Tuesday, May 11, 2010

aariz vs H1N1 swine flu + seasonal flu - Day 1

lama aku menyepi..seminggu..
bila aariz sakit, jiwaku kosong!
PANIK!!
Isnin lepas, aariz start demam2 dan muntah..
memang tamo pikir benda2 negatif[walopon sbenarnye terdetik ada something wrong je kat aariz ni]..ku cube sedapkan ati, cuma pikir biasalah aariz demam, bila batuk2, die termuntah..ada lah 3 4 kali mengelap dan mengemop muntah siangnye, malam plak 3 4 kali gak die lepas minum susu je muntah jugak..sampai lah kol 2am, Isnin 4/5/2010..aku terjage, aariz merengek2 nak susu..sekali terasa suhu badannye panas sangat..terasa haba badan die sampai kat aku..tp badannye mengigil2..cepat2 aku capai termometer dan check suhu badannye..40deg!..trus kejut En. Daddy dan bagiktau..
En. Daddy sediakan obat demam dan antibiotik yg kitorg dapat siang smlm masa bawa aariz ke klinik..lepas suap je obat, selambak aariz muntah..kesian sangat tgk die muntah cam org pregnant muntah tu..meluap2 muntah dia..
tak bleh jadik, semua obat kuar balik, kitorg try sumbat plak obat ikut montot dia..
sambil tu aku buat sponging..aariz dah melalak2 tak ingat..
aku try suap tek, tangisannya reda..tgh2 menyusu, tetibe aariz terkejut menjerit macam ada org sergah dia..aku ape lagik trus bangun siap2 nak bawak dia pi spital..
sepanjnag dalam perjalanan aariz diam je..terlepek di pangkuanku..perjalanan ke Tro.picana Medi.cal Center[TMC] yg dekat tu ku rasakan sangat jauh..biarlah cepat sampai..
dah tak tahan tgk aariz terlepek lesu..ada time2 yg tetibe die terkejut2..[mungkin dah nak kene tarik - alhamdulillah tak terjadik]..tp dia still respon tiap kali aku panggil nama dia..
sampai je kat spital, kitorg trus tuju ke pintu kecemasan..
mmg dan2 tu jugak aariz ditanggalkan baju, dan dimandikan atas katil..kesiann gila..menanges dan menggigil2 die kesejukan..
berdiaper saje..towel dibelakangnye tu towel basah yg sejuk..
1jam kami disitu tuk menurunkan suhu badan aariz dan mensetelkan urusan aariz akan dimasukkan ke ward..alhamdulillah suhu badan aariz turun ke 37++ deg
tak lama sebelum kami ke ward, ada sorang lagik baby sampai di emergency..demam panas juga..tp rasanya die taklah seteruk aariz..

REDA
Since temp aariz dah pon turun, atiku lega..aariz dah bleh start senyum2..
aha tp skejap je senyuman itu bila nurse bawa aariz ke bilik khas tuk pasangkan drip di tangannya...kami berdua terpaksa menunggu diluar..hanya jeritan aariz je yg kedengaran..lama plak tu..aku dah tak duduk diam dah..runtun jiwa aku bila dengar tangisan aariz yg sangat sakit kedengarannya..
aku plak yg nanges bila dengar aariz menanges begitu..
bila setel semua, kami ke ward kami semula..aku susukan aariz sambil aku cuba tuk lelapkan mata..time tu baru 4:30am..awal lagi..En. Daddy pula keluar tuk mengalihkan kereta yg dipark di tmpt parking ambulance tadi..dan katanye nak pulang ke rumah skejap tuk amik barang2 keperluan kami..
ku cuba lelapkan mata, tak juga lelap..terganggu ngan tangisan sorang lagik budak yg baru je warded selepas aariz..mungkin die pon kesakitan disbbkan kene pasang drip tu..
dekat2 kol 6am, rasa baru je mata nak terlelap, tibe2 nurse datang dan bagiktau kami:
"kak, swab test result aariz positif influenza A"..haa? berderau darah aku..
aku tanye En. Daddy.."influenza A? H1N1 laa kan dy?"..daddy kate influenza A ada banyak tak semestinye H1N1..
lain yang aku syak, lain plak yg datang..aariz tak selsema pon..aku just syak die denggi, sbb kebetulan anak bbsitter aariz denggi dan dihospital ari ahad lepas..
kitorg diusung ke bilik lain tuk isolation..time tu aariz masih menyusu denganku..aku biarkan je sambil mereka usung katil kami..
masa ni mmg trus mata tak ngantuk dah..segar bugar trus..laju je mulut ni tanye itu ini kat nurse..
ternyata nurse tu tak dapat menjawab pon jutaan solan aku tu.."kita tunggu doctor explain pagi nanti"..mungkin die takut tersalah kasik jawapan..ok takpe..kita tunggu saje doctor round pagi nanti..

