Friday, October 21, 2011

Happy Birthday Daddy!

Hi daddy,
Happy 30th Birthday!
Semoga dimurahkan lagi rezeki, dipanjangkan lagi umur, diberkati, sehat dan ceria selalu!
too bad no prezie dis year! seriously i'm not joking! [saya dah tinggal gigi dan gusi je ni, duhet dah habez beli camera+deep freezer - eh awak jgn plak balas dendam taun depan birthday saya takde present eh?kalu tak, nanti saya mrajuk 20 tahun!]
Enjoy your day! Have a blast one!



Yours,
Mother of your 2 handsome boys

PS we lurve you!! <3<3<3

Wednesday, October 19, 2011

camera baru?? hati berbunge-bunge riang i tell u..

wuhuuuu! saya baru saje menyambar sebijik camera baru!
hati berbunga-bunga riang ok dapat camera baru!
dah lama dok usha camera GF2..walopon lumix ada keluar yg lagi baru, GF3, saya tetap lagi suka GF2!
memang niat di hati pergi kedai camera, nak aim GF2 vs GF3 sahaja..di samping itu jeling2 sket sony NEX C3..memang mata dan hati hanya mau cari mirrorless system digital camera sahaja..
nak beli dslr karang tak larat nak membawanye pulaaa..jadi harus laa cari camera yg seperti dslr tapi bukan dslr..[eh putar-belit daa]
dah puas2 usha GF2 dan GF3, skali orang kedai rekemen olympus pen pulak..
mmg tamo dah camera olympus..sbb camera lama saya camera olympus..mahu beralih-arah kepada jenama lain kononnye..
tetibe TERberkenan plak ngan olympus pen siries..olympus pen ada keluarkan 3 model baru untuk pen series nyaa[wah macam olympusnye promoter plak]..
paling berkenan dengan E-PM1 dan E-PL3..E-PM1 is much more better compare to GF2..
E-PL3 pulak lagi bezz sket dari E-PM1..maka E-PL3 for sure lagi lagi bagus dari GF2..betul tak? erk tu review dari orang kedai tu laa..
sebab tak mahu tertipu, kitorang pon cakap ngan org kedai tu, takpe2 kitorang tengok review kat internet dulu..
ahaaa iphone dalam tangan terus laa gugel review pasal camera2 itew kan..
sambil-sambil ronda OU, sambil-sambil gugel review..[eh macam pantun 2 kerat]
kitorang masuk 2 3 kedai gambar/camera jugak nak bandingkan harga dan packages.
last-last kitorang kembali ke kedai yg pertama kitorang masuk tadi..
tawar-tawar sket dan ngomel2 sket..
tiba-tiba E-PL3 dah dalam tangan!! whoahh! sekelip mata sahaja keputusan dibuat!
berkubur sudah angan2 pertama nak memiliki GF2.. cari GF2, E-PL3 pulak yang saya dapat!
tapi saya memang puas hati dengan E-PL3! olympus punya color dalam gambar memang lagi cantik dari color dalam gambar GF2..
dan ianya lagi ringan compare to GF2! [eh iye ke? tapi rasanye betul]
oh bila dah ada camera begini, haruslah belajar pasal photography tul tak?
kalu tak, tak gune laa ada camera secanggih ini tapi tak reti menggunakan dengan sebaik mungkin!

camera ini lah yang saya sambar! [gambar cilok dari lelong.com.my]



kalu nak tau lebeh lanjut pasal camera ini, boleh ke lelong ye..[sila klik link itu] kat situ harga lain laa sket ngan kat kedai..

ini ialah contoh hasil gambar yang diambil oleh en suami menggunakan camera baru kami..



oh oh saya ada ternampak kat nuffnang, olympus tengah wat contest, boleh menang 1st prize E-PL3 and 2nd prize dapat E-PM1...

