Saturday, February 2, 2013

Aariz on toilet training

Dah seminggu aariz diaperless except time nak pi skolah n nak tido mlm!
So far alhamdulillah berjaye!
Now dia pandai tanggal sluar n cepat2 lari masuk toilet tuk melepaskan yang kecil(kencing) di toilet bowl..
Satu je masih tak berjaya.. Berak!

Tahun lepas kitorg pernah try toilet training aariz..
Tapi tak sampai petang pon saya dah give up sbb dia langsung tak cooperate! Berpuluh2 kali pesan "kalu aariz nak cing, bagitau eh?".. "Aariz nak kencing ke?" Langsung dia buat derk jer!
Selamber dia melepas merata2.. atas katil, tepi sofa, depan tv! adoii! penat mak dok mengemop dan mengelap!
Mungkin dia tatau lagi kot time tu camner rasa nk terkencing.. Itu baru part kencing.. Berak ape tah lg! Adoii! Trus ptg tu saya pakaikan dia diaper n pospon toilet training!

Sabtu lepas, rasa macam nak start balik toilet training..
Tapi bersediakah saya? Jangankan saya, aariz ready tak nak ditoilet training?
Saya tawakal je cuba kali ke2 ni..
Setiap 5minit saya tanya dia "nak kencing tak?"..sampai agaknye naik bosan dia dgr solan yg sama!
Yer laa sampai dia jawab "TAKNAK lah mama!!!".. [eh marah plak dia]
Start pagi sampai tengah ari tu ada laa 4 kali dia terbarai..
First terbarai tu saya perasan tiba2 je dia senyapp tegak belakang sofa.. Tengok2 sluar dah basah!! Oihh dia tak bgtau langsung pon dia nak terkencing! Ok 'oww dia tak pandai lagi ke nak rasa?
Ok takpe takpe.. Baru skali.. Kita cuba lagik..
Saya tak marah pon dia.. Saya pujuk lagik cakap elok2, "aariz kalu nak terkencing cakap eh?.. Takpon aariz lari cepat2 masuk toilet! Ok?" Dia angguk n cakap "ok :)"..
Ok tiap 5 minit saya still tanya dia "aariz nak kencing?"
Dan setiap kali tu jugak dia jawab "taklah mama..".. Ok
Pastu tak lama lepas tu dia minum susu.. Ok get ready anytime soon sure dia akan nak kench ni!
Haha tekaan saya tepat!!
Aariz masuk toilet berdiri tepi bowl macam nak kencing.. Tp the best part is, dia buat gaya mcm pegang bird dia tapi tak bukak sluar! So basah laaa sluar diaaa!! Hahaa tukar lagi sluar! Tp ok laa kali ni dah berjaya ke toilet, dia tak buang merata2..
Kali ke-3 dia terbarai time tgh baring2 atas katil sambil main ipod! Oh dia leka kot tak perasan nak terkencing.. Nasib baik saya dah letak tikar getah baby tu alas bawah dia masa dia nak baring tadi.. Fuhhh selamaaattt tilamku tak kebanjiran!
Tukar lagik sluar!
Kali ke-4 tu dah petang sikit dia jerit "daddy nak kencing!!" berlari2 la si daddy ngan si anak menuju toilet! [mama follow dr blakang]. Terkucil sikit tak sempat masuk toilet.. Bila sampai dlm toilet, tak jadik plak dia kencing..
Aariz:"tak boleh pon mama?" bila tak kluar pon air kenchnya..Alahai sian anakku..
Dah petang tu dia nak tido.. "Aariz penat lah daddy..penat saaaangaattt"..[huh sian anakku penat toilet training]
Saya tawakal n yakin je kasik dia tido tanpa diaper.. Ohh berjaye! Dia tak kench pon time tido.. Slamattt!!
So ari pertama kurang berjaya! Dia masih tak pandai nak kench di toilet bowl..

Ari ke2, terpaksa ditunda sbb aktiviti keluar rumah, haruslah pakaikan dia diaper..
Ari ke3, masih lagi cuti public holiday.. Jadi boleh lah diteruskan toilet training..
Lepas mandi, time nak pakai baju, dia nanges2 nak pakai diaper! Taknak pakai spentot..ahhh sudahh!
Daddy pujuk kasik dia pakai boxer spiderman then baru dia ok..
Pakai ler dia boxer spiderman tu je tanpa sluar.. Gasak laa anak, janji ko tak berdiaper..
Dia dah pandai cakap.. "Mama nak kencing!" n jerit "daddyyy!! nak kencing!!" Tak terkucil, sempat masuk toilet..
N amazingly dia pandai aim[wahh aim giteww] ke toilet bowl!
Saya "shuuu shuuu" n dia berjaye melepaskan hajatnya! Yeyyyy bravo aariz!
Anak beranak bersorak kegembiraan dalam toilet boleh?! Berhigh5 bagai! Klako plak bila diingat balik! Kakakaka
Sampai ke petang takde kes terbarai dan sesi mengemop!
Malam pon sambung berdiaperless lagi sampailah time nak tido baru pakaikan dia diaper..
Ari ke3 dikire sukses!

