Monday, February 28, 2011

wajah terbaru aariz

balik dari giant sabtu lepas, trus kami lakukan projek mengondolkan kepala si aariz..
rambut aariz semenjak cukur dalam pantang, tak pernah lagi dipotong..
kepalanye mmg susah nak tumbuh rambut..
tp bila skali dah panjang, adeii kerinting pulak..
pernah ler daddy gunting sket2 kasik pendek konon supaya rambutnye tak bergulung2..tp tak berkesan pon..lagikpon sket je yg berjaya dipotong sbbnye dia pon sama berebut gunting ngan daddynye..payah!
jadi kitorang decide beli mesin senang citer..kot?
oh susah jugak nak mengontrol si budak kecik itu ye..

dari dalam rumah, bersambung pulak ke luar rumah..terpaksa kasik dia leka dengan benda lain.. nasib baik kuceng kat rumah tuh pon memberi kerjasama baik..kuceng tu berjaye jugak laa buat si aariz dok diam skejap..
tp once kuceng tu bergerak je, dia pon sama dah tak boleh duk diam..
maka terpaksa laa berhenti kejap, kasik dia lepas..

mamat a.k.a kuceng tokpa yg baik ati meneman aariz dimesin rambut marah sbb mamat tu lari..
pastuh sambung balik kat car porch depan rumah..kasik dia tgk air pancut plak..tp tinggal nak trim je pon..selesai dah mesin dalam rumah..

misi mengejar mamat kembali..oh lihat! dia berjaye menangkap mamat dan dikurung dalam troli itu..oh ini salah satu kegemaran dia..menolak troli ke hulu ke hilir..

sambung lagik trim rambutnye..tadaaaaa..beginilah wajah terbaru si aariz..aiseh muka nampak semakin banyak akal! tp i loike! sbb tiada lagik rambut bergulung2..keh keh keh

thanks daddy! tetibe menjadik bidang terjun daddy plak mesin2 rambut ni..

Sunday, February 27, 2011

coti-coti di sepang sajo

aku sedang bercoti...
yer dari ari khamis lepas sampai esok..syiok kan?
tapi tak syiok sangat bila aku sorg coti, orang lain kerja..terutama inche suami..
cotiku dihabiskan di sepang, rumah tokma dan tokpa aariz..
heaven sungguh bila setiap masa asik mengunyah dan perut sentiasa diisi..
semalam makan nasik lemak kukus..arini pulak nasik ayam!hasil tangan tokpa aariz..
berselera sungguh aku makan..nasik lemak je 4 pinggan aku makan..nasik ayam? 2 pinggan penuh! makan sampai tak bleh bangun laa wa cakap sama lu..
oh masakan tokpa mmg terkenal di kawasan taman dahlia ni..
semua puji masakan tokpa..dia kan chef di surau taman dahlia ni..padahal imam, tp boleh jugak laa menjadik chef di situ..ada je apa2 majlis di surau/rukun tetangga taman dahlia ni, dia laa
jadik chefnya..
sebut je nak makan ape..nasik beriani? nasik beriani gam? nasik lemak? nasik ayam?[ni antara menu yg paling dia power]
order sajaaaa...dia mmg power!

