Thursday, May 13, 2010

aariz vs H1N1 swine flu + seasonal flu - Day 5

Sabtu, 8 May 2010..
org sebok nak celeb8 mothers day, kitorg takde perasaan pon..
dok tgk je lah tv org dok wish2 happy mothers day..kitorang? blur je..
jiwa kosong bila dok hospital ni eh? lagik2 bila isolated ngan semua org..
alhamdulillah pagi ni doctor round, peparu aariz celar! yes CLEAR!
demam pon dah takde..berbunge2 riang dah mama dan daddy aariz..
itu tandanye kami dah bleh balikkk!! 5 hari tak tgk dunia, tak saba2 plak rasa nak kuar dari pintu bilik tu..[ceywah macam ape je sukanye] - tp doctor pesan kalo aariz ada tanda2 nak sesak nafas cepat2 bawak hospital..hmm tak bleh laa hepi2 sangat sbb semuanya blom berakhir lagi..
dalam kol 11 lebeh baru nurse datang bawak segale form discharge n surat2 yg berkaitan..
daddy plak menghilang pergi check H1N1 dia..
swab test result daddy : weak positive Influenza A..ah sudah..kitorg 2 org[mama n aariz] dah nak sembuh, daddy plak positif..
mama suh die amik je tamiflu tu walopon die tak demam n tak selsema..tp kita mana tau kan ape akan jadi masa datang..tak salah amik je tamiflu tu..
tp len plak kesah daddy ni..nak amik tamiflu tu die kene plak pi specialist clinic..kene jumpe specialist tuk prescribe the tamiflu..aih macam2 laa T-M-C ni..
dah satu keje kene tunggu daddy plak..lama gak aa die kat specialist clinic..nak jumpe specialist 1 jam..pehtuh dah jumpe, nak wat swab test[to confirm H1N1] lagik dah 1 jam lagik..slow aa derang ni wat keje..
so dalam around 1:30pm gak laa kitorg kuar dari hospital aritu..
daddy dapat tamiflu dan 5 ari mc..the doctor said dalam 10 org die check H1N1[yg mana influenza A positif], hanye sorang je yg negatif..meaning posibility daddy H1N1 sangat tinggi..daddy tak admitted since die tak demam teruk or selsema..just batuk2 je..recover kat rumah je..dah seminggu dok hospital jage aariz, kalo admitted, seminggu lagik dok hospital, mau bosan tahap gaban laaa..
kesian tgk aariz bila tgk muka dia yg macam hepi sangat dapat kuar dari blik tu..
habes semua sudut die tengok2..senyum2 sorang2..haha
so bermula laa pertapaan kitorg kat rumah plak..
kene quarantine seminggu start dari ari pertama kene demam..maknenye sampai ari selasa which is semalam..

korang nak obat???

Monday,10 May 2010, 8pm - follow up checkup aariz:
alhmadulillah paru2 aariz clear, tak demam dan takde lain complication..
doctor cakap aariz dah ok..n tak perlu wat physio or makan lagik obat..kene stop semuanya..[i mean obat yg lain2 laa..tamiflu mmg dah habes dah,tamiflu yg penting]
alhmadulillah semuanye berakhir!
ooppss daddy jer blom..


ari smlm call hospital tanye swab test result daddy..daddy negative H1N1..Influenza A die tu sbb ape tah smlm doctor cakap..tp yg pasti bukan H1N1..

alhmadulillah everything back to normal..syukur ke hadrat Ilahi...
terima kasih banyak2 kepada semua yg memberi semangat dan doa..
oh tak lupa juga terima kasih lah kepada pihak hospital yg memberi obat2 supaya aariz sembuh..
terima kasih semuaaa...

