Saturday, October 30, 2010

kene tahan

rabu pagi mama ada appointment ngan dr. raja..for follow up checkup..
once dia tgk je luka mama, trus dia kater nak refer to surgeon..
hah? masa tu berderau dah darah..nak refer surgeon nak kene operate apa2 ke? huwaa tamo tamo..
skalik rupenye dia nak refer supaya surgeon bleh advice n recommend the best solution to heal my wound..
mak oi malu bukan kepalang bila surgeon tu check my both b..[first time dr lelaki check2 bahagian tersorok ni]
ada 2 options yg surgeon kasik
1. stay in ward dia akan buat dressing and drip antibiotic[drip lagik cepat berkesan]
2. balik rumah, buat dressing sendrik n telan pil antibiotic..[sendrik tanggung sakit]

mama mestilah pilih nak balik rumah..hish tamo laa duduk ward..bukan sakit tak bleh bangun pon..tp bila pandang muka daddy, daddy suh stay in ward..
so masuk laa mama ke ward ari rabu tgh ari tuh..
then mula laa operasi mereka ke atas mama..
1. amik darah
2. pi radiology dept tuk wat ultrasound to confirm takde nanah kat bahagian dalam[alhamdulillah hanye nanah di bahagian luar, takde kat dalam bahagian dalam..kalo tak..jengjengjeng..sure masuk OT laa plak - mintak dijauhkan]
3. pasang drip..rasa nak menanges sakit gile..[both tgn dah pernah kene cucuk drip baru2 ni sbb denggi, so nurse kater mmg salur darah akan jadik lain sket - dah ler comel a.k.a halus katernye salur darah mama]
4. drip antibiotic..woi sakit gile..terkujat semua urat sarapku..

by petang sket, dr datang nak wat dressing..
nampak dia pakai sarung tangan, pastuh kuarkan gunting n semua laa peralatan2 yg macam nak bedah tuh..tskk macam kene bedah plak..
bila dia inject pentadine kat drip mama, satu tgn kebas macam kene electric shock!
dari ujung tgn tu sampai ke bahu..sakit gileeeeee!
tp lepas tuh mata dah pusing2..kebas satu badan..
sempat dengar dr tu pesan, kalo rasa ngantuk, tido je.. sebelum tu lafaz sket bismillah n mengucap..
eh eh..lain macam je dr ni..masa ni tgh mamai2..

ngantuk gila..tp still terasa ape yg dia tgh buat kat my both b..perit2 gitu..tp still dapat tahan..
macam nak terlena, tp tak betul2 tido..
sedar2, 2-2 b dah siap bertampal..

then malam tu mancet n the family datang melawat..
ok gak tuh..ada teman nak borak2..bosan gila dok sorg2..
daddy balik rumah jage aariz..
lama jugak mancet datang malam tuh..siap bawak pancake dia masak..rajin kan dia?
terharu i..
balik je mancet malam tuh, mama bedal 4 5 keping pancakes yg mancet bawak..mmg perut tgh alpo gila..
tgh ari makan bubur je, itupon makan sket je..sbb dr tak kasik makan banyak2..takut muntah lepas procedure..
ptg sampai ke malam, cam takde selera nak makan..sandwich je yg derang kasik? huh lekat celah gigi je sandwich tuh..tp mama tak makan bila tgk tuna..tkt gatal2 plak..
dapat pancakes mancet bawak tuh macam pucuk dicita ulam mendatang laa kan..
tu bedal sekalik banyak tuh..makan plak ngan maple syrup..walllahhh! pakkal je tetibe rase tepu..kalo tak, mmg dah licin dah 7 keping kot mancet bawak malam tuh..

pancakes yg mancet bekalkan..dah tinggal 3 keping je mama bedal..


