Tuesday, March 29, 2011

blue or pink?

blue or pink?

what do you think?

drum roll, please!....

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

its blue again!

congrats!


hancuss harapan mama nak bershopping2 barang pink! mmg dah naluri ati ini berkate its a boy again, smlm scan, trus doctor kate "ok CONFIRM!! BOY! ni 100% CONFIRM tau!".. siap dia taip 'BOY' - huruf besar lagik dalam system dia.. semalam my 5th antenatal checkup.. hati berdebar2 on the way to hospital.. blue or pink? blue or pink? ye laa mana taknye..bila tanye kat mil, rasa2 laki ke perempuan? dia kate perempuan kot.. nampak penuh kat bahagian tepi.. itu laa org2 tua kate, kalu perut bulat ke depan tuh lelaki.. kalo melebar ke tepi, perempuan.. ahah tapi itu tak benar sama sekali pada pregnancyku.. alahan kali ni pon teruk semacam je.. lain sket dari aariz dulu..so ramai laa meneka2 mungkin perempuan kali ni.. tp tettttttttttttttttt! tidak betul jugak.. calendar cine tu pon tak betul jugak..saya check, mungkin perempuan..tp! lelaki.. dulu aariz pon gitu..check, perempuan..scan lelaki.. takpe laa..jantina mana2 pon sama! yang penting baby sihat dan normal.. semalam scan, alhamdulillah..doktor ukur lilit kepala dan tulang pehanye, doktor kate normal.. semalam sempat laa tgk dia menguap time tgh scan tuh..comel! tetibe solan terpacul dari mulut aku: "eh tak masuk ke air dalam mulut dia?".. dan2 laa doctor gelakkan aku! gelak besar lagik! "ni first time dengar solan camni"..bayangkan lah doktor tuh dah keje brape kurun dah, dia baru dengar solan kelakar macam tuh..mana laa dia tak gelak besar?.. ahahaha eh ye laa..baby kan duk dalam air..dia menguap luas gila mulut dia tau!..tak tersedak ke air masuk mulut dia?.. baby kan bernafas dengan tali pusat, mmg dia minum pon air ketuban tuh.. air masuk telinge, idung dan of kos lah mulut dia.. hahahaha..maaf, saya tak terfikir bab tu ye.. saya suka pergi antenatal checkup! sbb bleh tgk si dia.. doctor plak mmg scan 3D everytime scan..lagik laa syiok! dulu masa aariz, dapat tgk dia isap jari dalam perut saya.. kali ni dapat tgk baby menguap pulak! syiok kan? muka ada laa sket2 iras aariz..eceywah... tp bila doctor nak print gambar, tangan dia tutup muka laa, tali pusat kat muka laa.. sampai doctor suh aku mengiring laa nak kasik tali pusat tu beralih sket.. first time scan sambil baring mengiring tadik..pengalaman beb! haa ok lah! until next checkup, kita cerita-cerita lagik!


yey! dah boley pilih nama tuk baby!

can't wait to see him again!!

Thursday, March 24, 2011

aariz and his addiction

aariz sangat gilakan kereta, motor dan apa2 je laa yg bertayar!
kalu terlalu kat depan tmpat main kereta2 tu jgn harap lah kalu tak berhenti kasik dia main seround..
kekadang kasik beround2 main pon dia tak puas!
cuba lah tak kasik dia main, habis dia hamuk nye.."CAR!!! CAR!!!!!" sambil meronta2..

