Wednesday, November 30, 2011

Gigi bongsu

Gigi geraham bongsu saya 2-2 belah tumbuh sikit2..since saya spm tahun 99 dulu kot.. Fuhh gilaa lamaaaa tak habis2 gik derang tumbuh!..
Tumbuh sikit2 every year! N each time dia nk tumbuh tuh, aduhai.. Mmg sakit gilaaars! Bukan setakat bengkak je! Kadang2 sampai demam ai sakit! [dah mcm baby br nk tumbuh gigi]
now 2-2 gigi tu tumbuh separuh je sbb sempit kat belakang tuh.. Separuh gik terkambus dlm gusi..
Gigi bongsu atas 2-2 dah slmat menonjolkan diri.. Senget la tapi nye! Dah tak muat, nk tumbuh jugak! Habis deretan gigi-gigi ai yg cantik-cantik dikacaunye! Sebbayek atas semua masih tersusun rapi!
Yg bawah ni lah problemnya!!
Gigi tengah2 semua dah start berselisih! Aihh tak cantik la nanti!
Tapi disbbkan takut nk pi cabut gigi, ditahan2 kan jugak tak pi buang! Satunye lagi sbb ongkosnya.. Bukan murah2 nk pi buang sebijik gigi..
Sampai laa ke akhir tahun lepas! Mmg sakit kaw-kaw tak terbendung lagi!
Bengkak sampai ke tekak! Nk telan pon payah! Pergi private, takat dia tengok2, cuci sket then kasik ubat, terbang enam pluh hengget! Lom kene cabut gik tuh! Dentist tak leh wat apa sbb bengkak! Nk cabut gigi tu kene tunggu bengkak surut.. Ada appmnt 4 ari kemudiannye..
Itu pon kalu dia boleh cabut.. Kalu tak bleh, terpaksa wat minor surgery!
Gulpp! Brape plak ongkosnye? Rm350-rm400.. Plepukk! Tepuk dahi! Tu br sebijik! Kalu nak buang 2 bijik camne plak? Haa kalu dah buang bawah kene la buang yg atas! Kalu tak, sakit la gusi bawah yg dah kosong tu kene hempap ngan gigi atas! Then korang kira laa sendrik brape pulak total semuanyaaaa! Bengkrap makk! Comp kasik claim rm200 je setahun tuk dental! [sikit gilee kan?]
dah tu camne tah bleh dpt info dari cik yunne pasal pi-pi-yu-em buat kat sana ok n murah..
Trus serbu sana je..
Lepas dah cek itu ini, x-ray bagai, br dpt wat appmnt ngan pakar..
Lama jugak la proses menunggu turn tu.. Biasa lah.. Ramai org!
Dah set appmnt ni bulan 12 2010.. Skali lg 2 minggu nk pi apmt tu, ai dpt tau plak yg ai pregnnt! Eh takut plak! Camne ni? Ritu pi xray ok kaa i pregnnt? Tp masa xray sungguh saya tatau yg saya pregnnt!risaunye baby dlm perut takut terkene radiasi!
Call nurse yg set appmnt tu tanye kalu prgnnat camne? Ok ka nk proceed ngan surgery tu? Dia kate dia tanye pakar, shld be no problem.. Cuma tkt problem muntah2 laa nnt.. Kalu tak mabuk(morning sckness) ok je..
Tp i tak pueh ati, i gugel laa pasal org pregnant cabut gigi ni.. Hmm 50-50 kate ok.. 50-50 kate tunggu je la lepas dah delivered..
So saya buat keputusan, tunggu delivered lah..
Call nurse tu blk, ckp nk pospon.. Naseb bayek la nurse tu baik nk melayan aku.. Dia kate takpe nnti dah bersalin call je dia ckp nk rearrange new appmnt.. Yey di situ..
Jeng jeng jeng! Dah setahun berlalu!
Saya pon dah selamat melahirkan baby yg sehat comel dan hensem![eceywah]
tiba2 sakit itu datang kembali!
Dah kata dah! Every year mmg dia akan serang saya kaw-kaw nye..
Bengkak pipi sebelah!.. To be exact sebelah kiri! Yg sebelah kanan masih diam di situ.. Good! Tak kacau gik! Yg kacau, blah kiri ni lah!
Trus saya call pi-pi-yu-em mintak sambungkn kepada kak tutttt(terpaksa dirahsiakan) nurse dulu tu laa..
Dia ckp takpe dia nk kene check file dulu nnt dia call blk..
Last week, ai dpt call, appmnt dh set on 29 nov 2011 pukul 9 pagi! Bleh trus ke tgkat satu oral surgery!
Yey tayah melalui proses tunggu-menunggu-tengok-org-lalu-lalang!
Masa masuk bilik nk dibedah ni,[wah bedah gitew] solan pertama pakar tu tanye kenape nk buang gigi tu cantik tumbuh..Cuma dia sempit sikit je kat blkg tu..
Ye cantik.. Tp masalahnye every year saya kene sakit2 bgkak gusi sbb gigi tu..
Lps dia dah bgtau complication n saya dah sign form consent, doc tu pon inject bius!
Tp sebelum tu, dia ckp sbb dekat sgt ngan nerve, boleh mengakibatkan permanently mulut kebas! Whoaaa takutnye!! Tp dia kate hopefully tak blaku lah! Pastu dia citer apa yg dia nk buat.. Yg saya ingat2 smlm dia kate ada pasal nk kene gerudi2 sikit la then ape tah lg! Masa tu tak brape nk concentrate apa dia ckp sbb otak tgh ligat fikir btul ke apa aku nk buat ni??!!
Rasa mcm nk undur diri pon ada! Tamo proceed! Takut giler! Seram semua ada! Ayokk takut takutt! Last cabut gigi masa sekolah rendah kot!! Lama giler dah!

