Friday, March 23, 2012

Warehouse Mattel 23-24 march 2012

sebenarnye nak pi sini nak cari bday present tuk furqan[anak cousin]..
esok ada bday party, tp kitroang tak sempat pon nak pi beli hadiah lagi..
dah alang2 ada warehouse ni dekat je plak ngan office dan rumah saya, so konon nak terjah skejap lah! [oh yer rumah saya dekat je ngan office, bezz kan?]
sebelah je office saya! parking pon tak susah tadi sbb saya parking kat parking office saya! ekeke!
lepas hantar je bebudak kat babysitter, trus pecut ke sini..
skali, beratur panjang daaa nak masuk!
orang dah macam org giler masing2 kat dalam tu berebut2 menan!
berkotak2 dan berbondong2 memasing borong!
saya mmg takde plan pon nak beli menan tuk anak2 sendri..just nak cari bday present tuk furqan! ye itulah tujuan asalnye tadi!
dah tu tetibe nampak eh cars! hotwheels lagik! perghhh tak tertahan plak nafsu nak membeli untuk anak sendrik..
tetibe teringat aariz yg sukakan cars![dia mmg suka kereta2 or robots]..
dapat kereta murah rm1 kat tesco tu pon dia suka!
ni kan plak dapat siap ngan track! pergh tak sabau nak tgk ekpresi dia ptg kang bila dapat sets yg kitorang beli tuk dia ni!

oh warehouse ni sampai esok! sesape yg berminat, boleh laa serbu esok!!
macam2 ada! fisher price bouncer tu pon ada!
thomas n friends, barbie, disneys and macam2 lagik!
kitorang mmg beli mana yg aariz suka je laa! tak sesswaii laa plak kan nak beli barbie!kekek
thomas n friends aariz dah ada 2 3 sets, so beli hotwheels n cars je la plak..


hasil rembatan arini: set ini berharge rm50 sahaja!!

set ini plak berharge rm80 sahaja! ada 3 tracks! kalu nak beli asing2 pon boleh..


oh bezznye la kalu saya adalah seorang budak-budak! aiseh jeles! sob sob!


Thursday, March 22, 2012

aqeef's milestones @7mo

tak pernah pon buat milestone aqeef kan?
masa aariz dulu every month buat! ceh malas sungguh mama awak ni sekarang!
aqeef sekarang sudah 7 bulan tau!
berat aqeef awal2 melonjak terkeluar dari carta[eh dah macam lagu najwa latiff pulak ada carta2 akaka] eh silap, terkeluar dari graf!
masuk je umur aqeef 4 bulan, berat aqeef biasa2 saje..
naik 200-300g saje..
tinggi? hmm rasanye aqeef macam tinggi sket dari abang awak..wallahualam..
kita tunggu lah nanti aqeef dah besor cenggane..
aariz dulu agak laju gak laa meniarap,merangkak dan duduk tanpa support..
aqeef ni mama dah nampak slow sket masa aqeef start nak meniarap dan combat tu..
tapi mama tak kesah pon..sebab lain anak lain tumbesarannya!
janji aqeef sehat dan membesar bagai johan! alhamdulillah mama bersyukur..
bulan ini, semua skill lah aqeef master!
puas mama tunggu bila lah aqeef ni nak merangkak..
sebulan lebeh aqeef dah berposisi seperti nak merangkak..
tapi takat goyang ke depan ke belakang je laa..pastuh jatuh perut, combat lagi..
combat bukan main laju pergi!
bersih rumah mama aqeef 'sapu'! akaka..