kebetulan lah plak dia pakai baju mengikut tema kaler kete tu eh?
kat rumah tokma n tokpa sepang ada motor..
sekali sekala balik sepang dapat lah dia main..
duluuuuu, dia tak berapa reti sangat nak tekan paddle kat kaki tu..
tp sekaranggggg, dia dah pandai!
celik je mata, dah ajak daddy dia "vrommm vrooommm"..
[eh tau plak dia motor bunyi vroooommm vroommm eh?]
tengah ari bute panas terik tu pon dia bleh ajak main jugak..daddy dia pon layan je lah anak kesayangan dia tu kan..
dah main pagik, tgh ari, ptg, bila malam pon dia nak ajak main lagik..
dah kate naik motor polis, polis kene lah meronda malam2 ye tak?
sok2 dah besar, bleh lah teman tokpa meronda pagik2 bute..join KSR ye aariz?[eh ape tah nama kumpulan ronda keselamatan tokpa tu]

masa awal2 dulu tak reti tekan paddle, takat main tolak2 gitu je laa..tak pon posing je atas motor..main pon dalam rumah je..kat beranda atas tu..motor siap ada nama dia ok..tokpa nye keje..rajin tokpa tampal2..

bila dah reti tekan paddle, amboih..bukan takat main depan rumah je..satu taman dahlia lah dia ronda..pastuh main kat tgh2 padang luas[situ ada court takraw] depan rumah tokma..syiok lah member ada org tukang layan..

pak polisi tengah meronda taman dahlia[gambar bawah]..celik mata trus ajak daddy main..tgk! tak mandi gik tu..berbaju tido lagik..daddy dia lagik bezz, berkain pelekat lagik[gambar atas]..
dari permainan besar, sampai yg kecik2 maklong dia wat perhiasan pon dia minat gile laa nak main! perhiasan dalam cermin, perhiasan luar cermin, semua nya bertayar ye..dia mmg minatt laa nak main kan..
pastuh pandai plak dia memilih nak yg mana satu..mentang2 laa maklong ada baaaanyaaaakk motor+kereta+kapal terbang perhiasan..suka laa dia!
dalam banyak2 tu hanye kapal terbang n jet je buat masa ni dia tak dibenarkan bermain dengan..
yg lain2 tu dah habis dah dia main..
vroomm sana , vroomm sini..
siap ada patah2 lagik..[sori lah maklong ye]..
kadang buat tak layan je bila dia dok tunjuk2 nak main ngan perhiasan2 comel tu..
ai takut laa ranap perhiasan orang..kalu murah tak pe laa..
ai tak mampu nak ganti dek non..

bukan takat kereta or motor mainan je..troli pon minat gak dia nak main..main tolak2..tak dapat tolak sendrik, tolak bersama2 daddy pon jadik laa..

yang troli kecik ni tak minat sangat plak dia..kejap je dia tolak pastuh dia lagik minat nak tolak troli mama yg besar! oh ni tgh memilih kereta yg diminati! pantang nampak kereta..kecik kaa besar kaaa, semua lah dia suka! pilihh bukan main lagik..macam barang2 tu semua rege 20sen gitu..[gambar sebenarnye di hari dan tmpt kejadian lain2..kebetulan pakai baju sama je - baju fevret daddy dia]
dan yang paling tak tahan..tak dapat naik kereta besar, dapat naik kereta mainan kecik ni pon jadik laa..kereta ni hadiah birthday dari aunty Farah..
dia bukan takat main tolak2 je, trus naik atas kereta tu ye aunty farah..

video

round2 naik motor di tengah padang..

