Monday, March 29, 2010

balik kampung ooo balik kampung

ceywahh cam laa jauh sangat kampung aariz tu ek? dokek yoo..
minggu lepas balik sepang, minggu ni turn balik mlk plak..
dah lama tak balik mlk jumpe wan and tokbak aariz..
kali ni balik, pakcu atap pon balik juge dari kerteh..
so meriah lah sket umah wan n tokbak aariz tu..
oh first time aariz makan bubur tak blend minggu ni kat rumah wan..
wan masakkan bubur nasi+labu+ikan tenggiri..haa makan sampai bertambah2 laa..
so lepas ni senang laa mama..tayah blend dah bubur aariz..
mama memula risau nak kasi aariz bubur yg tak blend tu sbb aariz langsung takde gigi..
skali bila suap, ok je plak..laju je die makan..

ari ahad, aariz melawat baby baru,cucu kepada bestfriend wan..baby boy..bapa baby tu(uncle Hasri) adalah seorang pilot askar[oh die laa yg masuk majalah 3 yg berkisar pasal pilot askar di kluang dulu]..mengekek2 aariz ketawa bila main ngan uncle Hasri..aariz nampaknye mmg suka dengan mana2 lelaki..die lebeh suka lelaki berbanding perempuan..melekat je die ngan pakcu atap n uncle Hasri tu..siap bleh landing2 manje gitu..aih
uncle Hasri n daddy dulu pernah satu sekolah..satu batch tp lain kelas je..
daddy bersame baby
aariz bersame uncle Hasri
selepas puas belek2 baby, kami ke asam pedas selera kampung tuk makan tgh ari..
haa aper lagik? ayam kampung laa yg aku tuju..kesian daddy aariz tak dapat lagik merasa telur ikan..tiap2 kali pi, mesti takde je telur ikan tu..takpe dy, kita pi lagik len kali k?fuhh punye laa ramei manusia makan kat kedai tu..siap kene tunggu giliran tuk duduk makan..penuh kedai tu..adoi..
oh mlk tak lama lagik ada gold coast..
pergh tayah susah2 beli tiket flight nak pi gold coast..upe2nye dekat ngan umah wan tak lama lagik akan ada gold coast..perghh dasat dasat..[eh rasenye kat sepang pon ada gold coast kan? aa dedua umah nenek aariz dekat ngan gold coast..hebat tak? - ceh]
sekarang ni kalo lalu sepanjang jalan pantai kelebang tu mmg dah tak nampak laut dah..
kini yg nampak hanye timbunan pasir takpon padang pasir yg luas..
hmm MP pon dah berubah rupe..semakin melebarkan sayapnye..[mungkin rasa tercabar ngan bangunan depannye kot - maka haruslah ada pembaharuan ye dak?]
aariz sekarang semakin bertambah2 keletahnye..
dah bleh berdiri lebeh dari satu minit..[lama dah aariz bleh berdiri sendri..ingat nak buat entri skalik gus aariz bleh berjalan..tp dah sebulan, tak jugak jalan2..haha mamanye plak yg tak saba2 nak tgk anak jalan - 'mama, ingat senang ke nak suh anak jalan?']
menapak 2 3 tapak, then jatuh..lepas tu tamo dah jalan..takut gamaknye..
posing maut aariz dalam shower baru umah wan..abih semua benda die nak rasa guna mulut dia..aih
dah bleh berdiri sendri..lama plak tu..macam2 gaye laa daddy amik gambar die..siap bleh daddy continue capture video plak..die leka dengan kunci kat tgn tu..tak sedar tgh berdiri kot..hehe

video

turun katil tinggi pon dah pakar dah..chumell je tgk die turun katil..bravo bravo aariz!

video

Friday, March 26, 2010

aariz vs snacks

ni nak cerita pasal snacks yg aariz makan..
first snack yg kami try bagi aariz : milna..
ni kitorg bagi dia masa umur 6 bulan..saje try beli kotak kecik je..masa tu supermarket kat umah mak mertuaku tu takde kotak kecik biskut farleys tu..sbb nak try je kan, so amik laa milna..
ok laa jugak, tp habes comot satu badan laa die makan..tp then kitorg stop sbb die kene batuk2 yg truk..dr suh stop sbb biskut2 ni bleh buat batuk lagik truk..
komen aku yg merasa biskut ni: tak sedap! tawar n kosong