ini gambar masa awak baru nak masuk 6 bulan..picture taken on 2/2/2012

kate makngah sapiah awak, "dia ni mesti cam dak awan ni, skip merangkak sbb perut berat, trus jalan!".. [dak awan = paksu awan awak]
huu so mama pon ingat mmg aqeef nak skip merangkak!
2 minggu lepas kita balik kampung melaka..ada wedding kawan daddy..
time tu tengah lepak2 kat dalam rumah pengantin..
time tu laa mama discover "eh aqeef ni nak berdiri dah ke?"..sbb aqeef tgh melutut sambil pegang sliding door macam nak berdiri..tapi belom berdiri lagi laa..
time tu aqeef blom merangkak lagi..
ni laa gambar yg sempat mama snap masa kat wedding kawan daddy tu..picture taken: 11/3/2012, aqeef @ 7months 2days old
minggu lepas, seminggu mama jun[babysitter awak] cuti..
jadi mama ler kena jaga awak dan abang awak..
haih fenin mama ok!
nak ngejor awak, nak melayan abang lagik, nak kerja lagi..
seminggu tu jugak laa awak berlajar berdiri, meniti dan merangkak!
awak berdiri dulu baru merangkak! boleh gitu? lompat2!
mama yg eksaited okeh!
semenjak awak dah pandai berdiri, ewah bukan main lagik feveret port awak cabinet tv tu jugak laa yg awak tuju!
letak laa awak jauh2 dari cabinet tu, sekelip mata je awak dah ada depan tv berdiri!
mama ni tak bleh lepa langsung awak!
ari pertama tu je dah 2 kali berdentum awak terhempas ke lantai!
lepas2 tu asik nak kene ngejor awak je la!
awak tuh bukan bleh kene kurung! letak awak kat bumboseat tu sekejap je laa..lepas tuh meraung nak suruh lepas!!
ini awak baru je pandai berdiri!..picture taken: 12/3/2012, aqeef @ 7months 3days old!

tengok, gigil2 awak nak berdiri, tapi awak gigih ok..lebeh dari 10 kali kot awak dok ulang-alik tuju cabinet ni nak berdiri petang tu..huu sekarang awak dah laju dah..


eh awak tau tak..baju yg awak pakai ni baju abang awak tau! size 18m! dia pakai sampai umur dia nak masuk 2thn kot!? awak baru 7bulan dah boleh pakai baju2 abang!
now cot awak tuh pon daddy dah turunkan..
so bertenggek jer laa awak kat dalam tuh macam kene penjara!
tapi untuk keselamatan awak jugak!
sekarang awak eksen ek? berdiri pon sebelah tangan je pegang! macam laa tere sangat!
haha ur notty abang tengah gelakkan awak yg dikurung..
ni awak baru je start nak meniti! terkojut badak mama..semua skill awak nak master dalam masa 2 3 ari?..huuu


so dalam umur awak 7 bulan ni, awak dah boleh berdiri, merangkak, meniti dan duduk tanpa support! tahniah adik!
janji adik happy kan dik? mama happy bila tengok anak2 mama happy!

Tuesday, March 20, 2012

Family trip to Singapore - part 3

halluu halluuuuu...bertemu kita kembali dalam rancangannnn..joe jambull!
ahaaa sori sori..aritu kate nak sambung cerita, lepas seminggu baru sambung!
huhu saya bz ler minggu lepas! babysitter bebudak ni cuti seminggu..
jadi saya lah yg terpaksa menjage mereka ber2 sorang2! aiseh! fengsan! dengan si budak kecik yg baru belajar nak berdiri tuu..huuuu semput makk nak ngejor takut berdentum-dentam kepala terhempas ke lantai!
ok ok dah ler tu..tu nanti kita cerita di lain entri yek..

mari sambung cerita family trip kami ke singapore ni..
ok the last day @ singapore, kitorang ke USS!
pagi2 sebelum subuh dah bangun ni nak checkout n pergi breakfast b4 ke USS laa kononnye..
sbb dah booked transport pukul 9am depan lobby!
wahhh semangat gitu kitorang nak serang USS pepagi..kononnye bukak je USS tu kol 10am, kitorang dah bleh serbu!
so berjalan ler kami ni mencarik tempat yg boleh dimakan..
huuu nan hado..keliling semua chinese restaurant saje..siap jual frog! aiyooo kembang tokak den!
penyudahnye kitorang ke 7e sajo..beli-belah sakan, pastu hangkut bawak balik hotel balik..
eh sodap ok carbonara yg saya beli kat 7e tuh!!
7e di singapore ada di merata2..bersepah!

