Wednesday, February 9, 2011

Alhamdulillah rezeki dari Allah

ahah tatau lah kalu ada sesape lagik yang perasan pregnancy ticker saya itu..
saje je letak..tp tanak la kecoh2..
disebabkan dah 2 org bertanye, terpaksa laa diwar2kan..
ingatkan takde org nak perasan akan kewujudan ticker itew..
tahniah lah buat cik maCtah dan pn malin yg berjaya terperasan akan ticker saya itew..
yer benar saya mengandungi..
minggu ini alhamdulillah sudah 14 minggu..
dah 2 kali scan dan checkup ngan Dr. Raja..
masih mengekalkan obgyn saya itu..kerana saya suke dia! dokter perempuan..melayu pulak tu kan..haruslah dikekalkan..[oh sebelum ni dok sebut Dr. Raja..Dr. Raja..bukan Rajagopal, Rajamaniam mahupon Raja Ahmad ye..Dr. Raja Juhaidah namanye..]

rezeki tercepat plak kali ini..
saya pon tidak menduga akan termengandung pulak..tp alhmadulillah..saya terima dengan hati terbuka dan teruja! aariz pon dah 1thn lebeh..by the time adiknye keluar nanti dia dah pon 2thn 2 bulan..ok lah tuh kan kan?..
[tertanye2 jugak adakah kerana saya berhenti bf, maka dengan senang lekat?]
sesungguhnye saya takde pakai apa2 protection..natural planning[sama lah macam si fatih]..cuma sekadar bergantung pada kalendar yg saya tick2 dan rembes di luar ye[oopss tuttttttt..censored sket, maap!] alhamdulillah dapat bertahan selama 18 bulan..
berhenti je saya bf aariz..tak lama lepas tuh saya lekat..
mak saya cakap kitorg dulu2 cukup je 2thn menyusu badan, lepas berhenti, mama pon pregnant..oh ada kesinambungankah di situ?abaikan..

orang selalu kata lain anak lain pembawakannye..
yer memang lain benar pregnancy kali ini!
saya loya2 dan muntah2 setiap masa..tak macam dulu..dulu saya jarang loya2 atau muntah..
ada 2 3 kali je kalo truk sangat pon..takde mc sangat pon masa pregnantkan aariz dulu..dalam 9 bulan, ada laa 2 3 kali je..
tp kali ni fuhhhh! mencabar sungguh!
dalam sebulan je(januari) saya dah mc 3 ari..cis!
perut 24 jam lapar..[eh mmg laa lapar sokmo dah kate pregnant kan]..tp masalahnye saya langsung tak lalu makan..
pregnant aariz dulu lapar je, makan..lapar je makan..tak lapar pon makan jugak..
tp sekarang? semua benda tak lalu..even kueyteow goreng yg menjadik pujaan ati saya setiap pagi saya sarapan pon dah jadik benda yg memualkan..[oh sebelum ni saya tidak pernah muak dengan kueyteow goreng! mmg fevret lah kueyteow goreng!]
nasi? lagik jangan harap! kadang2 tgh2 makan ni bleh berlari ke toilet muntah2..
saya bukan setakat bau, baru terbayang dalam kepala je pon dah loya nak muntah..
dulu pregnant aariz, saya sangat suka makan buah epal fuji..ari2 nak makan..
kali ni semua buah tak selera..haih mengade tau tekak ni!
kalo makan epal fuji tuh(sbb nak alas perut), bila dia nak terkeluar balik tu, ya Allah tuhan je tahu! sakit gila tekak dan dada..rasa macam tersekat2 kat dada..[benda tak sempat nak hadam dalam perut, makan pon kunyah tak sampai 44 kali kan, mmg berketul2 laa berebut2 nak kuar dari tekak]..
oh tetiap ptg mmg akan sakit kepala..sbb tak lalu makan, makan sket2 je sekadar alas perut..itupon kalo dapat makan..kalo tak, mmg lesu terbaring je laa..maka kepala ni slalu laa pening2..migraine je seminggu 2 3 kali gak laa kena..
takat yg bukan migraine biasa2 ni..
migraine yg rasa nak hentak2 kepala kat dinding..kepale + tengkuk semua berdenyut2, perut pulak bergelojak nak kuar segale isi perut..tekak panas membahang sbb asik muntah2..haru tak haru nye kali ni pregnant!
yg peliknye kan, kali ni pregnant, saya langsung tak bleh makan pedas..
kalu nak tahu, saya ni hantu pedas..makan megi harus tambah cili padi potong2 masuk dalam megi..baru ngam..makan nasik lemak, sambal kene extra..kalu masak, sambal2 dan cili2 api semuanye..kekadang kalu takde lauk sangat, potong cili api pastu lenyek2 dalam kicap pastu jadik kuah cicah or tuang je kat nasik..mmg kene pedas2..kalo tak, mmg tak selera makan..
tapi..semenjak mengandungi ni, pedas sket je lelangit saya cedera(cam lecur minum air panas gile tu)..pastuh pijar satu badan..
lelangit cedera tuh yg tak bezz..sbb kalu dah tercedera tu lepas tuh semua makan pon jadik tak bezz..
kenape ek? ada plak alah macam ni..tak pernah dengar plak kan?..

