Friday, February 26, 2010

ma.sak-masak lagi bersama mama aariz

fuh mmg marveles lah lauk tgh ari ni..[haha angkat bakul sendrik]
dah lama gilaaaaa tak makan sup bayam merah+keledek..
tetibe terasa sangat nak makan..rasa2nye last makan masa aku skulah dulu..arwah nenek aku masakkan..sedap gilaa nyum nyum..
skang nak makan, kene lah masak sendrik kan?
2 kali aku makan arini..gila! siap tambah2 gik..kol 12 tadik dah makan dah..pastu kol 3 makan lagik..aihh gemokk la kamu azilah!

sup ni kalo korang tgk, alah sup air je..yer mmg! tp sedapnye aku sukeeeee tau!
sesswaii tuk budak2 kecik gak..makanan berkhasiat uolss..takde minyak takde lemak2..
esok aariz dah setahun, bleh laa mama masakkan slalu tuk aariz![tak bleh laa kasik sekarang, sbb ada garam kan..tunggu aariz dah setahun baru bleh makan makanan ada garam+gula]..

tgk lah..elok2 seperiuk penuh aku masak sayur ni, dah tinggai setengah je dah..setengah periuk je aku balun sorg..En. Daddy makan sket je[die tak suka sayur - oh! lelaki..haih]
resipi sup bayam merah+keledek arwah nenek ku ini[oh rasenye ada gak org lain yg tahu sup ni..tp aku nak cdt to arwah nenekku sbb die yg masakkan tuk aku dulu - aku tau kewujudan sup ni kerana dia] hehe
1. sayur bayam merah
2. keledek manis
3. bawang merah
4. sehelai daun kunyit
5. udang kering..kalo letak udang idup lagik sedap rasenye

ok siang semua benda di atas, then rebus je trus masuk periuk..memula masukkan bawang merah, keledek supaya empuk..oh masukkan juga udang kering tu..kalo nak taruk udang basah silakan..agak2 dah empuk, masukkan daun kunyit dan batang sayur bayam merah tu..dah lembut, masukkan laa daun2 nye plak..rabus sehingga mendidih..masukkan garam secukup rasa..rasanye sup ni dah cukup manis sbb ada keledek manis tu..tp kalo rasa cam kurang rasa je, bleh masukkan gula sket..tp jgn manis sangat..tak sedap..dah mendidih bleh la ditutup api dan disaji tuk dimakan! huu bau daun kunyit tu semerbakkk satu rumah..sedap seh!

sup ni regu die mesti ngan satu lagik lauk pedas..tak kesah lah sambal ikan bilis, sambal ikan atau sambal ayam ke..terbayekkk wokkk!
arini mama regukan sup bayam merah+keledek ni ngan sambal ikan bilis+kentang..wohhh!! tu yg makan 2 kali sampai bertambah2! [lauk catu je arini..ikan bilis..sian bapak org tuh..eh ikan bilis pon haiwan gak!]haha

ni pon dah tinggai sket je..aku suka gak makan ni..ratah2 nyum nyumm..

oh sambal ikan bilis ni lagik lah kacangnye nak buat..
1. ikan bilis dah buang kepale,perut dan tulang
2. kentang
3. cili besar
4. cili kecik (cili padi)
5. bawang putih
6. bawang merah

cara2 nya:
cili besar merah dibuang biji tgh nye, then diblend bersama2 cili kecik+bawang merah+bawang putih..ikan bilis digoreng sampai rangup, kentang dihiris2 nipis2 then goreng smapai rangup..toskan minyak..then goreng bahan2 yg diblend tadik sampai masak..make sure cili ni cukup masak..kalo tak, tak sedap..then masukkkan gula sedikit, dan garam sedikit..lepas tu ape gik, leburkan je laa ikan bilis dan kentang yg dah digoreng tadik..

haa dah siap semua tuh, makan nasik kuah sup banjir ngan sambal ikan bilis ni, mmg meletoppp uolls

Thursday, February 25, 2010

Confession of a shopaholic

oh first thing..jgn glakkan saye sbb saye baru je habis menonton citer ini..
baru skang dapat menikmati muvi dengan jayenye..[oh slalunye tgk separuh jalan..either ngantuk tertido, or terbantut sbb kene kaco nak layan aariz]..banyak gak dapat katam muvies antaranye accidentally-husband, dark-knight,2012, avatar and etc..

