Wednesday, September 30, 2009

Beraye sakan

Ha kan dah cakap thn ni mungkin akan meriah sket raye kami disebbkan kami beraye bersame org baru! bezz! ari raye kami meriah kerana adanya buah hati pengarang jantung kami, Aariz Zafir..walopon die tak mengerti pon ape itu raye, tp aku pasti aariz juge merasakan betape meriahnye suasana raye thn ni!..tahun ni raye pertama sampailah raye ke-4 kami beraye di mlk..then ptg raye ke-4 tu kami pulang ke sepang tuk beraye ngan tokma n tokpa sekeluarga!..mama n En. Daddy amik cuti panjang thn ni[ceywah macam la thn2 sudah tak cuti panjang bila raye]..haha..takde laa..thn ni lain sket..special sket..hehe..oh kitorg dapat makan rendang itik dengan banyaknyeh tahun nih!! thn lepas dapat makan sket je sbb dah tinggal sket je, ye laa balik mlk dah raye ke-3, ape je yg tinggal kan?

raye 1
pepagik lagik aariz dah bangun tuk bersiap2 di pagi raya..selepas sembahyang raye, aktiviti bersalam-salam kaut bermula..haa mama n En. Daddy yg excited nak salam2..Aariz tido time ni..haha..so mama laa tukang kutipkan sampul raya aariz! haha

habez je babak2 airmata pagik itew, kami konvoi ke Batu pahat tuk beraye di kampung my FIL. first time balik jumpe nenek ni..wah! aku tak melepaskan peluang tuk beraye ke rumah nenekku jua yg kebetulan di parit raja, batu pahat! gumbiraa betul sbb dapat jumpe familyku yg thn ini beraya di batu pahat..dapatlah aariz jumpe tokma,tokpa,maklong, aunT n paksunya..

on the way back to batu pahat..nak pi umah buyut aariz ni..in jawa buyut means moyang..

ni kat parit raja umah buyut aariz belah mama aariz..dedua buyut aariz org batu pahat..buyut belah En. Daddy kat senggarang..buyut belah mama kat parit raja

sampai ke malam aariz beraya..tgk mata En. Daddy dah kuyu dah..malam tu jugak kitorang balik mlk..tak tido kat batu pahat pon..sampai mlk kol 12pagik..daddy pecut tak hingat punye


raye ke-2
raye ke-2 kitorang beraye ke rumah2 jiran wan dan tokbak aariz kat terendak tu..sedondon lagik kami ber-3 aritu..hehe


raye ke-3
raye ke-3 plak aariz beraye ke rumah kawan2 mama n daddy aariz..umah pertama kami tuju, umah mama yunne di kampung alai! akhirnyaa..bertemu jugak aariz ngan mama yunne..lepas tuh beraye ke rumah kawan2 daddy plak..dari kampugn alai, ke bukit piatu then ke pj [oh kat mlk pon ada pj tau..tp bukan petaling jaya, pengkalan jaya]dekat ngan bukit katil then ke duyung..after that dah kene balik sbb aariz dah kepanasan..dok pon dah tak diam..merengek2..maka terpaksa laa sampai situ je kitorg beraye

di rumah mama yunne


raye ke-4
dah nak balik ke sepang..aariz nak beraye ngan tokma n tokpa plak..tp sebelum pulang tu, singgah jap beraye ke rumah opah anjang aariz kat masjid tanah , kutip duit raye lagik aariz..hehe

taraaa..dah sampai umah tokma!

raye ke-5
hehe spesel sket raye ke-5 aariz ni..ari raye ke-5 aariz beraye ke rumah makcik mid..tp kali ni bukan aariz yg kutip duit raye..tp mama aariz melontar duit kat rumah makcik mid..[haha tuk pengetahuan, makcik mid tu midvalley yeh]..carefour ada promotion harge mamipokok size M tuk 66 pcs hanya rm43.90..murah sangat! aper gik, mama balun amik sampai 4 paket! banyak btul! ye laa susah laa nak dapat harge murah gitu..kalo promotion jusco takpon kat tesco pon harge die rm48..still jauh beza walopon ada promotion..nak tunggu jcard day, ntah bila..kat jcard day lagik murah..rm42.90


raye ke-6
tak pi mana2 pon aariz ari raye ke-6..ari jumaat..daddy pi solat jumaat..aariz ngan mama dok umah tokma je makan kueh raye tokma..hehe

raye ke-7
aariz nak balik tropicana..tp singgah beraye ke rumah opah ambung n opah alang di cheras..then ke rumah tok itam aariz di kajang n toksu aariz di semenyih..haa raye sakan gik aariz..sampai ke malam lagik aariz beraye..haih..dah kater sakan kan beraye..mestilah sampai ke malam..

raye ke-8
beraye ke rumah kawan daddy di cheras..ada open house..aariz jumpe awek wa cakap sama lu..chumel awek tu..nama die arwin raihana..cam nama heroin LOTR kan?


oopss i did it again! ahaha sampai nanges arwin kene peluk ngan aariz! haha

raye ke-9
dah ari raye ke-9, isnin..aariz masih beraye! mama dan daddy aariz bercoti lagik..kater amik cuti panjang..so kami beraye ke rumah auntie Mancet..dapat jumpe basil..tp aariz tido je..tak borak2 pon ngan basil..dah ngantok sangat la tuh..mama dapat jumpe auntie aton, auntie atul n auntie hooda! auntie hooda pulang ke malaysia bercoti raye! bezz bezz dapat duit raye besau dari auntie hooda..auntie2 lain pon bezz gak, kasik duit merah kat aariz! aariz sangat suke!!


aariz dah simpan duit2 rayenye di tabung haji..berkat simpan di islamic bank..anda pula bageimana? banyak dapat duit raye?

7 comments:

  1. grrrr...gamba bibik yuli di tempek...cettt
    pape pon thanx sbb ko berjaya sampai umah aku tanpa perlu aku menyelamatkan keadaan..hik33

    ReplyDelete
  2. bila nak dtg rumah auntie baiti and uncle roch?

    ReplyDelete
  3. yunne: mestilah..redah je..sebbayek ada signboard..bagus ye kampung ko..setiap lorong ada signboard..

    baiti: insya Allah..kasik ler add..bleh kitorg serbu! hihi

    ReplyDelete
  4. amboii raya sakan aariz!! haha sonok kan ila beraya ngan anak ni..mama nye lebih2 sonok sebab dpt tolong kutipkan duit raya hahaha

    ReplyDelete
  5. wah, mesti aariz dpt byk duit raye, sakan ha, beraya, hehe...
    ksmptn ni nk jmpt dtg umah 11hb ni, nk wat birthday faris skit, jmpt lh dtg ek...

    ReplyDelete
  6. wah gmba rumah aku yg bersepah pon nk letak ke? ila nk raye rumah ko,nti aku ajak reramai.kahkahh..aritu raye rumah aku emergency case hahah

    ReplyDelete
  7. farah: ahah itu laa..asik memberi je, bila dapat ni, rase cam bezz plak[walopon dapat duit raye bukan tuk diri sendrik tp tuk anak pon dah rasa cam bezz]

    malin: wah! nak nak!! mo pi birthday party faris! yey! nanti kitorg pi insya Allah..

    mancet: alah cet..sepah mendernye? tak nampak pon bersepah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...