Friday, January 29, 2010

birthday parties

okeh..dah banyak birthday party yg aariz pergi.. but non pon yg saya buat entri..
oleh itu, saya kumpulkan je skalik dalam satu entri..bleh?

1st birthday party : sofea's 6th birthday party - kampung warisan dec 2009
ni first birthday party yg aariz attend! penat anak mama sampai tertido2 kat birthday party! birthday party ini tuk meraikan kazen aariz, sofea yg berumur 6 thn! kami dah tibe awal di rumah mama sofea konon nak membantu serba sedikit.. plannye mama sofea nak wat tepi swimming pool..alih2 ptg tuh baru je susun barang, ujan lebat mencurah2! terpaksa pindah masuk ke hall! nasebbayek laa dekat ngan swimming pool tu ada community hall! mmg meriah! eventho ujan lebat, tp ramai yg datang! the birthday girl sangat hepi lagik2 ada clown yg menghiburkan!
aariz with his caousin, sara

the birthday girl is in thewhite gown
the second pic: murtabak crackers..yummeh! my SIL mmg tere masak2 ni..terutamanye masakan western..tp yg ni malay sket laa..sedapp banget!
third pic: aariz tertido kepenatan..mmg waktu die tido pon..lagik2 cuaca sejuk[ujan] je kan, lagik terbuai2 laa..
last pic: tgk bebudak tu semua dah ready ngan swimming suit memasing konon sambil berparty sambil terjun swimming pool..ujan, memasing terpakse stay dalam hall je la

gamesss!! hepi betul mereka nak dapat adiah! berebut2 join games!mak bapak pon dipaksa join skalik! ujan redaa, abeh je party, gedebush terjun swimming pool..ngan bapak2 budak skalik join!ouch! sexy birthday girl!


2nd birthday party : afif 1st birthday party - kota damansara dec 2009
mama afif adalah kawan seMMU mama aariz..harap2 aariz dan afif dapat laa menyambung silaturahim kami tu bila besar nanti! tak banyak pon picture yg sempat nak snap!..walopon kami sampai lewat ptg tu, tp ttp terasa kemeriahan party afif! tere mama afif organize party afif! kek cokelat afif yg sangat sedap! mama sangat suke! nasik ayam pon sedap! bubur kacang durian pon sedap! marveles lah semua..tros rase macam tak saba plak nak buat birthday party aariz nanti! huu tak plan ape2 lagik ni! aiyooo..
the birthday boy: afif idlan
seperti biasa, kami mmg tak bleh dipisahkan..

the birthday boy with his mama:
3rd birthday party : athirah's 1st birthday party - putrajaya jan 2010
oh mommy athirah pon adalah rakan seMMU mama aariz..huu sebaye aariz ngan athirah..cume athirah tua 5 bulan..birthday party athirah pon sangat meriah! macam2 adaaaa..makanan yg sedap2, deco yg cantik, dan ramai rakan2 lama mama aariz yg mama dapat jumpa kat sini..gembira betul lama tak jumpaa..yg paling bezz kat birthday party ni, ialah pool athirah! aariz syiokk betul main dalam tu..kami pulang awal ptg tu, so tak sempat berjumpa ngan blogger2 lain..rugiii! tak dapat nak berkenal2lan..takpe..arap2 dapat bertemu dan berkenalan di lain masa..yosh!

aariz with basil
the birthday gal with her mommy n daddy:
aariz dengan birthday party hat nye..oh aariz sangat suke pakai hat ni..even sampai nak balik pon still pakai..tak caye? haa scroll gambar2 kat bawah ni sampai abes ye
budak ini suka makan semua bendaa..haih
huu camne laa plak birthday party aariz nanti ek? mama tak pernah lagik organize birthday party..arap2 dapat handle dengan baik! mama kene survey mereka2 ni..

Thursday, January 28, 2010

funny lil boy!