2nd snack aariz : Heinz farleys
ni kitorg try plak bagi masa aariz 8 bulan..lepas dah stop milna tu[sbb rasa kesian anakku makan biskut tak sedap] nak try laa plak kasi apa2 yg bleh di kunyah tuk anakku itu..sian ari2 makan bubur nasi mama die masak..kene laa sekali sekala makan benda lain kan..tp tu laa aariz ni tak suka benda masam..puree tu die tak suka! ape2 jenis puree buah yg aku buat mmg die tak suka..yg kat supermarket tu lagik laa die tak suke..kebanyakannye masam kan..jadi mama pk cuba lah farleys ni..sbb org besar pon suka biskut ni..mesti sedap n dia suka kalo die makan..
oh yg ni die mmg suka..tp..haih habes bersepah2 satu rumah kalo die makan..comot tayah cakap laa kan..n aku perasan pipi die akan merah2 kalo biskut ni comot2 kat muka dia..hmm alergic kah? jadi terpaksa laa kurangkan makan biskut ni..sian aariz..bubur mamamu jualah hidangan terhebat kan kan?
komen mama dia yang merasa biskut ini : sedap! manis dan rasa penuh

3rd snack aariz : baby yoplait
oh ni bleh ke dikategorikan snack? ahh bleh aje..
ni yogurt tuk baby..makngah aariz yg belikan tuk dia..makngah aariz ni mmg suka kasik aariz macam2..ubat gigi baby laa, baby cot, toys, baby's foods, itu laa ini laa..macam2..dia layan aariz macam layan anak dia..alhamdulillah aariz dapat makngah camtu..[slalu kalo sebut makngah pasti synonimnye garang..ye dak?..tp mak ngah ni baik]..haha
ok back to yogurt ni..aariz kan tak suka masam2? malangnye yogurt2 yg makngah dia berikan ni semuanye masam..peach/pair 2-2 masam..dah nama pon yogurt kan?so 2 3 suap aariz makan sambil berkerut2 muka dan menggeleng2 kepale, then die stop..
komen mama yg merasa yogurt ni : sedap!! mama mmg suke yogurt! hehe


4th snack aariz : baby bites
huiiiii nampaknye ni lah sncak fevret aariz..haa dalam seminggu sekotak dah habes! bukan main laju die makan..mmg mama pon suka aariz makan baby bite ni..tak comot dan bersepah..dan so far tidak menaikkan merah2 dipipi aariz or mendatangkan alergic..yg bagusnye jugak die dalam packet2, so senang nak kasi aariz makan amik satu2..camne nak cite eh? aa tgk laa gambar tu..
first mama jumpe baby bites ni kat kedai runcit kat rumah tokma..takut2 jugak nak amik memula..sbb tkt jadik cam snacks aariz yg lelain..yg akhirnye tersadai begitu saje..tak dimakan..
tp mama tabah, try jer laa..mana tau ok..mmg tak sesia mama amik! aariz dah habeskan satu kotak baby bite ni..plannye sebelum balik dri rumah tokma, nak ler borong banyak2 sket buat stok tuk aariz..skali lupa daaa..dah sampai puchong baru teringat..then on the way balik tu, singgah kejap ioi..En. Daddy tu nak beli game tuk xbox nye..seperti biasa..mama mmg pantang nampak "SALE" maka heret lah jua mereka ke jusco..skalik terjumpe plak ada baby bite ni kat situ..wah tak ku sangka ada jugak snack ni kat situ! ingatkan takde..amik ler sekotak je sbb tinggal sekotak je perisa carrot tu..ada perisa biasa dan perisa ayam+sayur..tp tamo laa amik ayam2 ni...kang gatal plak..aariz kan ada rashes gatal2 tu..kang dok tergaru2 plak..
sedapp weh! macam rasa wang wang sen bei tu..pernah korang rasa?mancet sure tahu biskut ni..fevret die tu..
komen mama yg merasa biskut ni : sedap giloss! rasa cam wang wang sen bei versi tak masin..

kotak pertama dah pon habes..tgk kosong plastik tu kan? kotak sebelah tuh kotak ke-2..tak bukak lagik..dalam kotak ada plastik dalam plastik ada paket kecik2..begitulah packaging nye

sekian itu saje lah snacks aariz buat masa ni..nanti kalo ada lagik snack2 yg sedap mama aariz makan, akan ku ceritakan lagi yaa..