video

Thursday, March 17, 2011

tonton wayang #4

haha saya sudah menonton hikayat merong mahawangsa! sudah kah kamu?
seperti biasa, aariz dihantar ke babybsitter, kami berdua ngedate tgk wayang laa kan..
naaa..kan dah kate tak bleh bawak aariz pergi shopping complex? tak terkontrol..tak mahu lah saya tgk wayang dengan tak tenteram..
lagik-lagik tengok crite hasil dari production company yg daddy sangat kagumi..
eh pernah kan saya crite daddy adalah peminat setia K.R.U?
jangan tatau, dia ada semua album K.R.U dari first sampai lah yg terakhir..[beli ori ye bukan cetak rompak]
dalam kereta dia mmg dok putar lagu K.R.U je..tak caye tanye laa org2 yg dah naik kereta dia..
time dolu2 masa mula2 kami berchenta, lagu K.R.U laa yg slalu dia nyanyikan tuk saya..[ceywahh masa tuh mmg saya cair laa kan..lagik2 kalu lagu jiwang..berbunge2 riang je saya rase masa tu]..
siap burnkan lagu2 K.R.U suruh saya dengar.. saya tak kesah pon sbb mmg saya pon suka jugak layan lagu2 K.R.U masa saya skulah form1-3 dolu2..tp saya takde laa sefanatik dia..
dia hafal semua lagu K.R.U ye..yg part rap pon habis semua dia hafal..
maka harus lah daddy menyokong segala hasil kerja K.R.U kan..
dalam banyak2 filem, pada saya hikayat merong mahawangsa ni paling bezz..
paling tak nampak katun..semuanye nampak real..
CGInya mmg power!
jalan crite pon tak boring..
klaka pon ada..
pelakon mantop2..[kecuali ummi nazeera yg kurang mantop..eh sori saya mmg kurang berkenan ngan dia - ni pendapat saya ye]
eh ape lagik? huu kesimpulan mmg bezz laa! berbaloi2 kalo pergi tengok!
dengar kat radio tadik mungkin ada sambungan nye..raja bersiung mana laa tau..[ni norman yg kate - eh norman ke? ke yusri? saya dengar pon skejap je tadik..kalo salah tolong betulkan]
merong mahawangsa ni keturunan raja langkasuka..
so banyak laa cerita2 pasal keturunan raja kat tanah melayu ni yg derang boleh buat sambungannya..ye tak?
oh jadi baik korang pergi tengok hikayat merong mahawangsa ni..
nanti mana laa tau derang buat sambungannye, dah korang rugi tak tengok part 1 ni..
nanti jadik macam korang tgk cicakman 2 tanpa tengok cicakman yg first..terpinga2 tatau per cerita..tak bezz kan?[oh tp sori saya tak suka pon cicakman..cite katun! tak real langsung]
oh pepandai je saya buat komen camni kan? aa takpe..kita tunggu dan lihat je lah nanti ada tak sambungannye kan?..jeng jeng jeng...

uncontrollable aariz

ahad lepas yg family aku datang rumah, lepas puas dok berendam dalam swimming pool, masing2 lapo..
ape gik kuar makan laa kan..
memang plan nak makan luar pon..tokma nak belanja!!
oh yeahh..
tempat dituju, the manhattan fish market, sunway pyramid..
sunway walopon berduyun-duyun orang ke sana, tp parking adalah senang dicarik..
tak macam OU ye..kalo ke OU sakit jiwa je nak mencarik parking..
tp kali ni makan2 mmg langsung tak tenteram..
aariz langsung tak boleh dok diam seminit pon..
tak sempat pon nak panas bontot dia kat baby chair tuh dia dah nak turun bebas..
dia ni plak problemnya, asal lepas je trus menonong lari ikut suka ati dia..
tak pandang belakang dah..
haih kalo hilang kat tetengah orang ramai tuh tak ke haru?
susah betul nak kontrol dia sekarang..
lagik-lagik fish manhattan ni dekat plak ngan tempat main budak2 tuh..[cam funfair tuh]
laju je laa dia menuju situ..
umpan dia ngan belon bentuk cam atromen pon tak jalan..
penat je beli mahal2..dah dapat belon, berlari plak dia ke merry-go-round..adoii..
kitorang cuba laa carik benda lain plak konon nak umpan dia lagik..
pergi plak sewa troli-kereta-tolak[ok aku tatau ape nama benda alah ni]..sebbayek laa ada..kalu kat OU mmg sokmo laa habis..ok mahal jugak ye sewa kat sunway ni..rm4 sejam..
itu pon tak jalan..