-TAMAT-


aper komen anda ttg hospital ini?
nurse die slow..dan kurang rajin sket..ada laa sorg je nurse yg kitorg suka..
dia rajin sket aa..tp jarang dapat jumpe dia..die pandai amik ati aariz..time nak amik temp, die usap2 kepale aariz n tukarkan cadar kitrog time aariz muntah..yg lelain? tettttt kitorg tak gemar..
tak macam kat col asia puch..situ cam ok sket laa nurse dia..peramah gitu..laju sket wat keje..we loikkeee
nampak gah..lobby ngalahkan hotel..siap ada car jockey..
agak exclusive tp tak exclusive mana pon..
canggih laa nak pesan2 makan dia..pesan guna tv je..bagus..[eh tapi tak bagus sangat, kalo kita lupa nak tekan2 remote tuk order, dah die main anto je any food - die ada time kene order] rasanye kalo yg jenis datang tanye kita nak order ape tuh lagik bagus..yg ni kita sure takkan terlupa punye laa nak order kan?
tv ada banyak rancangan..so takde laa bosan kitorang dok spital..

play room die sangat bezz..tp sayangnye aariz tak bleh pon pi main kat situ..
aariz sempat main kat playroom paed clinic masa follow up checkup je..situ pon bezz..
itu jer lah dapat komen sbb kitorg mmg terperap je dalam bilik..kene quarantine kan..sian kan?

di playroom paed clinic masa follow up checkup..mashammm je

8 comments:

  1. alhamdulillah sume dh selamat..bdebar2 aku dok bc satu2 episod aariz ni.lega xde pape..aku tau tme g umh jonet ritu la.tkejut badak sume org.alhamdulillah korg dh sihat.yg penting aariz sgt comel even tme sakit gerammm aunty tgk ;p

    ReplyDelete
  2. yyeayy aariz dh sihat!!
    alhamdulillah...
    bile la nk jmpa aariz eh?
    igt dpt la jmpa last week..
    xpe la..nnt ade rezeki kite jmpa ye aariz

    ReplyDelete
  3. huish....

    panik juga membaca kronologi ko ni.
    alhamdulillah tak jadi bende tak elok. mmg aku pakai gas mask tu la kan bile nak kuar......gas mask cam askar tu. huhuuh...

    korang take care yerr...

    ReplyDelete
  4. ya allah patut lah u dah lama tak update blog. :( tapi pape pon, alhamdulillah semuanya dah selamat. byk2 kan berdoa dan mintak perlindungan dari-Nya. moga2 di jauhkan dari segala yang tak diingini. amin.

    my hugs and kisses to adorable aariz!

    ReplyDelete
  5. huwaaaaaa?? korang ada makan2 kat umah ju kaa?? sedehnye tak dapat joinnn!! ju last day kat mesia bila?? ramai laa join arituh? memula arituh bace comment zam cakap die pi umah ju..ingatkan dia saje je pi..huwaa ni tgk korang pon cakap2 pasal umah ju, ju wat makan2 eh?
    tu laa..tak dapat jumpe korg2..nik, adiah baby ko ada kat aku nih..tatau bila mau kasik tah..

    farin..haaa bahye laa sekarang ni..pakai jgn tak pakai! ko org yg berisiko tinggi nak kene..
    hhahaa
    yer...insya Allah..thanks

    hi thara! lama tak nampak..alhamdulillah..ada hikmah disetiap kejadian..tu lah org tua2 pesan..puas suka2 ada laa duka nanti..berduka la kejap kitorg smeinggu lepas..
    amin!
    will do!..

    ReplyDelete
  6. ha ah jonet call ko ritu nk invite g mkn2 umh die.tp tu lah die xbgtau sbb pe so rmai gk la xjoin..yun,kecik,marini xde..

    xpe lh nnt cik reen wat mkn2 kte jmp lg.lme dh xjmp aariz ni ;)

    ReplyDelete
  7. sedap oo mkn2 umah jonet.
    bahagian ko aku dh tapau bwk blk umah.
    kekekekeee ;p

    ReplyDelete
  8. benci zehannnnnn!!!
    bila eh cik reen nak wat makan2 ni? huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...