Wednesday, May 12, 2010

aariz vs H1N1 swine flu + seasonal flu - Day 2

PASRAH
seharian aariz tamo pon dok atas katil..
asik berdukung je..tido pon berdukung..
plak tu sedar plak kalo kita tetibe duduk time dukung dia tu, dia akan tersedar then trus merengek2..
dia tak kasik pon kitorg yg dukung dia ni duduk/baring..
cobaan tuk mengalihkan dia dari pangkuan ke katil mmg slalunye failed!
dia akan tersedar, then ngamok2 marah..
kitorg layankan aje, sbb tau dia tgh tak sedap badan..
walopon pagik tadik suhu badannye dah menurun, tp almost dah nak malam, naik balik suhu badannye..naik kalo sket2 takpe, ni naik skalik tinggi!
bukan aariz je yg demam2..mama pon start panas2 membahang dah..plus pening pale tak tido2 since terbangun kol 2am tadi..
lepas tokma dan tokpa datang melawat, aku try tidokan die sambil menetek atas katil..
time tu aku pulak lembek dah tak larat dah..
ntah pukul brape, tetibe tersedar, daddy check temp mama plak..40.6deg..aik mama plak demam?
masa tu dah tak larat nak bukak mata dah..alhamdulillah aariz nyenyak di sisi mama..
kol 2am, daddy kejut aku, mintak aku turun ke emergency tuk check demam panasku itu..
dia risau tinggi sangat temp aku
jalan pon terhuyung-hayang..tak larat gila..dah laa tak makan malam tadik..tak selera..tekak perit sbb batuk2 teruk..
sampai kat emergency, punye laa lambat derang ni wat keje..aku rasa nak rebah je kat situ..
lepas check semua, aku diberi tamiflu jugak dan 5 ari mc! sbb aku mempunyai simtom2 yg sama macam org kene H1N1..walopon tak buat pon swab test, m.o kater aku possible infected coz dah terdedah..die kater tak kesah laa anak negatif ke positif ke H1N1, kene start jugak amik tamiflu tu..biar start cepat, jgn terlambat..tkt melarat..oh first time kene inject kat montot sbb nak turunkan temp..adeh sket montot i tau!
aku tak admitted sbb aku mintak nak balik jage aariz..kalo aku admitted, dah terpisah plak kitorg..camne aku nak bf aariz?
bila balik bilik, tgk daddy tgh tido duduk sambil memangku aariz..ni mesti kes aariz terjage time aku bangun tadik..sian daddy..
lepas aku makan tamiflu dan obat batuk, mata segar bugar plak..aku suh daddy tido atas katil berehat betul2, biar turn aku plak jage aariz..aku dok atas comforter sambil tekkan aariz..aariz tertido di pangkuan..lebeh kurang setengah jam, kaki dah rase kebas2..bila try je nak alihkan aariz ke katil, die merengek2..even aku try alih turunkan die ke comforter pon die bleh tersedar..ape lagik? terpaksa laa aku tido sambil duduk memangku si aariz..
memang every 2 hours, nurse akan datang check temp dan bawak obat demam tuk aariz..
aariz trauma tiap kali nampak nurse masuk bilik..bukan takat tu je, kalo terdengar je pintu bilik terbukak, mula dah dia jebek2 nak nanges..dia pantang nampak nurse, sure akan melalak!..sian plak tgk dia..
kali ni turn mama plak muntah2..mmg meluap2 rasa nak muntah..[dah lama tak rasa muntah camtu..last masa pregnantkan aariz dulu]..
baru aku rasa ape yg aariz rasa...siannnyaa..aku yg dah besar ni pon tak larat, ini pulakkan dia yg kecik tu..tskk


kol 9am, doctor datang round, check paru2 aariz..alhamdulillah clear..tp aariz perlu tinggal lagik di ward sbb demamnye akan turun naik..
by tgh ari, doctor datang lagik..kali ni dengan result swab test aariz..
aariz positif H1N1 dan seasonal flu..mak aih..skalik banyak die kene..kat mana laa aariz dapat ni? isk
doctor restricted any pelawat tuk melawat kitorg..terpaksa laa kami quarantine tak bleh ke mana2..sedehnye..naseb bayek wan&tokbak dan tokma&tokpa aariz dah datang melawat smlm..kalo tak, tak dapatlaa derang jumpe cucu derang ni..
since aku pon demam panas jugak, hanye daddy laa yg jage aariz..plus daddy jugak kene jage aku..die sorg jage kitorg ber-2..bayangkan betape penatnye dia?yg aku harap time tu, jgn lah daddy pon jatuh sakit skalik..
ini budak yg tamo tido atas katil..

airmata kasih..

gigih nak main walopon tgn dah berbalut..

hanye mau tido dipangkuan..[mungkin dia tkt kitorang tinggalkan dia kot?]

nantikan cerita selanjutnyaa...

8 comments:

  1. alahai skali 2 la plak yer..nasib baik husband ko tak kena..aah aku pon terpk..mane lak aariz dpt..die dok umah bbsitter kan? kalau nursery tu yela bercampur ramai budak.

    ReplyDelete
  2. kitorang doakan aariz ngan mamanye cepat2 sembuh dan dipermudahkan segala urusan..iffat ari tu selsema ngan demam tinggi gak, bawak gi GH tapi negatif H1N1..baik dari demam, kene chicken pox plak..nih pon tatau berjangkit dari mana..so terpaksa la neneknye jaga kat umah..mamanye tak mampu nak cuti 2 minggu..cuti pon dah tinggal sket..ila take care ya..mama aariz kene kuat dan sihat untuk jaga aariz..;)

    ReplyDelete
  3. tibe2 ezan rasa nak nagis sgt baca cerita camni.. xtau la camna perasan ila.. ezan xsekuat ila. :((

    whateva pun.. be strong k... insyaALLAH everything will back to normal.. ramai yg sentiasa mendoakan... amin. ila kena kuat utk aariz k...

    ReplyDelete
  4. bertabah lah puan semut.. dugaan tuk awak sekeluarga.. semog cepat sembuh.. sian tengok aariz.. :( ..

    ReplyDelete
  5. farah: tu laa pelik tau mana die dapat..hmm kitorg syak kene masa kitorg pi ioi mall tu..tapi wallahualam..

    iza: laa ye ke? siannye dia..kecik2 dah kene campak..iffat camne? sehat dah? aariz alahmdulillah sehat dah..

    ezan: thanks so much..itu lah alhamdulillah ada kawan2 mcam korang2 ni..dan alhamdulillah semuanye dah kembali normal..

    cik ndr: saya tabah dan redha..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  6. ila, be strong k, mmg sedih kn bile tgk anak sakit, x tentu arah jer rase... moga cpat sembuh ek both of you, take care ek....

    ReplyDelete
  7. ila,semiga ko n aariz cpt sembuh bykkan bersabar n berdoa k

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...