malam nak dekat2 tido, nurse datang lagik, nak drip antibiotic..
tp kali ni rasa sakit lagik hebat..sakit kene masuk pentadine tadik masih terasa, ni tambah lagik ngan satu lagik antibiotic..
tahan kan je lah ila..nak cepat baik, mmg laa kene tahan kan?
ntah masa bila mama tak sedar dah tertido..
sedar2 ada nurse kejut, nak drip algik antibiotic..
eh dah pagik..kol 6:30am masa tu..
mama tgh mamai2, dia flush drip mama, then start nak inject antibiotic..
mama jerit kuat gila! sbb flush tuh pon dah sakit, ni plak masuk antibiotic..sakit wehh..
dah laa terkejut sbb kene kejut..passtuh bertambah2 terkejut kene antibiotic tuh..
lepas nurse dah banyak2 kali try tak berjaye gak, dia fedap..
dia kater nanti dia tanye dr camne..
smlm mama senyum2 je dengar org sebelah katil mama nanges2 kene antibiotic..
dia nye tgn lagik truk..siap bengkak n merah2 dah tgn dia..
nurse tukar cucuk tmpt lain plak..
tibe2 pagik ni, mama plak kene..padan muka smlm senyumkan org..sekarang mama kene!
mama tamo laa dia cucuk tmpt lain plak..tp smapai lah mama balik ptg tuh tak tuka pon!
pagik dan tgh ari dr. datang buat dressing lagik dan pesan itu dan ini kepada mama..
mama mintak nak balik aritu jugak..dia kater kalo boleh stay one more day..mama tanak!dia kater ok tunggu ptg sket kasik anitbiotic tu lebih berkesan..
dan ptg itu berjaye jugak mama discharge..LEGAAA!..
tp macam2 pesanan dan bekalan laa yg dr. berikan..
dan salah satu antara solan yg dr. tanye pada mama dan sampai arini mama masih tiada jawapan: amik pil tuk stopkan susu! dia takut kalo ada congested, lain plak masalah timbul nanti..mungkin 4 5 ari jugak luka tu baru boleh ok..tp blom tentu bleh trus bf..
risau plak..tp dia suh pk dan diskas ngan husband..
mama dah diskas ngan daddy, dan dah tanye pendapat tokma..kalo boleh memudaratkan mama, derang suh amik je pil tuk stop susu..
tp, mama rasa sayangggggggg! sayang nak stop sekarang..
tatau laaa! mama dalam dilemma..dr. kasik mama pk sampai next follow up checkup, rabu depan..

huuu korang rasa camne eh? risau ni..tak stop takut memudaratkan..kalo stop, siankan aariz..

Tuesday, October 26, 2010

insya Allah..

terima kasih kepada semua yg memberi komen, doa dan kata2 semangat dalam entri saya sebelum ini..moga dengan doa2 kalian, insya Allah saye akan dapat sembuh dengan segera..

ramai yg bertanye tentang kesihatan kami..terima kasih..saya terharu..
alhamdulillah aariz dah sehat, dah tak demam or selsema..cuma tinggal ulsers dalam mulut dia dan bintik2 tepi mulut dia..[so far kaki dan tangan mahupon montot dia tiada tanda2 HFMD]..
air liur masih berjurai2/menjejes2 lagik..
mama plak, sampai ke hari ini, tika ini, tek mama masih belum ada perubahan ke arah kebaikan..
masih lagik bernanah2[abih dah keliling areola tu berjangkit], terkopek2, dan melekat2 tiap kali mama pakai br*..
mmg kat rumah 24jam tak bleh nak pakai br*..
masuk arini, dah 6 hari aariz tak dapat tek langsung..kesian gile aariz..
tiap kali dia cube selak2 baju mama, tiap kali tu laa dia akan keciwa..
alhamdulillah, aariz dah bleh terima botol..
taktik menggunakan ugutan "wan, tgk aariz ni wan, dia tanak minum susu" sangat berkesan..
al-kesahnye weekend lepas kami pulang ke melaka..seperti biasa, aariz mmg tanak botol langsung..[kami dok pakai syringe tuk kasik susu kat dia..jenuh laa nak menghabiskan 5oz setiap kali nak bagi susu kat aariz]
malam sabtu tu, kami cube beri botol plak..puas pakse, sehingga laa wannye bersuare lantang, trus dia sedut botol tuh sampai licin..
takut rupenye ngan wan dia..
lepas-lepas tu mmg kami guna taktik "wan" dia laa..
tp malangnye, stock EBM mama dah tinggal hanye 4 botol saje arini..
mmg kami terpakse topup aariz dengan FM..isomil yg tak sedap tu, terpaksa juge aariz telan..
susu2 lain mmg tak ngam ngan aariz..abih rashes keliling mata dia kalo minum susu lembu..
mama TERPAKSA aariz..maafkan mama..
mama janji, baik je tek mama nanti, mama akan bagi aariz isap puas2..insya Allah..
moga dengan izin Allah, tek mama ni akan cepat sembuh dan mama dapat susukan aariz semula..

