Friday, January 25, 2013

Salam Maulidur Rasul.. Ya Hanana(Betapa beruntungnya kami)..

Tertarik sangat dengar qasidah Ya Hanana ni kat TV Al-Hijrah..
TV AL Hijrah slalu tunjuk yg cinta masjid tu..
skali smlm nampak iklan kat TV AL Hijrah, ada mcm special guest..tuk rancangan cinta rasul yang bakal ditayangkan malam ni, 25 jan 2013 kol 10 malam..
tak sabar nak tunggu malam ni[sebenarnye takut terlepas sbb biasalah saya slalu tido awal] trus saya pi search kat youtube..rupenye guest tu, Habib Syech Abdul Qodir Assegaf..
Dia yg bawak qasidah ni sebenarnye..
saya jatuh chentaa ngan qasidah dia ni! dengar trus bersemanagattt je rasa!

meh kita dengar meh..(dalam vclip ni qasidah Ya Hanana tu qasidah paling last)



saya jumpe lirik dan maksud qasidah ini di rawatanislam2u

BETAPA BERUNTUNGNYA KAMI.... YA HANANA..
YaHanana
Zhoharoddinul mu’ayyad bizuhurin Nabi Ahmad… 2x
Yahanana bi Muhammad..
Dzalikal fadhlu minallah…
Yahanana… 8x
Khusso bissab’il ma tsaani
Wahawaa luthfal ma’aani
maa lahu fil kholqi tsaani
wa ‘alaihi anzalallah
Yahanana..
Min makkatin lamma zhohar
Liajlihin syaqqol qomar
Waftakhorot aalu mudhor
Bihi ‘alaa kullil anam

Yahanana…
Athyabunna sikholqon
Wa ajallunnasi kholqon
Dzikruhu ghorban wa syarqon
Sa ‘iru walhamdulillah
Yahanana…
Shollu ‘ala khoiril anam
Almushthofaa badrittamam
Shollu ‘alaihi wasallimmu
Yasy fa’ lana yaumazziham
Yahanana…
==============================
” Betapa Beruntungnya Kami “

Telah muncul agama yang didukung,
Telah muncul agama yang didukung dengan munculnya sang Nabi Ahmad,
Betapa beruntungnya kami dengan Muhammad (Saw),
itulah anugerah dari Allah.

Betapa beruntungnya kami,

Diistimewakan dengan as-Sab’ul Matsany (al-Fatihah),
penghimpun rahasia setiap makna, tak ada yang senilai dengannya,
dan Allah mewahyukannya kepadanya (Muhammad SAW),

Betapa beruntungnya kami,

Ketika di Makkah bulan tampak terbelah deminya (Muhammad SAW),
lalu kabilah Mudhar (kabilah Muhammad SAW) menjdai dibanggakan di atas seluruh manusia.

Betapa beruntungnya kami,

Beliau adalah manusia yang terbaik ciptaanNya, dan teragung akhlaknya,
Semua mengelu-elukannya di barat dan di timur.
Segala puji bagi Allah,

Betapa beruntungnya kami,

Bershalawatlah kepada sebaik-baik manusia, yang terpilih,

Sang bulan purnama,
Bershalawatlah dan sampaikan salam kepadanya,
kelak ia akan memberi syafaat kita di hari kebangkitan.


mari sama2 kita berqasidah! saya sayang rasul saya!

Wednesday, January 9, 2013

G8 Minum petang @ dip n dip

Sengaja buat minum ptg konon2 sbb nk try dip n dip kat bangsar!
Terliuq asik tgk gambar org post kat insta..
Plan asalnye semua dpt pi..last minute org ni cancel laa, org tu tak dpt dtg laa, org ni ada hal..jadi jumpe laa yg mana ada jer..
Aih tak dpt nk bergambar dengan retis[sue ana joe - kitorang panggil dia retis sbb asik sangat muka dia masuk tv laa, magazine laa, paper laa...glemerrr giteww]..dia tak dpt dtg plak!
Dip n dip ni kat jln telawi bangsar..
Satu row ngan chawan tapi d other side..chawan ujung sini dekat ngan bangsar village, yg dip n dip ni hujung sana dekat ngan alliance bank!
Mcm biasa parking adalah sgt azab! Even bv2 pon fulllll!
Nak tau last2 kami park kat mana? Kat basement bawah fudkot lama..pastu menapak ler kami ke dip n dip!
Oihhh berfeluhh ketiaq! Jauh gak kene menapak!
Oh dip n dip ni kecik je.. Crowded sungguh!
Dok bayangkan dip n dip ni besarrr n luas mcm ice room ke kann..
Ramai gak yg terpaksa menunggu di luar sbb kat dalam terlalu ramai org n takde meja kosong!
Kitorang pon! Dgn anak2 kecik dok menunggu di korridor tepi jln! Aih
Yang laki2 kami semua dok bising "awat tak pi pelita je kaa?".."nak minum petang, makan goreng pisang je pon sodapp per?".. Hish mereka ini!
Sungguh laa tak glem ok takat mkn goreng pisang or layan teh tarik kat mamak? Skali sekala layan yg glem sket ape salahnye kan?