so lepas tgk citer ni, cam ada rasa kesedaran plak di situ..
kuasa membeli aku terlalu besar..keje asik nak beli beli beli..pantang nampak benda chumel or menda murah eventho its not important dan benda tu bukan-aku-nak-pakai pon, mesti nak beli..lagik2 kalo ada sign SALE, mmg laju je kaki nak masuk kan.. kecing kecing.. pernah tak korang masa beli tuh tak sedar apa2? beli beli beli..bila dah bayar baru tersedar 'eh watper aku beli ni?' pernah?? aku slalu je cam tu..
mmg betul pon dalam citer tu, beli beli beli sampai tak sedar 'eh aku ada benda ni?'.. [oh aku ada je banyak baju yg aku beli, tak pakai, n ada 2 lagik set comforter yg aku tak pakai n ada ati nak beli lagik]
kebiasaanye nak pergi beli barang lain, nampak benda lain, benda lain yg kita beli..bila sampai kaunter, hamik ko..hulur je lah kredit kad..[tu yg bahaye tu ada kredit kad]..balik rumah tengok resit, kira utang2 yg lepas dah nyesal sbb bertambah2 utang..[tp so far alhamdulillah aku tak sedesperado cam si rebecca-bloomwood tu utang berlapuk tak mampu nak bayar sampai debt-collector haunted dia - so far semua utang2ku abis dibayar setiap kali statement sampai]

dulu..aku bleh laa gak mengatasi kuasa membeli aku tu..kurang laa sket..[tahan napsu beb - org kater aku kemut/kedekut/tahi idung masin - eh bukan kedekut laa..penjimatt..ehem ehem] kemut2 aku tu, banyak gak aku kene bayar utang ujung2 bulan tau..
duluuu, ulang suara duluuuuu aku bleh laa sebulan saving around rm500 tolak masuk ASB..kekadang ada lebeh sket, bleh lah nak menabung rm1k gitu..sbb dulu tak pergi bahagian baby yg chumel2 kan so kurang laa sket barang2 chumel yg aku KENE beli..tp itu duluuuu..sekarang? tatahu kenape semenjak ada anak, aku tak bleh lawan kuasa membeli aku tuh..pantang nampak barang tuk baby mesti aku nak beli..haih masalahnye barang2 baby ni semuanye chumel2 belake! aku dah ler pantang nampak barang chumel, mesti nak KENE beli..eh mesti ke? huu itu lah..cey dalam ati 'takpe tuk aariz apa saje'..eh bahaye tau kalo macam tu tiap kali nak beli barang..beli beli beli...pastu sape nak bayar? bayar sendrik laa azilah oii..sape suh beli..tu yg masalah tu sekarang..kekadang benda tu tak penting pon tuk aariz..cth Fisher-Price-Ocean-Wonders-Crawl-Aquarium..kitorg beli benda alah ni time aariz dah 6 bulan n dia dah pandai nak berdiri dah pon..so takde nye die main leklok merangkak masuk tunnel tu..die panjat2 n kemek2kan benda alah tu ada lah.. ni beli sbb gare2 murah..n kesiankan aariz kononnye die tak pernah ada playmat gym..eh ada laa lagik macam2 yg kitorg beli mmg die tak guna pon..die guna skejap2 je then dah tak pedulik dah..bumbo seat,babycot[eh ni org kasik - bukan cotnye, tp die nye accessories - mattress+bumper+moblemusic = ratus2 gak laa abis],walk-n-ride n macam2 gik laa..


tgkk..keganasan melanda..baru je menda alah ni kuar dari kotak..