Wuuuuu cool la pakar tu.. Gaya bersahaja, nmpak muda.. Tp saya yakin dgn dia.. jd saya cekalkan hati nk buang jugak gigi itew!
Sementara nk tunggu kebas, dia dok tanye.. R u ok? Kebas tak?
Mmg kebas la.. Lidah, bibir n pipi semua kebas! nk ckp pon payah!
Skali tiba2 ada someone bukak pintu mintak dia masuk OT.. Emergency katenye..
Then dia klua n ckp2 apa tah kat luar, pastu masuk blk ckp ngan saya, dia terpaksa pergi, tp her colleague will continue.. "she's good.. Dont worry"..
Ok ok takpe.. Saya tadah je lah!!
Ok bermula episode menyayat ati saya..dia cucuk gusi then tanye sakit tak? Tak sakit kan? Cuma rasa tekan2 je btul tak?
A'ah mmg rasa mcm tu pon..
Then dia mintak mcm2 kat nurse.. Antaranye scalple! Lain2 saya tatau.. Saya bukan doc ye.. Kalu saya tau semua term2 yg dia sebut tu, saya dah bleh jd doc lah! Huhu[yg bentuk cam spanar pon ada! N ada mcm2 size] menarikkan?
Oh tak perlu lah cerita apa yg blaku sebenarnye, takut nnt ada yg ngeri nk pi jumpa dentist, kesian plak..
Yg pasti nya, selepas dia dah buang gigi tu, ada proses jahit plak! [dah kene toreh, kene laa jahit]
Wuuuu benang yg sama jahit tutt aku masa bersalin aritu! Benang yg boleh tanggal sendri.. So lps ni tak perlu jumpe dia tuk tanggal benang tu..
Aisehhh!! Nganga je laa sampai sudah!
45 min gak la kot br setel semuanye!
Uhuks arini nyut nyut masih terasa! Alhamdulillah darah sudah benti, kebas pon sudah ilang..walopon 2 kali kene bius, [doc tu tambah bius!] siapa tak seriau whoaa takut permenantly kebas! [smlm darah tak henti2..sampai ke petang still bykkk lg!]

Nasihat doc yg mula2 handle saya:
1. makan benda2 yg lembut dan sejuk sahaja..
2. Kumur sikit je boleh, tak bleh guggle kate nye.. Tkt nnt berdarah lg..
3. Blk rumah terus tuam ngan ais! Kalu tunggu esoknye dah bengkak br nak tuam, takde maknenye..
Jd saya mengikuti semua yg telah dinasihatkn kpd saya.. Dan dah 2 arini saya mkn bubur shj! Waduhh! Moga2 cepatlah berakhir penderitaan saya ini!

Saya curik2 amik gambar smlm:



Wednesday, November 23, 2011

wordless wednesday #5

3 hero pujaan hati aariz sekarang ini:


aariz: "Me yo!" [armor hero]

aariz: "afiq man!" [spiderman]

aariz: "mebius!" [sebbayek pandai sebut ultraman mebius! - tak pelat langsung]

nampak tak mebius? tu yg dia tgh pegang..mebius dan armor hero pujaan hati..

Tuesday, November 22, 2011

over the weekend

how was ur weekend? mine was pretty good!