on the way to sentosa, hujan selebat2nye!
gelapp giler hari..ahh sudah! dalam hati "berhujan laa kita dalam USS nanti!"..tsk
mmg pon! sampai ke ptg hujannye!
mmg spoil betul lah!
tp kitorang redah jugak hujan2 tu!
akakakaka..semangat btul!

huuu semua rides kitorang naik ok?
paling bezz transformers kot?
'Battlestar Galactica', "dueling" twin roller coaster tuh mmg mengerikan! nak tercabut jantung ni! sampai saya terkaku tak jerit punye takut! tp sebenarnye takdela sengeri roller coasters kat sea world n movie world yg pernah saya naik dulu kat Gold Coast..tp ntah ek, faktor usia kot! semakin tua dah rasa jantung ni! aiseh jantung je laa tua..i muda lagik! keke
kalu ikutkan, muda remaja dulu, 5x round naik flying coaster and berulang2 kali naik solero shot kat genting tu pon tak kisah! [haa kitorang dok ulang naik flying coaster tu sampai 5x! giler kan? tapi syiok!]
dah sampai, harus lah cuba semua kan?
walopon Shrek 4D tu kat movie world GC kitorang dah pernah try, yang kat USS ni pon kitorang masuk jugak lagik! sebijik sejibon benda yg sama je!
huuu maleh plak nak ngomel pepagik bute ni..lets pictures do the talking!

masuk2 je nampak kungfu panda! trus beratur nak bergambar dgnnye..
lepas tu kami ke sini! merasa laa konon2 camane Category 5 major hurricane..
@Sci-fi city
Battlestar Galactica! Human vs Cyclon! yg gambar bawah tuh cyclon nye track! gilos tergantung..mmg seram! Cyclon nye laa yg saya terdiam kaku..yg Human nye tu saya jerit sepuas2 hati sbb kurang menakutkan..ekeke..
hujannn! tapi kami redah juaaa..


@Lost World @far far away..sila tgk muka aariz..muka boring! boleh?moody sket dia aritu.. @Madagascar.. time ni hujan dah benti..yey! cerah la sikit hari..


@ Hollywood bebeh! ada budak tu kan...badmood.. taknak naik pon kids rides..semua dia geleng2..tp lepas je dapat bobot[read: robot], berseri2 muka! puas ler hati dia dapat mengepow transformer kecik je berharge SGD29!


dah nak balik time ni..skali nampak woody woodpecker and his gf, winnie woodpecker..tp sampai je turn kitorang, woody dah kene gerak pi tmpt lain! tinggal ler winnie je..aqeef tido kepenatan!


keluar sudah! now aariz jugak tido! 2-2 nyenyak tido! mak pak still sakan bergambo!


singgah candylicious! colourfullllll! sangat cantik! i sukee! candylicious, garrett, hard rock cafe semuanye kat luar je USS tu..first time nak try garrett ni! orang dok heboh2 sedap gilos..yang cheesecorn pon sodap! tp almond caramel ni lagik sodaapp sodap sodapppp!! tp saya tak sanggup nak redah klcc semata2 nak makan garrett ni..dah ler kene beratur panjang dgr ceritanye..haa dah sampai sini, harus lah cuba kan? dah ler tak perlu q langsung!
Almond caramelcrisp! sodaappp gilos ok? nyesal beli medium je! takpe takpe..derang kate OU sudah ada garrett! kang rasa teringin redah je la OU, dokek yo..
oh ini karipap feveret kaklong..dia kater kalu dia pi singapore harus cari ini!..hmm komen saya, lebeh kurang sama macam karipap rm1 kat sg wang tu..thanks to kak jah belikan ini untuk kudapan kitorang sepanjang perjalanan balik! makan sebijik je pon konyang! sebijik karipap tu besar tapak tgn!

