Wednesday, September 2, 2009

hatiku runsing!

hai runsingnyeh hati ini Aariz mmg tamo botol langsung! kalo kat rumah babysitter, die langsung tak minum..puas dah mama June paksa die minum, "dia dok bergadoh ngan botol dia" kata mama june..haih..camne laa mama nak buat ni? kelaparan anak bujangku itu kalo nak tunggu mama amik die baru die bleh minum susu!! minggu lepas ok lagik, at least die gado2 ngan botol susu dia, then die minum jugak sket..tp start minggu ni, die langsung tak minum! kalo 3 botol(15oz) aku anta kat babysitter, 3-3 botol tu mmg tak luak! buang gitu je! iiskkkkkkkkkkk macam2 dah kami cuba..beli puting susu NUK, beli botol susu Nuby(softflex natural nurser - breast size nipple), beli botol susu the first years, breastflow(ideal for breastfeeding moms)..semuanye die reject!! mmg kalo aku try kasik die botol kat rumah pon, die akan melalak macam kene dera..aku risau je kalo2 ada org buat report kat jabatan kebajikan masyarakat yg aku mendera anak! alahai nak wat camne ni? takkan nak biar anak aku kat rumah bbsitter kelaparan??? ramai kasik pendapat, "alaa kalo die lapar, die minum gak botol" tett!! mmg tak jadik nye..kalo die lapar, lagik laa kuat gile die melalak! bayangkan org lapar, bila disua benda yg die tak suka, lagik laa die sakit ati kan? maka lalakan die akan semakin kuat kalo diberi botol time tgh lapar..ada jugak org kater: "alaa die pandai laa nanti kat rumah org die mesti nak nye botol, kat rumah sendrik, nampak mak die, die tanak"..ini lagik laa..tak jadik gak! ngan babysitter die pon die melalak..mama june kater macam2 dah buat, beri susu sambil pujuk2, berjalan, duduk, semuanya tak jadik! semuanye die melalak sampai merah2 muka..semakin teruk plak bottle rejection anak aku ni! iskkkkk runsingnyeeeeeee! tatau nak wat aper dah! tolonggggggg!

puting NUK..yang kekonon mirip my nipple..tak jalan..

Nuby..siap ada bintik2 cam my breast gak..tak jugak jalan..

breastflow..kekonon lembut cam breast..lagik laa tak jalan..die kemam je..isk

13 comments:

  1. I takda experience but maybe masa tengah breastfeed tu, cuba selang-selang and curik selit ngan botol susu? Maybe dia akan get used to it nanti, kira dia associate lah botol tu ngan breast. Tahla, just a thought.

    ReplyDelete
  2. erk..aku yg denga pon risau...siannye aariz lapar la tu kat rumah bbsitter tu..hmm try guna feeding cup yg ade kat dlm kotak botol MLO yg ko beli tu...

    afif pakai puting NUK tu..tp puting tu kena selalu tukar sbb senang kembang.

    ReplyDelete
  3. yang Nuby tu....hahahahhaha
    siap ada bintik2 camtu....hahaha.

    ada gak ehh camtu...
    dia nak imitate nipple betul...

    ReplyDelete
  4. thanks intan! aku ada gak try wat camtu, dulu jalan gak..skang? haha die bukan sekadar tolak2 ngan lidah die, skang tgn die pon dah pandai tolak botol susu! geram btul!

    farah: alahai..sedangkan pakai shringe pon die bleh lueh2 inikan plak pakai feeding cup..lagik laa senang nak tersasar kuar dari mulut die! neway thanks 4 the suggestion

    farin: ye farin..macam2 teats ada kat market skang ni..sumenye coba nak imitate nipple betul tuk bantu ibu2 yg ada problem macam aku..tp aariz mmg nampaknye tak bleh dibantu langsung ngan imitation2 sumer tu..die mmg bleh beza antara breast aku ngan botol! tak bleh tipu die punye laa..terekan anak aku? haha

    ReplyDelete
  5. Tetek ko best sangat kot Ila. Hahahahha. Takpa, at least dia still nak susu gak dari tak langsung, tapi yelah risaulah sehari-hari tak minum kan.

    Ni some links yang menghadapi masalah yang sama (seems like a normal problem)

    http://askville.amazon.com/Help--baby-drink-milk/AnswerViewer.do?requestId=3028082

    http://blacktating.blogspot.com/2009/03/help-my-baby-wont-take-bottle.html

    http://www.babycenter.com/404_how-can-i-teach-my-breastfed-baby-to-take-a-bottle_3177.bc

    ReplyDelete
  6. wahahahaha.. sama macam maryam.. tak nak jugek botol.. mama die kasik gune straw tuh pon jalan sikit aja... hurm.. doa bebanyak ila.. saba yek

    ReplyDelete
  7. hi ila. akma suggest pakai puting MAM. ayna (my doter) sekali try je, habis 3oz. dulu pakai avent, japlo, nuk, breastflow, mmg tak jln. same case like u la, meraung tanak botol. dpt puting MAM tu, alhamdulillah ok. try la. kesian baby kelaparan. rasa nak balik masa tu jugak kasi t*t*k kat die. hehe..

    p/s: dulu main netball utk fit kan?

    ReplyDelete
  8. intan: itu la pasal! mungkin gak laa te.tek ku sedap sangat! ahaha..teringat ayat member serawak aku dulu suka buat ayat : "nenenmu nyaman!" aihh..thanks for the links! rajin ko googlekn ek? sayanggggggggg ko! hehe

    ndr: la ye ke? senaseb laa saya ngan adik awak!! pakai straw? kesiannye..pakai straw macam org besar plak rasenyeh..anak saya baru 3 bulan!! sedehnyeeeeee

    akema: hi akema! oo ek? tu laa member saya, mancet pon ada rekemen puting MAM tu gak..tu laa ingat nak beli weekend ni..nak try..takpe..usaha tangga kejayaan!! coba je laa..mana tau die nak kan!
    hehe haah..akema ni yg mana satu ek? main netball gak kaa?

    ReplyDelete
  9. oh i had this experience dulu tapi terbalik. my son refused to direct BF, nak botol ja. tension. memang melalak cam kena dera bila try bf dia..i know how u feel.

    banyakkn doa bulan ramadhan nih. oh another tips i got from a senior mom, masa anak lali nak tido tu bisik kat telinga dia how u want him to behave insyaAllah it'll work.

    all the best ya

    ReplyDelete
  10. Aku mmg rajin mengoogle. Nenenmu nyaman? Wahahahha.

    Jangan Ila, teringat lawak 'thedaaap' tu. Hahahahahha.

    ReplyDelete
  11. drama mama: oh same case like my fren gak..her son tamo direct, nak botol je..tu laa sedehkan bila dengar die melalak camtu..geram pon ada sebenarnye..tp kesian sangat!tak sampai ati nak paksa die..akhirnye mengalah, mmg sua gak laa breast kat die..ntah laa sampai bila ni..uwaa..
    thanks for the tips! insyaAllah i'll try it nanti..

    intan: hahahahaha..lawak aa..lawak sengauuu..lama siut lawak tu, almost terlupa dah..terbahak2 aku glak!

    ReplyDelete
  12. waa...mmg banyak tips dalam link ur kasik tu laa intan!! thanks!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...