Friday, September 16, 2011

raye - Aidilfitri 1432H

raye saya taun ini adalah paling mencabar!
raye taun ini adalah turn raya belah incik suami..
walopon saya masih dalam hari(pantang), terpaksa jugak laa pulang ke Melaka..
lagikpon mama, papa, kaklong dan kakti beraye di india..jalan2 makan angin katenye..

ketupat orang sepang siaapp dah digantung di petang sehari sebelum raya..
ketupat kecik tuk si kecik..comel gilos ketupatnye..tokpa anyam khas tuk si kecik ni..[tuk dibawa bekal pulang ke mlk..gigih tokpa masak ketupat sebelum kitorang pulang ke mlk..padahal kat mlk ada jugak ketupat]

biasalah kalu dah raya...
makanan lazat2 belaka..
tp saya hanye bleh telan liur saje..
kat umah mak mertua saya ada rendang rusa, kari itik, ayam hancur, kuah kacang, meet ball bolognaise dan macam2 lagik..
slurrrppp!! kalu saya boleh makan, mmg mahu saya bedal semuanye..

nasib baik lah mama saya ada bekalkan sambal ikan+kelapa tuk saya..jadi, dapat lah saya merasa jugak makan ketupat..cicah ngah sambal ikan+kelapa tersebut..[sambal ikan+kelapa ni glemer di pantai timur]

itu baru raya pertama..
menu raya ke-2, ke-3? haih telan liur lagik..
kebetulan raye ke-2 tu hari jadi abg amin..angah[my sil] masak roast chicken, pavlova n macam2 lagik..
hoiiii saya rasa nak menanges tengok makanan2 itu semua...

sampai 2 bijik pavlova angah buat aritu..saya hanye mengedip2kan mata saja..
dah laa raya ke-4 mereka buat lagik pavlova..sbb ada org yg tak puas2 makan pavlova, buat lagik 2 bijik..haih skalik lagik saya menahan nafsu tau! sian saya ini..

itu baru bab makan2..
bab raya2? saya hanye terperap di rumah saje..
dah akte still dalam hari kan..
even nak kuar rumah kejap sidai baju pon mak tak kasi..
takut kene angin, kang bentan naye je..
tp saya degil..sidai jugak baju..tp sidai baju laju2..[cenggana laa sidai baju laju2 tu ek?]
mereka beraya sakan, saya hanye babai saje..

raye pertama, bangun pagi2, bertungku, then iron baju incik suami dan incik aariz..
baju saya pon iron jugak laa..[baju tuk bergambar]
oh first time saya mandikan baby pagi itu..biasanye tokma yg mandikan..takpon incik suami yg mandikan baby..
aariz pagi tu bangun paling last skali..mana taknye, malam tadi tak tidur,ngigau n menanges sakan..excited sangat main ngan kazen2 sampai tidur ngigau2..
so macam biasa, pagi lepas sembahyang raya, salam2 kaut duit raya..
settle salam2, amik gambar, semua cargas tuk balik ke kampung batu pahat..
rumah senyap sunyi tinggal saya, incik suami dan baby..
aariz pon ikut derang pulang ke kampung..
rumah tutup rapat2 takut org datang raya..[malas nak layan be
budak datang raya aci?]

raye ke-2 pon begitu..
duduk rumah saje sambil tgk org makan2..haih..ape lah nasib saya kan?
raye ke-3 saya tinggal lagi kat rumah..
wan aariz n aqeef membawa rombongannye beraye ke rumah kawan2nya..
ape lah erti raya kalu tak pergi beraye..kan? haih sungguh lah tak nikmat beraya di kala pantang! cis!!

adeh adeh panjang citer sedeh raya taun ni..
maleh nak cite..
tepek gambar sudah! meh meh saya kongsi gambar raya kitorang! hihi

on malam raya..mereka gumbira bermain bunge api..saya tengok dari dalam rumah saja[dah kate tak leh kuar rumah kan?]
si kacak saya bergaye di pagi raya..
saya memakai baju kurung ini hanye untuk bergambar raya di pagi raya ye..[abih je bergambar2, trus tuka ke uniform orang berpantang]
si kacak yg penuh poketnya ngan sampul raya berisi duit raya..[dapat je duit raya, trus masuk poket tu]
kami di pagi raya..
kami ber-4 raya taun ni! alhamdulillah!
si kacak no 2 saya..
si kacak saya berbaju kungfu di hari raya ke-3..[first time pakai baju ni..punya laa lama simpan..keluarga sepang belikan masa dia umur setaun aritu..tp sekarang baru bleh pakai]
si kacak saya di hari raya ke-4..songkok daddy menjadik mangsa..[still lagi di mlk]
si kacak saya di hari raya ke berapa tah ni dah lupaa..[sudah pulang ke sepang..bergaye sebelum memfollow tokma n tokpa pergi beraye ke open house]

last but not least...
...
...
...
.
.
.
.
.

si kacak saya bertukar menjadi ultraman di hari raya baru2 ini..
teeeeeeeeeeeeeeeettttttttttttt!!! mati kamu semua! kene fire dengan ultraman aariz! [ahaks gurau je..jgn maraaa naa]

p/s: terima kasih bebanyak kepada mokde,wan, tokma n tokpa yg rajin bawa aariz berjalan2 raya meng'collect' duit raya..sian aariz mak paknye tak bleh pergi beraye, terpakse aariz menumpang kasih raya dengan orang lain..
takpe takpe..taun depan kita pulun raya sakan ye aariz n aqeef!!!

4 comments:

  1. wah mencabar betul berpantang masa raya kan.. ko silap timing la ila.. mmg kalau tak kuat iman, abislah... huhuhu...

    ReplyDelete
  2. kuat btol kamu pantang ye ila respect sehh.klu aku haih ade jugak kot tbabas men bunga api kt luar ke takpun merasa serba skit mkanan raya tu hohoho

    p/s: sori tau ritu xjoin aqiqah aqeef..dakwan kje sabtu hampess jek

    ReplyDelete
  3. yerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr cik atul dan cik nik! saya sangat tak sabar nak habes pantang ni! tp nak kate pantang sangat, rasanye masa aariz dulu lagik truk pantang(slama 44 ari laa tak makan macam2)..kali ni, mcm ada diskaun sket laa mak n mak mertua saya kasik..biskut raya ada gak laa saya makan sket..yg lain2 tu pon makan bila dah ujung2 pantang..
    sbb tuh saya gemok lagik ni!! huwaa berat tak turun sangat! i sedeh!!!

    ReplyDelete
  4. oh nik, takpe..nanti kalu ju blk mesia, kita gather ramai2 10L eh? aritu ida je datang..yg lelain pon tak dapat datang..punye laa lama aku tak jumpe ida..comel2 anak dia..dah besorrrrrrrrrrr aisya! adam pon dah siap bleh merangkak dah

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...