Tuesday, September 21, 2010

raye..raye..raye!! 1 syawal 2010

raye tahun ni(2010) adalah turn balik kampung saye!
since tokma n the family still balik kampung tuk beraye, so kami follow pulang beraye ke kampung tokma! @ kuantan..
kurang syiok sket raye kali ni, sbb aariz kurang sehat..dan paksu aariz tiada skalik beraye dengan kami..malam raye paksu call dari India..sian dia first time tak beraye ngan family..
aariz kuar spital 2 ari sebelum raye..itupon lepas aku paksa mintak doc dischargekan jugak kitorg ari rabu tu..sbb nak balik kampung..
5 ari di spital agak terseksa jugak..bila tak kebah2 jugak demam si aariz, maka terpaksa laa kita carik alternatif lain kan? tokma suh balik kampong, cuba plak obat cara kampong..
kitorg pulang dengan dibekalkan bergelen2 obat tuk si aariz..obat demam nye laa, obat selseme je ada 2(satu tuk runny nose n satu lagik plak tuk block nose), pastuh obat tuk pecahkan kahak(ventolin), pastuh obat montot(voren) dan obat antibiotik..
maka pada ari raye pertama tu masham saje lah muka anakandaku itu..
kurusnye badan dia tayah cakap lah.. seminggu tak makan apa2 langsung kecuali susuku saje yg masuk ke perutnye..kering gila badan dia..tulang belakang siap timbul2 lagik..adeh
lepas je ptg raye tuh kitorg mintak tokki omar tiup2 aariz n kasik air penawar, malam tu aariz dah bleh start senyum2, dan esoknye die mau makan sket2..

muka masham anak terunaku:

petang sehari sebelum raye..tido dipangkuan daddy..dia macam takut tinggal/tido sengsorang..

pagi raya masih masham..susah betul nak dapat senyuman dia..

tengok..mak ngan makcik dia sengeh lebar..dia? masih mashammm..


agak mencabar jugak la raye kami kali ini..
raye thn lepas, aariz baru je 3 bulan..so tak banyak masalah..
kami beraye dengan senang lenang..masuk semua rumah tanpa sebarang masalah atau ragam..
TAPI! tahun ni? huhu si budak kicik itu banyak plak ragamnye..[lagik2 bila badan tak sehat - cranky gileee]..
orang hidang makanan, dia lah org pertama yg serbu..suka benar main ngan balang kuih..[aku ni takut pecah je balang kueh raye org]..
nampak tangga, laju je tuju..[ni dalam tak sehat ni masih gagah nak main tangge - kalo sehat tatau laa camne plak gayenye]
time daddynye semayang jumaat lagik parah..
abih idea dah aku nak pujuk dia supaya diam..melalak tak hingat..satu kampung dengar teriakan dia..tokma pon skalik tolong pujuk tapi tak jalan..
tamo duduk, tamo baring, tamo dukung, tamo t.t.k..tamo semua2 laa..kasik dia main tangge[fevret dia kan nak naik turun tangge] pon tamo ni..
haa kalut aku..
bila dah melalak camtu, start le aku terpk nak cabut semua baju dia..
cabut sampin n seluar..rupe2nye montot dah start melecet..[sepanjang kat spital sampai lah ari raye tu asik cherry berry je]..patut laa dia meragam sakan..masa pagik aku mandikan, montot dia ok lagik..huu sian..nanges sampai tersedu2..
daddy balik je, trus die terkam nak dukung ngan daddy..trus tertido kat pangku daddy..penat melalak kot..

our koala bear..

raye kali ni, tak banyak plak rumah yg kami terjah..ada laa 6 bijik rumah je..
yer laa masa pon singkat kan..sbb ada sembahyang jumaat lagik..pastuh ngan lecak2 ujan lagik..tak syiok!
selalunye kalo raye pertama di pahang, abih satu kampung tuh kitorg terjah..dari satu rumah ke satu rumah..
tp ok laa tu..anak pon tak sehat..ada ati plak nak terjah setiap rumah kat kampung tu..
dapat pi rumah2 penting pon dah ok dah..

kami sekeluarge..senyum akhirnye..bila tgk lembu..eksaited gile tgk lembu..
kami lagik..
konvoi
antara 4 buah rumah yg kami terjah..
rombongan puan ramlah beraye sakan di kampung sawah..[kampung kami namanye kampung sawah]
ketua rombongan a.k.a tokma aariz sedang mengecheck apsal lambat sangat ahli rombongannye berjalan..
penat weh raye pertama kami..raye ke-2 syiok sket! aper cer? nantiiii..ku sambung cerita lagik..

3 comments:

  1. Sian Aariz.. Luckily skrg dah OK.. Zarif pon demam hari raya ke 4.. for 4 days.. g spital, seb baik tak kena warded.. hhuuhuh.. tp, die taknak susu sangat.. nak makan jerk..

    ReplyDelete
  2. alahai kesiannye aariz. sebbaik sempat sihat utk beraya & pakai baju melayu hensem :) banyak dapat duit raya tak aariz? :D

    ReplyDelete
  3. laa zarif pon demam? siannye..lagik kesian bebudak ni kalo demam, tamo makan/minum susu kan?..kurus je nanti..adoi

    tulah pasal fatih..aku risaukan bronchitis dia tu..since ari rabu tu doc kater dah tinggal sket2 je kahak dalam peparu dia, aku per lagik, mmg trus aa mintak nak discharge..kalo tak, aku stay gik kot kat spital tu..huu alhamdulillah rezeki dia..tp tak sebanyak taun lepas laa..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...