Tuesday, October 11, 2011

Aqeef vs jaundice

Dah lama nk cite pasal jaundice aqeef ni, tp dok la tertangguh2..-mama dia mls.. Sebelum mama dia terlupa, baik mama post sini cepat2 sbagai reference di masa hadapan.
Aritu ada crite sket kan pasal level bilurubin aqeef? Tp sampai ari ke7 je mama citer, ok skang kita sambung lg..
dlm entri mama aritu, level bilirubin aqeef pada ari ke-3 200, ari ke-4 223, ari ke6 255, ari ke7 dah naik lagi jd 261..
Since kitorg kene refer to hosp putrajaya, so pegilah mama ngan bertemankan aunT pagi rabu tu ke hosp ptrajaya..
Kat putrajaya, amik darah je, check for tsb..pastu balik..sebbayek nurse kat situ memahami.. Dia kate nk tunggu result,lambat..so dia advice blk rumah dulu nnti ptg call hosp to get the result..
Ptg tu call, level bilirubin aqeef dah naik ke 276.6.. Huwaaa naik lagi.. Tp doc pakar kate tak perlu tahan ward sbb berat aqeef with that level tak perlu phototheraphy..so now kene pantau dianye level if lepas 14 days still naik lagi, kene buat another test tuk check for prolong jaundice plak..
Ok itu yg kita tamau tu kan..
Tapi apa kan daya, aqeef terpaksa melaluinye jugak!!
Mmg ari2 kitorg ke klinik kesihatan repeat tsb..Ada satu ari tu level jaundice dia turun ke 244.. Tp doc kat kk nk tgk at least 2 kali test result yg menunjukkan level turun so then baru bleh mengesahkan level bilirubin dia dah betul2 turun..
Last day check masa tu jumaat, so next check tu was on monday la kan sbb sat n sun tu kk tutup.. But to our surprise, on monday tu, level dia naik plak.. (mama lupa berape) n kebetulan on that day aqeef 14 days.. So kk refer kitorg ke hosp putrajaya skali lg..
Esoknye tu kitorg ke hosp putrajaya..
Mak oii ramainye org.. Aritu pergi tak ramai pon org.. Ari selasa tu ramai org ada appmnt kot ek?
Nurse just set appmt tuk jumpe pakar on 20 sept( lg sebulanbr dpt jumpe) and then amik drh n urin aqeef..
Kene laa kasi aqeef bf puas2 sbb nk amik urin dia aritu..
Sebbayek tak lama sgt nk tunggu si aqeef membuang, bagus anak mama.. Tapiiiii punye la kuattttt dia meraung sbb tgn kene cucuk amik darah.. Ada 3 kesan jarum kat tgn dia ok.. Mana la tak kuat dia meraung.. Sampai biruuu tgn.. Adoii sian anak mama..
Result lagi seminggu br dpt.. Sbb sample drh akan dihantar ke kl.. ( kenape tah ek derang hantar sampai ke kl, ptrajaya tk bleh check sendri ke)
Lepas seminggu, isnin sehari sebelum raya tu, kitorg call hosp putrajaya tanya result, everything normal.. Fungsi hati ok, hormon tytoid pon ok..cuma sangkut sket kat urin result dia.. Nurse kate air kencing kotor.. So kene dtg hosp putrajaya blk tuk repeat test.. Tp lepas raya laa kan ..
Kitorg ni raya blk melaka.. Seminggu plak tu, so takde jadah laa plak nk blk kl cpt2 plak semata2 nak repeat test tu je..
Sementara tu kitorg bace2 gak pasal hormon tyroid n prolong jaundice ni kat internet..
Balik kl, en suami kater kita tayah la pergi hosp repeat test tu semua.. Kang mcm2 benda lain plak derang nak buat eksperimen..since fungsi hati dia normal, so ok la tu kan..

Ingatkan tamat dah kesah jaundice aqeef.. Rupe2nye tidak..
Ari ke 36, kitorg ke kk lagi tuk 1 month checkup..
Kitorg decide nk amik imunisasi for aqeef kat gomen je..
Tapi mcm2 lak halnya..
Derang repeat tsb on him, and the bilirubin level is 170..
2 jam kitorg menunggu turn! Punye laa lama skali bila result tu kuar, nurse ckp kene refer hosp putrajaya since level still tinggi..
Aihhh refer lagik! Asikk laa kene refer!
So takde la inject aqeef aritu..
Then malas nk ke hulu ke hilir, kitorang tak pi pon hosp putrajaya.. Just tunggu dia 2 months tuk checkup kat columbia Asia.. Senang cite!

So semalam, kitorang bawak aqeef for his 2 months checkup kat columbia Asia..
He received the 1st hexa vaccine and the doc also did a test on his fungsi hati(sbb dia nmpak still ada kuning sket lg)
Kitorg citer laa pasal kk tanak inject tu, then doc priya senyum2 sambil kater takde kaitan.. Bleh je sebenarnye kalu nk inject..cis!
Tadi doc call, fungsi hati normal, and level bilirubin aqeef 119..
Doc ckp tak perlu risau, dia breastmilk jaundice..

Alhamdulliah dah turun ke level itu.. Harapnye biar berterusan trun lg dan trus hilang kuning nye..