nak keluar from singapore pon abg zul n kak jah ikut hantar kitorang!..kesian derang..derang insist jugak nak hantar kitorang balik..
sampai kat johor, singgah lagi setia tropica tuk bersalam2 dan berpisah..
konon2 nak minum2 je[dah kenyang makan karipap kononnye]..penyudahnye makan berat pulak! siap saya order nasik goreng daging merah pulak![dasar kuat makan!] pukul 10pm! gemokkkk mak!
kol 11:30pm kot baru gerak from setia tropica..
mengantuk gilos jgn cakap lah! dah ler kepenatan seharian kat USS!
kesian incik suami memandu sorang2..
saya coba berbual2 dgn dia..tp saya kejap2 hanyut..
tengah2 cakap ni tiba2 saya kaput! pastuh terpisat2 bangun..
pastuh bual2 lagik..pastuh kaput lagi..
kesian encik suami dok ulang2 ayat yg sama..wakakaka
last2 saya terdengar dia meyanyi sorang2..saya bior je laa..kemengantukanku mmg tak terbendung lagik!
sedar2 dah sampai kat depan bayu puteri dah!
tgk jam, kol 2:30am! eh laju benorrr dia bawak?! alhamdulillah kitorang selamat sampai ke rumah manis kami!
lepas ni nak pergi theme park mana pulak? jeng jeng jenggg..tunggu thn depan lah! mari kumpul duhet!

Friday, March 9, 2012

Family trip to Singapore - part 2

ok ok sekarang saya sambung lagi cerita trip kami ke singapura ni!
JPO-->Setia Tropica, JB-->immigration->Geylang-->Merlion Park-->Orchard Road-->Arab Street-->Geylang
So after 2jam kat JPO, tiba lah masa untuk bertemu dengan family besar saya dan abang zul singapore seperti yg dijanjikan di Setia Tropica..
rupa2nye derang semua blom makan lagik!
jadi borak2 dan makan2 dulu baru cergas gerak ke kastam..
sebelum sampai ke kastam, abang zul memandu arah kami ke City Square..
kitorang ni ikut jer la kan..awat plak pi situ..
rupe2nye singgah sat upah uncle bawah payung besor untuk isi card masuk singapore..
sorang dia charge rm2!
lama gak laa nak tunggu pakcik tu menulis..ada 9 cards dia kene isi..huu lenguh tangan pakcik tu! sian! tapi lajuu laa dia tulis..sbb dah biasa kot..
bruk brak bruk brak..kol 4 baru kitorang sampai kat tambak johor tu!
jalan clear nak masuk singapore..tapi jalan ke arah jb jem giler nak mati! berderet2 kete! fuhh!
haa ini first time kitorang masuk singapore bawak kereta!
so terpinga2 sket ape nak kene buat..
nasib bayek ada kak jah[wife abang zul]..dia banyak membantu!
kat mana nak kene beli autopass..kat mana nak kene tunggu, kat mana nak lalu..
oh penting ye autopass ni..sbb nak kuar masuk singapore wajib ada autopass ni!
autopass ni bleh valid sampai 5thn..so dalam 5 thn ni tayah laa beli lagi kalu nak masuk lagi singapore..
kad ni boleh ditopup kat 7E kat sana..senang! 7E derang merata ada!
masuk singapore je, trus tuju geylang nak check in hotel..
kitorang booked hotel kat geylang thru agoda.com
tengok murah, dan review pon ok..skali rupa2nye kak jah kate situ red/hot area! cis!
banyak 'chicken'! ..terutamanya yang lorong2 tu..lorong 1 sampai lorong 54 tu mmg banyak 'chicken'..
mana laa kitorang nak tau situ red area kan..hanye org yg pernah pergi situ/singaporean je laa tau!
memang kalu korang sampai area geylang, hotel yg kat lorong2 ni mmg bersepah 'chicken' kat tepi2 jalan bertenggek seksi2..
akakaka..sape yang nak 'chicken' boleh laa pi situ..wkakaka
huu walopon chicken bersepah, saya agak berpuas hati jugak laa dgn hotel yg kami duduk..
RM119 je per night! murah kan?tp hotel 2 star je la.. alaa just nak tido je situ bukan nak bersantai2 pon..[mmg pon kitorang skejap je kat dalam hotel, check in, pastu dah kuar nak pi jalan2, malam balik tido, esok pagi dah checkout pagi2 b4 ke USS..kang dah kat USS takkan nak balik hotel semata2 nak checkout plak kan?]
lepas dah cuci2kan diri dan solat, agenda seterusnya ialah ke orchard road dan carik dinner!

