Friday, July 31, 2009

Salam takziah

banyak betul kemalangan dan kematian yg aku dengar lately nih (blog mancet pon ada citer pasal excident..blog atul juge)..paling menyayat hati kami sekeluarga, kazen aku pon terlibat dalam kemalangan dan meniggal dunia..yg kesiannye, bukan die yg langgar org, tp org langgar die..oopss bukan langgar, tp hempap! sian die..malam selasa lepas, aku terkejut gila bila kaklong, kakak aku call bagiktau...aku macam nak percaye ke tak..sbbnye rasa baru je jumpe kazen aku tuh masa die datang melawat aku yang baru lepas bersalin nih..from cerita kaklong malam tu, kete sebelah lane terbabas, hempap kete die..muka pecah..yg lebih lanjut tatau gik..gila terkejut aku..tadik aku baca blog adik aku baru tau kesah sebenarnyeh (arwah cedera parah, meninggal kat situ jugak. Kalau tengok kedaan badan memang tak de apa2, cuma muka separuh rosak teruk, mata sebelah tersembul, kat dagu dah berlobang, tapi masih boleh dicam. Dari hasil post-mortem, doktor kata punca kematian akibat pendarahan otak, tengkuk patah, saluran jantung utama koyak, tambah pulak dengan beberapa kecederaan organ dalaman, tulang rusuk patah, pastu tulang muka hancur. Mana taknya, dengar cerita kereta Evo tu dah duduk atas kepala Arwah. Kalau tengok gambar kereta dari depan, sebelah driver je teruk) - curik ayat from blog adikku hehe..family aku blk kg esoknye..(kakak kesayangan papa which is mak kpada arwah pengsan masa dapat brite arwah excident )..sian tau..bulan 10 ni arwah bakal melangsungkan perkahwinan..tinggal lagik berape bulan je..umur sama baya dengan aku..aku tak dapat bayangkan camne kalo aku laa arwah tu..begitu awal ajal menjemputnye..terinsaf sekejap aku..cukupkah amal aku kalo ajal menjemput aku tat kala ini? semoga family arwah tabah menghadapinye..al-fatihah!

oh masuk paper rupenye berita pasal excident arwah nih..aku tatau..bleh? tp biasa laa paper kan suka tokok tambah..
lagi berita penuh @ myMetro (ahaha..kater adik aku,kak Lela x de pon cakap macam tu..H.Metro saje nak tambah perisa la tu~!)

Tuesday, July 28, 2009

Sudah pulang ke tropicana

arini masuk 2 ari kitorg dah kat tropicana..sian aariz..takde dah tokma n tokpa yang rajin borak2 ngan aariz ..takde dah maklong yang rajin gomol2 aariz.. n takde dah Aunt T yg tolong tgkkan aariz time mama sibuk ngan hal lain..

huh banyaknyeh barang nak kene unpack ni..sampai tatau nak start yg mana satu.skang ni dah tak bleh nak concentrate wat keje rumah je..tgh2 cuci toilet, aariz nanges nak susu..tgh2 kemas dapur, kene stop dulu tgk aariz..i've to give more priority to aariz now..tp alhamdulillah aariz ni well behave..tak susah sangat nak jage die..kasik susu then tido laa die..bile die bunyi2 tu intai je jap die..sbb die sure akan tido balik..bagus anak mama! moga2 anak mama well behave sampai bila2..amin!

smlm singgah rumah babysitter aariz skejap tuk tgk2 keadaan rumah yg bakal aariz tinggal bila mama keje nanti..nampak everything ok..hopefully aariz tak meragam bila tinggal ngan babysitter nanti ok sayang? alahai bleh ke aku berjauhan ngan aariz nanti time keje? isk isk sedehnyeh dah nak start keje!! =( huwaa

Masalah Besarrrrrrrrr!

oh tidaaaaaakkkkkkkkk!! Aariz takmo minum susu thru botol susu! huwaa masalah berat nih!! next week dh kene anto die kat babysitter..kalo die tamo botol susu camne?mati laa aku..sebelum2 ni ok je die minum guna botol! lately ni je die asik reject botol! kalo suap die botol susu sure die melalak n die lueh2 susu tu..siap boleh buat cam nak muntah2 tuh..kesian plak tgk..huwaa...minggu ni terpaksa laa latih die guna botol! kenapeeeeeeeee aariz tamo botol susu? huwaa help me!! camne nak wat die isap botol ni?