arini pon tadik ptg aku ada beli benda yg mmg die macam takkan gune je jugak..sbb kesian punye pasal, aku carik gak..alang2 tadik ptg kitorg makan sate kajang di uptown, dekat dah ngan babyjaya..aku pon heretlah En. Daddy ke babyjaya kononnye nak carik cup-straw untuk aariz..yer laa everytime kitorg keluar, aku asik laa lupa nak bawa bekal air masak tuk aariz..kitorg kalo makan, kekadang suap gak laa aariz sket roti ke, nasi ke kan..cam tadik En. Daddy suap aariz nasi impit tu..pastu takkan nak biar die makan tak minum air kan? kita yg besar pon makan, pastu nak air..terpaksa laa beli air mineral botol tuk dia..everytime kuar kene beli air mineral..its better kalo aku bekal air dari rumah, air dijamin purified and dimasak[eh aku tak ler plak kate air mineral tak elok]..tu yg kene beli botol/cup-straw tuk dia tu..sampai kat babyjaya, umang aih banyak btul pilihan ni..macam2 brand n macam2 design n corak ada..harge pon of course lah macam2 jugak kan..pilih punye pilih[lame tau aku pilih ni - ye aku kalo beli barang, mmg telek lame gila sampai En. Daddy menyampah laa nak shopping ngan aku sbb aku cerewet] skalik ati berkenan dkt munchkin cup-straw..rm39.90 harge tuk sebijik botol tu..mahalnyeh! aku dulu masa skulah botol air harge 2 3 hinggit je tau..tp sbb cantik design dia, aku amik jugak lah..so eksaitednye aku balik ni nak ler bagik anakku try minum..skalik dia ngamok2 tamo sedut..aku pelik..aku pon try ler sedut plak, mak aih susah gile nak sedut..aku org besar pon sedut2 tak lepas..must be sbb valve die tu..so kitorg adjust ler then dah adjust valve die tu pon still aariz tanak sedut gak botol tu..aihh dah datu pembaziran di situ..bertambahlah lagik collection botol2 aariz[ni campur ngan botol2 susu die dulu2 yg die dok reject tu]..ni blom masuk baju2 dia..every month tak pernah miss beli baju2 dia ni..adoi..sampai ada tu check balik 'eh dah tak bleh pakai..tak sempat nak pakai sbb tak muat dah

ni lah menda alah yg ku beli tadik


so sekarang macam mane aku nak tahan napsu beli barang2 yg tak sepatutnye aku beli tuk aariz??tolongg!!! tp kalo tak beli, kesian..tak beli aku geramm meleleh je liur tgk barang2 baby cumel2..
aku kene kurangkan kuar shopping? aahhhh mati kutu laa aku dok umah tak kuar shopping..adoi..atau patut kah aku potong je kad kredit aku yg satu itu??[dah 3 kad potong ni, tinggai satu ja]..takkan satu tu pon nak potong? kalo emergency camne? aa satu tu kene spare for emergency..
camne nak elak dari beli beli barang yg tak sepatutnye?camne cara nak berbelanje dengan ebrhemah? tanak dah beli beli beli tp tak pakai pon..adoiyaii aku kene displin laa..tamo hangat2 taik ayam je..

aariz dudok

aariz ni ada macam2 gaye dudoknye..
almaklumlah budak tak reti nak dudok diam..

lihat saje lah aksi2 nya..
1. duduk katak
2. duduk separuh katak

3. duduk berlunjur

yg ni tatau nak spesifikasikan duduk ape..duduk S?bleh ke? tp yg ni aku rasa paling stable skalik..takkan terlentang ke belakang ataupon tersembam ke depan..sbb ada kaki support depan belakang..haha

fevret dudoknye mestilah duduk separuh katak..tgk..ape2 je die buat, mesti nak duk separuh katak..

comel kan? tak?? ahh takpe..die ttp comel dihatiku..


Wednesday, February 24, 2010

kerana anak, mak terpaksa rajin

mak mana yg tak sayangkan anak?
aku ni sangatlah pemalas orgnye..tp demi aariz anakku, ku gagahkan jua menjadik rajin sedikit..
so far aku blom pernah miss masakkan bubur aariz tuk dibekalkan ke babysitter ari2..[tuk diri sendrik pon aku tak masak, tp tuk anak aku masak..]
pagik tadik pon bangun2 je trus masuk dapur tuk masakkan aariz bubur..[breakfast tuk diri sendrik n En. Daddy aku siapkan selepas semuanya beres tuk aariz..takpe biar mak pak lapar jgn anak lapar..]
puree labu aariz yg mama buat pagi tadik..huh stok puree habis dah rupenye..terpaksa buat puree then masak plak bubur..ini stock tuk minggu ini..selalunye mama gilir2 masukkan puree jagung ataupon puree labu ni ke dalam bubur aariz..puree yg akan dimasukkan ke dalam bubur aariz
setiap hari ku gagahkan jua mengepam tuk buat stok EBMnya..walopon ku tahu hasil pamku taklah seberapa..takpe, sket2 lama2 jadik bukit..
alhamdulillah, stock EBM aariz kembali normal sekarang semenjak peristiwa hitam aku terlupa tutup pintu freezer aritu..stock aariz terkini dalam freezer ada 18 botol! ada 3 botol lagi kat bawah ready tuk aariz minum arini..bravo azilah! demi anakmu juaaa...