eh nak ke orchard road ni, bleh plak singgah kat merlion park!
pusing2 tengok singapore, then baru betul2 sampai kat orchard road..
tujuan utama nak pi orchard road tu adalah untuk ke lucky plaza!
korang tau tak kat lucky plaza ada jual perfume murah?
huuu murahhhhhh! murah giler! kakak saya seperti biasa kalu masuk singapore, tak borong perfume tak sah!
saya dapat burberry the beat murah! syiokk! berbunge2 riang ok!
tak boleh nak lama2 kat orchard road..sbb masing2 dah kelaparan! beli perfumes berbotol2, beli sourvenirs then cargas gerak ke arab street plak!
nak carik ape kat arab street? hehe carik murtabak singapore laa semestinye! [incik suami saya mengidam murtabak singapore! asyik la dia dok kater tak sama ngan yg kat muo! dulu dia dtg singapore mmg tuju arab street je nak makan murtabak singapore..tiap2 malam makan kat situ..boleh?]
sedaaaaaaaaaappppppppp! slurpp! marveles! murtabak singapore kat muo tu pon tak sesedap kat sini ok!totally different! tak sama langsung!yang kat singapore ni besau! garing dan lazat lah! ada murtabak kambeng n ayam! 2-2 pon sodap!
aariz nye nasik beriyani pon sodapp! [sebok aariz "nak nasii, nak nasii"]..kesian sepanjang perjalanan dari orchard road ke arab street asik ulang nak nasik! lapo benar anak aku! dah ler nasik plak tu yg dia mintak! haih mmg laa tekak melayu sungguh anak saya itu!
korang kalu ke singapore, carik laa kedai one zam zam or two zam zam kat arab street tu..mmg marveles lah murtabak singapore dia! one zam zam sebelah je two zam zam..kitorang makan kat one zam zam..
saya tak hingat lah hargenye..tp not bad lah harge dia..lagik berbaloi makan ni dari korang makan kfc/mcd kat sana..
lepas makan, ape lagik, balik lah! masing2 dah kepenatan dan mengantuk!
sampai hotel betul2 kol 12am! perghh! saya mmg letak kepala trus lelap lah!
nasib baik aqeef tak merengek2 or meragam..yer laa dia kan baru baik demam..since demam dia mmg meragam sikit bila nak tido..tp tak pulak malam tu..seharian tak bagi obat demam tp dia nye temp ok! alhamdulillah!
oh oh mari lah kita layan gambo pulak ye..


ini lah pakcik yg isikan cards kitorang tu..

@immigration singapore
hotel penginapan kami.. ini lah kak jah!! anak-anak saya..comel kan mereka? sharing is caring gitew ceywahh bukan main lagi org depan kita ni..hahaha kat depan durian..ape nama ni ek? kitorang dok panggil durian..wakakaka nampak belakang tu? marina bay sands..perghh saya kagum! jauh tau kitorang jalan semata2 nak pi betul2 dekat ngan merlion tu! kitorang park kete kat durian tu, then menapak laa atas bridge tu ke seberang! pergh salute aariz yg berjalan kaki happy tak nampak dia penat pon! ini budak mau bawak balik that cub! boleh ke dia tunjuk2 cub ni "nak!! nak!!"..hish!..kelaka si aariz..dari jauh dia kata "lion! aummm!"[siap ada gaya2 tangan dia mencakar harimau gitu]..pastu dah dekat tu dia kate "lion fish!"..pandai! jalan-jalan kat orchard road.. @ Arab Street murtabak ayam singapore
murtabak kambeng singapore(ni medium size murtabak) ada small, medium n large!harge for sure lain2 laa kan! tp kata kak jah, dia lagi suka order yg small/medium coz yg large tu roti/kulit dia je tebal/besar tp inti dia sama je macam small..bijak derang ni..jadi baik amik small! betul tak?

ok sekian untuk hari pertama kami di singapore..nanti saya sambung lagik cerita trip kami ni ye? tungguuuuuu...