Thursday, July 16, 2009

TAMMAT

tamat sudah ari berpantang aku..44hari dikontrol mkn, berbengkung dan bertungku(eh tp ada gak aku cheat 2 3 ari yg aku tak berbengkung n tak bertungku..hihi)..aku sangat beruntung punyai family yg banyak membantu aku sepanjang aku berpantang ni..my mom siap amik cuti 2 minggu tuk jage cucu sulungnye tu..thanks mama! n baki minggu2 yg berikutnye, adik aku yg tolong aku sepanjang berpantang..tolong mandikan baby, ikatkan bengkung, bakarkan tungku, masak tuk aku..thanks kakti!(oh walopon die adik, tp kitorg panggil die kakti)..

lain orang, lain cara pantangnyeh..mcm aku, disbbkan aku dijage oleh mak aku, so terlalu laa strict nye bab2 makan ni..kuah2 of course tak bleh, katernye nanti kembang! aper yg kembang pon aku tatau, ikutkan je laa..kembang peranakan kot..takpon badan mengembang..yer laa time pantang ni laa masanye tuk kita menguruskan badan kita kan!..so sup2 ayam kaa sup2 ikan kaa mmg takde dalam menu pantangku..ayam, telur, daging pon mmg takde dalam menu makanku..sbb tkt gatal katernye..ikan pon bukan sebarang ikan bleh aku makan..ikan yg aku bleh makan, ikan haruan, ikan merah n ikan aper ek satu gik aku lupa..tp yg pasti ikan2 tu mahal2 hargenyeh..haih sungguh high maintenance aku time pantang ni..even ikan masin yg aku makan pon mahal hargenye..bukan ikan masin yg biasa2 tu..sbb tkt gatal lagik katernye..haih..seminggu jugak aku mkn nasik berlaukkan ikan merah masin bakar + lada itam + ulam daun kunyit takpon jantung pisang rebus takpon pegaga..bayangkan daun kunyit mentah tu dijadikkan ulam(mcm kambeng plak aku rase mkn daun2 ni)..tp oklaa gak dr aku mkn nasik ngan ikan masin je kan..daun kunyit ni mak aku kater bagus tuk membuatkan darah kita berbau wangi..so takde la darah kita yg kuar tu berbau hanyir/busuk..jantung pisang dan ulam pegaga plak bagus tuk membanyakkan susu badan..oh paling tak bleh lupa bila kene telan manjakani..manjakani tu dikepal2 dalam nasik panas then telan! telan gitu saje ngan air? jgn arap!! pahit gilaaa nk mati..telan ngan kepalan nasik panas tu kurang sket rase pahitnye tu(sepanjang berpantang, aku hanye dibenarkan mkn nasik panas, nasik sejuk?tak dibenarkan sama skalik..sbb tuh kene telan kepalan nasik panas..ada org pantang nasik hanya sesenduk je n tak bleh tambah, tp dengan mak aku, makan laa brape senduk pon tak kesah..aku mmg makan nasik bersenduk2 laa kan..lapa ok..lagik2 bf ni..mmg cepat lapa)..manjakani ni katernye bagus tuk memulihkan luka dalaman..luka luaran plak manjakani tu disapu kat bahagian luka(manjakani tu ditenyeh2 kat tapak pasu bunga)..

minggu ke-2 kot(selepas stitch kat bwh tu dah elok) br ler aku dpt menikmati mknn yg sedap sket..ikan segar bakar..haih agak busan jugak mkn kering je tanpa kuah..tp aku tabahkan juga ati pikirkan hanye 44ari je aku mkn macam tu..minggu2 terakhir aku berpantang, aku diberikan pelepasan..papa beli ayam organik, so dpt la aku mkn berlaukkan ayam..kalo tak, jgn arap dpt mkn ayam ok!!(ayam adalah lauk febretku)..n ayam tu dibakar/dikukus n takde kuah lagik..tp tu pon aku dah bersyukur dpt gak mkn ayam..

