Wednesday, February 29, 2012

birthday mak tahun lompat

arini birthday mak mertua saya! 4tahun sekali je dia dapat celebrate! kesian kan?
kalu ikut umur sebenar[setiap tahun bertambah umurnya walopon takde birthday] dah 60 tahun umur mak mertua saya itu..
tp kalu umur ikut brape kali je celebrate[4 tahun sekali] umurnye baru je 15 tahun! wow! lagi muda dari i you!
mak mertua saya lahir 29 february 1952 - tahun naga..[eh sama umur dengan papa saya ni tp papa saya lahir bulan 7]
kebetulan bulan ini birthday sarah[20/02], jadi birthday party/makan-makan buat skali harung..
sarah dapat birthday presents, mak pon dapat birthday presents! banyakkk hokey kali ni dia dapat..
mak kater: "dah 60 tahun baru dapat birthday presents[banyak]!"..terpancar kegumbiraan di wajahnya..
birthday celebration/makan-makan buat kat rumah angah[my SIL] @ kampung warisan, setiawangsa on ahad lepas..
jadi mereka dari melaka singgah tido di rumah kami dulu malam sabtu tu..
then tomorrownye[ahad pagi] baru gerak ke rumah angah..
malam sabtu tu derang sampai pon dah maghrib gitu..lepas solat, siap2 trus kluar makan malam..
mata masing2 pon dah layu je cam nak terkatup..
sampai rumah memang trus tido masing2..

molot kamu ni aariz, mmg diminta cubitt!! geram! ni dia tengah nyanyi lagu mickey mouse


order jgn tak order..


sabar menanti ikan2, udang dan ayam masak..


makan makan maknnnn..dappnyee..nyummms!


daddy suap abang sambil adik tido di dada! huu aariz nak jugak daddynye suap..dia tanak langsung org lain yg suap..orang lain suap tak sedap agaknye..


datuk borek cucu rintik..henpon/ipod tak lepas dari tangan!


suka laa si aqeef tu ada org melayan..aqeef with anak2 paksu..


paksu[adik mak paling bongsu], maksu[adik mak yang 2nd last, tp sbb nama suria so panggil maksu], maksu[isteri paksu], mak ambong, dan mak itam[adik ipar mak]


angah, tuan rumah


saya suka bumboseat ni..hangkut ke mana saje pon tak kesah! aqeef mana suka baring2 skang ni..kiranya tak rugi lah saya beli mahal2 masa aariz baby dulu..masih cantik dan boleh diturunkan kepada adik2nya kan? semua kek pon si aariz mau potong! 2-2 birthday cakes along[SIL] yang buat! pandai kan dia buat kek barbie?! lepas acara makan-makan dan potong kek, bebudak ni tibe2 je dah bertukar uniform!
masing2 dah siap nak pi swim! haish
untung aariz ada ramai dayang2 yang boleh tolong tengokkannye..[daddy kerja]..
aariz dah bleh berenang sendrik[tapi dengan bantuan pelampung laa kan]..jadi bleh laa lepaskan je dia swim dengan bebudak tu..mama tengok kat tepi je la..malas nak tukar uniform..
aqeef selsema, jadi tak bleh nak rendam dalam pool..kang lagik teruk! kelakar je tengok si aariz takut ngan shark tu..asal shark tu dekat je ngan dia, ciput2 dia lari swim ke tempat lain
Selamat Hari Jadi mak! semoga dipanjangkan lagi umur, dimurahkan rezeki, dan dikurniakan kesihatan yang baik!
lagi 4 tahun kita sambut lagi birthday mak eh?..insya Allah! amin!