oh ni laa ubat gigi yg makngah aariz belikan tuk aariz..so far mama tak try lagik kat aariz..kate makngahnye, tak perlu bilas..bleh ditelan dan selamat tuk baby

terusik

lately ni malas gila nak update blog..
sebenarnyeh banyak je cerita nak diceritakan..
tp tu laa..tiap kali nak buat entri, asik laa dok berkire2 ok ke entri ni, patut ke citer, tak patut ke?..sbbnye aku terusik ngan komen sorang penjejak badai pengkomen di chatbox aku..komennye kate aku ni seorang yg stupid menceritakan maruah aku kat sini..
aku pon tak tau mana satu tah entri aku yg mendedahkan maruah aku tah..
tujuan aku berblog ni tuk simpan nostalgiaku atau sebagai catatan untuk aku dan keluargeku..
dulu aku rajin tulis2 dalam diary..tp last2 diary dibuang gitu saje..[ye laa nyemak je kan simpan buku2 tebal ni]..dah ada blog ni, senang..jimat space seh..simpan di online..aha canggih kan?takkan ilang ditelan waktu..
hmmp semenjak itu aku dah jadik cam malas sket nak berblog..
nak kata aku dok jaja2 blog aku suh org bace, takde plak..nak meniggalkan komen tiap kali berblog hopping pon jarang sekali..aku lebeh suka jadik silent reader..
takpe lah..aku terima saje komen si geleng2 itu..kerana aku hanye manusia biasa..pasti tak akan lepas dari membuat kesilapan..
aku terima komen itu dengan hati terbuka..
insya Allah aku akan perbaiki ayat2 dan entri blogku lain kali! mekaseh si geleng2!
tp tu laa..aku mmg tak paksa pon semua org tuk bace or masuk blog aku..
kalo rasa2 boring, harap lah jgn dibace..
terima kasih kepada mereka yg rajin masuk blogku n beri komen2 yg bezz! terutamanye farah,mancet,thara,fatih,farin,ezan,zehan,yunne,cik atul,nik,cikreen,cinda,AunT aariz,makteh,mona dan yg lain2 laa..sape lagik aku tak list ni?? hmm sori kalo tak terlist, saya mmg pelupa selepas ada anak ni..[haa nampak sangat sket je org yg nak ngomen2 kat blog hang ila..sbb tu bleh list semua..ahaha]

Thursday, March 25, 2010

kay ef cee

macam2 eh kay ef cee ni..
tetibe ada plak nasi beriani?
smlm dah try dah..ok aa, sedap jugak nasik dia..tp cam tak kena laa ayam goreng dia tu makan ngan nasik beriani tuh..
nasik ayam die aku suka!! [aku sekarang mmg nak nasik je..tatau ape hal tah..rasa tak lengkap sehari aku kalo tak makan nasik]..
sekarang mmg kalo keluar makan, aku lebeh prefer carik nasi dari cari benda lain..
kalo pi fastfood pon mmg carik fastfood yg ada nasik..bleh?
aih sungguh kampung aku ini..nak wek camno dah mmg org kampung pon..hehe
hoo smlm hangin bila dgr En. Hubby kata tampal sticker kay ef cee tu tak dapat ape2 pon..bila tanye, bleh ke derang jawab "kitorangnye management tak decide lagik nak kasik ape"..apekah?? huiii tak pernah2 plak gitu...sebelum ni at least dapat laa air free kaa..ni langsung tak dapat apa2..dah tu jawapan pon menyakitkan ati..langsung tak masuk akal..mmg haruslah aku tanggal sticker kay ef cee tu segera dari kete aku..buat sakit ati je..En. Hubby dah pon tanggalkan sticker dia from kete dia..hmm biar padan muka derang..sebenarnye tampal sticker tu cam some sort of kita membeuat iklan free tuk derang..mana bleh gitu kan? kalo kat McD bezz je bleh dapat apple pie ke takpon air..haa syiok gitu kan?[walopon sebenarnyeh kita dah beli pon set yg ada air..tapi biasalah lumrah kehidupan, siapa yg tak suka benda free..ye dakk?]

huwaa camne nak kurus nih? asik makan nasik je..siang malam makan nasik..carbo terlebeh! adeh