chef bersama pembantu2nya di dapur surau tmn dahlia..tokpa aariz a.k.a chef yg berada di sebelah kanan skali..lihat ayam2 tergantung itu..nampak lazat kan? kejadian: majlis maulud nabi taman dahlia baru2 ini..
semalam kitorang ke giant nilai..kekonon alang2 dah sampai situ, intai2 ler warehouse sale bebe and wob..takde yg menarik..kebanyakan baju2 laa yg dilelong..tp tak lelong mana pon..dan tak cantik..maka takde laa hasil rembatan smlm..rembat di giant sudah..dynamo murah..susu isomil pon murah! paling murah setakat ini yg kitorang jumpe..isomil 900g: rm55.89 ke rm55.99 gitu..carefour pon murah setakat rm56.89 je..haa aper gik rembat jugak la 2 tin smlm walopon sebenarnye baru je beli 4tin susu dia ari rabu lepas..aariz kuat susu sekarang..sebulan 6 tin..agak pengsan jugak nak membeli susu dia bulan2 sekarang..
tp takpe laa..susu penting tuk aariz..berhabis sket tuk dia pon takpe la..
banyak susu offer smlm..enfa, dutch lady, dugro, anmum..
diapers pon smlm tgk ramai betul yg borong..mamipokok ada sale smlm..tp kitorg tak amik la..sbb stok aariz masih banyakk..ada 4 paket(L56) lagik kat rumah..bulan lepas borong kat carefour rm42.69..tak ke murah tu? mmg kitorg kalu mamipokok ada less je, kitorg akan borong amik 6paket skalik..senang citer! jcard pon kalu paling murah rm42.89..itu mmg target kitorg..
ada je dengar sale susu or diaper murah, laju je laa kitorang tuju..
terima kasih lah kat mancet yg suka sharing2 pasal sale..nanti kita sharing2 info lagik ye cet..
sekarang ni mood nak bershopping nan ado..
kecuali beli barang keperluan sahaja..susu,diaper,sebamed(lotion+sabun+syampoo)..tu je laa yg menarik perhatian aku skang ni bila ada sale..
kalu keluar shopping, mata nak intai itu je..ada tak less..
sbb barang2 ni laa yg slalunye mahal..tul tak?
barang untuk adik aariz mmg tak perlu lagik nak dibeli sekarang..sbb jantina masih tak diketahui ye..uhh berdebar2 plak esok nak jumpe dr. raja..esok ada appointment..tkt esok dah ternampak jantinanye..alahai..
aaa kita tunggu je laa esok ye..
aaa esok malam dah kene keje..adoii..
sekejap je masa berlalu..nak dapat coti balik tatau laa bila plak..
dah ler kitorg ni pelik..orang lain coti, kita kene keje..sbb tuh laa aku dapat coti ni..nak menghabiskan coti ganti raye cine ngan maulud nabi arituh..
huh..bila laa gamaknye aku dapat kembali kerja normal ye? bos cepat lah carik projek lain!

aariz main ketuk2 smlm kat giant..pandai plak dia ketuk benda alah tuh bila ada yg tejojol kuar..bravo aariz!

Saturday, February 12, 2011

kawaiiii!!

sangat comel nina ni!
found this vid in youtube..
ada banyak lagik video dia kat youtube..
aaaaaaaaaaa i want my baby to be like her!! very clever!



her dad(geofg) and mummy must be very lucky to have her!

try search 'Nina Reads the Alphabet Cards' kat youtube, tu lagik comel!

p/s: thanks to syapik yg share this vid kat facebook.

Wednesday, February 9, 2011

Alhamdulillah rezeki dari Allah

ahah tatau lah kalu ada sesape lagik yang perasan pregnancy ticker saya itu..
saje je letak..tp tanak la kecoh2..
disebabkan dah 2 org bertanye, terpaksa laa diwar2kan..
ingatkan takde org nak perasan akan kewujudan ticker itew..
tahniah lah buat cik maCtah dan pn malin yg berjaya terperasan akan ticker saya itew..
yer benar saya mengandungi..
minggu ini alhamdulillah sudah 14 minggu..
dah 2 kali scan dan checkup ngan Dr. Raja..
masih mengekalkan obgyn saya itu..kerana saya suke dia! dokter perempuan..melayu pulak tu kan..haruslah dikekalkan..[oh sebelum ni dok sebut Dr. Raja..Dr. Raja..bukan Rajagopal, Rajamaniam mahupon Raja Ahmad ye..Dr. Raja Juhaidah namanye..]

