Thursday, June 11, 2009

Zafir vs Jaundice

sian annakku itu diserang jaundice..asik masuk ward kuar ward je die..Memula warded kat Columbia Asia..time tu bilirubin die 144..kesian die tinggal sengsorg kat hospital..alhamdulillah sehari je die warded dok bawah fotolight tu..then sabtu lepas, warded gik, kat hospital putrajaya plak..time tuh bilirubin die 250..terkejut badak aku punya laa tinggi naik..luckily hospital putrajaya ibu bleh tinggal skalik ngan baby..so dapat laa aku breastfeed dengan jayanye..baby dok sebelah katil kita je..sian tgk die nye kulit ngelupas2 dok bawah fotolight tu...tp dr pesan "jgn angkat die kecuali tuk breastfeed je..kalo boleh biar die dok lama2 bawah fotolight tuh supaya cepat turun level bilirubin die"..ati ibu mana yg tak sedeh kalo tgk anak camtu? haih..tp aku cekalkan ati, tabahkan jiwa, ikutkan jugak pesanan dr tu..sehari jugak die warded kat hospital putrajaya..Ahad tuh bilirubin die 205..dr benarkan die balik..205 tu still considered tinggi..so tetiap pagik kenelaa Zafir dijemur..sian die..
Smlm checkup ngan Dr. Florence kat Columbia Asia, bilirubin die 186..haih tinggi lagik..tp Dr. kater semakin menurun n hopefully takkan naik lagik..Isnin depan repeat TSB lagik..harap2 takde lagik jaundice die isnin depan..Zafir anakku, cepatlah sembuh!! mama risau!


ni kat hospital putrajaya..kebetulan ari Ahad tu permaisuri Agung datang melawat ward kekanak..so dapat laa Zafir hadiah yg tak seberapa itu..

3 comments:

  1. takpe ila..ubat yg terbaik utk jaundice ni ialah susu ibu..bagi die susu byk2..nnt bilirubin tu kuar ikut najis n kencing die..lame2 ok..dun worry k!

    afif punye bilirubin pernah capai 340..aku sumbat nenen aku sejam sekali hahaha..

    ReplyDelete
  2. yupp susu ibu...
    tp aku penah jugak dgr..susu kambing bagus tok jaundice nih! sbb kazen aku gune susu kambing jek dulu..

    hope zafir sihat walafiat....

    ReplyDelete
  3. farah: woh tinggi gila bilirubin die farah..brape lama baru baik tu? aku riso ni dah 2 minggu tak baik2..dah sumbat nenen ni..nenen aku plak sakit..aiyo..bengkak, tp bila pam, kuar sket jer..tensen ok

    yunne: dr tak kasik bagi susu kambeng kat baby..daous dah beli dah sebotol susu kambeng..punye laa mahal..aku minum segelas je, lepas tu buang..tak sedap..baby tak bleh minum susu kambeng sbb dr kater sodium tinggi dalam susu kambeng..nanti boleh rosakkan kidney baby..kidney baby lemah lagik..wallahualam..aku tkt nak kasik bila dr cakap camtu..die kene jemur je tetiap pagik..gelap gilos dah anak aku..tp mmg mak pak nye dah gelap, anak mestilah gelap kan..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...