boxer spiderman special tuk aariz..thanks aunT sbb belikan/kasi boxer ni kat aariz..[lama simpan ni, baru dapat pakai]

Ari ke4, pagi tu skolah, jadi pakaikan dia diaper tapi tengah hari blk skolah tu dah peasan kat bbsitter aariz dah 2 ari kitorg try toilet training.. So mintak tolong kjun tu Tolong toilet training dia skali..
Petang masa ambil aariz, kjun kate dia ok je tak berdiaper.. Takde kes terbarai.. Ok separa sukses!

Ari ke5,ke6 dan ke7, sama je macam ari ke4..
Tiap kali amik aariz, dia dah diaperless, malam nak tido baru pakaikan diaper..
Dan sepanjang diaperless, takde langsung kes terbarai..
Satu perubahan yg kami perasan, start ari ke5 tu dia dah pandai pergi toilet sendri tiap kali nak terkencing.. Tanggal sluar sendrik! Lepas kench dia flush! Wahhh pandaii! Bangga mak!!
Cuma BERAK still lagi failed!!  malam ke-5 dan ke-6 berak dalam sluar! :(
Nampak mcm dia dah start mcm nak meneran, cepat2 bawak masuk toilet, tapi bila letak dia atas toilet bowl, tak jadi plak.. Tak kluar pon!Suh dia duduk/cangkung atas potty tu pon tak berjaya gak dia berak..
Adoi camner ni masih tak berjaya ni?


kat sini tak berjaya pon dia poo

try suh dia mencangkung kat sini pon tak berjaye gak dia poo..

Ari ni ari ke8.. Dari pagi tadi dah 3 kali dia kencing sendri dalam toilet, tanggal sluar sendri, dan pakai spentot n sluar sendrik!!
tadik lunch nasik ayam hainan kat damansara uptown pon berjaya pergi tanpa memakaikan aariz diaper!
tawakkal je kluar dengan si aariz diaperless..
dia minum air banyak ni time makan..takut terbarai je dalam kereta on the way balik tu..
sampai rumah, kitorang tanye "aariz nak kencing ke? kalu nak kencing, cepat masuk toilet" cepat2 dia tanggal sluar then masuk toilet..dalam toilet elok je dia kencing..
wah dia berjaya menahan kencingnya!
Oh kagum sungguh mama! Bravo aariz!!

aariz tengah pakai sendri spentotnya..

Sekarang misi tinggal nak train dia berak di toilet bowl, dan tido mlm diaperless!
Semoga kami berjaya!


6 comments:

  1. tahniah ila sbb tabah toilet trained aariz hihi. dulu aku penah toilet trained adam.. tapi ok aje.. tak susah sgt ar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huu thanks atul.. Aku rasa senang kalau budak dah faham bahasa, faham arahan n dah pandai ckp.. Last year kitorg try tu aku rasa susahhhnye laa nk trained dia sbb dia tak brape nk pandai ckp lg.. Ckp pon pelat2 gik tak paham aku

      Delete
  2. wahh tahniah aariz...clap clap clap...
    hrp2 berjaya laa mission seterusnya..

    ila,firas wiwi ke po poo ke sumer dh ok..(except tido mlm.xberani amik risiko lg)
    cumanya....dia xnk buat sumer tu dlm toilet bowl.
    sumer buat dkt2 lubang kat dlm toilet tu..
    wiwi leh terima lg..po poo????hadoii stress i!!
    alasannya IBU,FIRAS GELI LAAAAA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh zaihan laaa! Rindu kat ko zaihan! Mcm lamaaaa gila tak berkontek2 ngan ko kan???

      Wah firas pon dah diaperless eh? At least berjaye dia mengeluarkan poo dia dlm toilet.. Aariz ni dia mcm tak pandai nk kuarkn poo kalu duduk/cangkung.. Dia dah biasa poo berdiri.. Huwaa camner tah nk ajar..huu
      Akakaa penat laa ko nk ngutip poo dia yg kat lubang tu.. Aku rasa tuk diaperless budak2 ni tido mlm mesti kene ade eksiden dulu br dia tau ape akan jd kalu derang kench mlm then lps2 tu nnt br derang pandai kot? aku pon tak brani lg nk amik risiko tido mlm diaperless! gud luck to us! Moga mereka diaperless mlm tido nnt kan kan?

      Delete
  3. tahniah dear..pengalaman tu akan jadi sangat manis, walaupun penat!!hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks!! Tu laa kan? Tersenyum2 kalu ingat blk.. klako pon ada..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...