Friday, February 24, 2012

mode sedeh dan insaf! a reminder to myself!

sekarang orang dok sedeh bercerita pasal arwah adik Faris..
kat blog, kat fesbuk masing2 sebuk update pasal arwah adik Faris ni..
saya start ternampak gambar sedeh arwah adik kat fesbuk kawan saya..
dia post kat wall dia..the moment saya nampak gambar dia tu, trus ternanges..sbb tak tahan tengok air mata arwah yg bergenang kat tepi mata dia..sedeh gila! trus saya comment kawan saya tu..



pastuh tak lama lepas tuh, berita dan cerita pasal adik ni tersebar meluas kat fesbuk!
lagi2 bila mazidul(wartawan tv3) tu buat liputan(lebeh kurang lah) entri kat blog dia updates pasal arwah adik faris ni..
rabu petang saya baru je terbaca kat blog mazidul tu pasal STM..dah pasang hajat nak menyumbang! skali ari khamis pagi nampak kat blog mazidul pesanan bapa arwah kate wang sumbangan dah mencukupi untuk bayar bil hopital dan arwah telah pergi buat selamanya! innalillahiwainnailahiraji'un..sedeh gilaaaa baca cerita ibunye pasal air mata faris mengalir sebaik dia menutup mata!
Mungkin arwah sedih nak meninggalkan keluarganye terutama ibunya yang sentiasa berada di sisi nya? mungkin dia dalam kesakitan? mungkin juga dia ketakutan? huwaaa saya tak dapat bayangkan kalu saya lah ibu yg berada di tempat ibu arwah faris! runtun jiwaaaa!

dalam banyak2 status dan cerita berkaitan dgn arwah adik Faris ni, saya tersentuh dan insaf dengan pesanan dari ayah arwah adik Faris!

Pesanan dari ayah kepada Allahyarham Faris Nur Daniel buat semua ibu bapa...

Buat kawan-kawan semua.... Antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel...

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she does that.
2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.
3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.
4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.
5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.

Bottom line is......Hargailah masa anda bersama anak-anak...Kita tak tau bila kita atau dia yang akan "pergi" dulu.

Copy & paste~

*mode: saya insaff!! huwaaaa rindu kat anak2! derang balik nanti nak peluk derang kuat2!! sob!

Thursday, February 23, 2012

Birthday Parties

bulan february ni ramai pulak birthday anak kawan2 saya..
bezz dapat makan2 dan gather2 kawan lama..
meh meh kita layan gambo..
malas nak bebel2 byk..arini saya posa

1. Adam's 1st birthday party - 5/2/2012

eceyceycey..aqeef with his gf..oopss
nyomelllnye baby gurl ni! cik reen, aku cop tuk aqeef boleh?! ekekeke :ptu diaa birthday boy tersepit! maknye yang over posing!macam2 adaa..ida masak sendrik!! sedapppp giler laksa n mihun goreng yg ida masak! banyakk giler saya makan!!bakal mak mertua aqeef..akakaewah ewah ewah.. besan..akakakaka
2. Luqman's 2nd Birthday party - 5/2/2012
lepas makan2 dgn banyaknye kat rumah ida, kitorang tuju ke rumah intan pulak!
banyaknye luqman dapat hadiah! aariz tumpang main! blocks adalah fav toys dia skang! hepi giler dia kalu nampak blocks!
3. Aimy's 1st birthday party - 18/2/2012
mommy kuceng aimy.. us with seed! punye laa lama tak jumpe dia..susah betul nak dapat cukup korum geng2 G8..
geng2 sekolah lama..derang sampai dah petang sangat..tak sempat pon jumpe seed..
kami dulu[bawah]...kami sekarang![atas]..macam tak percaya je kan? dulu terlompat2, terbahak2..sekarang masing2 pegang anak dah..
ni baru je lepas habis spm! merdekaa! gembira betul..posing pon ala2 cam gangster je sekarang semua yang kat dalam gambar bawah ni dah jadi mak orang dah!

ada sesape lagi nak buat birthday party? jemputlah kitorang! sure kitorang datang!! ekeke