'awwwwwww!! i need some help!'
i found this clip in yahoo! he is so cuteeee and pandai berkate2..cuteee sangat
n bagus gak cara parents die ajar die supaye tak buat benda tu lagik..
lets watch this funny lil boy!

yg paling bezz: "thanks for saving me!" haih laa u boy..soo cute!!
Little Boy Gets Stuck Behind Couch @ Yahoo! Video

mari belajar turun katil

sekarang mama dah tak risau kalo aariz akan tergolek dari katil/tilam..[kami dah takde katil..katil dah masuk stor gara2 aariz 4 kali jatuh katil - tp still, tilam kami agak tinggi]
dan mama dah tak perlu nak taruk bantal keliling tilam sbb tktkan aariz tergolek ke lantai!
aariz dah sangat tere turun dari tilam sekarang ni..turun senyap2 je..kekadang kalo mama tidokan die sorg2, tetibe die dah merangkak keluar dari bilik sambil senyum2..senyum bangge dapat turun dari tilam sorg2..
kalo dok atas sofa pon die dah pandai nak turun sendrik..yg pasti caranye mesti sama cam die turun dari tilam..montot2 then turun kaki..fuhhh! tere betul..tayah mama ajar pon..camne tah die tahu turun katil camtu..pandai betul!
ni gambar 2 minggu lepas mama dera anak mama turun katil banyak kali semata2 mama nak record cara2 die turun katil..haha[letak laa die jauh camne pon..takpon pusing2 kan die arah lain, cara camni gak die turun..die akan merangkak2 then pusing badan die supaya belah kanan yg turun dulu]

yer muka gumbira seorg budak berjaye menurun katil banyak2 kali.. [ni daddy die tgh tepuk2 tgn, die gembira plak ada pompom boy kat tepi]..

tp yg pasti, everytime die berjaye turun, die pasti akan carik daddy or mama nye sambil senyum2/glak2 suke sbb kononnye die dah tere

Tuesday, January 26, 2010

pregnant?

