Monday, January 31, 2011

aariz vs demam campak

oh oh ni bukan zombie kampung pisang mahupon hantu kak limah balik rumah..
ini anak bujangku yg diserang demam campak sabtu lepas..
dia start demam panas + selsema ari khamis..malam mmg tak tido..idung tersumbat..air liur meleleh..
memula kami budget sbb gigi dia nak tumbuh..tu sbb dia demam..[mmg gigi dia ada 1 tgh nak tumbuh]
malam2 asik merengek tak bleh tido..kesian sangat dengar dia susah bernafas time tido, idung tersumbat..
ari jumaat kami slamber bawak dia pi majlis nikah cousin kami di cheras..
moody habis dia sepanjang majlis..idung meleleh, air liur meleleh..bibir bengkak n merah2..
keliling mulut dah start naik cam rashes..[masa ni tatau itu measles..ingat rashes biasa sbb air liur dok meleleh je]..
tp malam tu tak sempat pon tunggu majlis malam berinai..kitorg dah angkat bontot..balik..
kesian tgk si kecik mata dah layu2, badan makin lama makin panas..merengek + melekat kat daddynye 24jam..org lain even mama dia ni pon dia reject!
makan tamo, susu pon tamo..main ngan makanan tu nak, air oren sejuk nak..hish
dalam kereta lagik dahsyat! dia tido sambil berdengkur..bernafas ikut mulut..berbuih2 mulut dia..mungkin sbb air liur tak bleh telan, pastuh nak bernafas guna mulut..tu berbuih2 mulut dia..
sperti biasa, dia akan terbangun tgh2 malam, meragam..then tak tido..semua salah..masuk buai salah, baring atas katil salah, masuk cot dia pon salah..macam2 laa salah..
dah 3 malam berturut2 macam tuh..
ke-esokan paginya kami nampak bibir dia bengkak semacam, berdarah2 dan keliling mulut dia makin banyak plak kuar bintik2..check tapak tgn, check tapak kaki..ada jugak![masa ni dah suspek HFMD]
kebetulan kami ber2 dah siap2 amik coti sempena majlis sanding cousin tuh..
mmg terpaksa kensel laa pergi kan..
pagik tu jugak kami pi balik klinik tuk check..
mmg ingat nak mintak doc klinik refer to hosp..tp doc check je dia kata ni demam campak ni..
cis! kenape laa kitorg tak check betul2 tadik..asik dok suspek HFMD, check tapak tgn n kaki je..
tak pulak check badan or belakang telinga dia..
hah demam campak? lagik berderau darah aku..keciknye aariz dah kene demam campak..
tp doc tu cakap, normal la budak baya2 dia ni kene campak..
aik kan dah amik vaksin, takkan kene jugak?
hehe aku tak ingat laa plak aku pernah kene demam campak ke tak..chikenpox pernah laa masa form3..
doc kasik obat antibiotik, calamine losyen, obat demam, n selsema..huu dah lama aariz tak makan antibiotik..last dia makan antibiotik bulan posa thn lepas masa dia warded bronchitis..lepas tuh tak makan2 dah..
kitorang seboleh2nye takmo kasik aariz antibiotik..tp bila doc cakap, demam campak ni senang nak kene jangkitan..doc bagik antibiotik tuk elak dia diserang jangkitan2 lain..
so terpaksa laa kitrog kasik..tamo benda lain plak muncul..
memang..bila check kat internet, rupe2nye demam campak ni belah kene jangkitan telinga[boleh menyebabkan pekak]..janjkitan paru2 [pneumonia]..jangkitan otak jugak..huii seram!!
bila call tokma, macam2 pantang-larang laa kitorg dapat..
tak boleh itu tak boleh ini..tak boleh kuar rumah tuh sah2 laa kan..
tgh ari tu daddy pi menggagau carik air kelapa..
ptg plak tokma n tokpa datang bawak daun semambu..
dalam sehari tu memang cepat je measles naik satu badan aariz..merah2 telinge, kaki, dan tangan dia..
sian tengok dia tergaru2..bila kita tak kasik dia garu, dia tenyeh2 kaki/tgn dia kat sofa..[mentang2laa sofa mama macam kain guni - sedap ler dia menenyeh]
haih putih2 laa sofa mama tuh kene calamine losyen dia..
alhamdulillah demam dia sekarang dah kurang..tak demam dah kot?
tinggal measles2 yg masih merah2 kat kepala dan badan..
tapak tgn dan tapak kaki dah kurang..
harap2nye by end of this week dia dah sembuh seperti sedia kala..amin!!
kalo dah sehat, bleh pi birthday party luqman! kan kan?

tapak tgn pada hari sabtu pagi..
inilah daun semambu ye kawan2..tuk diletak di bawah alas tilam dan dalam sarung bantal..petua orang2 tua..juga tuk dibuat mandi..
member demam2 pon bz..