alhamdulillah stock EBM aariz terkini..dulu pernah lah cecah 35-38 botol..tp sekarang, macam susah plak..tatau kenape..[oh jangan bandingkan stockku ini ngan ibu2 yg stocknye melimpah-ruah..aku ttp bersyukur dengan ape yg aku ada ini..
aku juge gigih menggunting sticker tuk ditampal di botol EBM aariz..
[sebenarnye ada je jalan yg lagik mudah, pakai selotep puteh tu kan?]..
tp since maklong aariz dah provide kertas sticker melambak2 tu, baiklah digunakan..jimat seh tak kuar kos pon nak beli selotep/sticker..
ni nak citer punye rajin aku menggunting kertas sticker tu dari sebesar kertas A4 sampai jadik sekecik2 nye..[woh sungguh rajin kamu ni ila]..benda tu sangat cerewet..tp tu lah aku kater tadik, kerana anak, mak terpakse rajin! eh bukan tu je, mak juge kene kretip..

ni aku dah potong2 dari sekeping A4 menjadik sekecik-keciknya..nak senang, lipat2 dan gunting je

sticker ni tahan laa kot tuk stock 2 bulan..abis nanti, gunting lagi..
yer mmg aku tau aku tak cukup rajin lagik macam ibu2 lain yg bangun 3 4 pagik tuk mengepam..ada ibu2 lain yg lebeh rajin dari aku! tp aku tetap bangge at least aku dapat mengatasi kemalasan terlebeh aku itu demi anakku aariz!

fresh!!..ni hasil pam sambil menaip entri ini! hehe

kepada anakku aariz: semoga kamu tidak melupakan jasa ibu dan daddymu bila besar kelak! semoga kamu menjadik anak yg soleh dan beriman..amin!

Tuesday, February 23, 2010

Themes for ur gmail inbox

yer aku baru discover gmail ada themes menarik!so that ur inbox nampak menarik tertarik ko mmg da bomb!..haih slow sungguh aku..En. Daddy glakkan aku sbb tatau menda alah ni..korang mesti dah lama tau eh?

ok kepada yg tatau lagik ttg kewujudan theme kat gmail tu, bleh laa try tuka2 n main2 ngan theme yg ada..shantek2 belaka..semangat je gitu nak check email kan..

cara2nye:
1. klik setting kat atas belah kanan (sila perhatikan bulatan merah yg saya buat)
2. klik theme (perhatikan bulatan merah yg saya buat) 3. then klik je mana2 theme yg kamu suke...wallaaah suda beres..shantekkan inbox kamu sekarang?
cam saye, saye memilih grafitti sbb nampak shantek di mata saye..ada banyak lagik yg shantek2 dan schomel2..sila-sila try!

p/s: kalo rase-rase tak nampak, sila klik gambar2 tersebut tuk enlarge ok..

The extraordinary taxi ride


eh kamu ada nampak iklan ni?
macam bezz laa! naik taxi percuma travel western australia! sape mau? cepat klik klik! nominate urself! bezz tu!

aariz 8 months checkup

lately ni tataulah kenape malas sangat nak update blog..haih
nak kater bz? takde laa bz sangat..
sepatutnye entri ni 2 minggu lepas punye entri..
aariz 8 months medical checkup on 8th feb..[dah lama dah kan?]
dah almost tanak buat dah entri ni..tp pk2 balik next checkup aariz june nanti which is aariz 1 year old..lama lagik tu..so better post entri ni kan..

aariz 8 months.. received his 2nd dose pneumococcal..
Dr. Florence explain macam2 baby's milestone at his age..
kitorg just senyum2 and angguk2 je laa sbb aariz dah lepas semua tu..