mengidam? takde kot? takde rasa nak makan benda2 pelik..
ada laa awal2 aritu tetibe je rasa nak makan yong-tau-fu..kebetulan ari jumaat plak kan..
mmg teringat yong-tau-fu-pasar-malam-kerinchi je laa..oh yong-tau-fu abg tu sangat sedap okeh! i loikeee! dulu pregnant kan aariz pon sama, gigih menerjah pasar malam kerinchi tu semata2 nak yong-tau-fu abg tu!
ape lagi ye? saya kan selalu takde selera makan? jadik hari2 dok fikir apa nak makan yg buat selera.. ntah ek..tekak ni tanak makan nasik2 ni..nak makan western2 tp tanak ada daging..mual gila bila terbayang daging..tatau kenape..
masa tu mula lah nak makan carbonara(ayam sahaja) laa nak makan nachos chilis laa..ngade kan?
chilis tuh tak bleh laa nak makan slalu..bengkrap plak incik suami saya tu nanti..
disbbkan carbonara-murni-discovery tuh dekat je dan senang nak order..mmg carbonara je laa slalu menjadik pujaan ati saya sekarang..
lagik satu yg saya sangat laju je nak makan, sandwich subway..
ya Allah ada laa 2 3 kali seminggu saya makan sandwich ni..lunch ke breakfast ke..sandwich..gila tak? tatau tekak ni kenape tah tak mau fastfood lain..kfc kaa mcD kaa dominoes kaa..ape2 je laa yg seangkatan dengannye,semuanye tak lalu/selera tekak..terbayang je dah nak muntah..subway je bleh layan..

oh tekak mengade2 dan sakit2 ini bukan lah saya minta..dah dikurniakan begini, saya terima je cabarannye..
sbb saya tahu pengakhirannye nanti akan membuahkan hasil yg lumayan..[moga2 hendaknye! amin]
bertambah lagik rezeki keluarga kami..siapa taknak? alhamdulillah..terima kasih Allah!

doakan saya dan kandungan saya sentiasa sehat dan semuanya berjalan lancar ye kawan2..terima kasih..

aariz nye adik pada 13 minggu scan..alhamdulillah sudah ada kaki, tangan dan dah nampak bentuk hidungnye..huu kaki siap bersilang tu..ce tengok ce tengok..

19 comments:

  1. congrats!! baru 13 weeks dah ada 3d scan erk..
    kesian giler baca story morning sickness ko yg tk brape nak morning ni... sure tak larat nak ulang alik muntah.. huhuhu..

    ReplyDelete
  2. congrats darling. wah bestnya. aariz nak dpt adik. enjoy ur pregnancy moment sebab nanti for sure u will miss it. ni pengalaman mummy beranak 2 tau. hahahaha...

    ReplyDelete
  3. congratz pregnant again...hihihih..semoga tabah hadapi dugaan morning sickness yer dan semoga ibu dan baby selamat n sihat..