Wednesday, February 15, 2012

wordless wednesday #14 sudah berubah

Aqeef Zuhayr @ 3months old:
now muka sudah berubah..no more babyface[sudah macam muka lelaki dewasa]
dan tak lama lagi nanti mesti saya akan merindui kemantapan dan kepejalan tangan serta kemontelan pipinya itu! huuuu

Tuesday, February 14, 2012

Ipod for aariz

Saya tensen asik berebut ifuuuun ngan aariz!
Nak blikan dia satu kitorg tak mampu laa kan!
Jadik terpaksa lah saya mengalah je dgn dia.. Sampai kadang2 bila saya nk pakai(nak call or trima call) saya mcm kene pinjam ngan dia! (tp mmg tak dapat laa kan! Jgn harap dia nk kasik)
En daddy pernah blikan aariz touch screen jugak tp yg cap ayam dari china.. Mcm tab gitu.. Tp aariz tak suka! Sbb sgt slow dan tak bezz mcm ifuuun! Setakat dia guna tuk tgk atromen je la kat situ.. Bila part main game, dia ngamuk2! Blk2 dia tuju ifuun saya jugakk!
Tak lama lps tu gejet yg daddy bli tuk aariz tu rosak! Tak bleh charge dah apsal tah.. Dah kate murah!(tapi takde laa murah sgt! Ratus2 gak laa)
Saya berhajat nk ada ipad2! Bleh kongsi2 ngan dia! Tapiiii berbaloikah?
Mahal plak tu! Kang buatnye dia campak2 je ipad2 camner? Nangess mak!
Then daddy kater takpe laa kita bli ipod touch laa tuk aariz! Ipod touch sekarang ni pon generation 4! Mcm iphone4.. Bleh main game mcm ifuuun saya! Besar pon sama je mcm ifuuun. Murah sket kalu compare nk bli ipad2!
So konon mcm bli ifuuun lah tuk aariz(kononn je la)!
Saya mcm tak setuju sgt sebenarnye!
Tp daddy insist! Dah lama kitorg dok kuar masuk mac city tu.. Tp tak bli2 gak!
Then smlm lepas settle je kat imigresen tu daddy kate jom kita pergi bli ipod!
Huu saya on je! Yey bleh jalan-jalan!kitorang dah lama tak berjalan2 sekeluarga! Asik terperap kat rumah je..(sian kan saya?)
Memang trus tuju mac city ou..
Dah bli tu skali nmpak daddy dpt bunga! Boleh ke dia kater cashier tu ngorat dia.. Kasik bunga! I percaya ok!( sungguh lurus saya ini ditipu bulat2!)
Rupenye mac city kasik bunga for each purchase kat situ! Sempena val-day ni laa kot kan?
Huhu
Yey sekarang saya dah tak perlu berebut2 ifuuun ngan aariz! Dia sgt sukakan ipodnya! Bagus! Dia sudah tidak heran ngan ifuun saya! Gumbiraaaaaa






