Tuesday, January 31, 2012

celebr8 birthday tokma 29jan12

this year tokmanye birthday kitorang pakat celebrate kat rumah saya!
semua ada kecuali paksu..paksu cam biasa lah sentiasa ketinggalan event2 bezz keluarge..
kesian dia! takpe paksu! nanti paksu balik bulan 3 ni kita celebr8 bday maklong plak kat singapore! huu mesti bezz! sbb cukup korum!

meriah hokay tokmanye birthday!
kitorang buatkan pavlova! first time try buat ni!

sampai berdebar2 nak tunggu tokma potong malam tu..jadi ke tak..aishh
sebelum sesi potong memotong, kitorang ke fullhouse di sunway giza untuk santapan malam..
huuuu believe it or not, saya first time masuk giza! padahal berpuluh2 kali lalu lalang situ tapi saya tak pernah singgah!
malam tu kire first time saya menjejakkan kaki ke situ!
wahh meriah hokayy sunway giza tuh!!
lagik2 meriah dan sesak bila ramai yg melepak tengok bola liverpool vs manU!
bingit!!
eksaited mak masuk fullhouse! first time gak nak try makan kat situ!
huuuu...pada selera saya, tak sedap pon? akaka sori lah ni pendapat saya!..

singgah baskin robbins beli kek..nyumm!



aariznya food! mushroom soup! sedap gak!


spaghetti yang diorder daddy and maklong! sodappp! paling sodap malam tu saya rasa!


aunT kate dia nye spaghetti pon sodap.. saya punye? aiseh tak sedappnye sbb ikan dia rasa lumpur! trus turn down!
ini tokpanye food! paling tak sedap antara foods yang kami order! slack sbb rasa manis..loya tekak!
milkshake maklong ini sangat sodappp!! bila geget dia nye bubble dalam milkshake tu bezz gila rasa dia!

birthday cake for the birthday lady!


baju tokma mengikut tema kereta nampak?
mari pulang!

balik dari makan-makan, trus kitorang start decorate pavlova..tadi main tinggal je sbb nak kasik dia sejuk n rangup..
kitorang tak sabau2 nak tgk jadi ke tak, tak sempat pon kol 12am, kitorang dah paksa tokma potong! time tuh 11:30pm dah pon..sian tokma..tp takpe..dekat2 dah nak birthday dia!
tokma nampak macam hepiii je! [hepii tak tokma?]

proses menyapu whipping cream yang kitorang putar sendrik! yey menjadik whipping cream kami!
tadaaa..sudah siap! masuk fridge then boleh dipotong!
"happy birthday to youuuu..happy birthday to tokmaaaa"
budak ini semua kek pon dia nak potong! kek baskin robbins tu dia dah tolong potongkan, pavlova ni pon dia nakkk jugak! kasik laa can..
pavlova hasil tangan kami! yeyyyy sangat berbangga pavlova kami menjadik! walopon rupanye tak menarik sangat! crisp crust, soft light inside(mcm Marshmallow) ..lepas ni try rendahkan sket pavlova kami dan kene buat lopak..slack takde lopak, meleleh2 whippping cream kitorang tu!
esoknye mereka ke swimming pool bergumbiraaaa! bebudak hepiiiiii laa ape lagik!
happy birthday tokma! semoga dipanjangkan lagi umur, dimurahkan lagi rezeki, diberkati dan sehat selalu!



we love you tokma!!

Wednesday, January 25, 2012

wordless wednesday #12




Thursday, January 19, 2012

10L reunion

balik from checkup aqeef sabtu lepas, kitorang cepat2 nak balik..
dah janji ngan kawan2 rumah lama masa kitorang bujang2 dulu..janjinya nak jumpe kat rumah saya saje..
saya lebeh prefer jumpa kat tempat aman damai seperti di rumah sahaja..
mall memang kena pangkah laa..kang tak larat nak ngejor anak masing2 plak..
dulu time tak beranak pinak boleh laa nak jumpa2 or lepak2 kat mall/restaurant..
tp sekarang ni..nehiii! susah sket..
tak sangka 6 thn berlalu, [ada 2 3 orang yg dah 7thn] kitorang masih boleh bersama! walopon masing2 dah pon mengikut haluan masing2..dah bersuami, beranak-pinak, dan terpisah jauhhhh..nunnnn ke brunei sana si ju dibawa lari oleh incik somi[eh tak tak..dia dgn rela hati mengikut incik somi bermastautin di sana - bezz kan?]..ceggu ejot yang tercampak ke sarawak dan dah kembali ke johor pon kitorang still boleh gather2 lagi..