2 major skills:
1. crawl - ni bukan setakat crawl like a bear dah..laju cam lipas kudung tak terkejar dah ye..kejap2 je dah duk bawah meja mengerjakan charger lappyku..aduyaii pantang lepa..lagik kita kejar, lagik laju die merangkak..tp comell gila tgk die merangkak laju2..die macam suke plak kita kejar dia..haih
2. sit - ni macam2 gaye aariz dah bleh buat..duduk katak, duduk separuh katak, duduk melunjur, duduk atas kerusi, dan macam2 duduk lagik kecuali duduk bersila..ni blom lagik..tak sampai lagik kaki die nak duduk bersila, pampers besar sangat..haha

skills lain yg aariz dah bleh buat 8 bulan ni[ni compare ngan milestone kat babycenter]:
3. Stands while holding onto something - ni pon die dah tere..die dah bleh lepas 2-2 tgn kadang2..kadang2 di berdiri sebelah tgn je..
4. cruises - dah lame stat meniti, since 7months aritu..sekarang sebok menolak kerusi meja makan mama..belikan 'playskool walk n ride' tu pon die main skejap2 je..lagik suke kerusi mama nampaknye..
5. Picks things up with thumb-finger - pantang semua benda die jumpa, akan dikutip then masuk mulut..benda sekecik-kecik2 alam pon die bleh nampak nak kutip..[kenape yer budak suka merasa menggunakan mulut? - huu saje nak suh mak die lebeh rajin mengemas rumah mungkin?]
6. Says "mama" and "dada" to both parents (isn't specific) - die dah bleh sebut abah masa 7 bulan aritu..tp sekarang tamo dah sebut abah..die sebut abu plak..sape tah abu?..kalo nanges je baru die nak sebut "amaaaaaaaaaaa" sambil pandang2 kita..[aa nanges baru nak carik mama ye?] isk
7. Searches for hidden objects - wah yg ni die sangat pakar! sorok laa mana pon, die sure akan jumpe..die akan perhatikan je mana mama die sorok barang..nanti mama lepa je, die trus menuju tmpt penyorokan..paling kelakar..pagik tadik die ketung-ketang hempas mamanye digital weight scale..dah la benda alah tu kace..tkt pecah berderai die yg luka je nanti..so mama pon amik sorok letak bawah almari[kebetulan almari ada ruang sket bleh nak sorok scale tu]..skalik lepas mama lepa je, mama intai kejap tgk die buat apa, korang tahu die tgh watper? die tgh meniarap sambil separuh badan dah kat bawah almari tuh nak amik scale weight tu! aish geram tau..dah ler bawah tuh berabuk dan sempit..huuu budak itu kan!haa banyak lagik laa citer kejadian barang2 lain yg mama sorok die jumpe..adoyai..
kalo bab main peekaboo gelak sakan sampai tersedu2..klaka je..kekadang tak sempat nak cakk dia, dia cakk kita dulu..kah kah

yg ni skill die terlebeh advance:
8. minum melalui straw! semenjak aariz dah bleh makan solid food, mmg mama slalu minumkan di guna cawan..leceh sangat guna sudu, kesian sket je dapat die hirup kalo guna sudu, so mama mmg ajar die minum guna cawan masa die umur 6months++[ohh mama die bukan laa kejam sangat sampai tak mampu nak beli sippy cup kan..yer mmg mama ada belikan die sippy cup..tapi die macam tak minat je sippy cup tu]..then last month daddy die plak ajar guna straw..memula mmg die sedut2 je then mengalir balik kuar air tu..kire die sedut tapi tak masuk tekak die laa..tp sekarang die dah tere! sedut trus masuk tekak! fuhh dah macam org besar plak aariz ni!
9. naik katil sendri - huu kadang2 mama dah ngantuk sangat, mama bia je dia main sorg2 dalam bilik[tp of course semua barang mama dah sorok2 supaya dia tak dapat nak membahayakan diri sendrik]..so keje dia naik turun tilam tu je laa keje dia..agak2 die haus, dia datang lah menempel kat mama sambil sondol2..tanda nak tek..so mama bukak je laa kan..ilang haus dia, dia turun tilam sambung main plak..macam2 tau budak kicik ni..

video

daddy dia kater ni dah serupa macam juon plak dalam glap..glap sket..tak nampak sgt

ok cukup lah tu..[entri ni bukan nak menunjuk2 atau bermegah2..cuma sebagai catatan buat aariz]
ni antara gambar2 masa kami di hosp aritu:
berat aariz : 7.92kg

hah berat jugek teether die ni..trus berat aariz jadi 8kg?

muka anak-banak yg bosan menunggu..

tak lepas tu teether die ni..

haa tgk..sampai dah masuk bilik doc, dah baring nak ukur panjang die pon die tak lepas teether die..sayang betul dia ngan teether die ek?

aariz macho tau aritu, tak nanges pon masuk doc cucuk dia..nanges sket je masa obat tu masuk peha dia, ..skejap je..lepas tuh ok dah..good boy aariz!