rezeki tercepat plak kali ini..
saya pon tidak menduga akan termengandung pulak..tp alhmadulillah..saya terima dengan hati terbuka dan teruja! aariz pon dah 1thn lebeh..by the time adiknye keluar nanti dia dah pon 2thn 2 bulan..ok lah tuh kan kan?..
[tertanye2 jugak adakah kerana saya berhenti bf, maka dengan senang lekat?]
sesungguhnye saya takde pakai apa2 protection..natural planning[sama lah macam si fatih]..cuma sekadar bergantung pada kalendar yg saya tick2 dan rembes di luar ye[oopss tuttttttt..censored sket, maap!] alhamdulillah dapat bertahan selama 18 bulan..
berhenti je saya bf aariz..tak lama lepas tuh saya lekat..
mak saya cakap kitorg dulu2 cukup je 2thn menyusu badan, lepas berhenti, mama pon pregnant..oh ada kesinambungankah di situ?abaikan..

orang selalu kata lain anak lain pembawakannye..
yer memang lain benar pregnancy kali ini!
saya loya2 dan muntah2 setiap masa..tak macam dulu..dulu saya jarang loya2 atau muntah..
ada 2 3 kali je kalo truk sangat pon..takde mc sangat pon masa pregnantkan aariz dulu..dalam 9 bulan, ada laa 2 3 kali je..
tp kali ni fuhhhh! mencabar sungguh!
dalam sebulan je(januari) saya dah mc 3 ari..cis!
perut 24 jam lapar..[eh mmg laa lapar sokmo dah kate pregnant kan]..tp masalahnye saya langsung tak lalu makan..
pregnant aariz dulu lapar je, makan..lapar je makan..tak lapar pon makan jugak..
tp sekarang? semua benda tak lalu..even kueyteow goreng yg menjadik pujaan ati saya setiap pagi saya sarapan pon dah jadik benda yg memualkan..[oh sebelum ni saya tidak pernah muak dengan kueyteow goreng! mmg fevret lah kueyteow goreng!]
nasi? lagik jangan harap! kadang2 tgh2 makan ni bleh berlari ke toilet muntah2..
saya bukan setakat bau, baru terbayang dalam kepala je pon dah loya nak muntah..
dulu pregnant aariz, saya sangat suka makan buah epal fuji..ari2 nak makan..
kali ni semua buah tak selera..haih mengade tau tekak ni!
kalo makan epal fuji tuh(sbb nak alas perut), bila dia nak terkeluar balik tu, ya Allah tuhan je tahu! sakit gila tekak dan dada..rasa macam tersekat2 kat dada..[benda tak sempat nak hadam dalam perut, makan pon kunyah tak sampai 44 kali kan, mmg berketul2 laa berebut2 nak kuar dari tekak]..
oh tetiap ptg mmg akan sakit kepala..sbb tak lalu makan, makan sket2 je sekadar alas perut..itupon kalo dapat makan..kalo tak, mmg lesu terbaring je laa..maka kepala ni slalu laa pening2..migraine je seminggu 2 3 kali gak laa kena..
takat yg bukan migraine biasa2 ni..
migraine yg rasa nak hentak2 kepala kat dinding..kepale + tengkuk semua berdenyut2, perut pulak bergelojak nak kuar segale isi perut..tekak panas membahang sbb asik muntah2..haru tak haru nye kali ni pregnant!
yg peliknye kan, kali ni pregnant, saya langsung tak bleh makan pedas..
kalu nak tahu, saya ni hantu pedas..makan megi harus tambah cili padi potong2 masuk dalam megi..baru ngam..makan nasik lemak, sambal kene extra..kalu masak, sambal2 dan cili2 api semuanye..kekadang kalu takde lauk sangat, potong cili api pastu lenyek2 dalam kicap pastu jadik kuah cicah or tuang je kat nasik..mmg kene pedas2..kalo tak, mmg tak selera makan..
tapi..semenjak mengandungi ni, pedas sket je lelangit saya cedera(cam lecur minum air panas gile tu)..pastuh pijar satu badan..
lelangit cedera tuh yg tak bezz..sbb kalu dah tercedera tu lepas tuh semua makan pon jadik tak bezz..
kenape ek? ada plak alah macam ni..tak pernah dengar plak kan?..