10L tingkat 11 flat PKNS Kg Kerinchi! ni lah first[n the last] rumah sewa saya masa saya bujang2 kerja kat kl dulu..tahun 2006 kot saya datang ke 10L..
masa mula2 masuk rumah tu, saya kenal sorang je ahli dia..ju..tu pon sbb ju ex-roomate saya di MMU Melaka thn 2000 dulu..
masa first2 datang kat 10L tu, saje je nak jenguk2 ok tak rumah tu..time tu baru nak stat mencarik2 rumah sewa kat area kl..saya tak larat nak ulang-alik kl-sepang ari2..[kuar subuh ari, balik keje dah nak dekat kol 10-11 malam..pastu esok bangun lagi kol5:30pg sbb subuh dah nak kene kuar dari rumah tuk ke tmpat kerja lagi..mmg tak laratttt beb!]
masa chatting ngan ju kat ym, ju offer dok skali ngan dia kat 10L kerinchi..
tu yang pergi jenguk dulu tu..tgk ok ke tak..
masa datang 10L tu, fuuhh mmg kecoh derang tu..
siap buat masak2 gik..macam bezz kan derang? tp saya masa tu still malu2 lagik..tak kenal kan..
so takde laa borak2 sangat pon dgn derang..derang pon macam takde laa yer yer nak layan saya..
tp saya rasa ok nak duk situ..dekat ngan lrt, pastu sewa pon tak mahal..
semua ahli rumah tu baya2 saya je..lahir thn 1982! lagik syiok! boleh masuk kapla laa kot insya Allah..
memang! memang tak salah pilihan saya nak dok kat 10L..
semua mmg satu kapla! syiok dok ngan derang..
boleh tak saya nak kata saya bersyukur dapat jumpa derang ni..jadik salah sorang ahli rumah 10L..?? [yer laa dok kat kl kan...macam2 pe'el manusia..kita bukan tau dapat yg jenis hati batu,berkira, dan suka jage tepi kain n jaja2 cerita tu yg tak bezz, tp derang ni tak-semua-itu pada saya]
walopon rumah kecik, duduk ramai sampai 8 org! tak rasa pon sempit! yunne, kecik, ju, ejot, nik, cik reen, ida dan saya [ramai kan?]
siap kitorang boleh buat rumah terbuka hari raya lagi tu! meriahhhhh! masak sama2, pergi pasar and kemas2/hias rumah..semangat kan kami?
pergi bercuti ramai2 kat PD! aiseh kenangan beb!
korang mmg bezz!![khas tuk budak2 10L] rinduuuuuuuunye..
itu kesah lama..
kisah baru? kami masih berjumpa..masih berhubung!walopon dah terpisah!
harap2nye kita tak terputus hubungan sampai bila2 ye kawan2?!..

eh sebenarnye nak cerita pasal reunion kami sabtu lepas..
ju balik mesia jap minggu lepas..[tp boleh ke saya terlupa?]
ari rabu eh ke khamis lepas dia tanye jadi ke nak jumpa dia..
aiseh mmg tak teringat..jadi berbalas2 msg lah kami kat fesbuk nak decide jumpa kat mana..
even sampai ari jumaat tu pon tak konfem lagi nak jumpa kat mana..
kat sunway lah, kat saba' cyberjaya lah..kat ou lah..
last2 rumah saya sudah! senang cite..tayah nak risau kene halau ke apa[ye laa dah kalu dok kat restaurant/mall kang nak lepak lama2 tak ke kene halau plak kang kan?]
kalu kat rumah saya, nak tunggang terbalik, tertonggeng ke bingit macam pasar ke biaq pi..takde orang nak marah or pedulik...
dulu pon masa ju ada kat mesia, dia slalu jadik tuan rumah..makan2..
skang dia dah tak bermastautin kat kl ni, kene laa orang lain amik alih peranan kan..
next gathering cik reen dah offer nak jadik tuan rumah! yey tayah pening2 nak pikir dah..
hope by that time cik reen takde hal lain plak lah yg menghalang..ye cik reen?
haruslah next time kita plan awal2 n baiiikkkk punya..supaya semua org dapat datang..baru lah cukup korum! 10 orang semuanya![eh apsal 10 lak?tadi 8? sbbnye ujung2 saya dah nak kuar dari rumah tu, cik zehan join menyempitkan masuk rumah tu..jadik 9! saya sebenarnye masuk 10L menggantikan zam yang kuar dari rumah tu..so campur zam[bekas ahli - walopon dah menjadi bekas ahli, tp dia slalu datang bertenggek di 10L tu ekeke]..jadiklah total 10 orang kesemuanya!]
gambar? gambar? satttt..sat gik saya tepek..kita borak2 dulu..
sekarang total 10L jr ada 8orang! saya je dah produce 2 orang..ida pon 2..nik sorang, cik reen sorang, ju sorang dan bakal thn ni lagi sorang..zehan pon sama..thn ni masuk 2..zam pon tahun ni produce sorang..8jr dah dihasilkan, 3 jr lagi bakal muncul tahun ni..tahniah buat 3 org kawan saya ini!
haa ok ok..ni gambo ari sabtu lepas:
thanks to nik yang bawak kek ini..