Saturday - hajar's wedding & family dinner
at last! sampai juga seru si hajar nak berumah tangga!
berchenta punya lah lamaaaa! ada laa kot 10thn? kesian si fairuz! setia menunggu!
alhamdulillah i'm happy for them! semoga mereka berbahagia hingga ke akhir hayat! [ceywah]
Soon they will be our neighbour! dok blok depan kami! hehe syiok jugak kan kalu ada kawan dok dekat2 ni?! i'm looking forward to it.




farin n mancet, gigih kan aku balut hadiah kita ni? huhu berpeluh aku hokay nak membalut hadiah besorr ni!



us with the bride and the groom



bleh lak dia lena tgh panas2 tu..

petang sabtu tu, my family datang rumah nak hamik encik WaRaQku..
kesian aunT aariz..musibah melandanye baru2 ni..alhamdulillah dia takde apa2..
boleh baca di sini..[on my wedding anniversary plak tu..saya tgh feeling2 gumbira, tiba2 dikejutkan dengan berita sadis petang aritu]
ok back to the story, malam nye tu, kitorang ke mohammad-chan-abdullah-restaurant for a dinner..
tak pernah try..asik dengar org citer2 sedap..
so bawak laa derang makan kat sana..
macam2 kitorang order! n sedap2 juga!
first2 makan fuhhh semuanye sedap!!
bila dah banyak sangat makan! trus muakkk! [yer laa takde benda pedas pon kan - chinese food kan mana ader yang pedas2]
meh jamu selera mata..




Ahad - lasertag & team lunch
ahadnye pula saya ke midvalley untuk team outing..
asik kerjaa je..ape salahnye sekali-sekala beraktiviti sebegini pulak kan?
anak2 saya tinggal kan di rumah ngan daddy mereka..
weekend2 begini mmg kami tak rajin nak bawa anak2 ke mall..penuh sesak!
en suami lagi sanggup jaga mereka di rumah dari menjaga mereka di mall..kang tak terkontrol - 2 orang pulak tu dia nak kene jaga..
so saya menjadi single sekejap!
oh korang tau tak ada galatic laser kat midvalley tu?
bezz woh main lasertag di situ!
main tak hengat punye! syiokk!! boleh pergi lagi lepas ni!




habis lasertag, kitorang pi makan2..
kali ni makan2 di tony roma's
uhuks~ pastilah order food yg paling mahal punye since makan free kan?
akakakakaa..[eh ada yg lagi mahal..saya order yg saya suka je la]


bezz kalu dapat gather ramai2 macam ni..
kerja shift, mmg susah nak gather ramai2..
bila ada activity macam ni laa baru bleh tengok batang hidung masing2..



macam mana pulak weekend korang?

Saturday, November 19, 2011

mak eksaited hokay!

semenjak aariz lahir lagi, saya memasang minat nak mempunyai baby bjorn carrier!
nampak sangat menarik dan smart kalu dapat bawa aariz di dalamnye!
namun ape kan daya, pada saya ianya terlalu mahal..
maka sekadar curi2 tengok kat kedai saje lah!
untuk aariz, kami sekadar mampu untuk membawanye di dalam baby carrier jenama sweet cherry dan babypouch..
oh sangat senang bawa aariz dalam babypouch tuh! tido je dia dalam tu..senang! bising laa macam mana pon kat surrounding dia, dia tak heran..nyenyak je dia tido!
tapi babypouch tu macam sudah tidak padan dengan saya sekarang ini..bila saya pakai dengan aqeef, aqeef jauh ke bawah[semakin lendut ke bawah]..
baby carrier sweet cherry aariz tuh pulak kini agak sudah lunyai dan tak bezz tuk diguna pakai pada aqeef..
jadi..terpaksa lah cari baby carrier/babypouch/babysling yang baru!
yeyyy! orang kate setiap anak ada rezeki masing2..
rezeki aqeef, alhamdulillah bertambah rezeki kami suami isteri, ada laa sikit tuk lepas beli bjorn!
dapat beli yg bjorn original pon jadi lah! nak bjorn active/synergy mahal sangat pulak..
ohhh lama saya mengusha-usha bjorn ni..di online mahupon di kedai!
siap berym-ym dgn member di UK bertanyakan harge bjorn di sana!!
tapi sebab malu dan tak mahu menyusahkan member, saya cube usha ebay/amazon!
dan dan terus register ebay dan paypal!
setelah membanding dan mencongak2, terus sambar sebijik from ebay!
saya dah compare dah harge kat ebay dgn harga kat sini selepas discount(mmg kat malaysia tgh sale pon aritu), but still beli kat ebay lg murah(walopon dh masuk postage fee)!
tp cuma tahap keselamatan(sampai ke tak) itu yg dirisaukan..