Saturday, March 20, 2010

emcee

aha minggu lepas aariz demam..demam disbabkan throat infection..menitik2 air liur..sebbayek tak selsema..
minggu ni mama plak demam! siap ngan flu..tensen!
tak larat gila, sakit/lenguh satu badan..tambah ngan pening kepale nye..dapatlah mc satu ari smlm..
satu ari je? yer satu ari je dr. tu kasi..arini dah kene keje balik..esok ahad kene standby for mframe maintenance windows..
adoiii..malasnyeeeeeeeeee!! org dah plan nak pi tengok hot air balloon kat putrajaya!
camne ni? arap2 boss ganti laa org lain tuk standby..sedehnye..dah laa dah janji ngan thara nak jumpe die kat situ..aii kita tunggu ptg ni ape boss kater..dah email, tak reply laa plak..aih

haa back to mc..
arap2 aariz tak jangkit laa selsema mama ni..
siap mama pakai face mask lagik punye takut aariz akan jangkit..
tp kekadang terbabas jugak cium aariz tanpa sedar..nak wat camne..suka sangat cium anak kan.. rimas lah pakai face mask tu..
alhamdulillah demam dah kebah sket..selsema je still ada sket2 ni.. aariz bleh gelak bila mama die terbersin..ape laa aariz..klaka sangat ke mama terbersin?
selsema cepatlah ko nyah dari diriku ini..asik tersroott srettt..org tamo dah makan obat selsema ni sbb smlm dr ada pesan..'kemungkinan susu akan berkurang sket sbb ubat selsema ni, but u need to drink plenty of water k'..alohhh so far ok gik..arap2 tak ler merudum susuku ini..amin!

Sunday, March 14, 2010

rashes aariz

aku pernah citer pasal pencarian aqua cream aku dulu..
yer mmg kitorg dah jumpe aqua cream tu dan dah pakai pon dah almost sebulan..
2 minggu pakai, takder perubahan sangat pon..kulit aariz ok laa sket..takde laa merah2 membara dan mengelupas teruk bila pakai aqua cream tu..
tp malangnye aqua cream yg doktor kasi tu dah dicampurkan ngan hydrocort..still ada steroid..
so aku riso laa kalo berterusan depend on that cream..
alternative lain, doktor rekemen aku pakai sebamed..tuka sabun aariz..
maka aku pon try ler sabun sebamed..beli yg buku je dulu..sbb doktor kater try yg kecil dulu..mahal eh sabun ni..sebuku kecik tu pon dah rm10..blom ambil yg liquid nye..
takut ada certain baby pon tak berkesan..macam2 brand die rekemen..selain sebamed, jc eh ke qc..lupa dah..disebabkan kami dah try sebamed sabun buku tu seminggu dah kesan die sangat memberansangkan..maka aku pon membuat keputusan tuk meneruskan pakai sebamed..
so takde laa try brand lain yg doktor tu rekemenkan..
so tadik pi guar.dian tuk mencarik sebamed aariz..kene jugak restock toiletries aariz kat bbsitternye..naseb bayek tgh sale..so semua sebamed yg aku amik tadi ada 15%..trus lah aku amik losyen, syampoo, liquid cleanser n etc..agak menguntungkan sbb die cam package, beli satu dapat satu,
takpon beli satu yang besar, dapat satu yg kecil..ada yg free dapat nappy cream..ok lah tu kan..janji kulit anakku licin, lembut, tulus mulus..[perlu ke tulus mulus?ahaha]


dah 3 minggu tak anta aariz kat bbsitter..selasa ni terpaksa anta sbb next week aku keje normal shift..kene lah pi office..harap2 aariz ok..sedehnyeh nak pisah ngan aariz!..

p/s: entri ni bukanlah bertujuan tuk menunjuk2 tp hanyelah tuk catatan buat aariz..biar die tahu die kecik2 tak sesswaaii ngan produk jnj or pu.reen..kita serupalah aariz..dulu tokma kater mama pon eczema, kene pakai sebamed..mama borik aariz rintik lah

Saturday, March 13, 2010

drama sebak episod 1

arini bermulanya episod pertama drama sebak keluarga kami..
pemergian adik bongsu kami itu amat terasa..
sebak jugak tengok muka adik tadik masa die dah check in...
adik nampak nak nanges sedeh bila dah dekat2 masa untuk dia check in..
mama? mama berjaye tak menanges..tp masa die cium adik, nampak macam hampir2 menanges..tp berjaye dielakkan..
papa? biasalah papa alwiz cool..rilex saja..
kaklong? ceria, sebok ngan camera..
kakti juge begitu..
aariz? oh sian anak bujangku itu..demam plak tetibe malam ni..dah almost 3 bulan die tak demam..demam nak pandai berjalan mungkin?
aku tau semua orang sedeh..tp memasing berjaye menyembunyikan perasaan masing2..
tadi KLIA penuh dibanjiri dengan lautan manusia..
ada yang menghantar bebudak JPA ni fly..dan ada juga yang menghantar org umrah..
dalam ramai2 manusia tu, agak susah tuk menjejak adik yg agak kecil dah kurus comel tu..[oh die macam budak skulah tau..tp hensem macho..oii mestilah gua puji lebeh2 adik gua]..