buat masa ini, lagu ni yg buatkan ati mama rasa damai dan bersemangat..insya Allah
i will never loose hope!
Every time you feel like you cannot go on
You feel so lost and that you’re so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless you can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Coz Allah is always by your side
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way
Insha’Allah Insha’Allah Insha’Allah
You’ll find your way

Friday, October 22, 2010

maafkan mama sayang

amaran! entri ini entri penuh emosi dan ngeri..

mama dalam kondisi murung sekarang..
tensi tak dapat bf aariz, sedeh tgk muka aariz nanges teresak2 tak dapat tek, risau aariz takmo botol, sakit berdenyut2 kat tek..dan macam2 lagik lah perasaan..
aariz sekarang dah pandai teresak2..dalam tido pon boleh teresak2..pedih ati mama..
yg paling menyayat ati bila mama paksa dia berhenti menanges dan diam..dia akan stop menanges(tak bersuare), ketap2 mulut nak tahan esak..sayu dengar esakan dia..rentan ati melihat jebikan tahan esak dia..
masuk malam tadik, dah 3 malam berturut2 aariz tido 2 3 jam je..
baru nak lena, dia dah terkejut2 macam kene 'ganggu'..
yg susahnye, mama tak dapat nak tenteramkan dia ngan menyumbat tek..
mama dah tatau camane nak pujuk dia..
dia dah terbiasa kalo terjage malam, tek la obat pelali tidonye..
tapi..malam tadik dia start tak dapat tek..mama tak boleh beri padanye..
dari ptg sampai ke subuh tadi, dia mmg tak minum susu langsung..
botol tanak, dalam cawan pon tanak, kasik straw pon tanak, kasik dalam sip cup pon tanak..
puas dah pujuk, beritahu tu susu mama tp tetap dia tak mahu..
stock EBM mama makin lama makin susut..banyak kuar, takde langsung gantinye..
dah 2 1/2 botol(12oz) buang begitu saje..maka tepakse laa paksa jugak dia minum melalui picagari..dah macam kene makan obat plak.. mama tak tahan nak tgk, mama mmg lari jauh2..
mama plak yg menanges macam budak kicik, teresak2 tgk aariz..daddy lah yg terseksa kene pujuk 2-2..
mama tau aariz tak sehat..mama tau mulut aariz sakit..
tp mama ngan daddy lagik risaukan aariz yg tamo susu, dah laa tak dapat tek dan tak bleh tido..
at least kalo aariz minum susu, perut berisi, lama sket tidonye..

pagi semalam, mama risau tgk keadaan 2-2 tek mama..paksa daddy bangun dari tido tuk segera pergi ke col.asia jumpe dr raja, gyne mama..(daddy baru 2jam tido lepas abih shift kejenye)
kanan yg infected tu makin merebak..sekeliling areola dah start berair dan macam nak bernanah..dah terkopek2 kulit, nampak daging merah2..
yg kiri pulak cuma melecet je..tp perit gila kalo diberi pada aariz..
risau penyakit lain pulak sebenarnye..[mintak dijauhkan penyakit tak diingini tu]..
tanpa GL, tanpa appointment, mama serang je clinic dr. raja di col asia tu..
nasib baik tak tunggu lama, lepas 4 5 orang masuk, turn mama pulak..
alhamdulillah dr raja masih ingat mama..seperti biasa senyuman dia tak lekang dari bibir..
"don't worry..infection je tu".. "yang kiri tu mmg melecet"..
lepas dia cuci n lap ngan alcohol swap, dia check plak obat antibiotik yg dr clinic beri smlm..[ya Allah pedih amat! kene cuci tu]..
dr raja kasik obat antibiotik yg lebeh kuat, tuk semua bakteria katenye..plus povidone-iodine tuk mama cuci kat rumah..
tp mama tak boleh bf! danggggg! camne ni? camne ngan aariz?
makin truk laa tek mama nanti..nak bf tak bleh, nak pam perit, perah je laa caranye..
ptg kemarin perah2 dapat laa jugak 2oz yg kiri..kanan perah2 kuar laa sket, tp tak dapat buat lama, sbb sakit berdenyut plak part luka tu..
ptg smlm try perah lagik, yg kanan meleleh2 je kuar susunye..bila kene part luka, pedih gila!..jadik mama tak truskan..
yg kiri, perah 1/2oz je dapat..
sekarang 2-2 tek mama berdenyut2 bengkak+luka tu..mama tatau dah nak buat apa tah! perah pon sakit! ya Allah yg tuhanku cepat lah sembuh tekku ini..tak sabar nak susukan aariz semula..
harap2 bila tekku ni pulih, susu masih ada, dan aariz masih mahukan tek mama dia ini..