sepanjang penantian, berketul2 email laa dihantar dan diterima tuk keep track the item!!
tunggu punya tunggu..
jeng jeng jeng!! smlm kami dpt barang yang ditunggu2!!
oh yeahh!! saya memang sangat eksaited tuk memakainya!!
balik je dari rumah babysitter, trus pakai dan cuba!
takde pergi mana pon..tp saje gatai nak pakai!
bezzz nyeeeeeeeeee!!
memang sangat bezz memakainye!
oh oh saya sangat sukeeeeeeeeee!!
bergaya gitew!



parcel yang ditunggu-tunggu sudaahhh tibaa.. weeeee..sengeh sampai ke telingeee!
design yg menambat hatiku!
baby aqeef facing to me..

nak pakai senang gila!!
baby aqeef facing front


p/s: eh ni bukan nak promote bjorn ye..saya just nak cerita perasaan betapa eksaitednye seorang ibu dapat bjorn itu saje..

gumbiraaaaaaaa yey!


wishlist saya sepanjang tahun ini:

1. camera baru

2. deep freezer untuk ebm aqeef

3. babycarrier bjorn

4. ipad2

5. breastpump medela freestyle

6. handbag baru..kalu buleh nak coach(gatai)

7.gold bangle(ni lagi gatai)


oh oh banyak sudah tercantas! harap2 Allah murahkan lagi rezeki kami! amin!

Thursday, November 17, 2011

Happy 4th anniversary!

Dearest hubby,
Another year to create precious memories together...
Another year to discover new things to enjoy about each other...
Another year to strengthen a marriage that defines forever...
Happy 4th Anniversary Sweetheart!!


1st anniversary - kita masih ber-2
2nd anniversary - kita sudah ber-3
3rd anniversary - kita masih ber-3
4th anniversary - kita sudah ber-4!

alhamdulillah dengan kurniaan-Nya!
You have made me a better person by loving me for who I am.
i lurve u to the max!!

Wednesday, November 16, 2011

wordless wednesday #4



hahahaha gelakkan mereka!! kah kah kah


Tuesday, November 15, 2011

Aqeef golek2



Semenjak dua menjak aqeef dah boleh meniarap sendiri ni, dia sokmo laa nk terbalik!
Setiap masa dia nk meniarap.. Even tgh tido! Kadang2 tak sempat dia alih tangannya tuh, dia slamber tido! Tido dengan keadaan tangan still tersepit bawah badan!
malam tadi maknye dah lena tido, dia masih golek2 lagi..
terkejut badak mamanye raba2 tilam sbelah, dia takde!! skalik celik mata, tengok2 dia tengah tergolek2 nak menegur abangnye yg tgh ralit tengok cite elmo!
cuak skejap mamanye ingat anak dah ilang!
Aqeef oh aqeef!
Sekarang sudah laju ye!? Katil dah stat kene kepung ngan bantal! Bahaya!

Wednesday, November 9, 2011

Aqeef's arrival - part 2

ok ok saya sambunglah ni..
sambungan dari Aqeef's arrival - part 1

sekali teran saja, "kuwek!! kuwekk!!" anak saya pon keluar!
alhamdulillah selamat semuanya!
senang pula kali ini.. memang baby dah nak terkeluar sangat dah kot, sbb masa Dr. Raja datang tu, dia dah senyum senyum sambil kate "ok ok ok"..
penatnya tuhan saja yang tahu..
memang lembik longlai laa..nak angkat kepala pon tak larat dah..[beza kali ni ngan beza aariz dulu..kali ni penat menahan teran..dulu penat meneran(teran banyak kali tak keluar2, last2 terpaksa pakai vaccum)..]
lepas midwife settle sedut2 n timbang baby, trus plupp! dia letak baby atas dada saya..
panas je rasaaaa.. hilang semua rasa penat n sakit!..dan-dan time tu jugak nak try breastfeed!
Dalam labor room tu jugak saya terus breastfeed Aqeef!
Alhamdulillah aqeef sangat pandai..skali sua trus ngappp! midwife puji2 "pandainya dia!!"..huu [kembang kuncup mak! - puji anak, mak yg kembang! ape daa]

pukul 11pm!
saya ditolak masuk ke ward..
baby dihantar ke nursery..
daddy kene pulang..sbb double bedded husband tak boleh stay..sedeh!
tapi ok juga en. suami pulang ke rumah..dapat dia betul2 rest..tido atas katil yg empuk!