tp bab minum, aku mmg tak ikut pon..aku hanya dibenarkan minum setengah gelas air! gilo..aku pernah ada history kencing kotor..disbbkan tkt kencing kotor menyerang kembali, aku minum je air satu gelas..kalo rase haus, aku minum gik..tp takde laa smapai bergelen2 kan.. lagik2 breastfeed, aku mmg sengaje minum air banyak sket..mama slalu je bising sbb aku minum air banyak..alaa dah laa tgh musim panas skang ni..kering je tekak ni..nak minum air sejuk? jgn arap! air panas je laa aku dapat minum..takpe laa janji dapat menghilangkan tekakku yg kering kan.. tp bab2 makan, mmg aku ikut betul2 mak aku punye pantang..tkt beb bentan!..ari2 mak aku dok gertak aku ngan perkataan bentan " kang bentan kang baru tau!" mama kater die cukup takut kalo kene bentan! memula aku tatau aper tu bentan..bila ditanye, bentan tu gigil2 n turun darah..even bleh menyebabkan kematian..haih seram tu..pernah satu malam tu aku menggigil kesejukan..sumer suspen tkt aku bentan..tp sebenarnye aku demam disebbkan breast engorge..mmg aku pon panik time tu..yer laa kan..buatnye bentan btul2, tak ke naya tu? alhamdulillah aku demam sehari je time tu..kesian aariz tak breastfeed pon satu ari tu..naseb bayek aku ada buat sket stock EBM..so dapat gak die minum susuku..sepanjang aku berpantang, 2 kali gak aku demam..dedua tu disebbkan breast engorge! sakit gila ok! dah laa demam, tak larat nak menyusukan baby, bertambah laa lagik bengkaknye! Dr suh pump or perah guna tgn! terpaksa! kalo tak, kater Dr, nanti bernanah, terpaksa toreh breast tuk kuarkan nanah tu! isk

alkesah begitulah aku berpantang..agak lucky, mama modern sket..kalo ikutkan time die berpantang ngan arwah nenekku dulu, lagik truk katernye..
maka dengan jayenyeh aku tlh berjaye mengqada' mkn durian smlm!kan aku dah kater aku mau qada' mkn durian sesudah saje aku abes pantang..haha..bez bezz..

huish panjang plak entri kali ni..ni baru entri pasal pantang..lom entri pasal the day aariz was born..haa nantikan eh entri tu..huhu

*update*
oopss! hampir terlupa..eh mmg dah terlupa dah pon..En. Hubby dah nak majuk dah tuh! haih..sori laa sayang..saya bukan sengaja!..
aku juga sangat beruntung mempunyai somi yang sangat supportive, loving n caring! pepagik bute die sanggup redah pi pasar semata2 nak belikan ikan haruan..ikan haruan kat area salak ni punye laa susah nak carik! hanya kat pasar minggu salak je ada..itupon kene pi pagik2..kalo tak, sure dah habis..aku sangat terharu die bleh bangun pepagik tuk pi pasar..tak pernah2 pi pasar tu..slalunye kalo nak beli lauk, beli kat kedai biasa je bawah rumah kitorg tu..takde der pi2 pasar ni..pernah skalik die pi pasar n bawak balik 3 bijik jantung pisang n seguni ulam pegaga(eh takde laa seguni..tapi banyak gilaaa..die borong habis pegaga org tuh)..tergelak aku..die ingat aku ni kambeng nak makan banyak2 tu? tp berjaye gak aku habiskan kesemua ulam2 tu..org dah belikan, kene laa habiskan! thanks sayang! bukan tu saje..kekadang die suka wat suprise! tgh2 ari keje, tibe2 je die terpacak depan pintu..balik melawat kitrog! caya laa En. Hubby!! love you sooooooo much!! hehe dah puji2 ni, bleh laa banje saya soping esok!! bleh? - serius saya mmg terharu tau pengorbanan awak tu..

Tuesday, July 14, 2009

Aariz balik kampung..yey

lama tak update blog..bz bz bz..ceywah..konon..padahal malas!..


Sabtu lepas, 11 Julai, hari ke 41(yer aku masih blom habis pantang), kitorang pulang ke kampung mlk..wah first time Aariz menjejakkan kaki ke mlk ni(tak jejak pon kaki, tak leh jalan lagik kan, aku yg dukung die)..kalo ikutkan, dalam 44 hari berpantang mana bleh kuar rumah kan? tp terpaksa laa..my PIL buat kenduri kesyukuran + sambutan hari jadi(FIL + SIL + cousins)..oh my dad pon birthday bulan julai gak..so skalik laa tuh..Happy Birthday papa! terpaksa jugak buat minggu ni walopon aku tak habis pantang gik disebabkan angah n her family nak balik France this weekend..lama tuh derang nak balik sana..for 3 weeks!! haa terpaksa laa gak buat kenduri + party tuh ari sabtu lepas..so aku yg masih berpantang ni terkedip2 je laa mata tgk derang sumer menikmati makanan yg lazat2! yg paling aku menahan hati n air liur bila tgk derang kenduri durian! gila apa! roti jala ngan kuah durian yg pekat n buah durian yg lazat2 meranum depan mata aku..tersentap jiwa beb tgk derang makan dengan rakusnyeh! haih laa badan..akan ku qada' durian sehabis saja pantangku nanti! yey hari ni last day pantang! saba ila saba..