-Posted using Blogger from my iPhone

Monday, February 13, 2012

Passport for lil aqeef

Adik je blom ada passport..
Kitorang plan nak pergi mkn angin awal bulan depan!
Bersempena paksu aqeef pulang mesia sekejap, mari kita pergi jalan-jalan makan angin ramai-ramai!
Waaa tak sabarnye! Jarang nk dapat cukup korum pergi bercoti-coti..
Jadi, inilah masanya!!
Ok sebenarnye nak cerita arini tadi kitorang pergi wat passport untuk aqeef!
Last time masa wat passport tuk saya dan aariz, kitorg pergi pbd(pusat bandar damansara)..
Plannye pon nk pi situ jugak lah arini!
Sebelum pergi, saya bukak website imigresen nk check apa document yg perlu ada..(2thn berlalu kan,lupa dah apa yg perlu ada!)
Then ternampak notis imigresen pbd dah berpindah ke jln duta!
Hoh naseb bayek ternampak notis tu! Kalu tak, mmg ternganga laa dah masuk siap parking sume skali imigresen takde kat situ!
Then aper gik! teringat org kate imigresen setapak sekejap je bleh siap! Takyah kene tunggu lama!
Tp en. Daddy tamahu ke sana..jauh!
Check punya check rupenye ada imigresen sekangkang kera jer ngan rumah kami!(takde laa sekangkang kera sgt.. Tp dekat laa) kat kelana jaya .. Plaza glomac!
Wakaka mmg dokek eh sebenarnye! Punye laa kami tatau!
Ok gak laa situ.. Tunggu tak lama tadi!
Kitorg sampai kat situ kol 12:40pm..Ingat nk amik nombor then pergi lunch.. Sbb for sure kol 1-2pm derang tutup tuk rehat!(mcm kat pbd)..
Eh skali kol 1:30pm tu still kaunter2 masih bukak dan masih beroperasi seperti biasa..baguihhhh! Sonang ati den! Takde laa nk kene tunggu lama!
By pukul 1:40pm kitorang dah settle bayar semua.. Cuma yg tak bezznye passport siap esok!
Kene dtg blk esok or sabtu or ahad!
Aiseh dah ler kene bawak aqeef kalu nk dtg collect! Tak bleh la mama or daddy dtg berlenggang sorang je! Bila dah bawak aqeef, huu kene laa usung mamanya skali kan..Sumber makanan aqeef ni! Maka ahad ler nmpak gayanye kita pergi amik ye adik!
Sebbayek dia bukak ari ahad gak! dan dekat je ngan umah! Kitorg ok je nk dtg lagi.. keke
Satu yg bezz kat sini, saya tak nampak pon any foreigner kat situ! Bezz! Hanya rakyat malaysia dlm tu tadi! Takde laa kita bersesak2 ngan warga2 asing!
Org pon tak ramai sgt tadik! Ok laa! Boleh dtg lagi sini untuk renew passports plak!





-Posted using Blogger from my iPhone

Saturday, February 4, 2012

Aqeef vs solid food

Today marks the day i start introduce aqeef to solid!
Tadik checkup, berat aqeef naik 100g sahaja! Mak risau noks!
Doc advice to start introduce him to solid! Saya musykil dan tamau dengar! Dlm hati, "alaaa aqeef tak masuk 6m lg! Next week br masuk 6m"..
Pastu doc ckp lg aqeef dah semakin lasak.. Dah start nk merangkak semua, he needs energy!his cells pon tgh pesat nk develop! maybe milk sahaja tak ckp!.. Alalala.. Tetibe mak berpk 2 kali..
Boleh lah kot start slow2 introduce the solid to him! Lgpon lg 5ari je pon dia 6 months!
So for the start, saya buatkan mashed potato campur sket ebm!
Alhamdulillah aqeef telan dgn baiknye!
Siap nanges bila dah abis.. Nk lagik..
Bismillahirrahmanirrahim.. Semoga dia dpt digest dgn baik! Dan anakku membesar jayanya!amin!

Wednesday, February 1, 2012

wordless wednesday #13 tatang

ni baru betul bagai menatang aqeef minyak yg penuh! penuh tapak kaki aqeef kat tapak tgn tokbak! akaka voley gitew? [oopss sila carik maksud yg sebenar peribahasa di atas]



aqeef @5months tokbak dah berjaye tatang dia sebelah tgn! aksi2 ini hanye berjaya kat daddy masa daddy berumur 1thn! aariz dulu langsung tak berjaye sbb dia tamo langsung berdiri atas tapak tgn tokbak! [aariz bengkokkan kaki bila ditatang]
semua anak2 dan cucu2 tokbak ditatang begini masa mereka kecik!buat masa ini aqeef
lah paling handal kot sbb @5mnths dah bleh buat begini!
tegak gitu kaki n badan dia kan?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...