Friday, September 30, 2011

haji?

Oh skejap je masa berlalu kan? Rase mcm br je thn lepas org pi haji, tahun ni dah datang blk musim haji..
Oh tadi pi simpan duit raye bebudak ni(anak-anak saya), dah alang2 tu register haji tuk saya dan mereka skaligus..(punye la lama dok tangguh2 nak register, tak register-register dr dulu)
Korang tau bila tahun kitorang dijangkakan dapat tunai haji tu? 2041 nanti br insya Allah kitorang dpt pi!!!! Fuhhh lama lagi tu!!! Sempat ler bebudak ni kawen ada anak-pinak dulu kot br dpt pi.. Saye pon tah-tah ada lagi ke tak time tu eh?
Tapi takpe laa.. Nanti bila dah sampai masanya(saya dah ready, cukup ilmu,iman,duit) tuan haji kat kaunter tu tadi kate boleh merayu..
Huu janji daftar dulu kan? lambat daftar, lambat lah lagi dpt pi ye tak? Bila dah daftar ni, harap2nye saya dpt lah readykan apa yg patut dengan lebih gigih lagi..insya Allah mudah-mudahan..

Oh for info, nak register untuk pergi haji, dlm akaun tabung aji kene ada at least rm1310 je.. Apa lg kawan2 pergilah register for haji sekarang!!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, September 29, 2011

Boria








Hehe suka pakaikan derang ni baju sama.. Boria giteww!!
Tak saba nk tunggu adik besar sket, mesti nampak derang ni mcm twin bila pakai baju sama.. Muka pon dah nk dekat sama je..

Oh ni gambar plg mahal!! I luv this pic!! Adik kiss abang??Comelll!



- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, September 23, 2011

Open House Raya @ Aqiqah Aqeef @ Birthday Ashraf

17 September 2011 bersempena hari lahir paksu Aqeef dan Aariz, kitorang decide wat open house skali dengan kenduri aqiqah aqeef..
mmg last minute plan semuanya..
tapi alhamdulillah majlis berjalan dengan lancar..
maaf kepada rakan2 yg saya tak sempat/lupa nak jemput..

majlis dipenuhi dengan orang2 surau dan jiran2 tetangga saje..
hanya beberapa saja rakan2 yg datang dari jauh..kami faham, raya2 ni mmg banyak jemputan sana sini..jadi tak ramai lah kawan2 yg datang..
majlis ringkas2 saja...
tema kali ini: purple! haha recycle baju raya sudah![padahal saya takde baju raya taun ni]
canopy dapat last minute[call sana sini banyak yg dah fully booked!!], buku yassin tuk masuk dalam paperbag pon last minute beli[naseb bayek kat mydin ada jual], cupcakes pon order last minute, deco katil si kecik tu pon ari jumaat sehari sebelum majlis tu baru cari..boleh dikatakan semuanya last minute laa..sabtu nak majlis, 2 3 ari sebelum tu baru nak prepare everything..
alaa kenduri pon kecil2an je..takde laa gempakmeriah macam orang sekarang suka buat tu..siap macam nak wat kenduri kawen plak kan..itu over sangat tu..
tokpa yg jadi masterchef of the day..
mmg puas ati! lazat sehingga menjilat jari!
2 ekor kambeng tumbang pada ari itu..
sekor dibuat kari dan sekor lagik slamat digolek2 kan atas bara api..
oh saya masih dalam hari ye[ari ke-39 pantang] jadi tak semua makanan saya boleh makan!
mama kasik diskaun, bleh laa makan ayam goreng, kambeng golek tu dan kambeng kari dengan syarat jgn makan kuahnya..yg lain2? biasalah saya telan liur saje..cis!!
uhh saya sangat terliur lontong/lodeh itu!! habez je pantang ni saya nak pulun makan lontong okeh! wakakaka..

terima kasih kepada yang sudi hadir..farin, farah, seed and ida, terima kasih ye..

deco oleh maklong aqeef sendrik...mekaseh maklong!
sebelum ketibaan tetamu
tahnik
potong jambul
orang-orang surau
golek..jgn tak golekk..
saya yang masih dalam pantang..makan nasi lauk ayam goreng sahaja..
aniq, anak seed - geng atromen si aariz
with farah n afif
the birthday boy

maklong, aunT, n mama aariz+aqeef
"sedappp!!! tokpa masak sedappp!!"