then every 2hours nurse datang sorong baby..suh kasi bf..
first time baby datang, around 12pm..tak mandi lagi kata nurse..
rambut still melekit2 tp dah bersih laa takde darah2/lendir2 dah..cuma tak mandi je lagi..
baby sedut[suck] sampai tertido..
saya tau memang susu tak banyak lagi..tp baby tak marah2 pon macam aariz dulu..
ok je dia..
2nd time datang, around 2am..[memang dah set alarm tuk bangun every 2hours nak call nurse mintak hantar baby..tp tak sempat call, derang dah siap2 hantar dah - good!]
dah wangi dah!! wangiii gileeeeeee!! bezz gilerr bau aqeef time tu! sampai nak cium banyak2 kali..syiok tengok baby lena tidur..tp i kejut jugak nak kasi bf..
pon dalam tido dia ok je sedut..melekat & melekap!
memang tak susah lah nak bf kali ni..alhamdulillah Allah permudahkan semuanya..
dulu pon takde laa susah mana pon..berjaya juga bf walopon dalam agak kepayahan sikit..aariz dulu first 2 days tak pandai sangat melekap..kene buat macam2 cara..

maka bermula lah rutin 2jam 2jam tidoku..

sampai waktu pagi..danggg!
nurse asik dok tanye dah berak? dah kencing? dah salin pad?
alahaii benda yg paling menakutkan berak tu!
first time nak masuk toilet tukar pad n kencing adalah sangat mengerikan!
gegel jugak lutut sbb tak gerak/bangun dah lama..
kencing setel! salin pad pon setel! tak menjadi masalah!
berak? blom lagi terasa..jadi tamo paksa..
nanti minum duphalac yang doktor kasi for sure ok punye lah!

dan petang itu jugak saya mintak Dr. Raja tuk discharge!
yey dapat balik rumah awal! tamo dok hospital lama2..

meh meh kita layan gambar meh..penat kan baca? i sajikan u ols dengan gambar pulak!

masa ni blom drip dan blom cucuk pethadine kat montot fresh from the oven!bersih je aqeef..berkat minum air kelapa hari2 dekat2 nak beranak tu laa..


mari pulang anakku!!

"keluarga bahgiaaaa aaaaaa" [ala-ala nasyid kumpulan saujana]..insya Allah! amin!

TAMMAT!

Monday, November 7, 2011

Aqeef sudah boleh meniarap @ 3months old

Malam ni rasa nak tercabut jantung mama!!
Mama tinggalkan aqeef kejap je atas sofa nak pi masak nasi..
Skali mama jenguk, tengok2 aqeef dah tertiarap betul2 tepi bucu sofa lagi sikit nak tergolek dari atas sofa!!
Naseb agak baik sket sofa mama luas, kalu tak, mmg dah berdentum ke bawah!
Aqeef dah boleh meniarap/berpusing dengan sendiri!
Tatau lah nak rasa gembira ke apa ni?!
Careless me! Lepas ni memang tak boleh letak aqeef atas sofa tanpa diawasi dah! Sangat bahaya!
Yer mama dah nampak aqeef start mengiring dan tolak2 kaki nak angkat bontot nak pusing, tp mama ingatkan lama lagi br aqeef berjaya meniarap!Tp rupa2nye aqeef lagi tangkas gitew! I am soooo sorryyyy sayang! Lepas ni mama kene lebih berhati-hati! I promise!
@ 2months 4weeks old (blom masuk 3m gik..lusa br nk masuk 3m) Aqeef meniarap dgn sendirinya.. Tahniah anakku!

Lakonan semula! Beginilah keadaan aqeef masa kejadian! Mama tak sempat nk wat apa2 masa kejadian! Otak mmg suruh tangkap dan angkat aqeef segera! Takut giler tadi! Berdebar2 gile mcm nk tercabut jantung..berderau darah! pucat gigi muka mak!

Thursday, November 3, 2011

Aqeef's arrival - part 1

punye laa dah lama beranak, baru sekarang nak update kesahnye..
Aqeef dah nak masuk 3bulan pon dah..

