Tuesday, November 3, 2009

ila injured?

tadik ptg ke TMC rehab center for physiotherapy session..
tak start pon lagik physionye..
aku just dipasangkan splint tuk membantu merehatkan tangan..
esok br akan bermula physiotherapyku..
ada 6 kali sesi yg perlu aku penuhi..
tadik masa the therapist pasang splint di tanganku, aku sempat membaca artikel mengenai sakitku ini..
rupe2nye ada banyak jenis dan nama sakit yg berkaitan ngan tendon di tangan n melibatkan jari ni..
salah satunya ialah deQervain's Tenditinitis..

DEQUERVAIN'S TENDINITIS
What is it?

DeQuervain's tendinitis is a condition brought on by irritation or swelling of the tendons found along the thumb side of the wrist. The irritation causes the compartment (lining) around the tendon to swell, changing the shape of the compartment. This makes it difficult for the tendons to move as they should. The swelling can cause pain and tenderness along the thumb side of the wrist, usually noticed when forming a fist, grasping or gripping things, or turning the wrist.
What causes it? The cause of DeQuervain's tendinitis is an irritation of the tendons at the base of the thumb. For example, awkward hand positions required by a new mother in caring for an infant is a common cause of this condition.
Signs and symptoms
Pain over the thumb side of the wrist is the main symptom. The pain may appear either gradually or suddenly. It is felt in the wrist and can travel up the forearm. The pain is usually worse with use of the hand and thumbs, especially when forcefully grasping things or twisting the wrist. Swelling over that thumb side of the wrist is noticed and may be accompanied by a fluid-filled cyst in this region. There may be an occasional "catching" or "snapping" when moving the thumb. Because of the pain and swelling, it may be difficult to move the thumb and wrist, such as in pinching. Irritation of the nerve lying on top of the tendon sheath may cause numbness on the back of the thumb and index finger.
Diagnosis
A Finkelstein test is generally performed. In this test, the patient makes a fist with the fingers over the thumb. The wrist is then bent in the direction of the little finger. This This test can be quite painful for the person with DeQuervain's tendinitis. Tenderness directly over the tendons on the thumb side of the wrist is the most common finding, however.
Treatment
The goal is to relieve the pain caused by the irritation and swelling. In some cases, your doctor may recommend resting the thumb and wrist by wearing a splint. Anti-inflammatory medication taken by mouth or injected into the tendon compartment may help reduce the swelling and relieve the pain. In some cases, simply not doing the activities that cause pain and swelling may allow the symptoms to go away on their own.
If symptoms are severe or do not improve, surgery may be recommended. The surgery is in the compartment (covering) to make more room for the irritated tendons. Normal use of the hand can usually be resumed when comfort and strength have returned. Your own surgeon can advise you on the best treatment for your situation. [ok ow..mintak2 aku tak sampai ke tahap ini..amin!]
nak lebeh lanjut, ada banyak kat internet, bleh surf sendrik..

Splint yang aku kene pakai 20jam sehari..buka untuk mandi,solat atau makan saje..lain2 masa?tak bleh buka! tido pon kene pakai..

anak mama tgh jampi tgn mama supaya cepat baik..siap sembur2 gik..dah serupa macam tok bomoh siap sembur2..ahaha

10 comments:

  1. alaa kesiannye :( bfeeding must be hard for you! :( tapi aariz misti heran nape laaa tangan mama aku ni tetibe "keras" & "melampau putih" sgt ni. siap ade lubang2 pulak tu! hehe. anyways get well soon!

    ReplyDelete
  2. haha itu laa..die dok belek2 tgn kita sampai last2 tarik nak masukkan dalam mulut die..haih laa anakku..
    thanks thara

    ReplyDelete
  3. alahaiii ila.. siannya.. ila injured kat tgn.. baiti plak injured kat kaki to be exact kat lutut kanan. dah masuk 3 minggu tak baik2 lagi. sama gak la gi hospital pun mcm tu la... malas nk g lagi biar dia baik sendiri.

    ReplyDelete
  4. sabar byk2 k ila..maybe ko salah teknik pegang aariz mase BF kot..harap2 cepat sembuh!

    hehe comel je aariz main2 tangan ko tu..mesti die pon cakap sian mama saya..gigih nak bg saya minum sampai nak tercabut tangan..

    ReplyDelete
  5. ahahaha..Aariz tu puas2 belek, mulut jugak halanyer~ agaknyer dia ukur, rasa2 muat tak masuk mulut ni..ahaha

    ReplyDelete
  6. baiti: laa ye ke? kenape ngan lutut? tendon gak problem ke? aritu masa jumpa orthopaedic tu, dia kater mmg takes time to cure..2 3 weeks gak eventho dah pi physio

    farah: mungkin gak laa..takpon mungkin aku ada terjatuh tahan guna tangan n aku tak perasan n tak ingat..aku mmg slalu jatuh..pehtuh lelama makin truk laa bila dok asik angkat baby..hehe..thanks farah..oh mungkin jugak laa..ntah2 die geram nak masuk mulut die je..die skang mmg suka masukkan semua benda dalam mulut..

    atie: yer..tahu takpe

    ReplyDelete
  7. ila siannye ko..comel je aariz hehehe
    ko shift mlm ke ,patutleeeee kekekeek

    ReplyDelete
  8. a'a keje mlm cet..aku bgn tuk pump n pi spital..kalo tak, jgn arap..sure aku guling2 gik time nih

    ReplyDelete
  9. alaa ila siannye ko, cane leh jadi cenggini ni?
    semoga cepat recover (tambah2 dah kene sembur dgn aariz tu) ;p

    ReplyDelete
  10. hu ntah la fatih..org lain pon ada gak baby..breastfeed gak..kenape tah aku plak je yg kene..salah teknik aku ni..hehe thanks! harap2nye..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...