first time kitorang menghantar org fly..gitu rupenye ek?siap berblazer kemas..seragam semuanye[JPA sponsor kene laa pakai JPA nye blazer]..yer kami adik bradik semua U dalam malaysia je..hanya adik bernaseb bayek berpeluang tuk melanjutkan pelajarannye ke luar negara..cukup membanggekan keluarga kami! [haa tulah dulu dapat offer pi jepun hang tolak ila..dah tak merasa ke luar negara] alah..dalam malaysia pon aku berjaye gak dapat keje bezz yang macam aku keje sekarang ni..hmm tp tu laa..bagi course seperti yang adik ambil, rasanye ke luar negara lebeh bagus dari dia buat dalam negara je..[please bare in mind, ini pendapat saya..kalo kamu rasa otherwise, terpulang..hak masing2 - ini blog saye...sukati lah saya nak bagik pendapat ape kan hehe]
haa ni kang ada laa org kater aku jakun sangattt..cam tak pernah anto org fly je..hey i slalu laa anto org fly..tp perasaan menghantar keluarga sendri lain dari menghantar kawan2 or sedara mara lain tau..lagik2 ni adik bongsu kesayangan kami..n pergi plak bukan tuk bercuti ke ape..pi tuk further study..rasa macam 'something' tau..pergi tuk berjuang gitu..
biarlah dia lebeh expose ngan dunia luar..dan rasanya tmpt yg dia pergi tu adalah yg terbaik..moga2 kepulangannye nanti dengan keputusan yg terbaik..insya Allah..[oh tapi die pulang nanti kene sambung lagik kat manipal mlk..takpe..kat sini dekat sket ngan kitorg..bleh kitorg datang melawat slalu..so 2thn setengah ni kita jumpe di fesbuk dan ym je lah ye dik]
kemungkinan mereka plan tuk beraye di india thn depan..thn ni raye biar kasik syahdu syahdan sket..baru lah terasa di perantauan kan dik?? haha..thn depan kami turn mlk..hmm tak dapek laa kami join!

ada gambar? oh mestilah ada gambar..kami kan sakan bergambar..pantang nampak camera..
cuma tu lah camera capuk je..kaklong, kakti, haruslah salah sorg dari kita ni dapatkan dslr..baru bezz nak posing2 kan??..aih malas nak taip panjang2 pagik2 bute ni..kita layan je lah gambar2..nak tgk banyak gik gambar, sila ke fesbuk saya!

kami rappers yo..ya aww aww
aariz bersame paksunye..nanti paksu balik, aariz dah bleh berlari2 dah..ntah2 aariz dah dapat adik dah..keh keh
punye ramai manusia..
aariz lah yang paling esmosi skali..nanges tak sudah2..sedeh betul paksu nye nak pergi..acah mak enon..aariz kan tak sehat..tu cranky jenak masuk dah..

sesi memenyekkan hidung..[adik tuh sure cover malu2 kene cium depan kawan2 die]

gila ramai yg melambai2..penuh keliling tu..aku nyelit2 je nak amik gambar adik kat bawah tu..

derang ni banyak betul pit stop..

kitorg ekor je adik mana die pi..tgk dia di balik cermin ajelah..lambai tanpa suara..

lambaian terakhir buat adik..papa ngan mama tak lepas mata memandang permergian adik..sampai dah tak nampak ujung nun mama ngan papa still tgk gik..

anakku yg demam..sampai je umah, check temp, amik ko 39c..trus laa suap obat..sebbayek senang je die telan..tayah paksa2..dah habes obat tu, still lg nak isap2 gik syringe tu..

at last tido dengan nyenyaknye kol 2am..aku? update bloglaa ape lagik keje laa..shift 2am-6am..

lama tak lama gak laa kitorg berkampung kat KLIA tadik..rm11 parking kene bayar tadi..tu satu kereta..tadi 2 kereta pi, rm22..gila kaya lah derang bleh kaut untung arini..punye banyak kereta tadik hanto anak fly..sampai jem laa nak kuar parking lot tadik..haa tak ke kaye MAB satu malam ni je?

pesanan buat adik: belajar rajin2..jgn chentan chentun..semoga adik successfull di sana..
adik pergi dengan penuh gaye..biar lah balik pon dengan penuh gaye k..all the best to u adik!
tak saba weh nak dapat sorg doktor dalam family kitorg!