BERDEBAR
kol 9am - doctor datang dan explain itu ini..
plate darah aariz normal, so die free from denggi..alhamdulillah..
aariz hanye positif influenza A.. under influenza A ada sub2 dia lagi..so tak konfem lagik either aariz infected with H1N1(swince flu) kaa, H2N2 kaa..H3N1 kaa..

Influenza A viruses are negative sense, single-stranded, segmented RNA viruses. There are several subtypes, labeled according to an H number (for the type of hemagglutinin) and an N number (for the type of neuraminidase). There are 16 different H antigens (H1 to H16) and nine different N antigens (N1 to N9). The newest H type (H16) was isolated from black-headed gulls caught in Sweden and the Netherlands in 1999 and reported in the literature in 2005.[4] - source: wikipedia

to confirm that, another swab test need to be done.. so datanglah nurse mengorek2 idung aariz dengan cotton bud yg panjang tuk run another swab test..
result akan diketahui 24jam selepas swab test dijalankan..
walopon begitu, aariz perlu jalani H1N1 treatment untuk mengelakkan complication pada masa akan datang..(kemungkinan jangkitan peparu yg dasat yg kemudian bleh menyebabkan sesak nafas/pneumonia)..jadi aariz diberi tamiflu 2 kali sehari..pagi dan malam..
takpe laa..positif ke negatif ke, janji aariz amik ubat tu..
aariz juge perlu makan obat demam since demamnye turun naik..
time ni aariz kerap lagik muntah2..lembik gila badan aariz..
nasib baik susu die laju...bila masuk je makanan/obat, sure selambak kuar balik..

bilik isolation kami..mama agah2 aariz, snyum juge akhirnye, walopon dimatanya masih berairmata..


nantikan cerita selanjutnya...

7 comments:

  1. kesiannya aariz kena influenza.. yer ila, influenza A tak semestinya H1N1..sebab tu kena rajin2 usha wikipedia.. nasibaik ko cepat bawak dia gi spital.. semoga aariz cepat sembuh...

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah Ayez dah selamat keluar hospital.. risau sangat aunty tau..haritu kalau ikutkan memang nak pegi ikut tokma&tokpa.. tapi pikir2 dah lambat sangat, abis keje pkl 6, kang jem lagi..nak sampai pukul berapa!

    beberapa hari ni tokpa sibuk dok ajak pegi tengok Ayez..tapi kitorang tak kasi, tok pa kan berisiko tinggi..pastu plak kejap2 mcm nak demam, risau jugak! tokma pon tak berapa nak sihat skarang ni.. so Ayez, cepat2 sembuh ye? kami rindu sangat ni!

    ReplyDelete
  3. hopefully aariz akn sihat sepenuhnya..saba ye ila..aku tau pun masa p umah jue sabtu hr2..

    ReplyDelete
  4. ala siannye aariz muntah2 camtu..nasib baik ko cepat bertindak ila..risau la skang ni kes h1n1 memang bertambah..department floor atas aku dah kena kuarantin,4 org infected.tak tau punca dari mane.

    ReplyDelete
  5. adeh, baca pun dah sedih ni, kesiannya korang, esp aariz. tak sampai hati tgk baby sakit. hope aariz dah fully recovered.. take care yea

    ReplyDelete
  6. poor aariz :(
    sabar ye ila..tau kau sedih..
    hati ibu mana la yg tahan tgk anak sakit smpai cmtu kn..
    aku yg baca ni pun dh xsmpai hati,apetah lg ko mama dia..be strong k!

    ReplyDelete
  7. siannye aariz...nti basil dtg tgk aariz k

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...