birthday boys and birthday girls potong kek..papa tak masuk plak..kenape ek?

familyku menelan durian dengan enaknyeh! aku n Aariz? sekadar pemerhati sahaja! haih

die berjaye membakar 700 cucuk sate dalam masa 1 jam! hebatkan?

naseb bayek aku tak heran bila derang makan sate..kalo tak, banyak plak makanan yg aku nak qada' makan nanti! kesiankan aku? byk btul aku tak bleh makan masa pantang ni!

daddy sempat berkaraoke ptg tuh..haih sempat gik tuh! sebbayek aariz lena je diulit sore daddy yg tak berapa merdu tuh..

Aariz yg lena tido walopon org dok melalak karaoke..dibawak masuk bilik tido, die jage n melalak, taruk die kat tetengah hall, elok plak die senyap n tido..mungkin die tamo ketinggalan bersama2 memeriahkan suasana..

Aariz bersama dayang2nyeh..dak 2 ekor ni ke mana je Aariz pergi, mesti derang mengekor..even Aariz masuk shower tuk mandi pon derang ikut gak..

tgk laa betapa rajinnye 2 dayang2 ni menolong aku menyiapkan Aariz..bagus gak, kurang keje aku..haha..dak 2 ekor ni nak balik France jumpa mummy n puppy nyeh kat sana..dengar citer nak pi Disneyland lagik! wah! dah sampai sana jgn lupa mak andak n aariz kat sini yeh!

Thursday, July 2, 2009

Aarizku botak

Aariz dulu dengan rambutnye:

Aariz kini yang sudah botak:


Seminggu selepas majlis kesyukuran & Aqiqah Aariz (hari ke-21), die dibotakkan..botak licin daa..kini dah 2 minggu selepas dibotakkan, rambut dia takde tanda2 mau tumbuh pon? huu..lama laa gamaknye rambut die nak tumbuh balik..takpe takpe..botak pon hensem aper..akaka..puji anak sendrik - yer laa kalo tak maknye yg puji, sape lagik nak puji kan..

Acara membotakkan kepala Aariz:

tadaaaa..nilah hasilnyeh:

Majlis Kesyukuran & Aqiqah Aariz Zafir

2 minggu selepas Aariz dilahirkan, tokma n tokpa buat kenduri kesyukuran dan aqiqah tuk Aariz..(hajat dihati nak wat 7 hari selepas Aariz lahir..tp tokma n tokpa kater takpe laa kite lambatkan seminggu..sbb tgh cuti skulah kan, banyak plak kenduri kawen merata2)..kenduri secara kecil-kecilan je..alhamdulillah majlis berjalan lancar..marhaban dan majlis makan tuk wanita(geng2 yassin tokma) pada sebelah pagi manakala doa/tahlil dan majlis makan tuk lelaki plak(geng2 surau tokpa) pada sebelah ptg selepas zohor..many thanks to those yg datang..meh layan gambar2 sekitar majlis..

Kumpulan marhaban..tersama plak kaler kitorg ngan derang nih..tak plan pon..
berundoi..haha first time aku dengar berundoi ni..siap ada lagu die ok..tgh syok2 borak ngan farah, tetibe dengar ketua marhaban tu buat announcement panggil mak pak baby tuk ayun buai baby.. (haha sebbayek aku pakai bj kurung..buatnyeh aku pakai kain batik je(yer la..aku kan dlm pantang gik), tak glemer ler aku berundoi)..upenye ada gak ek acara berundoi ni..jakun sket aku..tp aku suka lagu die..bezz!

geng2 yassin tokma

doa/tahlil oleh geng2 surau tokpa

Aariz yg lena sepanjang majlis..bagus anak mama ni!

antara frens mama n daddy yg datang..alahai aunty leila n uncle zaki tak teramik gambar plak ngan derang..thanks to makcik2 n pakcik2 yg datang bawak adiah tuk aariz ek..nanti beday aariz bawak adiah lagik tau..yg lg besar2 plak k! haha..

Wednesday, July 1, 2009

Happy 1 month Birthday Aariz Zafir

pejam celik pejam celik dah sebulan sayang lahir kat dunia ni..Happy 1 month birthday sayang..semoga sayang jadik anakku yg soleh dan bijak! mama n daddy will alwaiz love u sayang! muahs!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...