aariz mmg gile stereng..konon2 tengah drive kereta sendri laa tuh..
dia dok dalam tuh tak bleh kita berhenti..dia nak kita tolak je dia..
adoi naya plak nak kene tolak je dia tak bleh berhenti..
so kami makan dengan tak tenteram betul..makanan yg sedap pon boleh jadik tak sedap..
dah tuh tengah2 tolak tu, dapat plak idea si budak kecik tu nak kuar masuk kereta dia..
ewahh buat macam konon2 dia tengah bawak kereta laa kan..
masuk kuar masuk kereta..hadoi macam2 laa idea kamu ye aariz..
mmg tak bleh nak lama-lama laa kan kat sana..dah perangai macam tuh..
anak orang lain elok je dok dalam benda alah tuh..
si aariz, melalak sakan sbb kita tak kasik dia kuar masuk..
ye laa bahaya ok..ada ke tengah jalan2 tuh boleh nak kuar masuk suka ati dia?
lepas ni mmg for sure berkurun laa kitorang tak akan ke shopping complex lagik dah..
susah weh bawak budak besar dia tu..
tak terkontrol...
tu belom cerita time kitorang nak pulangkan troli-kereta-tolak tu..
dia punye meraung umang aih, satu doniaaa dengar..
tak boleh nak pegang langsung dia..dia mengeleding2 tu daddy je laa yg gagah nak pegang n dokong dia..
sebab tu aku lagik prefer kalo nak bergather-gather kawan2 kat rumah je..senang..
tak kesah laa rumah sapa2 pon..janji bukan kat tempat org ramai..

aku rasa ini lah menu paling sedap skali kat the manhattan fish market tu...kalu nak meriah sket, amik seafood platter..dalam menu tu pon ada udang sedap bawah ni..
tengok la ni..dia tengah sebok nak kuar masuk kereta tu..
orang sebok amik gambar, dia pedulik apa..dia lagik sebok nak kuar masuk kereta tu
tokma pesan, budak2 tengah baya dia sekarang memang kita kene banyak cakap n pujuk dia..tak boleh pukul or marah2..sbb mmg lagik dipukul or marah2, lagik dia berkeras..
kita kene banyak cakap2 ngan dia..cakap benda elok-elok ngan dia..time ni laa dia akan absorb everything kita buat or cakap ngan dia..
tp betul..aku pernah ilang sabar, aku lepuk sket dia sbb geram..
dia boleh lepuk aku balik..boleh?
aku cubit dia, dia cubit aku balik..hish
oleh itu kene guna kaedah lembut..
cakap elok2 dengan dia..pujuk baik-baik.. harap2 dia boleh terima..
mari kita cuba aplikasiii ye..tengok menjadi ke tak?

Tuesday, March 15, 2011

aariz vs swim #2

aariz saaaaaangat sukaa berendam di swimming pool..
pantang nampak swimming pool, mula lah dia dah tak tentu arah nak ajak pergi berendam..[kitorang sanggup ikut jalan jauh nak elak dari lalu tepi swimming pool]
naseb bayek laa kamu ada daddy yg rajin melayan..
malam2 bute pon boleh dia ajak nak ke swimming pool..haih tak kire masa betull..
ada skali tu, pagi tu daddy dah bawak dia swimming..
petang tu dia ajak lagik daddy dia pergi swimming..hish tak penat ke ape..
ahad lepas, tokma+tokpa+maklong+aunT and paksu datang rumah...
dapat laa dia berendam beramai2..meriah gitew..
seronok benar nampaknye si aariz..
awal2 tu nampak laa dia cam takde mood..baru bangun tido..trus terjun ke swimming pool, mana taknye muka toye je..


dah lama2 tu, hepiii je muka dia..siap tamo balik lak..


aariz membuli tokpa! simbah air!

splash! splash!! buli tokpa lagik!! kesian tokpa..ahahaha

dia dah bleh kicks! tp of kos laa tak perfect..takde instructor yg professional kan..
sekarang tak perlu kontrol dia sangat..dia dah bleh bergerak bebas dengan sendiri nya..[dengan bantuan pelampung la]



huu tunggu laa dia besar sket, nak anta dia pi swimming lesson bagus jugak kan?

video

Friday, March 11, 2011

Tag: Serasi Bersama..