Thursday, February 18, 2010

ha.limah jo.ngang

bezz aa plak lagu nih..apsal tah dok terngiang2 lak lagu ni kat kepale otak aku..
nak kate aku tgk citer ni, tak plak..tp slalu dok denga kat iklan..
siap aku dah donlod lagu ni nak jadikkan ringtone hpku..bleh?
aku suka part jo.ngang jo.ngan jo.ngan, ko ha.limah jo.ngang....layannn siut

Tuesday, February 16, 2010

pencarian aqua cream

misi pencarian aqua cream kini berakhir sudah..
3 ari mencarik aqua cream bagai nak gila berakhir di klinik wong..
puas dok bertanye kat guardian, watson n farmasi biasa di sekitar area rumahku ini tp hampa belaka..
jawapan yg aku dapat:
"sorry kak, rasenye product tu dah discontinued"
"cuba akak cari kat branch yg tak ramai org pergi atau branch kecik2, mungkin ada"
"aaa aqua? biasa kalo tuk rashes, orang amik product2 ni"
sambil mempromo porduct lain..
huu kuar masuk guardian n watson, mmg mencabar..
lain yg ku carik, lain laa plak yg ku beli..
haih dah kalo nama pompuan kan, pompuan jugak..adoiyaii tu yg problem kalo masuk guardian n watson..ada je benda nak dibeli..aishh

last resort, kitorg decide tuk pi klinik je..sbb trok sangat dah aariz nye muka..
kering gila, kasar pipi2 n dahi dia..nampak cam sangat gatal..
dan tiap kali mandi, sure die akan nanges..mungkin sbb pedih kot? alahai siannye anakku
skalik tgh ari tadik pasrah je laa pi klinik wong kat dataran sunway, kota damansara tu..
sebbayek klinik tu bukak walopon tgh coti2 ni..bagus! i loikkeee
sukenye i dengan dokter tu sbb prescribe aariz hydrocot + aqua cream dan syrup(obat minum) tuk gatal2 aariz tu..

so far malam tadik kitorg kasik aariz minum obat tu n sapu, nampaklaa kurang sket die menenyeh2 mukanye ke tilam dan kurang lah dia dok garu2..lega sket..
tp tatau laa sejauh mane keberkesanan obat2 yg dokter tu prescribe sbb baru sekali je malam tadik kasik/sapu kat aariz..
ahaa..penat je carik melilau2 kat guardian n watson[even sampai ke guardian great eastern mall kitorg carik]..tak jumpe pon..last2 kat klinik wong menda alah tu ada..
aha lepas ni mmg ke klinik wong je lah kami tuju! yosh!

muka2 aariz sekarang:daddy tgh sapu cream kat aariz
ok kita tgk nanti perubahannye..samada makin truk atau baik selepas pakai cream tu?
harap2nye baik lah..amin!

Monday, February 15, 2010

10L makan-makan

ahad lepas, ju dengan baik hatinye menjemput kami bebudak 10L makan2 di rumahnye..
tp tak ramai pon yg dapat join..
cuma yg ada: aku sekeluarga, nik dan hubby, zehan sekeluarga, kecik dan eh-lupa-dah-nama-dia[die budak baru, lepas aku dah kuar dari 10L]
yun, cik reen n ida sian tak dapat join..ju masak sedap wooo
huu lama tak jumpe derang ni..
last jumpe kat rumah cik reen berbuka puasa..
nik tak lama je lagik akan dapat baby..baby girl! bezz tuu..
firas anak zehan semakin bambam..kalah aariz!
mu'iz anak si ju gumbira betul dia ngan bebudak kecik[sampai melompat2 die suka]..nampak gaye macam nak suh ibunye menambah satu lagik je?wahai incik ju, sila tambah kawan tuk mu'iz.. hehe
sekarang 10L junior ada 3 boys and 1 girl..anak ida menjadik rebutan..lagik2 si ecah tu amat la comel..tp sayangnye tak jumpe pon ecah aritu..camne laa ek ecah sekarang? dulu masa jumpe, becok betul dia!..anakku jua yg sunyi sepi tak bersuara..
bila laa gamaknye dapat jumpe lagik ramai2 ni? mungkin birthday party aariz? ish lambatnye lagik..[itupon kalo ku buat birthday party]..
since org penting tembak-menembak tiada di tmpt kejadian, makanye hanye laa ada gambar2 dari kamera capukku ini..jadi ler kan..dari tadak gambar langsung:
apo kono tah ngan hubby ko ni zehann...
muka mu'iz yg happy je tgk ada baby(firas) n adik(aariz)..
gumbira gila ajak aariz main sama2..
nik, aku, kecik, eh-lupa-dah-nama-dia, ju dan zehan
bapak-bapak dan bakal bapak