Sepanjang anak2 saya jaundice, macam2 petua yg orang kasi kononnye bleh mengurangkan jaundice ni..
Ada laa beberapa yg kitorg try..antara petua2 tu ialah:
1. Obat herba sensei - kalu mandikan baby ngan obat ni, nmpak lagi kuning baby.. Tp ramai orang rekemen obat ni.. Dulu aariz first2 lg kitorg dh mandikan dia ngan obat ini.. Tp jaundice ttp tak ilang..aqeef plak kitorg try obat ni lepas kitorg try air kucai
2. Mandikan ngan air kucai - blend air kucai, then mandikan baby pada penghabisan mandi(tak perlu bilas).. Katenye air ni bleh menyejukkan badan baby.. Ada org kate jaundice tu panas dlm bdn, so air ni bleh kurangkan panas dlm bdn baby tu..ini mmg tokma mandikan aqeef ari2 masa seminggu awal tu.. Tp jaundice dia ttp naik
3. Jemur - dulu masa aariz, doktor advice jemur sebelum matahari kol 8.30am.. Sbb lepas kol 8.30am cahaya mataharinye dah tak elok untuk baby..masa aariz dulu susah nk dpt matahari, sbb jerebu.. Aqeef kali ni alhamdulillah ada la jugak matahari.. Tp tak lama kitorg jemur.. Sbb takut sinar uv yg bleh bahayakan baby plak..
4. Gula kundur - pernah try kasi kat aariz dulu.. Rendam dlm air masak, then kasik kat dia.. Tp mcm takde kesan sgt.. Jadi kitorg tak try la kat aqeef kali ni.. Lgpon doktor nasihatkan bagi susu ibu lebeh kerap.. Jgn kasi air masak.. Lebeh baik kasik susu dr kasi air masak ye tak?
5. Susu kambeng - masa aariz dulu kitorg bli ni tuk saya yg minum(doktor tak kasi bagi kat baby).. Tapi saya tak lalu nk minum, saya tak minum pon dulu.. Jd kali ni aqeef, takde laa kitorg nk bli..
6. Anggur hitam - yang ni petua saya dengar baru2 ini..bukan baby yg mkn ye, tp maknye yg kene makan..ada org try berkesan, tp saya tak try, sbb saya takut kene batuk2 masa dlm pantang.. Jd saya tak mkn lah
7. Serbuk mutiara - ni sensei kat kedai obat cine tu yg bgtau kat mak saya .. Dia kate bagi baby makan serbuk ni mesti ok.. Tp kitorg takut nk try.. Kitorg tak try ler yg ni

Oh ada lagi macam2 petua.. Saya lupa lah.. Yg atas tu je yg saya teringat buat masa ni.. Kalu saya ingat, nnti saya tambah lagi ye

Macam2 jugak kitorg try, tapi kalu nak naik, naik juga level dia.. Janji kita ikhtiar..obat yg sangat penting jaundice ni ialah, susu ibu.. Bf kasik kerap supaya dia membuang dgn lebeh kerap..

Oh alamak dah lmbt!! Nk masakk.. Baiiii

-Posted using Blogger from my iPhone

6 comments:

  1. byknye petua xpenah tau.yg biase dgr jemur n bg susu ibu je.thnx 4 sharing bebeh ;)

    insyaallah dgn susu ibu yg melimpah dlm dp tu kuning aqeef ilang trus.kagumnya tgk stok susumu ila ;)

    ReplyDelete
  2. huu itu lah nik, macam2 petua orang kasik kat aku everytime tgk anak aku kuning..ada je yg rajin nak kongsi..biasalah bila dok tengah menunggu turn kat spital, ape gik nak crite, crite pasal anak lah..mostly pon kene benda yg sama jugak..ada lagi byk petua, tapi aku lupa lah..dulu zara tak kene kuning eh?
    oh alhamdulillah..moga2 hendaknye..ada org lagik banyak dari aku ni nik..sehari bleh kumpul sampai 60oz pon ada..aku takat dapat 15-20oz sehari tu kira syukur dah..aku harus tingkatkan usaha! target kali ni biar sampai 2thn..insya Allah

    ReplyDelete
  3. aku jeles dgn stok ebm ko!! btw, from what i heard, all the tips tu only applicable for normal jaundice.. not breastmilk jaundice

    ReplyDelete
  4. Hahahaha tau tak yam n yusuf ktrg mmg tak bawak g check walau ada kuning, yam dulu ada gak mil bg susu kambingn minum air kosong n jemur, pastu ktrg pantau sendiri aje, tapi yam ok. Yusuf ni lama nampak kuning, pun x bawak refer mana2, i bg jek dia susu banyak2. Lama gak mata dia kuning tapi saya rasa tu sbb saya makan ubat buasir. So tak glah refer sbb yusuf nampak sihat walafiat. Sian la kalau kuning,mcm2 doc duk cucuk.ngeri.

    ReplyDelete
  5. Yana, itulaa..breastmilk jaundice mmg tips tuh semua tak berkesan.. Tp kita akan tau baby tu kene breastmilk jaundice ke atau jaundice biasa biasanya lepas first 2weeks.. So dlm masa 2weeks tu, kene laa try tips2 tu untuk mengurangkan level bilirubin dia supaya tak naik terlalu tinggi.. Kalu naik terlalu tinggi mgkin bleh efect otak.. Tu yg kita tanak tu.. Bila dah lpas 2 weeks still ada kuning, mmg takde tips lain plg berkesan selain susu ibu je la

    ReplyDelete
  6. Mama yam, kitorg takut level dia mendadak naik..itu yg dok asik ke klinik check tu.. Tp bila dah asik sket2 kene refer hosp, jadi tensen plak dah.. Leceh sungguh.. Tak bawak gi klinik kang takut melarat.. Sbb mmg kuning anak2 saya kuning sgt.. Tu yg risau tu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...