Tuesday, January 18, 2011

aariz vs our cutie pet

ahah we have pet in da house yaww!
a cute little cub!..aummmm!!
memang dari kecik ku bercite2 nak bela anak harimau or anak singa..tapi adalah salah di sisi undang2 ye membela di rumah..kang tak pasal2 bila dia besar, aku kene bahammm!
oh oh maka terkubur saje lah hasrat itu..
akan tetapii!! baru2 ini, impian ku menjadik kenyataan ok!
walopon ianya hanya di alam maya, tp aku cukup dah puas ati!
comellll!! macam2 jenis yg bleh kita pilih..
cheetah, leopard, jaguar yg belang2 biasa, yg takde belang..n macam2...
huishh comel2 belaka!
lagik comel bila dia datang dekat screen kita tenyeh2 muka n gesel2 badan dia cam kuceng sondol2 kat kita gitu..
kita bleh belai2 dan main2 dengannya..
tak caye? percaya laaaaa..aariz suka gileeeee bila kalo kitorg main2 ngan cubs tu..
kalo cub to lompat2, dia pon lompat2..
kalo cub tu pusing2, dia pon pusing2..comelll lah mereka!

ni dia tgh menyondol2 di screen itew..

main bola dengannyeaariz pon sama join main..
video


oh korang pon mau cub juge? silelah beli kinectimals! hihi

Tuesday, January 11, 2011

hadiah birthday daddy

birthday daddy bulan 10..dah berkurun berlalu..
tp...haha bulan lepas(december) baru daddy dapat hadiahnye..[masa birthday dia tuh dapat wish je laa kan]
kesian tak? dah tuh tatau nak bagi apa..perfume? daddy tak minat perfume..perfume antaran kawen dia pon tak abih lagik..bleh?
kasik jam tgn? dia dah ada 2 jam tangan..arituh birthday dah pernah kasik..taknak laa kasik lagik..
kasik henpon? dia tamau..dia kata dia tanak henpon..
saye tau dia suka gejet..thn lepas dah kasik dia hard disk player..suka betul dia..huhu kita pon suka laa sbb kita pon bleh tumpang tgk HD movies yg file besar2 tuh..
thn ni plan nak kasik yg related to gadget jugak..sbb dia mmg suka gejet..dulu bagik jam tgn, kasut or benda lain2, dia cam tak hepi sangat..cis
dari arituh nampak dia usha kinect..tp masa birthday dia tuh mana ada lagik kat malaysia kan..
pastuh bila dah sampai kat malaysia, survey harga kat kedai, rm800 gitu..pergh perghhh..kene kumpul duit beb..semput mak tgk rege..
alhamdulillah bolan lepas mak dapat laa sket bonus kompeni mak kasik..bleh laa kot nak difikir2kan tuk belikan daddy hadiah..[dah ler adiah anniversary pon takde, sian sian..sian kan?] [eh eh apsal plak bermak2 ni..haih kamu ni ila]
nak senang, tanye je dia nak ape..tayah susah2 pk..gerenti yg dia nak tu dia suka gile kan?
dia plak asik nanti laa nanti laa...tayah bazir2 duit..ish
sampai laa tetibe ada satu ari ni, kitorg adik bradik dok citer pasal xbox/kinect kat fesbuk..tgh ari tu dia baca, dan2 dia(daddy) trus tuntut nak adiah..
ok laa ok laa..kasik langsai laa itu utang..ptg tu jugak dia dapat kinect, balik rumah trus main!

a-hah ni pada petang kejadian..trus try test..

yg bezz kinect ni, dia akan ikut semua gerak geri kita..
joget cucuk bintang, tonggeng, duduk, dan macam2 laa..
tayah pegang apa2 pon..device kat depan tu detect pergerakan kita..tak macam wii or ps3 yg kene pegang something..
aariz pon sebok nak join main kalo daddy dia tgh main..
nanti dah abih game, dia akan display gambar gaya2 kita tgh main..mmg gelak sakan la kalo tgk balik gaya2 kitorg bermain..

huhu nak eksen ni..main boling kat ngan kinect dia, i score 228 points! pergh pergh..tak pernah dalam sejarah idupku laa kan dapat point sebanyak itu! nak dapat point banyak tuh i berjaye membuat 7 kali strike berderet2..kagum tak? haha mestilah i kagum..
esoknye bahu i sakit2 cam betul2 angkat bola boling plak..wakaka..

haa bukti...bukti mama score 228!

susah kan nak carik hadiah birthday tuk org lelaki ni?..benda yg sama je..kasut,jam,baju,henpon,perfume..balik2 pusing benda tu je..tak bezz la kasik benda yg sama je kan?..adoi susah laa nak pk nak bagik adiah apa kat lelaki..kalo pompuan, beli je laa ape pon, sure dia gembira gilaa laa dpat adiah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...