oh aku kagum ngan kecik yg berjaye mendodoikan firas dengan jayenye..usap2 kepala je bleh tertido si firas..hebat btul! tayah ibu dia susah2 kasik tek nak tidokan..
ju plan nak buat bisnes kek..kek cekelat, cupcake, cake beday..kitorg lah jadik tester..
mmg sedap! moist gila..tp katanye tunggu lah blog dia siap..tah bila ye tu..
nanti akan aku promo lagik kek die di blogku..tungguuuu..

Sunday, February 14, 2010

aariz @ toys r us

okeh bukan anak yg eksaited! mamanye yg eksaited tgk toys banyak!! bezznyeh lah kalu aku adalah kekanak! huuuu

asalnye nak berlunch sama ngan mokde aariz yg datang kl sekejap tuk berjumpe kami sebelum dia fly ke brisbane further phdnya ari jumaat ni..[kami tak dapat nak anta kat airport sbb mama n daddy keje]
oh mokde aariz ni sangatlah addicted ngan cozy corner..everytime turun kl, mesti takkan lepaskan peluang tuk ke cozy corner..[sian melaka takde cozy corner]
fevret cozy corner nya adalah di great eastern mall..[jauhkan arini kami berlunch??]..
skalik ngan kami2 gak terjebak sukakan cozy corner gak..
fevretku sudah semestinye lah ayam gajus kan! huu nyum nyum sedapnye..
mokde aariz ni punye gila, walopon die turun kl tuk melawat student2 nya yg paktikal jauh dari great eastern, tp die sanggup tuk redah jam kl semata2 nak ke cozy corner! gila!
tp takpelaa..great eastern tuh dekat je ngan umah my SIL..so mmg alang2 datang bleh singgah skalik..

oh malangnye arini cozy corner tutup..siannye mokde aariz..terpaksa makan tmpt lain..
then ada laa plak toys r us baru bukak kat great eastern mall tuh..ape lagik..seperti biasa mama aariz mmg pantang nampak toys r us..mesti nak masuk..saje walo tak beli apa2, saje cuci2 mate..bleh? aahaha
mmg dari aritu dok aim nak beli walk n ride tuk aariz..so arini try kasik aariz tolak fisher price..uhuh laju menonong die tolak..tkt tersembam je..tp at last mama belikan aariz playskool je..bleh push and ride..murah sket..hehe
skalik pusing2 ternampak plak motor yg batt operated tu..saje kasik aariz test..huyyo! trus mama rasa nak beli jugak tuk aariz..adoyaii mamanye lagak cam kaye sangat je nak beli macam2..huu tapi ku sabarkan ati..takpe mama aim tuk bulan lain plak ye aariz..sebulan satu je toy ok? hehe

trying the fisher price
trying the battery operated toy motorcycle
ewahh..macam tere je..

video

huhu sempat gik tangan aariz nak capai toys yg lain..haih tak cukup ngan satu..

aariz: "okeh dah tamo main dah mama..aariz nak turunnn.."
push and walk
ride

oh arini tol ada disc laa..kat tol damansara tu tol hanye rm0.80 dari rm1..
pttlaa mokde kater tol puchong rm1 je..padahal rm1.60..kami yer kan aje memula..rupe2nye sempena cny arini, ada disc..oh disc adalah hanye untuk arini(14 feb 2010) saje..

Happy Valentines Day 2010!

yey mama dapat ferero rocher! walopon 3 bijik je, tp saya ttp hepi!!
dari tak dapat apa2 langsung kan?
ingatkan tak dapat apa2..dapat wish je..
patut laa pagik tadik daddy tanye "mama tanak update blog ke arini?"
mama: "tanak..malas"
daddy: "tanak men facebook?"
mama: "ish malas laa"

rupe2nye ada udang disebalik batu..
baru tadik mama perasan ada ferero rocher atas lappy mama!
ahaha patt laa daddy beriye2 nak suh mama update blog/men facebook..
huhu sorry lah dy...mama baru perasan laa..[padahal dah dok banyak kali lalu dekat ngan lappy ni, bleh tak pasan]..
thanks sayang! Happy Valentines Day to u too! i luv u muah muah!!sorry tadak adiah..hehe

oh Selamat Hari Kasih Sayang kepada semuaaaa....