Monday, October 17, 2011

First Day Aqeef with babysitter

Arini last day mama on maternity leave..
Esok dah start keje!! [Oh tidakkkk!!saya tamo keje boleh? Hint to en suami]
Jadi arini try hantar Aqeef ke babysitter nak tengok macam mana dia di sana[ ok ke tak]
sekarang dah pukul 5.30pm..so far takde plak kak jun call.. Ok la tu kot kan?
Alahai rindunye kat aqeef n aariz!!


Uhuu arini mama spent time with daddy pi usha camera baru..
Saya tensen ngan bateri camera lama saya yg dah kembung(rosak) itew!! Dan selebihnye saya malu nak kuarkan camera lama tu sekarang bila orang2 di sekeliling kuarkan camera lagi canggehhh.. [segan gilee beb camera i dah kuno]
Nak tahu camera apa yg mama sambar hari ni? jeng jeng jeng!! Tungggguuu.. The latest edition punye camera ok.. I loikee!! [haih mlm ni ada la kot org tido peluk camera tak peluk baby dah ish ish ish]

Cer cari aqeef di mana??? Huu tempat feveret aqeef tido di situ sekarang.. Mmg lena habes dia dok dlm tu..

Tuesday, October 11, 2011

Aqeef vs jaundice

Dah lama nk cite pasal jaundice aqeef ni, tp dok la tertangguh2..-mama dia mls.. Sebelum mama dia terlupa, baik mama post sini cepat2 sbagai reference di masa hadapan.
Aritu ada crite sket kan pasal level bilurubin aqeef? Tp sampai ari ke7 je mama citer, ok skang kita sambung lg..
dlm entri mama aritu, level bilirubin aqeef pada ari ke-3 200, ari ke-4 223, ari ke6 255, ari ke7 dah naik lagi jd 261..
Since kitorg kene refer to hosp putrajaya, so pegilah mama ngan bertemankan aunT pagi rabu tu ke hosp ptrajaya..
Kat putrajaya, amik darah je, check for tsb..pastu balik..sebbayek nurse kat situ memahami.. Dia kate nk tunggu result,lambat..so dia advice blk rumah dulu nnti ptg call hosp to get the result..
Ptg tu call, level bilirubin aqeef dah naik ke 276.6.. Huwaaa naik lagi.. Tp doc pakar kate tak perlu tahan ward sbb berat aqeef with that level tak perlu phototheraphy..so now kene pantau dianye level if lepas 14 days still naik lagi, kene buat another test tuk check for prolong jaundice plak..
Ok itu yg kita tamau tu kan..
Tapi apa kan daya, aqeef terpaksa melaluinye jugak!!
Mmg ari2 kitorg ke klinik kesihatan repeat tsb..Ada satu ari tu level jaundice dia turun ke 244.. Tp doc kat kk nk tgk at least 2 kali test result yg menunjukkan level turun so then baru bleh mengesahkan level bilirubin dia dah betul2 turun..
Last day check masa tu jumaat, so next check tu was on monday la kan sbb sat n sun tu kk tutup.. But to our surprise, on monday tu, level dia naik plak.. (mama lupa berape) n kebetulan on that day aqeef 14 days.. So kk refer kitorg ke hosp putrajaya skali lg..
Esoknye tu kitorg ke hosp putrajaya..
Mak oii ramainye org.. Aritu pergi tak ramai pon org.. Ari selasa tu ramai org ada appmnt kot ek?
Nurse just set appmt tuk jumpe pakar on 20 sept( lg sebulanbr dpt jumpe) and then amik drh n urin aqeef..
Kene laa kasi aqeef bf puas2 sbb nk amik urin dia aritu..
Sebbayek tak lama sgt nk tunggu si aqeef membuang, bagus anak mama.. Tapiiiii punye la kuattttt dia meraung sbb tgn kene cucuk amik darah.. Ada 3 kesan jarum kat tgn dia ok.. Mana la tak kuat dia meraung.. Sampai biruuu tgn.. Adoii sian anak mama..
Result lagi seminggu br dpt.. Sbb sample drh akan dihantar ke kl.. ( kenape tah ek derang hantar sampai ke kl, ptrajaya tk bleh check sendri ke)
Lepas seminggu, isnin sehari sebelum raya tu, kitorg call hosp putrajaya tanya result, everything normal.. Fungsi hati ok, hormon tytoid pon ok..cuma sangkut sket kat urin result dia.. Nurse kate air kencing kotor.. So kene dtg hosp putrajaya blk tuk repeat test.. Tp lepas raya laa kan ..
Kitorg ni raya blk melaka.. Seminggu plak tu, so takde jadah laa plak nk blk kl cpt2 plak semata2 nak repeat test tu je..
Sementara tu kitorg bace2 gak pasal hormon tyroid n prolong jaundice ni kat internet..
Balik kl, en suami kater kita tayah la pergi hosp repeat test tu semua.. Kang mcm2 benda lain plak derang nak buat eksperimen..since fungsi hati dia normal, so ok la tu kan..