pagi ni nampak status membe kat fesbuk :
"Ujian yang Allah beri hanya untuk menjadikan hamba-Nya lebih baik, bukan utk menyeksa mereka"
macam kene plak ngan situasi mama sekarang..mama pasrah dan redha dengan qada' dan qadarNya

Thursday, October 21, 2010

Happy Birthday daddy!!

HAPPY BIRTHDAY DADDY!!!
semoga panjang umur dan dimurahkan lagi rezeki! amin amin amin!!
kami sayang daddy sepenuh hati!

luv,
aariz + mama



p/s: birthday present lambat sket laa ek? sorry lah no bday surprise, party or wat so ever mama tgh gundah gulana, ati serabut mengenangkan aariz yg tak dapat t.t.k!

Wednesday, October 20, 2010

koyak maha dasat = infection + engorgement

rasanye everytime aariz nak tumbuh gigi, mama jadik mangsa..
mungkin dia tak sengaje, tp dia tetap lah puncanye..
kejadian berlaku semasa dia almost nak tertido..
dia mmg jenis tido nak bergayut dan melekap..kalo tak dapat, tak bleh tido..
memula mmg kecik je koyaknye pon..
mama terpakse tahan dan kasik jugak dia sedut..[tkt engorge - kalo negorge lagik bahananye]
tp makin lama makin truk..so mama stop kasik aariz sedut, mama kasik pam pulak sedut..
tp rupenye pam pon sama peritnye..last mengepam tgh ari smlm..sampai ke arini, tak pam dan tak kasik pon aariz sedut yg sebelah tuh..asik dok pulun kasik aariz yg lagik satu..
malam tadik maha dasat..
aariz demam + selsema..merengek2 tamo tido..
puas main2, datang kat mama mintak nak melekap..
dah puas melekap, bangun balik..tak tido pon..[demam, tapi tak macam org demam]
yg sebelah dah mmg truk gila..siap bengkak2 dan bernanah kat bahagian luka tu..[ok sila jgn bayangkan ye, mmg geli dan bisa..]..so pulun je laa kasik yg lagik satu..
yg sbelah asik kasik aariz tu pon dah start nak luka..
tatau laa apsal dia sedut gila kuat tah..pedihhhhhh amat!
dok laa sapu medela purelan100 tu..tp makin truk plak, part yg luka tu jadik berair..dulu ok je..mungkin dia tak berkesan kalo sapu kat luka yg dah truk kot?
malam tadik tido 2 jam je..aariz lena kejap je dalam kol 3am camtu..
mama pon skalik terlena..tp tak lame..
dekat2 kol 5am dia jage balik! badan panas, mama sponging kejap..
luckily daddy balik kejap menjenguk..daddy keje nite shift..7am baru abih keje..
so daddy amik alih...mama nap kejap sebelum kene keje kol 6am..
memang sakit seluruh badan..2-2 b berdenyut2..sakit pinggang lagik dok mendukung aariz je malam tadik everytime dia merengek2 semua serba tak kena..baring salah, duduk salah, masuk buai pon salah..jadik obatnye dokong je laa..
kasik botol mmg dia reject lah kan..asik laa nak jugak mamanye b..[siap muntah plak bila kita paksa dia minum botol]..
tak kasik, melalak..kuat dia jerit..so mama ni pon kasik jugak laa perit2 pon..
menanges2 laa mama ni kasik jugak, tahan perit..nanges senyap2 je laa..nanges ngongoi kang dia cabut..dia cam paham plak kalo mama bebel2 sakit ke ape ke..dia akan stop nyonyot tp kemam je..nak kasik dia tido cepat laa konon, so kasik jugak dia nyonyot, mana tau dia leka dan trus lena..tp nampak gayenye tak berjaye lah malam tadik..
tp kesian jugak kat dia..dia tak bersalah..badan tak selesa kan..nampak dalam mulut dia banyak ulser..kat lidah, kat lelangit dan ada satu kat tepi betul2 anak tekak dia..haha mana mama tau? mesti lah mama nampak masa dia melalak nganga luas2 tu..
tepat kol 9am, trus msg colleague yg normal shift cakap nak pi clinic, tak tahan sakit..
bawak skalik aariz jumpe doc..
doc kate mamanye luka kat b tu dah start kene infection..dan b dah nak start engorge..asik laa doc ju tu pesan pam pam pam..nanti engorge lagik truk, lagik parah..
mama dapat lah ubat bengkak, ponstan(yg hanye bleh dimakan kalo tak tahan gila sakit dan penadol yg dia kasik tak berkesan - tp ini tak bleh susukan aariz), penadol(bleh susukan aariz), ubat sapu, antibiotik..
aariz dapat aloclair gel tuk mulut dia tu,obat selsema, demam dan immune booster..
doc kasik tips suh basahkan towel masuk freezer..then kasik aariz geget2 supaye ilang sket gatal2 gusi dia tuh..
i loikkee doc ju..dia sangat bezz kalo bab2 pompuan/parenting ni..
huhu mama dapat 2 mc for today n tomorrow..bleh rest! qada' tido malam tadik..
harap2 malam ni aariz tak steruk malam tadik..biar dia tido nyenyak je malam ni..amin!