saya telah di-tag oleh mama maryam..
serasi bersama bukanlah saya dengan suami saya..tapi anak beranak si aariz dan daddynye..[saya pon serasi juge dengan suami saya cume di sini lagik menarik tuk ceritakan keserasian anak saya itu dengan daddynya..]
serasi sangat sampai saya jeles..tp saya tak jeles sangat lah sbb saya tahu aariz sayang saya juge..asik nak kiss-kiss saya..saya sukeee..
dari kecik aariz mmg suka tido atas dada daddynyaa..
sampai lah sekarang, tido pon nak carik daddynye..elok2 tido dalam cot tepi katil kami, esok pagik tgk dia dah atas dada daddy dia tidoo dengan lenanye..
tengok je laa gambar2 kat bawah ni..

dia juge peneman setia daddynye bermain game..dari dia baby lagik..sampai lah ke besar ni..
huish macam dia lah yg tgh berlawan ngan daddy dia kan..padahal daddy dia syiok berlawan ngan musuh dalam game tuh..sian aariz tertipu..
harap maaf terpakse conteng2 supaya tidak nampak ke-tough-an badan daddynye di belakang itu
kalu ikutkan byk lagik bukti2 menunjukkan mereka berdua ni sangat serasi..
tp kang byk sangat plak gambar nak kene tepek kat sini..
semua aktiviti lah dia lebeh prefer dengan daddynya..ye laa daddynye rajin nak melayan kan..
benda pelik2 pon daddy dia suka sangat nak melayan..
layann kann lahh anak kesayangan awak tuh ye dy..
saya pasti aariz sangat mengidolakan daddynya..

last but not least..sengeh pon sama..hish..
mereka lah bintang hati saya!




ok settle!
saya nak tag pula mummy2 lain..
1. mommy basil - mancet
2. mommy Zarif -yana
3. mommy athirah - fatih
4. ibu firas - zehan
5. ibu zara - nik

eh ramai plak saya tag..suketi saye je..takpe..tak paksa pon..
mari kita tgk sape yg rajin melayan tag..

Thursday, March 3, 2011

kawan, bila lama tak jumpa..

laaaaama sungguh tak jumpe Zed.
last jumpe Zed, aariz masih dalam perut. [2thn lebeh jugak laa tak jumpa]
dia antara kawan aku yg jauh tapi rajin contact aku.
dulu masa zaman aku alpha di M.M.U Mlk, aku tak berapa berkenan ngan dia sbb mukanye yg sombong dan aku rasa dia adalah seorang yg belagak..dan aku rasa kitorang takkan berkawan.
[dia bagai gajah, aku hanya semut merah - ewah]
tak sangka bila kami di Cyberjaya, aku bleh rapat dengan dia..
semua bermula dengan netball.
aku ngan dia menjadi rapat disbbkan se-team netball wakil MMU.
tahun akhir aku di M.M.U lagik merapatkan aku ngan dia.
ambil kelas dan subjek yg sama, study sama, tidur sama(kadang2 kongsi katil sempit2 tu), shopping sama2, n still main netball sama2.
paling bezz bila dia suka ajak kitorang[aku dan roomateku masa tuh mancet, ngan hooda] swimming sama2 kat cyberia.
masa tuh mmg kitorang gila la bergym dan swimming di clubhouse cyberia tuh.
dia mmg laser orgnye.
siapa tak kenal dia, mesti akan kecik ati laa dengan kelaseran mulutnya.
tp dalam laser2 dia tuh, dia baik ati orangnye.
mmg kata2 dia straight to the point takde tapis2.
ape dia rasa, dia cakap je.
aku dah biasa kene laser ngan dia.
habis study, masing2 dengan haluan masing2. [6 thn sudah]
dia ke abu dhabi. aku di sini
so jarang lah dapat jumpa dia. skali sekala bila dia balik malaysia[kalo dia tak trus balik ke sabah] tu je laa dapat jumpa dia.
sekarang walopon dia dah berada di malaysia pon jarang kitorang dapat jumpa. sbb dia lebeh suka dok kat sabah tuh.
kemarin dia turun kl, ada interview katanya.
dapat lah jumpa dia.
biasalah kitorang kalo zed turun kl je, rajin laa masing2 nak kumpul2 tuk berjumpa.
tp smlm tak ramai yg dapat kitorang kumpul sbb masing2 dnegan commitment masing2.
hari bekerja pon kan, susah laa sket nak kumpul.
dapat jumpe mancet dan zura je.
ok lah tuh, ada jugak yg memeriahkan suasana.
borak2, gelak2, gossip2.
laaaaaaaaaaaaaaaaaama sungguh tak borak2 gitu.
rasa terharu walopon jauh dan laaaama tak jumpa, tak sangka si zed masih rajin contact aku.
thanks zed!
adeh tetibe teringat plak zaman di M.M.U dulu..rinduuuu
ni gambar2 kitorang di hari last paper final year aku di M.M.U..
bergambar sakan kitorang okeh..br je habis last paper la katakan..[malas betul nak godek external hd, sebbayek teringat ada gambar lama kat fotopages aku, terpaksa cilok situ je..]