Nahh nahhh tgk ape kami order petang iteww..

 ini brownies choc crepe..paling sedap pada tekak saya..
 
waffle choc..ini pon sedap!
 
tripple choc crepe..ni pon sedap gak..
 
pizza ape tah nama dia..sedap jugak..dalam ada brownies
 
sedapnye laa adik dok sedut choc milk shake eh? skali dia sedut tak lepas2!
 
masa those 2 crepes sampai, bezz je solan dari jamil.. lempeng coklat je? ni buat kat rumah pon boleh ni..akakakaka
mmg gelak terbahak2 kitorang!
ok laa memang sedap laa dip n dip ni..
tengok menu dia fuhhh leleh air liur! semua nampak sedap2!
choc dia fuhh bila masuk dalam mulutt aih tak boleh nak explain kesedapannye..
cuma agak mahal sket laa..
total bil kitorang 3 keluarge makan aritu rm189 kot tak silap..mahalll kan? takat makan 'lempeng' je..hahaha
so kalau nak rasa macam2, pi laa ramai2, then share..boleh rasa macam2..
macam yang kami buat!
 
selesai makan n borak2, kami cargas ke bv2..
nak bawak kids main kat kidzsport kononnye..
skali dah sampai depan kaunter, eh sudah pukul 6:30pm..lagik 1/2 jam je nak tutup..
so cancel!
settle semua orang solat, dah takde plan ni, ada plak bapak org yang lapar tak puas makan katanye..
nak carik nasik katenye..
paling dekat, chawan je la!
saya first time pi chawan ni..
oh macam2 adaaaa..nasik dagang pon ada!
saya n seed order lontong..sedap!!
hubby order nasik beriani ayam merah kot..eh lupa dah..
leila order soto nasi impit..
zaki order nasi dagang..
jamil order nasi putih asam pedas ikan..
[seee? yang bapak2 semua amik nasiii]..
 


alohh sweet je mereka ini..nasib baik tak berebut..good boy adik! tengok je ok..
 
 
ok bila perut dah kenyang..
boleh lah pulang dengan gumbiranya!!
sampai berjumpa lagi..
tatau laa bila dapat jumpa lagi G8 ni..


Thursday, January 3, 2013

Aariz first day of school!

Dah lama saya tak ke udara di sini kan??
Bukan ape, saya lagi prefer update trus isu semasa diri saya dan keluarge di instagram..
Tp kene jugak laa catat kat diari maya saya ni peristiwa bersejarah smlm..
Aariz buat pertama kalinye ke sekolah![eh kindie je baru huhu]
Ohhh dia cool je tak nanges, tapi saya yg bergenang air mata masa hantar dia! aiseh[sedeh plak anak dah skolah..besar dah anak saya :(' sobbss]
Pagi-pagi sebelum ke sekolah tu ada drama sket..dia tamau mandi pastu taknak pulak pakai uniform skolahnye..
Padahal sebelum2 ni eksaited dia nak ke sekolah..
Hari-hari kami sogok dan cerita sekolah bezz, dpt jumpe kawan, belajar ABC, coloring, menulis, conteng2[eh conteng2?].. Haha..
Dia nmpk gumbira bakal bersekolah..
Tapi tatau lah kenape tiba2 pagi smlm ada drama..
Naseb bayek skejap je! Pastu dia ok!
Dah sampai kat sekolah dia mcm boring.. mungkin sbb takde geng/kawan lagik..
Asik toleh2 belakang mungkin cari kelibat saya atau daddynya..
Tak lama before skola start, bestfriend aariz yg tinggal sama2 kat rumah babysitter, si Iffat muncul!
Wahhh lega hati saya, bestfriend dia pon skolah di situ rupanya! Baguss! Aariz ada geng, saya tak perlu risau lagi..
Kitorang tunggu skejap kat luar..intai2 dr celah tingkap je..
Nmpk dia ok.. Jadi kitorg tinggal je dgn harapan takde drama episode ke-2..
Around 12pm, lagi 1/2 jam skolah nak tamat, kitorg datang lagi..
Intai2 dari tingkap dan tunggu kat luar..[dah mcm 'mata-mata' plak kahkah]..
Ok je dia.. Bagusss! Lega hati mak!
Bila pintu terbuka je menderu2 budak2 keluar.. Tp batang idung aariz tak nmpk pon??
Rupe2nye dia tunggu je kat dlm classroom sambil mengintai2 kitorg..
Teacher tak kasik kluar slagi teacher tak nmpk parents kat luar..
Bila teacher nmpk saya, baru aariz lepas kluar!
Muka dia happy! Saya pon happy!
Semangat dia cerita dia color crocodile..nyanyi2..crocodile makan orang..bla bla bla..
Bila tanya dia: "bezz tak sekolah?"..
Dia jawab:"Bezzzz!"
Alhamdulillah..
Semoga aariz gembira untuk ke sekolah sampai bila2..
Jangan malas-malas ye nakk?Semoga sentiasa bersemangat ke skolah dan menjadi pelajar pintar! Amin!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...