Thursday, March 11, 2010

alaaahaii anak omak

alaaahaiii anak omak [sila nyanyi2 ikut nada lagu alahai anak omak]..

citer pertama:
lately ni anak bujangku itu terlebeh2 plak nak bermanja2 time nak tido..
nak tido bukan main susah..dah 'tek', sondol2 lagik..tp mata dah pejam ni..tatau aper yg tak kena..
dah puas sondol2 sambil mata pejam, tup tup bezz je die landing atas bahu kita then ZZZzzzz..
alahaii anak omak! bezz plak die tido atas bahu kita tu..lagik empuk agaknye dari bantal die tu..


yg paling bezz ada satu ptg tuh..mama dah tak tahan ngantok gilaa..puas dah 'tek' tak tido2 gak aariz..dah buaikan dia sampai lenguh laa bahu, tak jugak tido..die glak2 lagik ada laa..
so aper lagik, mama biar kan die main sepuas2 ati, sbb tau kang die dah penat, die sure akan carik tek mama..
ehehe tp ptg tu lain plak jadik nyaa..bz sungguh die main tak hirau pon kat mama..tgh2 mama tido tu, tetibe rasa die datang dekat..tup tup die landing kat bahu mama..memula ingatkan die nak sondol2..[biasalah die kalo sondol2 tu tandanye nak tek laa]..skalik baru je mama nak gerak nak bukak tek, tetibe dia tak gerak n dengar dengus nafas die cam tido..so mama biarkan je laa..haa mama biar, ada laa dekat sejam die tido tertonggeng, kepale kat bahu mama..amboi sedap betul dia tido..bahu kita plak yg kebas2 tak bleh nak gerak..yer laa..kang gerak, die terjage plak..dah ler mamat tu susah nak ditidokan..
huu manja kan anak mama tu? mama sukaaa!! daddy jeles..keh keh keh..siap daddy amik gamba tuh..ahaha


cerita ke-2
esok akan bermula lah episode drama bersiri air mata mamaku..
alahai-anak-omak kat rumah mama aku tu bakal membawa diri jauhh nunnn ke bumi india..
so kita saksikan je laa babak2 air mata di KLIA esok..tunggguuu saja lah entri ttg drama bersiri ini esok!

Wednesday, March 10, 2010

makan free!

saya mmg suke makan! lagik2 kalo free! lagik laa selera bertambah2!
isnin lepas, my big team ada team lunch..
dah lama seh tak berteam lunch..kalo dedolu, sebulan sekali takpon paling truk 2 bulan sekali sure akan ada makan2..syiokk kan? sekarang susah sket nak gather ramai2 sbb memasing keje shift..[dulu kitorg takde shift..working hours sume sama..senang nak gather]
banyak lah tmpt kitorg pi..chilis, italianies, shogun, good evening bangkok, restoran puteri dan macam2 gik..
paling koman pon, derang akan order kfc ataupon pizza delivery je..tu bila memasing bz susah nak keluar berhuha2..yer laa kalo kuar makan kat tmpt2 camtu, for sure amik masa jugak kan? kekadang sampai 3 jam kitorg lunch..tak ke agak mengganggu juge kalo org yg tgh bz2 tu..
so kali ni kitorg ke ten.ji @ mont kiara..its a japanese buffet restaurant..

haa kalo sebut pasal buffet, aku mmg makan tak hingat punye laa..
sebbayek laa team lunch ni on monday..team aku(dalam team mainframe ada subteams) tak keje..so boleh lah makan sepuas2 ati tanpa perlu riso nak standby for production support..kalo tak, kene la hangkut lappy tuk standby sambil makan kan..tak ke tak syiokk gitu? ada 2 team lagik yg keje on monday..so ada 2 org wakil stanby lappy kat tepi..sambil makan, sambil mata kat laptop..sian sungguh..tak tenteram nak makan..

