Wednesday, September 29, 2010

deco bersame aariz

fuuhh bace leklok..deco bersame aariz..bukan deco bersama e.ric ok..
kebelakangan ni kami agak bz ke hulu ke hilir..
ke jalan ipoh, ke houz.depot, ke sunway kota.damansara..
ari2 mesti kuar ke either 3 tmpt ni..
brape kali asik ulang alik ke houz.depot tu..
ke sunway kota.damansara tu tayah cakaplaa..selang sehari gamaknyeh?eh ke ari2?
semuanye adalah kerana mau mencarik barang2 tuk renovate rumah terchenta kami..
nak murah punye pasal, kekdahnye ko beli laa barang sendrik..tayah arap semua kat contractor..lagik cepat dan murah..
contractor quot punye laa mahal..pi beli sendrik, barang murah, ati pon puas..pilih sendrik mana yg berkenan di ati dan dapat tawar menawar lagik..
arapkan contractor antar barang? ntah bila laa bleh siap rumah kami tu..
tuk 2 bathrooms kami, semua barang2 beli sendrik..dari tiles sampai ler ke barang yg kecik2, shower,sinki,towel hanger, mirror, shower's tempered glass n etc..even simen,guni-buang-tiles pon en.daddy yg beli..asal buruh tuh kater tak cukup je barang, en.daddy cepat2 ke kedai h/ware beli barang..aritu tunggu contractor tu beli barang yg tak cukup tuh, adalaa 2 3 ari gak buruh2 tu tak keje..sbb takde barang..
tp tu lah yg seksanye..diri sendrik la penat kene ulang-alik bila barang tak cukup ke ape ke kan..
weh korang pi laa houz.depot tu! macam2 ada..gilos rambang mata semua benda cam ko nak amik je..
kitorg amik itu amik ini..mak oi cam kayo sangat laa kan..tp serius murah weh..kitorg dah compare beberape barang yg kitorg beli ngan kedai kat luar..tp ada jugak yg mahal..kene pandai pilih laa..
kitorg hangkut barang2 semua guna kete sendrik sajos..jimat..[mmg kedekut sket kitorg..nak kene potong sana potong sini..sbb banyak gila nak belanje weh nak pindah rumah ni - poning den]
2-2 kete kami sangat berjase nampaknye..mekaseh kete2 terchentaaa...
oh dah kate deco bersame aariz kan, maka nye si aariz laa paling banyak jasanye di sini ye..
fuhh dia laa paling bz skalik bila kami di houz.depot,kedai tiles dan etc..
bz sungguh dia ke sana ke mari memilih barang..pilih barang? ye laa sangat tu..
bz ke sana ke mari, berlari..nak main tangga, main escalator,berebut nk tolak troli..penat hokey ngan budak kicik tu..
penat nak mengejar dia je..sabo je laa..

bz ni pilih tiles..
aariz: "daddy, kita amik buai ni laa nak?"
daddy:"tak boleh, kita takde laman nak taruk"
kan dah cakap, bz dia ni ke hulu ke hilir..dia yg lead kitorg jalan..bukan dia ikut kita..
aariz: "ok kita amik coffee table ni"
aariz: "hish mamarazzi ni..kat mana2 dia ada"
aariz:"daddy, kita amik buai ni laa bleh taruk dalam rumah"
mama: "mak oi henam ribu? tak payah laa anak oi" bukan setakat dia bz tolong kitorg pilih barang, keje org houz.depot tuh pon dia tolong..

Tuesday, September 28, 2010

lagu kesukaan baru aariz

kebelakangan ni aariz suka tetibe bangun kol 1am pastuh tamo tido balik..
penat nak melayan..
bleh plak pepagik bute tu ajak kita menari2 ngan dia?
sekarang ni lagu kesukaan baru dia : elmo's-song..
eksaited sungguh dia bila tgk elmo n dengar lagu2 elmo..
mickey-mouse, dibo, agent oso semua tuh dah tak dapat menarik perhatian dia..
tp bila dengar je elmo, dia pasti akan berhenti dari membuat 'keje-keje'nye dan automatik badan bergerak2 mengikut rentak..siap buleh pusing2 gitu..

ni aksi dia di kala pukol 2 3 pagi..bapaknye laa kesian kene berjage skalik..maknye keje 10pm-2am, so terpakse laa bapaknye layankan dia kejap

macam katun kan dia joget?

