Friday, January 25, 2013

Salam Maulidur Rasul.. Ya Hanana(Betapa beruntungnya kami)..

Tertarik sangat dengar qasidah Ya Hanana ni kat TV Al-Hijrah..
TV AL Hijrah slalu tunjuk yg cinta masjid tu..
skali smlm nampak iklan kat TV AL Hijrah, ada mcm special guest..tuk rancangan cinta rasul yang bakal ditayangkan malam ni, 25 jan 2013 kol 10 malam..
tak sabar nak tunggu malam ni[sebenarnye takut terlepas sbb biasalah saya slalu tido awal] trus saya pi search kat youtube..rupenye guest tu, Habib Syech Abdul Qodir Assegaf..
Dia yg bawak qasidah ni sebenarnye..
saya jatuh chentaa ngan qasidah dia ni! dengar trus bersemanagattt je rasa!

meh kita dengar meh..(dalam vclip ni qasidah Ya Hanana tu qasidah paling last)



saya jumpe lirik dan maksud qasidah ini di rawatanislam2u

BETAPA BERUNTUNGNYA KAMI.... YA HANANA..
YaHanana
Zhoharoddinul mu’ayyad bizuhurin Nabi Ahmad… 2x
Yahanana bi Muhammad..
Dzalikal fadhlu minallah…
Yahanana… 8x
Khusso bissab’il ma tsaani
Wahawaa luthfal ma’aani
maa lahu fil kholqi tsaani
wa ‘alaihi anzalallah
Yahanana..
Min makkatin lamma zhohar
Liajlihin syaqqol qomar
Waftakhorot aalu mudhor
Bihi ‘alaa kullil anam

Yahanana…
Athyabunna sikholqon
Wa ajallunnasi kholqon
Dzikruhu ghorban wa syarqon
Sa ‘iru walhamdulillah
Yahanana…
Shollu ‘ala khoiril anam
Almushthofaa badrittamam
Shollu ‘alaihi wasallimmu
Yasy fa’ lana yaumazziham
Yahanana…
==============================
” Betapa Beruntungnya Kami “

Telah muncul agama yang didukung,
Telah muncul agama yang didukung dengan munculnya sang Nabi Ahmad,
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw),
itulah anugerah dari Allah.

Betapa beruntungnya kami,

Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah),
penghimpun rahasia setiap makna, tak ada yang senilai dengannya,
dan Allah mewahyukannya kepadanya (Muhammad SAW),

Betapa beruntungnya kami,

Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW),
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) menjdai dibanggakan di atas seluruh manusia.

Betapa beruntungnya kami,

Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya,
Semua mengelu-elukannya di barat dan di timur.
Segala puji bagi Allah,

Betapa beruntungnya kami,

Bershalawatlah kepada sebaik-baik manusia, yang terpilih,

Sang bulan purnama,
Bershalawatlah dan sampaikan salam kepadanya,
kelak ia akan memberi syafaat kita di hari kebangkitan.


mari sama2 kita berqasidah! saya sayang rasul saya!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...