al kesahnye begini..
sehari sebelum Aqeef dilahirkan, hati dok berdebar2 menunggu tanda2 si kecik itu nak keluar..tp sampai ke petang nan ado..
risau ada geram pon ada kot sebab spatutnye 8/8 tu my edd..tamo laa overdue lebeh2..kang tak pasal2 kene induce or emer csect kaa..haihhh
since tiada tanda2 or sakit2 lagi, maka puasa diteruskan..
sempat lah gak petang tu buat kuih buah melaka..
lepas berbuka, incik suami ajak makan satey kajang kat uptown plak..lapar okeh berbuka makan kuih tu je..ingat lepas berbuka baru nak masak2 nasi n lauk..dah org tu ajak, kita ape gik, laju je laa setuju..
balik dari uptown, zus zas zus zas laa saya kat dapur masak nasik dan lauk untuk sahur esoknye..
siap masak2, trus tidor..[bila dah sarat, cepat je laa badan letih..puasa plak tu lagik laa tak laratnye]

dekat pukul 3am camtu terjage..
sbb sakit perut sangat..pergi toilet takde plak nak buang air besar..
check my panty, takde bloody show, oh bukan nak beranak lagik laa kot..
so saya solat insya' kejap then try baring..
mata tak leh lelap..sbb sakit perut dah melarat ke pinggang plak..
haih ati dah rasa lain macam je ni..[tp taknak laa mengharap sangat, dalam hati: false alarm je kot]
baca yassin kejap, then trus carik akar fatimah nak rendamm..prepare je laa kan..mana tau sudah tiba masanyaa...
kuarkan ayam, nak goreng tuk sahur..[huih ada hati lagi ni nak sahur dan posa]
sakit pinggang dan perut tuh datang makin kerap plak..
so ape gik, amik ip4 bukak stop watch tuk tgk time interval contraction yang datang..
contraction comes every 7 to 10 minutes..
oh lambat gik ni..takpe kita tunggu lagi..
kejut incik suami, bagiktau dia saya dah start contraction..
dia dengan lalok2 tu "betul ke?" ..kewl je dia baring2 lagik..mungkin nak sambung tido lagik..
saya kejut lagi supaya dia bleh bangun tuk sahur..
aariz pon bangun jugak time tu..[haih kejut orang lain, orang lain yg bangun]..
lepas sahur tu incik suami tanye nak pi spital ke..saya cakap tunggu dulu laa..kang pergi awal2 takut kene balik rumah balik..
so incik suami pon siap2 tuk pergi kerja..
saya ngan aariz baring2 sambil tgk ultraman..
contraction makin kuat..dah menular sampai ke bontot plak..
tp still bleh tahan gik..
dalam pukul 7am, tokma call[cam tau2 plak dia saya tgh sakit]..borak2 kejap n tanye itu ini, then janji ngan dia jumpa kat hospital tuk pass aariz kat tokma ngan tokpa..

pukul 8.30am!
incik suami sampai dari tempat kerjanya..time ni contraction dah every 5minutes..
siap2 then trus gerak ke hospital..
sampai kat tol sunway jem gila babas..yg mmg tak gerak tu..
nasib bayek bukan nak terberanak sangat..kalu tak, agak2 nye slamat dah saya branak dalam kete kot..jem punye laa teruk!
time ni mmg dah tak keruan sebenarnye tiap kali contraction datang..risau pon yer, takut terpecah air ketuban dalam kereta pon yer..naya je kang..[tp ofkoslah tak berlaku insiden2 yg tak diingini - alhamdulillah]
sampai2 je spital trus tuju klinik dr raja dulu..[tamo serang emergency sbb saya rasa blom betul2 nak beranak lagik]..
oh disbbkan saya dah overdue satu hari, dan dah ada contraction, nurse tu senyum2 sambil kata: 'sudah tiba masanya".. trus saya dapat jumpe dr raja, cut turn org lain..huhu
Dr. raja check, saya dah dilated 3cm tapiiiiiiiiiiii.....kepala baby jauh lagi..
oh tidakkk!!! dup dap dup dap jgn lah benda yg tak diingini terjadi..
dr raja tanye nak balik rumah dulu ke atau nak drip? kalu drip, by tengah hari dah settle..
cepat2 saya kata tanak drip..sbb dah tau kalu drip for sure sakit gila nanti..tp saya tanak balik rumah jugak..sbb kang nak menempuh jem lagik skalik, tak sangguppp!!..
so Dr. Raja suggest saya stay dalam ward tp kene jalan pusing2 dalam ward supaya baby turun cepat..kalu terbaring je takde graviti katenye..
yg kalutnye kat reg counter..nurse dari emergency tu seboleh2nye nak hantar saya trus ke labor room..
padahal nurse Dr. Raja dah bagiktau supaya hantar saya ke ward saje..
saya masa tu dah tak pedulik dah, contraction yg datang lagik perlu dipedulikan..