Tuesday, September 21, 2010

raye..raye..raye!! 2010 ~ 2 syawal

kebiasaannye kalo raye di pahang, raye ke-2 adalah hari tuk beraye ke rumah mak ngah di permatang badak dan rumah maklong longlit di indera mahkota..
tp kali ni, raye ke-2 kitorg bersantai2 saje di rumah sambil buat preparation tuk bbq pada malamnye..

disbbkan tokpa aariz dialysis on that day, dah amik separuh ari tuk kita bertapa di rumah menunggu tokpa habis dialysis..kesian tokpa, lesu gila dia lepas dialysis..banyak kene sedut katenye..dah laa tak sempat breakfast(kol 6am dah kene pi tmpt dialysis tu)..kat situ tak sediakan plak breakfast..lagik bertambah2 lesu/lembek laa orang tua tu..
dah petang camtu, tetibe plak maklong longlit dan mak ngah datang beraye..makanye terpakse laa agenda beraye ke rumah mereka ditunda ke esok arinye, raye ke-3..
yg syioknye raye ke-2 ni adalah BBQ di malam ari!
suluh bang, jgn tak suluh..kang hangus plak..
syiok gila bila dapat makan beramai2 sambil berpiknik di tgh2 laman..


macam2 ada..ayam bakar, daging bakar, sosej bakar, terung bakar, ikan bakar(pari+kerisi+talapia), ikan siakap masak 3 rasa, nasik goreng cina special digoreng oleh tukang masak yg diimport khas dari jb..jeng jeng jeng

tu diaa ikan siakap yg sudah terlantar disiram kuah 3 rasa dan ikan talapia yg siap dibakar..

nasik goreng cine..baru ku tau ape resepi sebenarnye nasik goreng cina..guna minyak bijan je rahsianye..

proses menyumbat sambal yg sedap ke dalam ikan sebelum dibakar..


ikan fresh gila okeh..tu yang syioknye bila balik kuantan..mmg makan ikan fresh2 gila..
lagik2 ikan talapia dan siakap yg betul2 baru kuar dari sangkar ptg raye ke-2 tu..[sedare kitorg tokeh sangkar ikan]
sedap gila makan sehingga menjilat jari wa cakap sama lu..
mmg licin licau laa makanan malam tuh..first time ni bbq tak membazir..
punya banyak makanan malam tuh, tp bleh habis malam tu juga! caya laa..
sempat lah maklong aariz amik resepi masak 3 rase ngan paprik cara org2 restoran masak tu..
sedap weh! kalah restoran vichuda/sunita dan restoran2 yg seangkatan dengannye la..

haa maknye sebok lagik nak makan..anak dah lena dibuai mimpi dipangkuan..


sekian

raye..raye..raye!! 1 syawal 2010

raye tahun ni(2010) adalah turn balik kampung saye!
since tokma n the family still balik kampung tuk beraye, so kami follow pulang beraye ke kampung tokma! @ kuantan..
kurang syiok sket raye kali ni, sbb aariz kurang sehat..dan paksu aariz tiada skalik beraye dengan kami..malam raye paksu call dari India..sian dia first time tak beraye ngan family..
aariz kuar spital 2 ari sebelum raye..itupon lepas aku paksa mintak doc dischargekan jugak kitorg ari rabu tu..sbb nak balik kampung..
5 ari di spital agak terseksa jugak..bila tak kebah2 jugak demam si aariz, maka terpaksa laa kita carik alternatif lain kan? tokma suh balik kampong, cuba plak obat cara kampong..
kitorg pulang dengan dibekalkan bergelen2 obat tuk si aariz..obat demam nye laa, obat selseme je ada 2(satu tuk runny nose n satu lagik plak tuk block nose), pastuh obat tuk pecahkan kahak(ventolin), pastuh obat montot(voren) dan obat antibiotik..
maka pada ari raye pertama tu masham saje lah muka anakandaku itu..
kurusnye badan dia tayah cakap lah.. seminggu tak makan apa2 langsung kecuali susuku saje yg masuk ke perutnye..kering gila badan dia..tulang belakang siap timbul2 lagik..adeh
lepas je ptg raye tuh kitorg mintak tokki omar tiup2 aariz n kasik air penawar, malam tu aariz dah bleh start senyum2, dan esoknye die mau makan sket2..

muka masham anak terunaku:

petang sehari sebelum raye..tido dipangkuan daddy..dia macam takut tinggal/tido sengsorang..

pagi raya masih masham..susah betul nak dapat senyuman dia..

tengok..mak ngan makcik dia sengeh lebar..dia? masih mashammm..