oh tidak..tidak..bukan saye!
aariz kecik gik..sabo sabo..tunggulaa at least die 2 thn insya Allah..[moga2 aku dimurahkan rezeki bila aariz dah 2 thn..amin!]
ni tadik terbace entri farin, die pregnant! bezznye dengar die dah pregnant! suke tau kalo dapat tahu ada org pregnant n dapat baby..rase hepii je nak kongsi2 citer..
tetibe teringat kesah pregnancyku dulu...
yer..nak conceive ni bukan senang..tp sometimes people said accident can happen!
dolu, nak dapatkan si aariz, lama jugak laa kami mencoba..after 10 months we've married baru dapat tau!
kalo nak diingat2kan, mmg klaka..the first few months, i tried so hard to conceive! gila!
tp tu la org kater, tak bleh terlalu mengharap..
so after few months trial, malas nak pk..malas nak mengharap sangat..
so kami berserah..ada rezeki alhamdulillah, takde rezeki kita cuba dan cuba..tapi kali ni dah tak beriye2 laa cube..
so kami menikmati hidup ber2 sebaik mungkin! eh bezz jugak..everyday is honeymoon!jalan2 suka ati, buat keje gila suka2 ati..
then sampai laa satu ari, dapat brite from my bestfren[tetibe ishtihar mancet besfren! aa mmg besfren laa..sekolah sama, uni sama, even pernah satu bilik sama kat uni dulu..tido sama, makan sama, joging sama, main netball sama2, outing/shopping sama2, basuh baju sama2, mandi? oh mandi di toilet yg same je laa..takde laa mandi bersame2..gile nak mandi same2?] told me she's pregnant! oh tidakkk!! die sudah pregnant! i'm so happy for her that time..n ada laa rase cemburu2 sket..tp takde laa cemburu babi bute..
so kami pon berkongsi2 crite pasal her pregnancy..most everything i think![tp tatau laa kalo tak semua, ada yg si mancet ni rahsie2, wallahualam..ye ke cet?]
takpe laa die pregnant, kita tak pregnant, so kita dengar je laa die crite dan kongsi kegembiraan kan? from there some how kita bleh learn something kan?
n then 2 months after that, shocking news came into our lives..i am 5 weeks pregnant!
org pertame tahu, of coz laa En. Daddy kan..then 2nd is mancet! [org sepatutnye mak pak dulu kita bagiktau, ni tak..member plak yg kita bagiktau]
takdelaa..bukan tamo bagiktau mama n papa..tp rasa cam tak confident..betul ke tak aku pregnant..so share ngan mancet, tanye itu tanye ini, so die jadik org ke-2 laa tahu..
then lame2 sket baru bagiktau family..mase tuh kekonon tanak kecoh..so senyap2 je..even rakan terdekat pon i tak bagiktau..rahsie laa kekununnye..bukan pe, tkt beriye2 n hepi2 sangat, nanti Allah tarik balik camne? so hidup cam biasa..buat2 tatau je..walopon ati setiap ari berbunge2 riang..
alhamdulillah my first trimester went well..sampai ler masuk 2nd trimester..gosh! ingatkan takde kene morning sickness ke ape, rupe2nye early 2nd trimester morning sickness baru nak menunjukkan taringnye..the worst is on hari raye aji..gila masa tu org dok melantak habis2 habisan, aku satu hape pon tak masuk perut..even makan roti or minum air putih, kuar semua dari tekak..adus perit nak mampos..kuar segale isi perut , ijau2 semua kuar..[aa jangan plak korang loye bace entri aku kali ni]..betul! serius..tak tipu ni..lembek..lesu..tak bleh bangun...terlepek kat katil..naseb bayek dalam bilik kaklong tu ada toilet..so senang nak berlari ke toilet everytime nak termuntah[oh mestilah bilik kaklong..balik beraye ke sepang kan mase ni]..mmg tak bleh lupa laa ari bersejarah tu..n then after that bermula laa kesah morning sickness ku setiap pagi dan maghrib...aa pandai plak die nak datang bila aku kat rumah je..sebbayek kat office tak kene..setiap pagi dan malam mesti akan terasa loye2 nak muntah..tak bleh tahan2 dah..meluap2 kat dada..mmg tak bleh bau minyak langsung..mmg tak sentuh dapor laa time tuh..sian En. Daddy kene masak sendrik..n everytime die masak, aku sure akan larik masuk bilik duk diam2..kalo tak, mmg toilet laa habuanku..tak tahan laa tekak perit bila muntah2..baru ku tahu begitu rupenye seksa morning sickness[tetibe teringat ayat papa:"tulah awak tak rase" - ni kalo mama bace, sure terglak besar ni]...
sepanjang pregnant, org yg aku refer:mancet..macam2! nak beli ape, kat mane, bila..dan macam2 lagik la termasuk laa OBGYN!..kami beranak di hospital yg same, dan mempunyai OBGYN yg same! kah kah..bak kater EN. Daddy, "mancet tu mentor saye. saye pule protege mancet"..haha
even sampai sekarang saya masih refer mancet pasal baby..die kan rajin search internet..thanks ye mancet! i luv u laa!
mmg mase pregnant lah kita dapat bermanje2 ngan org lain..sangat hepi tau pregnant!
semua akan beri perhatian lebeh kat kita..even org yg tak kenal kita pon akan layan kita baik..tolong bukakkan pintu la..tolong angkatkan itu angkat ini..kerja rumah? oh mmg laa saye langsung tak wat keje rumah..En. Daddy sangat baik ati tolong..thanks so much sayang! luv u muah muah!..
perutku takde laa memboyot besar pon dulu..even dah 6 months, org tatau pon yg aku pregnant! sampai laa aku dah nak dekat2 bersalin, masa tuh baru laa nampak ketara perut..baru org tegur: "eh u pregnant?" n derang mmg akan terkejut tak percaye bila aku bagiktau aku dah 7/8 bulan..tp rasenye mmg camtu kot kan? awal2 mmg tak nampak sangat..dah nak dekat2 due, baru perut makin besar makin besar..eh mmg laa..dah bb dalam perut membesar...ish aku ni..tp lain pule kes ngan mancet..die dari awal mmg perut dah besar..oopss mahap ye puan mancet..so compare je laa baby die ngan baby aku..jauh beza! 1 kg beza!..geraamm sungguh ngan baby dia masa lahir..comell n chubby gilaaa!..alaa besar ke kecik ke, janji selamat dan sehat kan? itu yg penting! oh betape lah saye sangat menrindui zaman mengandung saye dulu[tolak mase kene morning sickness - yg ni tak rindu pon]..yg lagik menambahkan bezznye pregnant bila kita ada kawan yg pregnant juge yg boleh kita share2..kan org kater sharing is caring..time aku pregnant tu, ramei betul kawan2ku yg pregnant!n almost sumer pregnant baby lelaki termasuklah aku! klaka je mase tu..bleh pakat2 nak buat team bola sepak plak!..so sekarang ni tgh musim pregnant baby perempuan laa kot? dah 2 3 org aku tanye member2 aku yg tgh pregnant, so far semua baby girl..kita tunggu plak baby farin..boy or girl?hmmm..
aihhh banyak betul nak crite pasal pregnancy ni..tp ni je yg teringat so far..haa see..ni baru je kejadian, tp aku dah lupa..esok2 makin lama, makin laa aku lupe..bagus jugak ada blog ni..bleh aku simpan crite2ku dan kenangan2ku supaye aku tak lupe esok2 dah tua..esok2 dah tua, bila cucu tanye, suh je derang bukak blog ni bace[kalo wujud lagik laa..hopefully!]
so plannye bila? mancet? bila kamu mahu pregnant lagik? farah?fatih? oh mereka ber3 ni macam lama lagik je? hmm kita tunggu je laa kan? ada rezeki, alhamdulillah..takde rezeki, jgn kuciwa dan putus asa! kepada kengkawan yg sedang mencuba, jgn putus asa ye..slalu lah berdoa kepadaNya..Allah maha kaya...insya Allah! to all my frens, gambatte! to Farin, enjoy ur pregnancy to the fullest! nanti kita share2 story ye!