Tuesday, October 19, 2010

terlebeh rajin

ni kalo orang tengok ni, mesti ingat aku mendera anak..[yer anak saye mmg terlebeh rajin]
hish ade ke patut? tak sanggup der aku nak dera anak bujang aku nan sorang itew..
ni laa dinamakan terkenan maklong nye perangai..
suka mengemop, suka mengemas, suka mengelap..
video ni khas buat maklong aariznye yg berada di sepang..
p/s : haa caye tak? org dah kate dah, dia rajin mengelap..
ni khas tuk awak long..tgk laa sendrik..

video


baju dia basah lepas dia minum air..ni gara2 nak gak guna cawan macam org dewasa..tamo minum botol dia tu..berebut cawan ngan kita..padahal ada sip cup dia kita kasik, tamo..dah tu kalo dia minum tak tumpah, tak sah..
dah basah tu, kene laa tanggal baju dia..sementara nak menunggu mama dia carikkan baju lain, dia ngelap dulu..bagus anak omak eh..

Wednesday, October 13, 2010

mari gosok gigi bersame aariz!

aariz rajin gila gosok gigi sekarang ni..clap clap for aariz!
gigi baru je ada 4 batang, bakal menjadik 5 batang..ada satu baru nak tumbuh, blom habis tumbuh..
bagus jugak dia rajin nak menggosok gigi dia..
kekadang tetibe je dia datang kat kita kasik dianye healthcare&grooming-kit..bila tanye nak gosok gigi ke? muka dia berseri2 cam suka sangat!
fuhh lega gak ada anak yg rajin bersihkan gigi cam dia ni..
awal2 aritu(masa dia start tumbuh gigi - which is 3 4 bulan lepas) risau jugak bila mama mula2 nak perkenalkan dia ngan babytoothbrush(silicone) ngan ubat gigi tuh..dia ketap2 bibir dia tanak kasik kita cuci gigi dia..pastuh kalo mama berjaye jugak masukkan ke dalam mulut dia, dia gigit..adoi sakit ok dia geget..
tp sekarang, dengan gumbiranye plak dia nak gosok gigi..
caya lah aariz! arap2 sampai ke besar laa aariz rajin gosok gigi ok? supaya gigi cantik, sihat dan menawan macam gigi mama..wakakaka