sedap ke tenji? ok laa..not bad..banyak jenis makanan..dessert die meletopss uolss..ada haa.gen daz..ada bas.kin rob.bins..die nye cake, truffels, pastries punye laa banyak choice! aku sampai tatau nak pilih mana satu! gila tamak! [huish semuanye menggemokkan!]
dah nama japanese buffet rest kan, so for sure makanan dia japanese cuisines kan..huh sampai tak termakan laa punye banyak jenis..aku makan mana yg aku terasa nak makan je..
dan sungguh malangnye aku makan agak2 beringat jugak laa nak amik seafoods sbb risaukan aariz yg akan tergaru2 malam nanti kalo aku dok gila bantai seafood..aku makan gak laa lobster,udang,sotong,ketam sumer..tp sket2 je..org kater merasa..rugi tak rasa..
tp kurang sket berpuas ati sbb aku rasa shogun lagik bezz! sushi die lagik lembut dan lagik banyak! hmmph..


pada aku, tmpt ni tak seswaii tuk org2 yg tekak melayu macam aku..[sbb banyak sangat yg aku tak selera nak makan - tuk pengetahuan, aku banyak makan dessert dia dari aku makan cuisine dia yg lain] oh sushi die aku hentam gila banyak walopon tak sedap sangat..mahal okeh buffet die ni..kalo promo pon still mahal, bayangkanlah kalo harge tak promo..kalo makan free bleh lah..tp kalo saje2 nak pi makan bawak family..tak sesswaii tak sesswaiii...kecuali lah kalo family die tu mmg gila makanan jepun..


kesimpulan..buffet melayu yg paling bezz aku pi : restoran puteri! sedapp hingga menjilat jari!hmm marilah layan gambar2..kitorg sakan amik gambar ptg tuh...almaklumlah tak keje kan..separuh dah balik tinggai kitorg ber5 ni makan sampai kol 4 ptg..sampai waiter die dah siap kemas2 meja kitorg mcam nak halau kitorg..haha
oh kami lah model2 baru tenji..trus % naik melonjak2 dsbbkan kami..oppss terlebeh sudaa..

Tuesday, March 9, 2010

jiwaku gundah gulana

arini aku telah membuat keputusan yg aku tatau laa keputusan yg tepat atau tidak..
jiwaku gundah gulana..
atiku berbelah bagi..antara anak dan kerjaya..
fikiranku sesak fikirkan masalah..
dah cuba pujuk ati,jiwa dan fikiran..
tp masih lagik melekat menghantui aku!
yg pasti keputusanku tadi pastilah memihak kepada buah atiku itu..siapa lagik kalo bukan aariz?
huh susah betul nak buat keputusan kan?
mmg ler aku pentingkan anakku..tp aku risokan juge reputasiku..
ada lagi ke peluang sebigini lepas ni? peluang tuk ke sana bukan senang..
tp masalahnya aku tak dapat bayangkan tempoh sebulan yg perlu aku lalui tanpa aariz..
sedangkan setakat seminggu aku perlu ke India aku tolak mentah2..ni kan pulak sebulan..
tanye hubby, die tak kesah..
tanye mamaku, die kesiannkan aariz..
atiku melonjak2 nak pergi..dah lama ku idamkan..
jiwaku pula meronta2 suh tolak..
sebenarnye aku takde laa terpk2 sangat isu ni..aku dah pon tolak..
tp mungkin disbbkan kata2 bos aku ptg tadik yg agak menyedapkan hati, aku diberi peluang sejam tuk bagi jawapan sebelum die meeting malam ni..
sejam fikir..sejam tenung wajah aariz..ahhh tak sanggupppppppppp!!!
aku pasrah..tidak BOLEH pergi adalah jawapanku beri tadi..
aku bukan tak mahu..tp aku tak boleh..aku tak boleh tinggalkan aariz..
sudah lah jiwa..sudah lah hati..
tak perlu difikirkan lagi..
cukupppp cukupppp lah menghantuii...pergi lah ko pergiiiiii...jangan hantui fikiranku lagi...!!!!

aku nak pergiiiiiiiiiiiiiiiii!!! tp aariz?
benci dengan diri sendrik..kenape nak fikir2 lagi? u've made ur decision!

90 Hari Untuk IBU

wahai wanita2 dan ibu2 sekalian...
meh laa join 90 Hari Untuk IBU petition kat SINI...


aku dah jalankan tanggungjawabku..bageimana pula kamu?

p/s: baru jer cerita pasal issue ni kat office aritu[dalam team meeting kitorg dok cite issue ni..gila menyimpang kan meeting kitorg? haha - yg lelaki pon join skalik bersuare sbb tak puas ati]..one of my colleague tak lama lagik due..n tetibe plak issue pasal cuti kuar..singapore maternity leave lama..90days! bezz sungguh! paternity leave derang pon 2 weeks rasenye...lama kan? my husband 2 hari je paternity leave! hish kedekut betul!! sian ayah..ayah pon penat jage ibu bersalin n anak yg baru disalinlahirkan..betul tak?
[oh tp petition ni tuk maternity leave je laa..paternity leave takde..sori ye kaum ayah2 sekalian..takpe kita fight for moms first, then for dads after that..alrite??]

jom reramai sign petition jom! bleh beranak dengan gembiranye lepas ni..habes je pantang, still ada masa tuk berfoye2 ngan anak..tul tak?