Thursday, March 8, 2012

Family trip to Singapore - part 1

haa panjang nak cerita ni!
sebab tuh ada part-part..wakakaka..over!
weekend lepas(3-5 March 2012) adalah tarikh yang telah dirancang kami sekeluarga(keluarga besar belah sepang) untuk berjalan-jalan makan angin!

sepatutnye plan:
1. 3/3, sabtu tu start travel to JB, singgah JPO, and rumah2 sedara-mara di sana..
2. 4/3, ahad pagi baru bertolak masuk singapore dan jalan2, shopping and cuci mata kat town/orchard road..
3. 5/3 isnin : USS!

taaaapiii! out of sudden itinerary kami bertukar! ["bertukar!" ala2 kamen raider dialih bahasa melayu! wakaka]
kenaper?? sebabbb aqeef demam panas tiba2 on khamis malam tu!
bersengkang mata 2 malam mak paknye tak tido disebabkan aqeef's temperature spike to 39deg!
sumbat obat montot and sponging, temp turun sket..pastuh stop je sponging, spike balik 38.5 to 39deg!
ingatkan sabtu tu dah boleh baik or kurang sket so kitorang nak heret bawak je dia pi singapore seperti yg telah dirancang!
tapi until pagi sabtu tuh tak nampak pon tanda2 nak kurang! lembek lesu tengok dia..kesian plak..
pagi tu mmg terpaksa pi bawak balik ke klinik! kali ni mmg dah agak dah for sure kene kasik antibiotik! [saya mmg kalu boleh nak elak kasik obat2an kat anak saya yang masih baby itew]..tapi kali ni terpaksa! daripada makin teruk and mengundang benda lain yg tak patut terjadi, jadi terpaksa laa kasik dia antibiotik!
so trip on saturday terpaksa cancelled! kitorang suh keluarga di sepang proceed with the planning..
so derang je laa pi JB dulu, ahad nanti kami menyusul..[dengan harapan demam aqeef berkurangan sbb dah 3 ari..by right dah amik antibiotik, demam kurang lah kan?]
after 2 doses antibiotik, malam tu demam aqeef biasa2 je..tak spike macam 2 malam sebelumnya..
yey! cerah peluang nak teruskan plan ke singapore..[hotel dah booked, USS tickets dah beli..sobs]
ahad pagik tu sesudah subuh, siap cepat2 trus kluar rumah menuju ke JB..
plan jumpe kat satu checkpoint kol 1pm! sbb abang zul dari singapore bermurah hati nak jemput kami dari jb untuk masuk ke singapore!
punya laa laju en daddy bawak kete, dalam kol 10:30am tu dah sampai kat tol senai..
kitorang per gik, decided tuk singgah JPO la aper gik! sementara nak tunggu 1pm, lambat gik!
huuu..ada 2jam je kitorang kat JPO! takpe! janji sampai!
sempat lah cuci2 mata dan shopping sket2..bezz! mmg bezz! harus pergi lagik!


baby's room sangat selesa and cantik!bagus bagus! ini lah selalu saya carik!

food court pon boleh tahan cantik dan tersusun kemas! banyaaaakk stalls and foods yg sedap!


mari! jalan-jalan cuci mata..komen saya: JPO ni sebijik macam Harbour Town @ Gold Coast, Australia!

@Charles & Keith


banyakkk sale on that day! Micheal Kors ada less 30-50% ok! kedai2 lain nampak macam ada yang up to 70%! ada yang less on top of less! [tapi tengok kedai ler..tak semuaaa..]pergh perghhh!! saya tak sure lah plak setiap masa JPO ni macam ni or dia tgk masa..kebetulan saya pergi macam ni..dengarnye family saya semuanye soping tak hengat!! bayangkan laa derang sampai tgh ari, lepas maghrib baru kuar dari JPO! cais! mmg sakann!
tapi saya takde laa shopping sakan sangat..shopping sket2 je..hukhuk
takpe takpe..tunggu legoland siap! harus laa dituju lagi sini! mari kumpul duit!! keh keh keh..

ok arini saya cerita pasal JPO jer dulu..nanti saya sambung lagii..tunggguuuuu!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...