kekadang lepas mama dah abih gosokkan gigi dia, dia sambung lagik gosok gigi sendrik..(mestilah mama kene gosokkan dulu, kalo aariz yg gosok, tkt tak berseh plak kan nanti)
ubat gigi yg dia suka nak makan

agak bagus jugak guna silicone toothbrush tu, senang nak gosok lidah, gusi dan tepi pipi dia tu..kalo guna baby toohbrush yg ada batang tu mungkin sukar sket kot pergerakannye..terjolok plak anak tekak dia nanti kan..tapi rasanye kalo pakai wipe tu lagik bezz kot? nanti lah nak carik.. tp nak kene carik kat singapore, huuu jauhnye..

Tuesday, October 12, 2010

lunch di rumah?

wah tak abih2 citer pasal rumah!!
eh mesti lah! "rumahku syurgaku"..
wakakaka..
eh syiok eh lunch di rumah ni?[walopon sebenarnye makanan itew ditapau dari kedai]..
haa ni kalo keje kat ofis laa..kalo keje kat rumah, mmg sudah semestinye lunch kat rumah..
minggu lepas dan minggu ini aku keje normal hours..makanye kene ke ofis tuk berkerja..
seminggu lepas asal lunch je, aku lesap balik rumah..lunch bersame incik suami..
minggu ni tatau lagik..rasa2nye macam akan seminggu ni jugak aku lunch di rumah je?
tadik pon dah lunch kat rumah ngan incik suami..sian dia sengsorg kat rumah..
jadiknye saya yg bayek ati ni balik lah menemankan dia lunch..[rumah sejengkal je boleh lah]..
tapi dulu pon rumah sejengkal gak..tp takde la lunch je balik rumah..kenape yek?
haha keranaaaaaaaaaaaaaaaaa saya takde geng nak lunch!
siannye saye! yer laa office kami makin lama makin takde org..jadik cycle tuk shift malam menjadik semakin kerap..makanye ramai laa yg tak de di office bila kene keje malam..
aku plak sengsorang di office..waduh waduh..tak bezz sungguh..
dari makan sengsorang, baik balik rumah makan ngan incik suami..lagik bezz! kan?
terasa keseronokannye/keterujaannye bila nak balik rumah for lunch..macam nak pi makan2 kat hotel/tempat istimewa plak..apsal ha?
rumah baru kami tu bezz kot? wakakakaka..
moga2 hendaknye rumah baru kami itew akan sentiasa bezz sampai bila2! yeahh...

Wednesday, October 6, 2010

alo alo kami sudah pindah!..yey

hai hai..kami telah pon selamat berpindah ke rumah baru kami..
walopon rumah lama, tp baru bertukar hak milik..
syiokk weh..ati berbunge2 riang je bila dok dalam rumah sendri..lain sket perasaannye..
haha mestilah belum habis kemas kan..masih banyak barang2 dalam kotak/beg plastik itam..[haha senang pack masuk plastik itam je- jimat space/ongkos]..yg fragile n berat2(buku) je masuk kotak..
dalam nak berjimat2 space n ongkos, terbang jugak laa rm610 tuk bayar lori semata2 nak pindah ke rumah baru yg jaraknye tak sampai pon 2km dari rumah lama..cais..
memula call lori tokei kater biasa org pindah rumah amik lori 3tan..ok amik laa lori 3 tan je..kalo ikutkan kitorg, nak amik lori 1tan je..haha mana laa tau lori tan tan tu banyak mana kan..
skalik dia masuk rumah nak hangkut barang: "ini lori 3tan talak cukup kalo barang ini banyak..lu olang kene amik itu lori 5tan"
aiyooh!! brape plak chargenye lori 5tan? rm380! mak oi mahalnye..pindah sebelah je..bukan jauh pon..
ok la ok laa..amik laa 5tan..
skalik dah punggah2 barang bawak turun, nak masuk lori..dah masuk2 lori, dia cakap tak muat!
kene buat 2 trip..tambah laa lagik..dia charge 3tan plak..tambah lah lagik ongkosnya!
benciii tau! bengkok makcik bulan ni..makan laa megi je ari2..[oh kat blog ezan ada advert bgrking, whooper rege rm1 je arini..harus diserbu bila time2 tgh takde duit ni haha]
tp ok laa..derang angkat barang cermat gak laa..takde barang calar2..cuma kaki mejaku terkehel sket tu je laa..lain alhmadulillah puas ati..
fuhh bila pindah ni baru tau punye laa banyak barang eh? kalo tak pindah tatau pon barang tu wujud..wakakaka..
lesson learned, nak pindah, buang segale mak nenek yg tamo pakai..[tak payah nak pk 2 3 kali..pk 2 3 kali, mmg tak buang laa]..ni tak, semuanye aku sayang..nak jugak hangkut..last2 nanti tak pakai jugak..ntah laa..masa menegemas, dok terpk2 sayang nye nak buang..haa padan muke dah kene charge mahal tuk lori saje..padahal dekat je..kalo jauh, berbaloi laa jugak..
lepas ni tak pindah dah kot? melainkan pindah ke obersi! wah! verangannnn!