Saturday, February 13, 2010

empunya itudio studio new born baby

congratz to my fren intan for the new arrival!
n welcome to the world baby luqman wazif! u r so adorable! pandai berposing depan camera!
tak sesia ummimu buka studio..bleh lah kamu menjadik model ummimu slepas ni! hehe



oh ini kesah minggu lepas..
salah sorg dari G8 menambah lagik koleksi rakan futsal aariz..[ceywah cam laa anakku nak sangat main futsal nanti - oh aariz kene main tau..ajak abang2mu n adik2mu skalik main]..

hehe kenape G8? huhu dulu masa kitorg kat skulah menengah di pelusuk muar, kitorg mmg ada 'geng' gitu..8 org jumlah orgnya..8G = 8Geng/8Gediks/8Glemer/8Girls dan G yang seangkatan dengannya..bergossip, ber'outing', berjimba2, berkenduri sama2 dulu..

oh tetiap kali ada parents datang melawat ujung minggu, bila ada maknan2 yg dibawa, kami pasti akan mengkendurikan beramai2 di tgh2 cube..syiokk!! yg paling slalu dikendurikan adalah makanan2 yg dibawa oleh mak intan!makanan dari rumah, makan heaven gitu..[macam laa tak makan setahun..padahal makanan kat DS tu melambak..cuma biasala org kalo dah jarang dapat makan makanan rumah/mak mmg begitulah pe'elnye]

kitrog dulu setiap sorang pasti ada suar pendek belang2 putih itam tuk dibuat berenang2 di swimming pool maktab yg kitorg beli di pasar malam berdekatan dengan maktab.. dan kitorg masing2 juge mempunyai brooch muka hellokitty..comel je rasenye..kalo nak diingat2kan zaman jahil kat maktab dulu mmg panjang berjela nak diceritakan kat sini..banyak kesah suka duka tawa riang gumbira kami dulu2..[adoi tetibe gelak2 sorg2 teringat kisah lama]

tp G8 kini hanya tinggal 6 org saje..semah dah lama lost contact..yah pulak kat JB sedang gigih menjadik doktor..maka kami ber6 di KL ni jelaa yg slalu dapat berjumpe..
antara 6 org kami, 4 sudah pon mempunyai baby..kesemuanya lelaki..
seed - aniq, feb 2009
iqin - taufiq, feb 2009
aku - aariz, jun 2009
wati - oktober 2009
then intan pulak - luqman, feb 2010
leila - tgh gigih berusaha..chaiyoo chaiyoo leila!


back to tujuan asal entri ini..
kini rakanku yg bernama intan itu sudah mempunyai studio di pj..
mmg hasil2 kretip die diiktiraf bukan setakat dalam malaysia, tp di peringkat antarabangsa juga!..bnayak tu awards die dapat!kalo rajin, sila bace blog die tuk entri die masuk kosmo
saya kagum dengan dia! bangge mempunyai rakan seperti dia!
sabtu lepas kami pakat2 serbu hospital SDMC[dulu SJMC] tuk melawat baby luqman!
comell bangat! dah pandai senyum2 kat aku masa aku dukung aritu..fuhh banggenye luqman suka auntie ila! yeyeh!

oh marilah layan gambar je..malas bebel panjang2..buat penat korang bace je nanti..


prezee tuk adik luqman from abg aariz:


kami ber4..lagik 2 tak dapat hadir

para bapa

aariz membuli naufal..die dengki betul ngan topi dan bip naufal tu..tataulah kenape
tgk jelah muka tak puas ati aariz tuh...haih laa anakku..


agak lama gak kitorg lepak kat sana, adalaa kot 3 jam..huu sampai kelaparan masing2..
around kol 3 lebeh memasing decide nak balik [cey dalam bilik tu memasing tak cakap pon nak pi mana2, dah sampai luar baru pakat2 pi TGI - kang ada plak org terliur kang..org tu dah ler kene pantang kan]..lapa beb! mmg makan licin pinggan tak toleh kiri kanan dah..

hu kan bezz kalo dapat gather G8 semua?? slalu je tak cukup korum

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...