sampai kat labor room, labor rooms penuh sesak..
pagi itu sahaja ada 4 org tgh nak beranak..nurses and midwives semuanye busy..
saya hanye sempat diberi kerusi tuk duduk menunggu..
berkali2 midwife kat situ minta maaf sbb dia terlalu busy tak sempat nak handle saya..
saya senyum saje..alah saya tak kesah pon, saya bukan time2 tu sakit sangat nak beranak..
pada saya, saya laaaaaambat gik nak full dilatednye..
tak lama lepas tu saya dibawa ke ward biasa..
CTG was put on me, so 15 minutes tak bleh gerak ke mana2..
sempat intai graf kat kertas tu, baru 70% tp mak oii sakit wehh skali dia datang!!
hati masih kental tak mahu epidural..
rasa tak sabar nak bangun, sbb berbaring tak membantu progress dilation..
dapat je bangun., tmpat pertama dituju adalah toilet..
asik nak terkucil je..
tak lama lepas tu, dalam around pukul 12pm, tokma n tokpa sampai..
kelaparan gila time tuh..tp takut nak makan berat2/banyak..takut kang terberak plak time meneran..
my mom suh makan, kang takde tenaga plak katenye..
so makan laa sket..eh takde laa sikit, semangkuk bubur nasi tu licin! haha sempat order bubur ayam sbb teringat bubur ayam columbia asia sedapp..huhu
lama jugak tokma n tokpa menunggu saya di situ..tp saya suh mereka pulang..rehat2 di rumah dan lebeh afdhal bawa saje aariz pulang sbb tengok si aariz tu dah tak duduk diam lari ke sana sini..penat incik suami nak kejar dia..dah lah puasa..
saya truskan berjalan keliling ward..sambil baca 2 ayat tak henti2..:
1. LA ILAHA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZ ZALIMEEN - doa nabi Yunus ketika dia dalam kesusahan(perut ikan paus)
2. ALLAHUMMA YASSIR WALA TUASSIR - doa memohon diberi kemudahan dalam urusan

pukul 1pm, nurse suh isi form tuk masuk ward lain plak..
tp bukan single room..double bed..bila tanye single room, semua full..
so nak taknak, masuk laa double room..nanti ada single room pindah lagi..
saya memang 'saie' koridor ward tgh haritu tak berhenti sambil mulut kumat kamit..['saie' = ulang-alik (ceywah macam2 lah kamu ila..saie plak..yer lahh amik mood org musim haji ni kan hihi)]
berhenti skejap bila contraction menyerang..
now contraction dah every 3minutes..

pukul 2pm!
tunggu punya tunggu, tak nampak pulak batang hidung Dr. Raja ni..kata by petang nak datang check saya..
nurse kejap2 datang tanye "camne contraction?" "ada rasa nak terberanak tak?"
"kalau ada rasa sakit sangat-sangat bagitau"..
so far sakit contraction masih boleh ditahan..tak sakit sangat compare contraction masa kena induce time aariz dulu..so saya jawab laa "tak sakit sangat lagi"..padahal time tu dah 3minit-3minit-contraction datang..
sian tengok encik suami..melanguk tunggu saya..sampai ke petang tak beranak-beranak jugak saya ni..
nak suruh balik, kang buatnye tetibe saya beranak, tak sempat plak dia..

pukul 6pm!
sampai sudah Dr. Raja tak datang-datang jugak..busy sangat dia..almaklum laa 3 patients dia beranak dalam hari ni..masuk saya 4 org! fuuhhhh..sure penat kan..bulan2 puasa ni..
semakin sakit! kali ni contraction makin kerap..kejap-kejap 2minit..kejap-kejap 3minit..
encik suami panggil nurse..tapi nurse suruh tunggu midwife datang..
midwife datang sambil senyum2.."sakit sangat ke?"
saya: "sakit!"..
midwife: "ok baring, kita tengok"..
godek-godek..seluk-seluk.. "ok 4cm dah"
saya: "aiseh baru 4cm?..1cm je gerak? aduyaii"
saya ape lagi, midwife kuar je dari bilik, saya gigih bangun nak sambung 'saie'..
tapi memang tak buleh jalan time ni..
sakit mencanak-canak..menggigil lutut beb..