Ingatkan tamat dah kesah jaundice aqeef.. Rupe2nye tidak..
Ari ke 36, kitorg ke kk lagi tuk 1 month checkup..
Kitorg decide nk amik imunisasi for aqeef kat gomen je..
Tapi mcm2 lak halnya..
Derang repeat tsb on him, and the bilirubin level is 170..
2 jam kitorg menunggu turn! Punye laa lama skali bila result tu kuar, nurse ckp kene refer hosp putrajaya since level still tinggi..
Aihhh refer lagik! Asikk laa kene refer!
So takde la inject aqeef aritu..
Then malas nk ke hulu ke hilir, kitorang tak pi pon hosp putrajaya.. Just tunggu dia 2 months tuk checkup kat columbia Asia.. Senang cite!

So semalam, kitorang bawak aqeef for his 2 months checkup kat columbia Asia..
He received the 1st hexa vaccine and the doc also did a test on his fungsi hati(sbb dia nmpak still ada kuning sket lg)
Kitorg citer laa pasal kk tanak inject tu, then doc priya senyum2 sambil kater takde kaitan.. Bleh je sebenarnye kalu nk inject..cis!
Tadi doc call, fungsi hati normal, and level bilirubin aqeef 119..
Doc ckp tak perlu risau, dia breastmilk jaundice..

Alhamdulliah dah turun ke level itu.. Harapnye biar berterusan trun lg dan trus hilang kuning nye..

Sepanjang anak2 saya jaundice, macam2 petua yg orang kasi kononnye bleh mengurangkan jaundice ni..
Ada laa beberapa yg kitorg try..antara petua2 tu ialah:
1. Obat herba sensei - kalu mandikan baby ngan obat ni, nmpak lagi kuning baby.. Tp ramai orang rekemen obat ni.. Dulu aariz first2 lg kitorg dh mandikan dia ngan obat ini.. Tp jaundice ttp tak ilang..aqeef plak kitorg try obat ni lepas kitorg try air kucai
2. Mandikan ngan air kucai - blend air kucai, then mandikan baby pada penghabisan mandi(tak perlu bilas).. Katenye air ni bleh menyejukkan badan baby.. Ada org kate jaundice tu panas dlm bdn, so air ni bleh kurangkan panas dlm bdn baby tu..ini mmg tokma mandikan aqeef ari2 masa seminggu awal tu.. Tp jaundice dia ttp naik
3. Jemur - dulu masa aariz, doktor advice jemur sebelum matahari kol 8.30am.. Sbb lepas kol 8.30am cahaya mataharinye dah tak elok untuk baby..masa aariz dulu susah nk dpt matahari, sbb jerebu.. Aqeef kali ni alhamdulillah ada la jugak matahari.. Tp tak lama kitorg jemur.. Sbb takut sinar uv yg bleh bahayakan baby plak..
4. Gula kundur - pernah try kasi kat aariz dulu.. Rendam dlm air masak, then kasik kat dia.. Tp mcm takde kesan sgt.. Jadi kitorg tak try la kat aqeef kali ni.. Lgpon doktor nasihatkan bagi susu ibu lebeh kerap.. Jgn kasi air masak.. Lebeh baik kasik susu dr kasi air masak ye tak?
5. Susu kambeng - masa aariz dulu kitorg bli ni tuk saya yg minum(doktor tak kasi bagi kat baby).. Tapi saya tak lalu nk minum, saya tak minum pon dulu.. Jd kali ni aqeef, takde laa kitorg nk bli..
6. Anggur hitam - yang ni petua saya dengar baru2 ini..bukan baby yg mkn ye, tp maknye yg kene makan..ada org try berkesan, tp saya tak try, sbb saya takut kene batuk2 masa dlm pantang.. Jd saya tak mkn lah
7. Serbuk mutiara - ni sensei kat kedai obat cine tu yg bgtau kat mak saya .. Dia kate bagi baby makan serbuk ni mesti ok.. Tp kitorg takut nk try.. Kitorg tak try ler yg ni