oh smlm gather2 di The Waterlily Bistro tropicana ni. [more info, sila klik di situ dan sini]
walopon sekangkang kera je rumah aku ngan restaurant ni, tapi tak pernah plak kitorang jejak kaki disitu.
mancet lah yg suggest tuk jumpa kat situ.
derang serve balinese food..ala2 bumbu bali @ ole ole bali
sedap tapi agak mahal sedikit.
air barli lemon dia sedapppppppppp!!
decor dalamnye pon cantik.
saper yg terasa nak makan makanan bali, bleh lah ke situ ye.

aku-mancet-zed..zura tiada dalam gambar
cumi cumi goreng ni sedap!!
siap ape tah ni nama dia..lupaaa..sedap jugak
grilled lamb and chicken combo.. daddy kate ni balinese food ke? ahaha ada jugak menu western di situ

halal katenye..insya Allah.

Tuesday, March 1, 2011

"takuuut!! kookoch!"

ahahaa aariz sekarang penakut giler tgk cockroach..
even cockroach yg aku lukis kat kertas pon dia bleh takut!
bagus jugak dia takut..sbb kitorang bleh takut2kan dia supaya dia tak panjat/sentuh/pergi ke tmpat yg tak patut!
dia suka nak "mengemas" drawer kitchen cabinet kitorang ni..
dia juge suka nak panjat almari tv kat rumah ni..
dan yg paling menggeramkan, dia suka laa sangat nak turun naik tangga kat rumah tokma&tokpa di sepang! pantang alpa, skejap je dia dah kat tgh2 tangga..takut dia terjatuh je..bahaya!
disbbkan dia takut dengan cockroach, siap jerit2 n nanges lagik punye dia takut kalu nampak cockroach/gambar cockroach, maka kitorang letak gambar cockroach yg aku lukis kat tmpt2 yg taknak kasik dia pergi/panjat..
"takuuuuuuuutttttttt!! kooookoch!!"
"kookochhhhhhhhhhhhhhhh!!!" sambil berlari2..
mmg dia akan jauhkan diri laa dari gambar2 tu..
tp untill satu pagi ni, bila dia dah tak takut sangat ngan gambar2 tu..
dia amik gambar tu pastuh cepat2 campak jauh2..brani tp ada takut2 jugak di situ..
jadik terpaksa laa kitorang gunakan cockroach yg sebenar..
kebetulan ada cockroach mati tergolek dog kat dapur tokpa..
maka mayat cockroach itu menjadik bahan takutan si aariz..
letak kat tangga, dia tak brani laa nak turun/naik lagik..
wakakakaka..sian tgk muka takut giler dia..
terpaksa ok..kalu tak, separuh mati nak ikut bontot dia turun naik tangga..semput kitorang!
tak kasik kang, ngamuk..letak cockroach tuh, tak brani laa dia nak turun naik tangga lagik!
tetibe rasa cam jahat, nak beli cockroach getah(mainan) tu..
tp kang sian dia..takut sampai besar dia penakut ngan cockroach..aiseh!

tgh ketakutan nak dekat ngan lipas itu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...