suamiku yg semuanye dia nak pasang sendrik..segale accessories dalam toilet, tmpat nak gantung tv, oven n microwave,pindah astro dish(cabut sendrik - tak panggil org astro pon, kami dah bleh tgk astro di rumah baru!) n etc..keje tebuk menebuk ni pass kat dia lah!kalo aircond tu dia bleh pasang sendrik, mmg dia dah pasang sendrik dah agaknye..oh even cat rumah pon dia cat sendrik..serba boleh kan suamiku? bleh geng ngan papaku![terkabul dah cite2 ku nak carik suami yg macam papa semuanye buat sendri - eh tapi menjahit je awak blom cube lagik] terima kasihh banyak2 dy, luv u! muah!

Friday, October 1, 2010

bznye incik aariz kita ni

haa ni nak citer ni..citer pasal kerajinan anakandaku saorang itu..incik aariz zafir.
kami masih lagik dalam proses perpindahan..blom pindah gik..suppose pindah smlm..
tapi malangnye rumah kami ada sket lagik yg tak siap..
naseb bayek landlord kami sekarang ni bayek ati..kasik kami kuar lambat sket..
okeh balik kepada topik asal..sepanjang kami bz-bz nak pindah ni, incik aariz tu pon bz jugek..
haa aritu dah citer dia bz time kitorg pi beli barang rumah..
kali ni nak citer dia bz aper pulak ye?
dia bz ini:

bz mengemop rumah yg tak siap lagik..
ceywah mengemop sebelah tgn pon buleh..
lepas mop, kita sapu plak..(ini kes mama sorok mop, dia carik penyapu plak)
bz tolong daddynye pack dirinyebarang..
tido dalam ni pon bezz ni..
daddy dia pack barang masuk kotak, dia punggah balik..pastuh syiok plak tu dok dalam kotak ngan barang2 tu skalik..[ini dia masuk sendrik ye..tanpa bantuan kami]
naseb bayek bukan mama dia yg tgh pack barang..mama dia tolong glak je laa kan..mama dia apsal tak tolong pack barang? mama dia mesti lah bz di dapur..masak! masak bubur aariz sambil2 tu masak for dinner! mee goreng lembap..hehe

yezzaa mama dah 2 kali berjaye masak mee lembap yg lazat ini[resepi tokpa aariz]..aritu taruk ayam,telur,sotong,sawi n tahu goreng mmg marveles laa..malam ni hanye masuk daging lembu,ayam,telur n sawi je..tp still marveles!! yeyeh..[oh saye mmg tak pernah goreng mee ye puan2..asid borik gitew..saye slalu goreng kueytiau sbb kueytiau adalah fevret saye, kadang2 bihun..mee langsung tak pernah..tp lepas raye aritu try goreng mee pastuh menjadik plak, makanye trus laa en. daddy order lagik malam ni - eh mestilah dia order kat saye ye, bukan order kat kedai]..
satu pencapaian yg baik buat mama aariz! tahniah! [almaklumlaaa..saya ni tak pandai masak - harap maklum]

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...