Friday, September 16, 2011

raye - Aidilfitri 1432H

raye saya taun ini adalah paling mencabar!
raye taun ini adalah turn raya belah incik suami..
walopon saya masih dalam hari(pantang), terpaksa jugak laa pulang ke Melaka..
lagikpon mama, papa, kaklong dan kakti beraye di india..jalan2 makan angin katenye..

ketupat orang sepang siaapp dah digantung di petang sehari sebelum raya..
ketupat kecik tuk si kecik..comel gilos ketupatnye..tokpa anyam khas tuk si kecik ni..[tuk dibawa bekal pulang ke mlk..gigih tokpa masak ketupat sebelum kitorang pulang ke mlk..padahal kat mlk ada jugak ketupat]

biasalah kalu dah raya...
makanan lazat2 belaka..
tp saya hanye bleh telan liur saje..
kat umah mak mertua saya ada rendang rusa, kari itik, ayam hancur, kuah kacang, meet ball bolognaise dan macam2 lagik..
slurrrppp!! kalu saya boleh makan, mmg mahu saya bedal semuanye..

nasib baik lah mama saya ada bekalkan sambal ikan+kelapa tuk saya..jadi, dapat lah saya merasa jugak makan ketupat..cicah ngah sambal ikan+kelapa tersebut..[sambal ikan+kelapa ni glemer di pantai timur]

itu baru raya pertama..
menu raya ke-2, ke-3? haih telan liur lagik..
kebetulan raye ke-2 tu hari jadi abg amin..angah[my sil] masak roast chicken, pavlova n macam2 lagik..
hoiiii saya rasa nak menanges tengok makanan2 itu semua...

sampai 2 bijik pavlova angah buat aritu..saya hanye mengedip2kan mata saja..
dah laa raya ke-4 mereka buat lagik pavlova..sbb ada org yg tak puas2 makan pavlova, buat lagik 2 bijik..haih skalik lagik saya menahan nafsu tau! sian saya ini..

itu baru bab makan2..
bab raya2? saya hanye terperap di rumah saje..
dah akte still dalam hari kan..
even nak kuar rumah kejap sidai baju pon mak tak kasi..
takut kene angin, kang bentan naye je..
tp saya degil..sidai jugak baju..tp sidai baju laju2..[cenggana laa sidai baju laju2 tu ek?]
mereka beraya sakan, saya hanye babai saje..

raye pertama, bangun pagi2, bertungku, then iron baju incik suami dan incik aariz..
baju saya pon iron jugak laa..[baju tuk bergambar]
oh first time saya mandikan baby pagi itu..biasanye tokma yg mandikan..takpon incik suami yg mandikan baby..
aariz pagi tu bangun paling last skali..mana taknye, malam tadi tak tidur,ngigau n menanges sakan..excited sangat main ngan kazen2 sampai tidur ngigau2..
so macam biasa, pagi lepas sembahyang raya, salam2 kaut duit raya..
settle salam2, amik gambar, semua cargas tuk balik ke kampung batu pahat..
rumah senyap sunyi tinggal saya, incik suami dan baby..
aariz pon ikut derang pulang ke kampung..
rumah tutup rapat2 takut org datang raya..[malas nak layan be
budak datang raya aci?]

raye ke-2 pon begitu..
duduk rumah saje sambil tgk org makan2..haih..ape lah nasib saya kan?
raye ke-3 saya tinggal lagi kat rumah..
wan aariz n aqeef membawa rombongannye beraye ke rumah kawan2nya..
ape lah erti raya kalu tak pergi beraye..kan? haih sungguh lah tak nikmat beraya di kala pantang! cis!!

adeh adeh panjang citer sedeh raya taun ni..
maleh nak cite..
tepek gambar sudah! meh meh saya kongsi gambar raya kitorang! hihi

on malam raya..mereka gumbira bermain bunge api..saya tengok dari dalam rumah saja[dah kate tak leh kuar rumah kan?]
si kacak saya bergaye di pagi raya..
saya memakai baju kurung ini hanye untuk bergambar raya di pagi raya ye..[abih je bergambar2, trus tuka ke uniform orang berpantang]
si kacak yg penuh poketnya ngan sampul raya berisi duit raya..[dapat je duit raya, trus masuk poket tu]
kami di pagi raya..
kami ber-4 raya taun ni! alhamdulillah!
si kacak no 2 saya..
si kacak saya berbaju kungfu di hari raya ke-3..[first time pakai baju ni..punya laa lama simpan..keluarga sepang belikan masa dia umur setaun aritu..tp sekarang baru bleh pakai]
si kacak saya di hari raya ke-4..songkok daddy menjadik mangsa..[still lagi di mlk]
si kacak saya di hari raya ke berapa tah ni dah lupaa..[sudah pulang ke sepang..bergaye sebelum memfollow tokma n tokpa pergi beraye ke open house]

last but not least...
...
...
...
.
.
.
.
.

si kacak saya bertukar menjadi ultraman di hari raya baru2 ini..
teeeeeeeeeeeeeeeettttttttttttt!!! mati kamu semua! kene fire dengan ultraman aariz! [ahaks gurau je..jgn maraaa naa]

p/s: terima kasih bebanyak kepada mokde,wan, tokma n tokpa yg rajin bawa aariz berjalan2 raya meng'collect' duit raya..sian aariz mak paknye tak bleh pergi beraye, terpakse aariz menumpang kasih raya dengan orang lain..
takpe takpe..taun depan kita pulun raya sakan ye aariz n aqeef!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...