Monday, January 31, 2011

aariz vs demam campak

oh oh ni bukan zombie kampung pisang mahupon hantu kak limah balik rumah..
ini anak bujangku yg diserang demam campak sabtu lepas..
dia start demam panas + selsema ari khamis..malam mmg tak tido..idung tersumbat..air liur meleleh..
memula kami budget sbb gigi dia nak tumbuh..tu sbb dia demam..[mmg gigi dia ada 1 tgh nak tumbuh]
malam2 asik merengek tak bleh tido..kesian sangat dengar dia susah bernafas time tido, idung tersumbat..
ari jumaat kami slamber bawak dia pi majlis nikah cousin kami di cheras..
moody habis dia sepanjang majlis..idung meleleh, air liur meleleh..bibir bengkak n merah2..
keliling mulut dah start naik cam rashes..[masa ni tatau itu measles..ingat rashes biasa sbb air liur dok meleleh je]..
tp malam tu tak sempat pon tunggu majlis malam berinai..kitorg dah angkat bontot..balik..
kesian tgk si kecik mata dah layu2, badan makin lama makin panas..merengek + melekat kat daddynye 24jam..org lain even mama dia ni pon dia reject!
makan tamo, susu pon tamo..main ngan makanan tu nak, air oren sejuk nak..hish
dalam kereta lagik dahsyat! dia tido sambil berdengkur..bernafas ikut mulut..berbuih2 mulut dia..mungkin sbb air liur tak bleh telan, pastuh nak bernafas guna mulut..tu berbuih2 mulut dia..
sperti biasa, dia akan terbangun tgh2 malam, meragam..then tak tido..semua salah..masuk buai salah, baring atas katil salah, masuk cot dia pon salah..macam2 laa salah..
dah 3 malam berturut2 macam tuh..
ke-esokan paginya kami nampak bibir dia bengkak semacam, berdarah2 dan keliling mulut dia makin banyak plak kuar bintik2..check tapak tgn, check tapak kaki..ada jugak![masa ni dah suspek HFMD]
kebetulan kami ber2 dah siap2 amik coti sempena majlis sanding cousin tuh..
mmg terpaksa kensel laa pergi kan..
pagik tu jugak kami pi balik klinik tuk check..
mmg ingat nak mintak doc klinik refer to hosp..tp doc check je dia kata ni demam campak ni..
cis! kenape laa kitorg tak check betul2 tadik..asik dok suspek HFMD, check tapak tgn n kaki je..
tak pulak check badan or belakang telinga dia..
hah demam campak? lagik berderau darah aku..keciknye aariz dah kene demam campak..
tp doc tu cakap, normal la budak baya2 dia ni kene campak..
aik kan dah amik vaksin, takkan kene jugak?
hehe aku tak ingat laa plak aku pernah kene demam campak ke tak..chikenpox pernah laa masa form3..
doc kasik obat antibiotik, calamine losyen, obat demam, n selsema..huu dah lama aariz tak makan antibiotik..last dia makan antibiotik bulan posa thn lepas masa dia warded bronchitis..lepas tuh tak makan2 dah..
kitorang seboleh2nye takmo kasik aariz antibiotik..tp bila doc cakap, demam campak ni senang nak kene jangkitan..doc bagik antibiotik tuk elak dia diserang jangkitan2 lain..
so terpaksa laa kitrog kasik..tamo benda lain plak muncul..
memang..bila check kat internet, rupe2nye demam campak ni belah kene jangkitan telinga[boleh menyebabkan pekak]..janjkitan paru2 [pneumonia]..jangkitan otak jugak..huii seram!!
bila call tokma, macam2 pantang-larang laa kitorg dapat..
tak boleh itu tak boleh ini..tak boleh kuar rumah tuh sah2 laa kan..
tgh ari tu daddy pi menggagau carik air kelapa..
ptg plak tokma n tokpa datang bawak daun semambu..
dalam sehari tu memang cepat je measles naik satu badan aariz..merah2 telinge, kaki, dan tangan dia..
sian tengok dia tergaru2..bila kita tak kasik dia garu, dia tenyeh2 kaki/tgn dia kat sofa..[mentang2laa sofa mama macam kain guni - sedap ler dia menenyeh]
haih putih2 laa sofa mama tuh kene calamine losyen dia..
alhamdulillah demam dia sekarang dah kurang..tak demam dah kot?
tinggal measles2 yg masih merah2 kat kepala dan badan..
tapak tgn dan tapak kaki dah kurang..
harap2nye by end of this week dia dah sembuh seperti sedia kala..amin!!
kalo dah sehat, bleh pi birthday party luqman! kan kan?

tapak tgn pada hari sabtu pagi..
inilah daun semambu ye kawan2..tuk diletak di bawah alas tilam dan dalam sarung bantal..petua orang2 tua..juga tuk dibuat mandi..
member demam2 pon bz..




3 comments:

  1. my in law punya petua, mandi dgn air kelapa. lg cepat measles tu kluar, insyaallah lg cepat baik ;)

    ReplyDelete
  2. akema, thanks for the petua..

    armouris, thanks for sharing! aritu pon dah jumpe info tuh..kepada yg lelain, bleh baca info di link yg armouris share tu..its a good info! panjang lebar dia explain..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...