ju berlenggang aritu tak membawa anak bujangnye..ju make sure next gathering, sila bawak mu'iz plz!
sekian..terima kasih kepada korang yang sudi datang ke rumah aku..
len kali datang lagi ek? jangan serik datang rumah kami yg kecik dan tak seberapa itu ye..
cya guys again next time! insya Allah!

Wednesday, January 18, 2012

wordless wednesday #11 sharing is caring

abang mengajar adik..






ahh sudahh!! adik pon dah terjebak ngan ifuuun[iphone]?
takpe takpe..janji korang dua pandai kongsi2..
sharing is caring..caring is loving..

Tuesday, January 17, 2012

Aqeef's 5th month checkup+jab

ape kita buat untuk checkup kali ni?
seperti biasa check berat, panjang, lilit kepala, dan skills adik..
berat adik: 7.42kg [naik 200g je]
lilit kepala: aiseh saya tak dengar sbb sebok tgk kerenah abang
panjang adik: 64cm
skills: handal pusing 2-2 belah, kiri dan kanan..dan mengundur(combat ke belakang)
tsk adik baru nak amik rotarix bulan ni..pttnye previous checkup amik yg 1st dose..tapi doc tu ingat kitorang taknak! bila masa tah kitorang kata kitorang taknak..
so next 4weeks kene datang lagik(sebelum aqeef cukup 6 bulan) tuk amik 2nd dose..
rotarix kene amik masa baby 2-6months, and kene lengkapkan 2 doses..so lepas 6months doc kater tak bleh amik dah..
ntah laa itu paed aqeef yang bagitau..sbb dia pakar, kita kene percaye!
bulan ni kira adik dah complete hexa vaccine..
yey!
7months nanti dah kene start pneumoccocal plak..[make sure kene ingat ni! takut doc tu lupa lagi] tsk


adik tengah ready nak kene inject!

huu adik sungguh gumbira jumpa paed..gelak n borak sakan dia dengan doc tu..
doc tu agah sikit je, dia punye gelak..macam ape je..
masa kasi adik rotarix tu, dia siap pegang tgn doc tak kasik doc tu stop2..suka benar dia makan rotarix tu ye?siap bleh nanges bila rotarix tu dah abih..nak lagi..

abang on the other side plak dah tak heran orang keliling..
sebok main spot differences chart kat dinding..
dia memang kalu tiap kali checkup adik, tu je laa yg dia tuju..
dia syiok gamaknye bila doc tanye "which one is.. lion??..bear..bird..monkey? and bla bla bla"..[even mama pon tak perasan mana satu duck dalam chart tu sbb duck tersorok..aariz boleh spot the duck ok! caya lah!]
bila dia dapat spot the animal, semua org sorak termasuk nurse..pastu mula lah dia senyum2 malu kene puji..akakaka..janji awak gembira aariz..mama pon gembira jugak sbb tak sangka aariz rupanye kenal semua animal kat chart tu dan faham apa yg doc tu tanya..bravo!!

tengah menunggu soalan dari doc..


nak senyum + gembira + malu..jadik laa muka macam ni..akaka

abih checkup, bergegas nak balik rumah cepat..sbb mama dah ada temujanji dengan kawan2 mama..nanti mama ceghite ye..

Wednesday, January 11, 2012

harga emas turun???

aisehhh!!!! harge emas turun weh!!
dengar crite rm156 je segram skang ni!
aduyainyepunnn saya baru je membeli gelang emas 2minggu lepas dengan harge rm197 segram!
huwaaaaa!! ruginye saya! nak nangess nak nangess!!
takkan laa emas turun sbb brita org jumpa emas kat johor smlm tu kot??
aisehh kenape kenape kenapee?? kenape saya tak sabau membeli aritu!

cepat cepatt korang!! ini lah masanye untuk memborong emas! [eceh borong tu]
ye laa..investment tu..

[adeh dah macam mami jarum pulak saya ni]

wordless wednesday #10

bala tentera si aariz.. ok sila salah kan bapaknye yeh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...