Monday, March 8, 2010

playdate yg tak dirancang

huh bleh ke nak kategorikan playdate? alah bantai je laa labu..boleh kan aje..
mmg tak plan langsung..tetibe pepagik tuh sms mancet tanye die ada rumah tak ari sabtu tu..
dah lama tak jumpe..n tak pernah lagik pi menjenguk rumah baru dia kan..
tunggu2 die reply, tak reply2..so aku tido laa dulu..[ngantok deh..keje shift 2am-6am]
kol 11:30am bangun tgk ada miskol..so call laa mancet balik..eh ke die call aku tah..tak ingat dah..
die kater die ada je kat rumah tp husband die plak takde..suh datang ptg2 sket..
mmg ler aku nak datang ptg2 sket..sbb aku kene sambung keje 4jam gik siang nye..
so dalam kol 5pm kitorg tolak pi rumah mancet..

kekonon laa playdate..tp memasing main sorg2..sorang sana, sorang sini..
katun kat tv jugak menarik perhatian..
tgk..dah kater dah..2-2 mmg gila katun..
aariz bace buku terbalik..yer yer or je kan?..
basil: "aariz, terbalik laa..camni baru betul"
keje dia terbalikkan semua barang..pehtuh gegar2..ahha
tuan tanah yg hensem...
cet, anak ko ni puas aku ngan daous agah2..tak senyum pon...maintain je muka die gitu 2 kali aku snap..
ceywahh bace buku tu..cam yer yer je..
budak ini..kibod aunT mancet gak yg die suka..puas tarik..ngamok2 nak jugak..geram je tau..padahal menan basil punye laa banyak..sampai tak termain..

puas bermain2 dan bergossip berborak2, malam lepas maghrib aku ajak mancet ke alamanda..nak serang MC..[ni gara2 terbace kat blog fatih laa ni]..haih buntang mata aku tgk price tag 50%/70% fatih..mmg laju je aa kan nak heret daddy aariz pi..alang2 dah sampai puchong, mmg nak heret mancet skalik..dekat je pon.. kitorg gerak dulu, sbb daddy basil ada keje sket..
huh tp amatlah mendukacitakan atiku..yg tinggal sumer 20% je?? huhhh hangin je tau..jauh merantau ni..kalo ada 50% pon yg tak bezz dah or yg mmg bukan saiz aariz..hish tak syiokk betull..so rembat sket je laa aritu..[ok gak..jimatt seh - saye berbelanje dengan berhemah...tak beli ape yg tak ptt]

balik dari alamanda..tetibe terasa nak sangat makan pakapau..daddy aariz ape lagik..trus pancung ke pj seksyen 17...korang pernah makan pakapau? sedap seh!! sape yg pernah matriks kat uia pj tu mmg tau pakapau femes kat situ...dulu daddy aariz je yg layan die mmg suka gila since die blaja kat situ gik..yg pasti kalo pi situ, aku order menda lain laa kan[eleh setakat nasik puteh, telur mata, goreng daging hancur tu, kat rumah bleh dapat..kita pi kedai/restaurant kene lah amik yg tak bleh dapat kat rumah kan..tul tak?? skalik amik ko aku try wat sendrik mmg tak jadik - aper eh resepi die taruk dalam daging tu tah..mandrom lebeh kot?]..lama2 aku pon terjebak..sedap! menjilat jari ko!

ni laa rupe pakapau tu..kitorg tapau je..malas nak makan kat situ..dah kol 11pm..tak sesswaii makan bersama2 aariz di situ..nyamok..n dah larut..dolu2 masa masih ber2 boleh laa..sekarang kene pk anak..
ni je yg dapat dirembat malam tu..boleh la tu kan aariz..
tadaaa..mencuba snowcap mama beli..haha eksaited nak pi GC june ni..huhu..member tgh ngantok..mama sebok nak suh cuba..hangin laa dia..

sekian..harap2 mama dapat playdate kan lagi aariz ngan kawan2 seangkatan dengannye..bila laa agaknye tuh ek?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...