    ReplyDelete
  4. ekceli we all dh perasan dh ur ticker tu.hehheee..tp saje wat2 xtau.saje xmo tanye..sbb nk u yg announce sendiri.. :)
    anyway,tahniah..ade la aariz kawan pasni.bertmbh la junior 10L di thn rabbit yer.smlm pn dh selamat kuar sorg lg hero kn..
    u..jg diri baik2 tau..xpela susah sikit skrg,insyaAllah yg terbaik menanti u ok :)

    ReplyDelete
  5. oppps smp kuar cite rembes di luar lh ye pny la natural planning kn huhu..
    anyway 'we all' yg zehan ckp tu aku ngn die lah dh prsan bnde kt ataih tu.tp sj nk wait n see huhu..
    tahniah ye pn ila.jg kesihatan baik2.hopfully kali ni gegurl la plak yek kasik sepasang cm ida ohhh chumels ;p

    ReplyDelete
  6. lama tak masuk sini.. tetiba ada gud news.. congrats ilaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. thanks yana!..yer! sangat! sangat tak larat..kene berlari2 ke toilet..sbb kalu tak, berciciran laa muntah aku..sbb laju je dia nak kuar kan..jadik kenelah aku dok dekat2 ngan toilet..jadik makguard toilet aku skang..

    thanks jugak ezan! insya Allah..

    oh ye ke? hehe perasan jugak kamu ber2 ye cik pn zehan dan cik pn nik? hehe ingatkan dah lama korang menyepi..korang kan bz..huhu nik, kalu laa dapat sepasang cam ida, bezznye! korang dua tamo ke join the club?hihi

    terima kasih mira..semoga kamu jugak dimurahkan rezeki!..

    thanks munek! =)..aku pon dah lama tak mengupdate blog pon..

    thanks ibu imaan.. ;)

    ReplyDelete
  8. Hahaha aku jugak sudah terperasan tp tak tertqnya plak. Sekapal jugak kita ye. Ko due bln bape. Aku bln 6. Nanti jumpa umah ida weekend ni leh story mory yek. Congrats (lupa lak nak cakap)

    ReplyDelete
  9. hehe cik reen..yer sekapal..aku due insya Allah bln 8..bln puasa! jeng jeng jeng..semput lah aku nak mengganti puasa nanti..aiyo!
    insya Allah

    ReplyDelete
  10. thanks ila..moga rezeki aku murah mcm doa ko..amin

    ReplyDelete
  11. hahaha ila tahniah again...masa ko tny abg yong tau fu aku dah nk tny dah...tp terus lupa sbb aku dlm kelas kn...

    dan td baru lah beremail ngan ko tu yg tertny soalan bila ko kate ida dah beranak.

    fuhhhh meriah rezeki taun ni..& ko jaga diri bebaik..apa2 hal roger jek

    ReplyDelete
  12. Ila, apakah perassan pregnant kali kedua!!! Best takkkk?

    Btw, jom jumpa Leila kat rumah dia weekend ni. Dia nak admit Monday and c-sect next week. Tak sempat nak gi pesta air.

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah...bestnya! tahniah ila
    take care ok..insyaallah u & baby will be fine :)

    ReplyDelete
  14. yunne, thanks! baiklah!

    intan, pregnant kali ke-2 lain sket kot compare ngan perasaan masa pregnant yg first..yg ke-2 ni risau nanti dah ada anak 2 camne laa, bleh handle kah? teruja pon ada..macam2 lah perasaan..
    itulah tak jadik laa plan kita berpesta air..huu ahad tak free laa..today free..today pi visit dia nak? ke nak visit dia lepas dia dah delivered?


    eray, thanks! insya Allah! amin!

    ReplyDelete
  15. ive got nothing to say but CONGRATULATIONS ILAAA! im so HAPPY for you! :D i tersenyum tengok gamba baby dalam tummy u tu.. teringat masa dulu2 when i got so excited everytime nak pi jumpe obgyn sbb thats the only time bole "jumpe" baby! :) take care you!

    ReplyDelete
  16. thanks! =)
    yes same here! tak saba nak tunggu checkup..sbb nak jumpe si dia.. rasa macam kalo boleh nak buat checkup every 2 weeks...tp kang tak mampu laa plak kan..hahaha

    ReplyDelete
  17. congrates ila!! sorry ar aku baru baca.. lama tak online and blog hopping.. hehehe.. ko due bile??

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...