pukul 6:30pm!
encik suami panggil nurse lagi..
seperti biasa, nurse panggil midwife..
tak lama lepas tu midwife datang..
dia advice saya masuk labor room so senang dia nak monitor..
masuk labor room mengalir air mata!
sorang lagi midwife dalam labor room tengah menunggu..
"sabar..jgn nangis..kita tau memang sakit..ni bukan anak first kan?"
wohh lagik mencurah2 air mata i! [kecik ati saya, saya tengah sakit tau] - garang betul midwife sorang lagik ni..[ok saya namakan dia midwife2]
midwife yg pertama[midwife 1] lembut je orangnya.. i loikee..
dia seluk2, godek2.."dah 6cm"
eh skejap je plak..ingatkan lama lagik..
oh time ni sakit memang tak tertahan lagik dah..
mak uyaiiii sakit gilaaaaa!
[haa amik ko ila! tadik tak sakit konon! nak amik epidural tak sempat dah!]
kasik gas pon tak membantu pon..lagik rasa sesak ada laa pakai topeng gas tu! haih!
time tuh jeling kat mesin CTG tuh mmg graf tu cecah sampai 150..[memang sakit! series weh tak tipu!]
midwife1 seluk n godek-godek lagi.."6cm lagi"

pukul 7pm!
sunyi sepi labor room..hanya bunyi mesin CTG and mesin check heartbeat baby kedengaran.
midwife1 datang check lagi sambil senyum-senyum.."sakit sangat ke?"..
saya hanya mampu mengangguk..
dia seluk dan godek-godek lagi.."7cm dah..second baby kan, laju sikit"
midwife1 tu suruh encik suami pergi ambil makanan untuk berbuka puasa..
tapi encik suami senyum je..tak mau makan dalam labor room la kot

kol 7:30pm!
midwife1 dan midwife2 datang bawa kurma..
kasi encik suami..derang suruh encik suami pergi berbuka puasa dulu..
encik suami dah siap tapau mee goreng from cafe bawah..so dia just pergi ke bilik saya tadi tuk makan..dan turun ke surau untuk solat..

kol 8:30pm!
encik suami selesai urusannya..
dengar suara Dr. Raja dari jauh menegur midwives..[yey Dr. Raja sudah datang!]
ntah apa derang cakap2 saya lupa..tp ada kaitan ngan report pasal saya laa kot kan..
kali ni Dr. Raja seluk dan godek-godek pulak!
oh kaler ni rasa nak menjerit pon ada!
sebab time Dr. RAja seluk tuh laa contraction tengah datang!
"sakit dokter sakit!!!!"[saya tak jerit la tapinye]
"eh kena laa buat time contraction, kalau tak, baby tak boleh pusing.."
oh dia nak pusingkan baby rupanya..
rupa-rupanya baby mengadap ke atas..[patutnye baby mengadap ke bawah]
Dr. Raja: "ok ok kita kasi drip laa"
Dr. Raja: "nak pethidine?"
saya: "apa-apa lah doktor..saya dah tak tahannnn"
maka kene lah saya dicucuk di tangan dan di bontot.. [ouchh!]
tapi saya rasa pethidine tu tak membantu pon?
sakit gila-gila ni sampai saya rasa nak terberak semua ada..
kene seluk lagi! "8cm"
kali ni memang saya macam orang tak betul jugak laa..lalok habes!
rasa ngantuk, tapi nak terberak, nak terkencing semua ada..macam maner tu?
midwives dua-dua pesan jangan teran dulu..belum full dilated, nanti serviks bengkak..
tapi tak boleh tahan weh..memang rasa nak meneran sangat2 bila contraction datang..
sampai saya kejap2 baring, kejap-kejap duduk..tak tenteram saya atas katil tu..
sampai midwife1 tu takut laa kalu-kalu saya tak duduk diam, jatuh katil pulak..
haih tetibe rasa nak terkencing sangat2..
midwives tak bagi bangun..kang terberanak dalam toilet plak kang..sape yang susah?
jadik terpaksa laa masuk tube!
uyaiii senakkk jugak! first time kene ni..
derang suh kencing je kalau nak terkencing...
[oh air ketuban saya tak pecah lagi time ni]

pukul ??pm [oh masa ni tatau dah pukul brape..tak tengok dah jam..]
tak pedulik dah benda lain..janji nak settle je secepat mungkin..
midwife2: "meneran jangan keluar suara" "nanti nak teran, cuba tundukkan kepala, dagu kat dada"
haihh orang tengah sakit2 ni banyak plak yang dia soundnya pulak..
seluk lagik..
midwife1: "ok dah boleh panggil Dr."
midwife2 calling2 then tak lama lepas tu Dr. Raja pon sampai dengan lajunya..
sekali teran saja, "kuwek!! kuwek!!" anak saya pon keluar!

ehhh blom habis lagii...ada lagiiii...
hohhh panjang berjelaaa cerita ni..
nanti lah saya sambung! sure korang penat baca kan?
tungguuuu part 2 ok?

bersambung....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...