitorg laa terkedek2 ngelap muntah kat lantai..
yg aku perasan jugak, derang ni malas eh tuka cadar? rasa2nye kalo kita dok ward, everyday nurse akan tuka cadar kan? eh ke aku silap..alhamdulillah aku baru sekalik dok ward itupon masa beranak aritu..
ke sbb derang tkt terjangkit H1N1? cam tak logik plak..
pagik doctor round, check paru2 aariz..ada kahak plak dalam paru2 dia..
so kene laa stay lagik..plannye nak balik arini..
kene laa aariz amik gas dan wat physio plak arini..
aku dah riso ni..baru je nak gumbira2 nak balik, aariz tak ok plak..
kepale otak aku dah pk lain dah..
dalam kol 10 lepas aariz amik gas, physiotherapist datang tepuk2 belakang aariz dan ajar kitorg cara2 nak kuarkan kahak tu dari peparunye..
ape lagik meronta2 laa si aariz..dah laa time nak kasik gas tu dah meronta..
kuat seh tenage aariz ni..tak terpegang kitorg..die punye meronta, kitorg tewas!
time kene tepuk tu kurang sket rontaan mungkin sbb dah penat meronta dengan hebat tadik..
every 3 hours physiotherapist tu suh kitrog tepuk2 belakang aariz supaya kahak die kuar..
dalam sehari ni ada laa 3 kali aariz kene amik gas dan kitorg tepuk2 belakang dia..
bila ptg doctor datang round, die kater ada sket lagik kahak kat belah kiri bahagian bawah paru2 aariz..haa gigih laa si daddy aariz ni menepuk2 lagik belakang aariz..
risau laa..kalo kahak terlalu banyak dalam paru2, sure aariz akan sesak nafas..then infection,lain citer laa plak..risauuuuuuu~
daddy dah kurang demamnya..tp batuk2 plak..
dah satu keluarga plak batuk2..
mama paksa daddy pi buat swab test jugak..truk betul batuk daddy..kita tunggu result esok..

budak ini demam balik..
budak ini meronta2 tanak benda alah tu ada kat idung dia..

physio


yeahh aariz bebas..doctor dah pon cabut jarum akt tgn dia..tkt infection kalo pakai lama2..

dah nak abih dah citer ni..tunggu episode akhir esok..hehe

4 comments:

  1. sedih aku baca .... bdak2 ni kalau sakit, kesian sangat kan.. sure berat badan dia turun.. :(

    ReplyDelete
  2. la...angah..baru terbaca entri awak ni...siannya aariz!!serius je bunyinya...harap2 agar semuanya cepat sembuh!!

    ReplyDelete
  3. macam drama bersiri plak ade episode hahahaha..

    laa last week aku pi tropicana jugak lawat anak jiran sakit..die pon komplen tropicana punye nurse tak frenly..dah la nak tgk tv kena bayar 10 hinggit!! ntah hape2 ntah..aku rase next time kalau emergency aku prefer pergi damansara specialist la kot walaupon tropicana lagi dekat.

    anyway tak sabar nak tgk gamba ceria aariz..dah sihat kan skang?

    ReplyDelete
  4. adeh tskk tskkk!

    aku pun ada gi tmc last month visit member. dia pun kata tmc tu agak hampeh. bayar je mahal huhu. ko tak komplen ke pasal kena lap sendiri ect2 tu?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...