mari belajar cakap part I

aha..ni bleh dikira first word aariz ke?

video

bunyi cam "a bear" pon ada gak..[dan2 nak jebakkan bear kat tepi tu..haha] ke die sebut "abah a bear?" <<-- apekah kesimpulan di sini? daddy adalah seekor bear? or daddy is cute and huggable like a bear?..eh mungkin daddy gemok cam bear? jeng jeng jeng..

lepas die dah reti sebut perkataan ni, die asik ulang perkataan ni je!
adoi alangkah bahagienye kalo perkataan itu adalah "mama"..

try ajar "ma ma..maaaa maaa"..tp abah gak yg kuar dari mulut dia..apsal tah abah..
my MIL slalu dok panggil En. Daddy as "abah" kat aariz..n kitorg panggil tokbak aariz: abah.. agaknye die dok dengar abah abah tu yg die try sebut tu kot..

Monday, January 25, 2010

seharian di imigresen

oh takde laa seharian..setengah harian je..
pagi-pagi dah kuar rumah menuju ke imigeresen PBD..eh takde laa pagik sangat pon..kol 9:30am gitu..sampei kat sana around 10am..rameinye manusia sedang menunggu giliran mereka..penuh tingkat 2 tu ngan manusia yg ingin membuat urusan mereka..

1. pi kaunter 1 - amik borang,tanye2 sket then turun balik tuk amik gambar si tecit tu..banyak betul machine amik gambar tu..merata2 ada..pehtuh org2 yg offer amik gambar pon melambak2..macam jual tiket ape je..derang pantang nampak org, sure akan suh pi kedai derang amik gambar..tak kire ler org tuh nak pi buat passport ke tak..

2.settle amik gambar si budak tecit dan gambarku[saje amik lagik gambarku, tkt kene reject gambar lama] dan siap isi borang, kami trus menuju ke kaunter 9 tuk mengambil no giliran..oh sempat borak2 dan gelak2 ngan girl die kaunter 9 ni..same la plak tarikh lahir kami..ahah..mesra sungguh!

3.tunggu giliran kami yang ke 3066 dan 3067..setengah jam menunggu, nombor kami dipanggil.. kali ni kami ke kaunter 11..sebbayek bleh proses 2 borang skalik gus di kaunter tu..dan mungkin aku beruntung sbb aku buat passport tuk budak tecit itu so no giliranku cepat sket..aku ada borak2 ngan budak sebelahku, no giliran die lain..bukan start dari 3***..dan no die jauh lagik tuk turn die lagik 60 org kot kalo tak silap..ish ish kesian..

4.selesai di kaunter 11, kami perlu menunggu lagik no kami dipanggil sekali lagik tuk proses pembayaran pula..semakin lama semakin ramei menusia membanjiri tingkat 2 itu..kali ni agak lame jugak tuk sampai ke turn kami..kulihat ada satu je kaunter di bahagian passport antarabangsa ni..puas jugak laa En. Daddy ke hulu ke hilir menggengdong si tecit tu tuk menenangkannye.. mungkin die bosan..dan mungkin die mengantuk..tp puas disumbat susu dan puas pule daddynye dodoi, tak pulak mahu tido..sampai laa dekat2 kol 12:30 tu aariz terlena..tak lama lepas aariz terlena, no kami naik..sejam menunggu! fuhh! kami perlu ke kaunter 8..selesai segale pembayaran, tersangat legaaaa..bleh lah pi makan2 dan keluar dari tempat sesak tu..nak tunggu passport siap, 2 jam lagik..[oh cepat kan proses sekarang? 2 jam selepas pembayaran, passport siap..terasa bangge pulak system tu kompeni lamaku dulu yg buat..dari ke beberape hari ke sehari dan sekrang ke 2 jam..bangge bangge]..