agak mencabar jugak la raye kami kali ini..
raye thn lepas, aariz baru je 3 bulan..so tak banyak masalah..
kami beraye dengan senang lenang..masuk semua rumah tanpa sebarang masalah atau ragam..
TAPI! tahun ni? huhu si budak kicik itu banyak plak ragamnye..[lagik2 bila badan tak sehat - cranky gileee]..
orang hidang makanan, dia lah org pertama yg serbu..suka benar main ngan balang kuih..[aku ni takut pecah je balang kueh raye org]..
nampak tangga, laju je tuju..[ni dalam tak sehat ni masih gagah nak main tangge - kalo sehat tatau laa camne plak gayenye]
time daddynye semayang jumaat lagik parah..
abih idea dah aku nak pujuk dia supaya diam..melalak tak hingat..satu kampung dengar teriakan dia..tokma pon skalik tolong pujuk tapi tak jalan..
tamo duduk, tamo baring, tamo dukung, tamo t.t.k..tamo semua2 laa..kasik dia main tangge[fevret dia kan nak naik turun tangge] pon tamo ni..
haa kalut aku..
bila dah melalak camtu, start le aku terpk nak cabut semua baju dia..
cabut sampin n seluar..rupe2nye montot dah start melecet..[sepanjang kat spital sampai lah ari raye tu asik cherry berry je]..patut laa dia meragam sakan..masa pagik aku mandikan, montot dia ok lagik..huu sian..nanges sampai tersedu2..
daddy balik je, trus die terkam nak dukung ngan daddy..trus tertido kat pangku daddy..penat melalak kot..

our koala bear..

raye kali ni, tak banyak plak rumah yg kami terjah..ada laa 6 bijik rumah je..
yer laa masa pon singkat kan..sbb ada sembahyang jumaat lagik..pastuh ngan lecak2 ujan lagik..tak syiok!
selalunye kalo raye pertama di pahang, abih satu kampung tuh kitorg terjah..dari satu rumah ke satu rumah..
tp ok laa tu..anak pon tak sehat..ada ati plak nak terjah setiap rumah kat kampung tu..
dapat pi rumah2 penting pon dah ok dah..

kami sekeluarge..senyum akhirnye..bila tgk lembu..eksaited gile tgk lembu..
kami lagik..
konvoi
antara 4 buah rumah yg kami terjah..
rombongan puan ramlah beraye sakan di kampung sawah..[kampung kami namanye kampung sawah]
ketua rombongan a.k.a tokma aariz sedang mengecheck apsal lambat sangat ahli rombongannye berjalan..
penat weh raye pertama kami..raye ke-2 syiok sket! aper cer? nantiiii..ku sambung cerita lagik..

Thursday, September 16, 2010

koyak~ adoi!

aper yg koyak ni?
baju raye? no no no..
duit raye? no no no gak..
t.t.kku koyak! adoiii!
pedih gila!
memula sebelah je..sekarang dedua belah dah!
ni semua penangan 4 btg gigi aariz laa..
tsk..tak bagik kang melalak..abih satu umah die guling..
dia tamo botol langsung sekarang..
camno ni?
carik earth mama nipple cream aku dedolu mana tah aku campak..carik2 tak jumpe plak..
pi babyjaya kejap tadik, tutup plak..
huwaaaaaaaaaaa!! aku mau medela nye gak! tak kireeee!! kat watson ngan guardian sah2 laa takde kan...
tsk tsk tsk...
traumaaaaaaaaaaaaaaa tiap kali nak bf aariz..tsk

Thursday, September 2, 2010

tangkap leleh time sahur

hui korang tengok syurgamu ramadhan?
last week, sempat tgk 2 3 episod @ tv.3 malam2 kol 10:30pm..
gigih aku bersengkang mata nak tunggu kol 10:30pm..tp slalunye hanyutt skalik ngan aariz..
tidokan dia, skali ngan kita laa tido..
rupe2nye pagik2 ditayangkan balik..huu bagus gak..sambil sahur, sambil layan drama..
kenape tah tersuka tgk drama ni..sbb memula tgk tu ternampak pelakon citer Qalesha(astro) tu..suka tgk muka dia..sweet n comel je..
skalik tgk2 pelakon dia mantap2 semua..
makcik kepoh (mak tiri sinderella) dlm drama sinderella tu pon ada..
si Zarina tu mmg berkesan gila laa dia berlakon..mmg menjadik aa watak pompuan saiko tu..
nanges2 aku tgk drama ni..tatau aa apsal..[hish puas kontrol macho, berlinang gak ayaq mata ni..eh bukan setakat berlinang dah, berjurai2 air mata pon ada]
sbb kesiankan dorang anak yatim tp terbiar kot..[skang ni bila aku dah jadik mak2 ni, sedeh sgt tau kalo dengar citer anak2 terbiar..anak yatim ka buang baby ka budak kene dera ka]
lagik2 soundtrack drama ni sadis weh..mmg tangkap leleh..
nenek derang mmg ati batu betul ek? mmg tamo trime langsung derang..
suka tgk paksu derang yg hensem..suka tgk dia..soft spoken..tp tak slow..[ada certain org soft spoken, tp slow gila cakap puas nak nunggu dia abih berkata2 - ish tatau camne tah nak cakap]
alaa korang tgk laa tgk laa drama ni..besttttt!
terinsap tgk drama ni..

kasihanilah anak2 yatim...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...