Tuesday, September 21, 2010

raye..raye..raye!! 2010 ~ 2 syawal

kebiasaannye kalo raye di pahang, raye ke-2 adalah hari tuk beraye ke rumah mak ngah di permatang badak dan rumah maklong longlit di indera mahkota..
tp kali ni, raye ke-2 kitorg bersantai2 saje di rumah sambil buat preparation tuk bbq pada malamnye..

disbbkan tokpa aariz dialysis on that day, dah amik separuh ari tuk kita bertapa di rumah menunggu tokpa habis dialysis..kesian tokpa, lesu gila dia lepas dialysis..banyak kene sedut katenye..dah laa tak sempat breakfast(kol 6am dah kene pi tmpt dialysis tu)..kat situ tak sediakan plak breakfast..lagik bertambah2 lesu/lembek laa orang tua tu..
dah petang camtu, tetibe plak maklong longlit dan mak ngah datang beraye..makanye terpakse laa agenda beraye ke rumah mereka ditunda ke esok arinye, raye ke-3..
yg syioknye raye ke-2 ni adalah BBQ di malam ari!
suluh bang, jgn tak suluh..kang hangus plak..
syiok gila bila dapat makan beramai2 sambil berpiknik di tgh2 laman..


macam2 ada..ayam bakar, daging bakar, sosej bakar, terung bakar, ikan bakar(pari+kerisi+talapia), ikan siakap masak 3 rasa, nasik goreng cina special digoreng oleh tukang masak yg diimport khas dari jb..jeng jeng jeng

tu diaa ikan siakap yg sudah terlantar disiram kuah 3 rasa dan ikan talapia yg siap dibakar..

nasik goreng cine..baru ku tau ape resepi sebenarnye nasik goreng cina..guna minyak bijan je rahsianye..

proses menyumbat sambal yg sedap ke dalam ikan sebelum dibakar..


ikan fresh gila okeh..tu yang syioknye bila balik kuantan..mmg makan ikan fresh2 gila..
lagik2 ikan talapia dan siakap yg betul2 baru kuar dari sangkar ptg raye ke-2 tu..[sedare kitorg tokeh sangkar ikan]
sedap gila makan sehingga menjilat jari wa cakap sama lu..
mmg licin licau laa makanan malam tuh..first time ni bbq tak membazir..
punya banyak makanan malam tuh, tp bleh habis malam tu juga! caya laa..
sempat lah maklong aariz amik resepi masak 3 rase ngan paprik cara org2 restoran masak tu..
sedap weh! kalah restoran vichuda/sunita dan restoran2 yg seangkatan dengannye la..

haa maknye sebok lagik nak makan..anak dah lena dibuai mimpi dipangkuan..


sekian

5 comments:

  1. guna minyak bijan mmg sedappp!! lainkali tanyela aku :P
    bihun goreng sgp letak minyak bijan pon sedap

    ReplyDelete
  2. weh buatla open house,psstu masak semua recipe yg ko dpt :P

    ReplyDelete
  3. oh sebelum ni mak aku mmg pakai minyak bijan..nak goreng ikan pakai minyak bijan, nak tumis sayur pakai minyak bijan..semua2 laa pakai minyak bijan..kitorg mmg tak suke gila bau dia..mungkin sbb banyak sangat minyak bijan yg dia pakai..sbb yg nak sedap ni sket je gunanye kan?tuk penyedap rase je..kan?
    huish tunggu laa aku siap pindah umah ye cet..insya Allah akan ku jemput semuaa datang nanti..

    ReplyDelete
  4. aku tgk balik gambar2 ni pon aku terliur..terkenang2 kesedapannye..haha
    oopss tapi sori yana, tak berniat nak wat ko terliur..dosa plak aku..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...