mengidam? takde kot? takde rasa nak makan benda2 pelik..
ada laa awal2 aritu tetibe je rasa nak makan yong-tau-fu..kebetulan ari jumaat plak kan..
mmg teringat yong-tau-fu-pasar-malam-kerinchi je laa..oh yong-tau-fu abg tu sangat sedap okeh! i loikeee! dulu pregnant kan aariz pon sama, gigih menerjah pasar malam kerinchi tu semata2 nak yong-tau-fu abg tu!
ape lagi ye? saya kan selalu takde selera makan? jadik hari2 dok fikir apa nak makan yg buat selera.. ntah ek..tekak ni tanak makan nasik2 ni..nak makan western2 tp tanak ada daging..mual gila bila terbayang daging..tatau kenape..
masa tu mula lah nak makan carbonara(ayam sahaja) laa nak makan nachos chilis laa..ngade kan?
chilis tuh tak bleh laa nak makan slalu..bengkrap plak incik suami saya tu nanti..
disbbkan carbonara-murni-discovery tuh dekat je dan senang nak order..mmg carbonara je laa slalu menjadik pujaan ati saya sekarang..
lagik satu yg saya sangat laju je nak makan, sandwich subway..
ya Allah ada laa 2 3 kali seminggu saya makan sandwich ni..lunch ke breakfast ke..sandwich..gila tak? tatau tekak ni kenape tah tak mau fastfood lain..kfc kaa mcD kaa dominoes kaa..ape2 je laa yg seangkatan dengannye,semuanye tak lalu/selera tekak..terbayang je dah nak muntah..subway je bleh layan..

oh tekak mengade2 dan sakit2 ini bukan lah saya minta..dah dikurniakan begini, saya terima je cabarannye..
sbb saya tahu pengakhirannye nanti akan membuahkan hasil yg lumayan..[moga2 hendaknye! amin]
bertambah lagik rezeki keluarga kami..siapa taknak? alhamdulillah..terima kasih Allah!

doakan saya dan kandungan saya sentiasa sehat dan semuanya berjalan lancar ye kawan2..terima kasih..

aariz nye adik pada 13 minggu scan..alhamdulillah sudah ada kaki, tangan dan dah nampak bentuk hidungnye..huu kaki siap bersilang tu..ce tengok ce tengok..

Friday, February 4, 2011

encik pengawas di rumah kami..

oh rumah kami ada pengawas kebersihan ye..
ape2 je sampah dia akan kutip dan trus menuju ke tempat pembuangan..
TAPI!! tempat pembuangannye bukan lah tong sampah..
toilet kami menjadik mangsa tempat pembuangan sampahnya..
abih semua sampah dia buang/campak je dalam toilet tu..[comel je kekadang tengok dia tgh menjalankan tugas]
kertas yg bersepah2 kat atas lantai for sure dia akan kutip, konyok2 then trus buang dalam toilet![padahal kertas yg bersepah2 tuh dia jugak yg buat..even nota keje mama pon jadik mangsa! geram je rasanye! pandai plak tuh dia konyok2 kertas/plastik/sampah tuh]
haih lah anak..
disebabkan dia suka sangat nak buang sampah dalam toilet tu, daddy dapat idea, letak tong sampah dalam toilet..
kitorg pon ajar lah dia..kalo nak buang sampah, masukkan sampah dalam tong sampah tuh..
semenjak tu, dia dah pandai carik tong sampah dah kalo nak buang sampah! bravo anakku!

inilah kerja encik pengawas kat rumah ktiorang tu..

Wednesday, February 2, 2011

Ya Allah selamatkanlah pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir

sebelum ni tak berapa mengikuti isu ini..
bila bace beberape blog yg tgh hangat memperkatakan pasal isu ini, baru ku tahu..
tak sangka seteruk itu..
semoga pelajar dan rakyat kita di sana dihindari dari perkara2 tak diingini dan dapat pulang ke tanahair dengan selamat..
amin!

saye tengah sebok membaca updates kat blog http://krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com/
bagus derang ni..update every minutes..
mesti kaum keluarga tgh risau kan? ada blog ni at least tahu perkembangan semasa di sana..bravo to them(the squad)!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...