Oh ada lagi macam2 petua.. Saya lupa lah.. Yg atas tu je yg saya teringat buat masa ni.. Kalu saya ingat, nnti saya tambah lagi ye

Macam2 jugak kitorg try, tapi kalu nak naik, naik juga level dia.. Janji kita ikhtiar..obat yg sangat penting jaundice ni ialah, susu ibu.. Bf kasik kerap supaya dia membuang dgn lebeh kerap..

Oh alamak dah lmbt!! Nk masakk.. Baiiii

-Posted using Blogger from my iPhone

Saturday, October 8, 2011

chest freezer idaman kalbuuu

yey yang di atas telah selamat dipindahkan ke bawah ini...



akhirnyaaaaaa..pemburuan kami berakhir juaaa..
semenjak aqeef blom lahir lagik saya dan mancet telah bercerita2 dan mengusha2 model2 deep/chest freezer yg ada di pasaran melalui online..
mmg dah aim elba sbb brand elba paling murah yg kami terjumpe..harge rm699..
skali baru2 ni, mancet msg bagiktau kat tesco ada promotion deep freezer harge rm599 je..
nak ke tesco tu dok tertangguh2..ye laa kan, masih dalam pantang, bila masa laa plak nak menerjah tesco kan..
pastuh terbaca plak entri si fatih, dia beli deep freezer faber kat tesco kajang..
trus minggu lepas ajak hubby pi terjah tesco mutiara damansara check kot2 ada gak promotion kat situ..[kebetulan saya baru je habis pantang, dan dah pulang ke tropicana]
tapi sungguh laa kuciwa hati saya, faber 100l promotion harge rm929!! uish mahal gilos..
yg murah elba, 110l = rm599..aaa elba pon elba laa..mmg dah usha elba sebelum ni pon kan..tp takde stock plak! kalu nak, kene datang balik 5hb..
then esoknye saya tak puas ati, ajak en suami ke tesco kajang plak! mana laa tau faber kat situ still ada promo gik..
sampai ke kajang, huu takde jugak stock! yg elba tu promo harge rm699..lain2 plak promo dia..
tp tu pon takde stock..
then kitorang lari ke tesco puchong plak..kat situ pon takde stock! hadoi laaaaaaaaa..
mmg menyakitkan ati jugak laa kan..
semangat saya kental! kemarin(khamis - 6hb) saya paksa jugak en suami bawak kitorang ke tesco mutiara damansara tuk check lagik whether df tu dah ada ke belom..
huhu nasib baik ada!
dan smlm taraaaaaa..tiba dah kat rumah kami ni!! syiokk!!
gigih kan saya?
harap2 saya gigih jugak mengepam hendaknye..
jangan hangat2 tahik hayam sudahhhhh..


semoga bahagia lah kamu di situ yaa..jgn gegado..moga2 kamu berdua berkawan baik! akaka


anak mama yg esok masuk 2bulan umurnye!!semoga membesar dengan jayanyaaa..




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...