Tuesday, December 20, 2011

picnic @ sungkai

korang nak tau? kitorang pergi berkelah semalam! yer hari isnin..hari bekerja kitorang pergi berkelah!
pergi sampai ke sungkai, perak sana tu!
syiok weh!!
makan buah-buahan..terjun sungai dan makan macam-macam..
kate berkelah kan?..memang santai habis!
seawal pagi dah bertolak dari rumah..
pakcik makcik dan saudara yg terdekat dah stenbai[standby] kat pondok dalam kebun tu..
derang dari hari ahad lagik dah bertolak dari kl, tido di rumah mokde di bidor..
jadi janjinye berjumpe terus di kebun angah endui @ sungkai pagi isnin(ari smlm)..
biasalah bila dah anak cucu tok Ramli berjumpa..memang tak sah kalu tak riuh! [itupon smlm tak cukup korum..ramai yg dah habes coti]

kitorang ni sampai-sampai je trus terjun sungai..
mokde, maklang, mak anjang dan mak itam sebok di dapur sediakan makan tengah hari..
yang muda mudi semua dah selamat dalam air! porak peranda sungai tu jadinye!
mmg bezz laa lauk kampung weh smlm makan! semua bahan kutip/petik dalam kebun tuh je..
keledek, serai, daun kunyit, daun ape tuh ek yg masak lemak ada keledek aku lupa dah, semuanya petik2 je keliling rumah tu..[mmg kampung betul!]
pastuh ada sambal bachang lagik..bachang pon bachang yg bergolek bawah pokok..fuhh marveles!
ada ayam kampung! [tp ini order kat org kampung lah! takde laa bela sendrik..takde org nak jaga plak kang]
pastuh ada ikan n sosej tuk dibakar! haa ini opkos beli kat pasar lah! ikan yg pak itam pancing tak dapek laa nak makan! dia nak jual gamaknye! fuhh tak sangka pak itam berjaye pancing ikan kelah kat sungai tuh! perghh aku baru tau ikan kelah sekilo hargenye sama dengan harge 4 kilo daging! semalam dengar pakcik2 tu belabun[berborak], ikan yg pak itam tangkap tu mau boleh dapat rm80++ sekor! pergh perghhh!! maheyy yeh? teman tak tahu menahu...

syiok gila tengok air deras..pastuh memasing mandi sakan, terjun tiruk bagai..
naik dari sungai, makan...
pastuh terjun lagik..
pastu rehat jap, untuk lunch dan solat2..
maklang kat dapur dah bising2.."dah kol 12 ni..naik semua..rehat2 dulu..lepas zuhur kang turun laa balik".. bunyi lain macam plak arahan maklang ni..[tatau laa plak kalu ada pantang larang orang tua gamaknye tengah2 ari bute jgn berendam kot?]
saya tak berendam lah! ada anak kecil..tak sesswaiii kot? kang tengah2 berendam, tetibe ada seruan kang camne? dah leceh nak kena salin2..sedangkan pergi kejap tepi sungai nak snap2 deme yg tengah galak sakan berendam pon tetibe ada seruan dari dalam rumah..ini kan plak kalu tengah syiok berendam! tak ke kacau tu? takut dah turun, kang susah nak naik pulak!
aariz ku itu lagik la! ewahhh dah kecut2 tgn dan kaki, biru bibir pon still nak berendam lagik!
siap ajak daddynye terjun berdebab sama2!
saya dari jauh tengok je laa..biarkan anak-beranak itu gembira..saya tumpang gembira!
lepas kenyang dan solat, terjun semula ke sungai!
kali ini ramai lagi yang join!
makcik2 pon sama join!
aqeef alhamdulillah nyenyak tido! tengah panas2 dan gamat suara riuh rendah orang berendam pon dia lena tido!
ok lah tu..mama boleh sambung makan-makan kan..
dah nak pukul 4 gitu daddy datang hantar aariz..
nampak aariz dah kepenatan..salin baju dia, kasik susu, kipas2 sikit..tak lama lepas tuh tido!
penat benar!
saya toleh2 jugak cari daddynye dah siap salin belum..rupa-rupanya dia pergi sambung terjun sungai balik! cis!
kali ni dia sorang2 lagik syiok laa gamaknye...sbb tadi asik kene pegang aariz sbb air terlalu deras..orang besar pon senang2 je boleh hanyut, inikan pulak si kecik aariz!

ahah dah petang, mesti lah ada minum petang pulaaaa..
goreng cempedak dan cucur udang! minum dengan air teh tarik marveles pokde dan teh o!
fuh fuh! semuanye yg boleh buat baby kembung! dem! seulas je saya jamah goreng cempedak tu! kecur liur bau cempedak semerbak! tak tahan weh!
makan cucur udang ngan air sirap sudah! ada bahulu, bedal bahulu jugak!
ahahahaha mmg makan sampai penuh perut lah!
buah2an jgn cakap laa..aqeef 3 4 kali berak lah semalam! lawas benar dia! ahahaha
pukul 5 lebeh gitu abah kata nak gerak..derang nak balik melaka malam smlm jugak..
jadi kena laa gerak awal sikit..singgah kejap je rumah kitorang nanti pastu trus cargas balik mlk..
penuh belakang seat fortuner tu kitorang longgok durian, pulasan, langsat, pisang, dan manggis!
sampai rumah, saya dah pening2 bau durian sepanjang perjalanan! dah ler nak kene kerja kol 10pm malam tadi! ahah slamber!
haa ape lagi, moh ler layan gambo2 pulaa ye!


atromen: "yeahuuu! kita nak pergi picnic yey!"@pondok..boleh laa nak baring2/tido2, solat dan bersantai..siap ada katil, dapur dan toilet kat dalam..ok lah tu pondok yang bezz! budak nyomelll! [puji anak sendri]

aariz sempat beratromen dalam sungai! habez semua orang difirenye..abang najib sebok mengikat tali rentang sungai untuk keselamatan.. buah-buahan.. ikan + sosej dan ayam bakar ayam kampung..baru sembelih.. anak sape lah ni? boleh masuk bersamamu-tv3 tu
tido nyenyak..dari dalam bawak ke beranda luar pon still lena..senang mamanye..mekaseh adik! =) hihi deme ke kebun buah pulasan...rendang tak berbuah..melendut sampai ke bumi..terpaksa topang dahan2 supaya tak rebah!
"pakai jari pon boleh!" - rendang sangat sampai boleh petik2 gitu jemereka mengintai dughian pulak en suami bersama abahnye..en suami bersama pokdenye..
p/s: sori lah loghat perak yg saya coba2 selitkan tak berape betul..saya bukan org perak..harap maklum..

3 comments:

  1. ohh ada kg di sungkai upenye..
    len kali leh la kite wat pikinik same2 lak ye.huhuu..
    tp suasana kat sana mmg bes kan.masih terselamat dri cemaran debu2 kotaraya..
    klu ase nk mkn buah,petik aje..klu ase nk mandi sungai,terjun aje kat blkg umah tu,klu ase nk mkn ayam,sembelih aje...xyah susah2 beli..ayam kg lg you...

    ReplyDelete
  2. yer suami saya keluarge belah maknye asal dari sungkai..ha tu laa kan?betul! betul! bezz gila! sungai bersih jer! nampak je kaler gitu..bila isi dalam botol, jernih gila macam air mineral!
    uhuhu..
    buat piknik sama2? boleh aje! alah tapi kamu kan selalu bz! :p


    atul, mmg! mmg betul2 kampung! syiok!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...