En. Daddy sedang menghiburkan aariz:
5.perut sangat lapar..kami ke bangsar nandos yg paling dekat ngan PBD..lama sungguh tak makan nandos..tetibe tekak terasa nak makan nandos pulak..oh first time kami di bangsar village siang ari..selalunye aku ke sana waktu malam..oh nandos ada promo menu baru..sempena chinese new year..tp kami tak amik pon menu tu..amik menu yg biasa kami ambil..aariz gumbira btul di situ..sila layan gambar..

aariz tgh tgk menu nak order ape:

tamo kongsi ngan daddy..nak tgk menu sorang2.. kita makan aarizzz dulu!! ini budak tak bleh dok diam okeh: first time main slide..muka sangat hepiii mak die pon hepi je main slide ngan anak: posing tuk daddy:aariz: "whoaaa" [tgh tgk awek cun]

kenapelah aariz tak senyum macam ni masa amik gambar tadik?
haa tgklaa gambar passport aariz, mashaamm gilaa..pakcik amik gambar tuh pon kokye agah2 laa dulu..ni trus snap..terkujat anakku..haih
6.settle makan, puas ronda2 n beli barang2 sket, tros kami cargas ke PBD balik tuk mengutip passport kami yg dah siap..sampai2 di imigresen tingkat 2 tu, kami ke kaunter 9 semula tuk mengambil no giliran lagik..

7. 15 minit menunggu, no kami naik..ok takde laa lame sangat menunggu..alhamdulillah..kami ke kaunter 13..time ni aariz dah betul2 cranky..langsung tamo duduk..kene laa dukung die ke hulu ke hilir..masa mama nak check details pon cepat2 je..sbb aariz dah tak tentu arah dah..sebbayek semua complete dan takde salah..

8.kemudian kami ke kaunter 15 tuk membeli cover..satu cover rm2 saje..oh kali ni naseb bayek tak perlu amik2 giliran..kalo tak, mau aku tak beli, trus balik je..kebetulan masa tuh takde org di kaunter tu, so trus je laa beli 2,satu tuk passportku dan satu lagik tuk passport aariz..

kol 5 kami sampai rumah..so dari kol 10am-4:30pm urusan membuat passport kami arini..almost half day laa kan? tp takde laa seterok yg aku slalu dengar..dan alhamdulillah arini aku mendapat layanan mesra dari ke semua org2 yg menjage kaunter..ada 6 kaunter, kesemuanye melayan aku dengan baik..tp ada gak aku tgk org yg menyumpah seranah mereka 'banyak songeh laa', 'tak freiendly laa'..ada sorg girl ni nak uruskan pass perjalanan berkumpulan tuk kompeni derang kot..pergi segerombolan ramei2..dan ada laa 2 3 org gambar derang yg direject..dan mereka tak puas ati..alaa dah kalo muka ko pon kelat dan cara cakap cam sombong2, mmg laa layanan yg ko dapat cam ko beri kepada mereka..sebenarnye kalo kita senyum dan cakap elok2, derang for sure akan balas dengan layanan yg baik..pada aku laa..tatau laa kalo ada antara kamu yg dah buat bayek pon dapat layanan buruk..tu den tak dapek nak nolong eh..huraayyy settle sudaa urusan passport kami..so lepas ni masa untuk apply visa pulak!..dengarnye apply thru online je senang..gambatte ila!

nota tambahan: oh tetibe teringat zaman kecik dolu2..passport kongsi ngan ayah je..sebelah gambar papa, sebelah lagik gambar aku..itu dolu..sekarang? budak kicik even baru umur 7 bulan, dah kene ada passport sendrik..incik aariz kita tu umur 7 bulan sudah ada passport sendrik..pergh!

Sunday, January 24, 2010

misi ari ini

pagik tadik tangan montel si aariz tersepit pintu laci almari tv..
dah lama ku usha si aariz ni gemar bukak tutup semua pintu dalam rumah ni..
dah lama nak mencarik safety lock/latch tu tp asik laa terlupa makcik ni..
kekdahnye arini ku setkan tujuan keluar tuk mencarik latch/lock dan barang2 'keperluan' incik kecik aariz..
oh first arah tuju kami ialah ke carefour tropicana city..sbb mama ternampak carefour promotion dynamo 4.7kg rm19.48 je..trus menuju ke sana..lepas tu nak carik buai, kat carefour takde yg kami nak..maka ke tesco mutiara damansara laa plak kami..

checklist kami arini:

1. drawer lock/latch - tercapai
puas keliling carrefour and tesco..tettt tak jumpe..last2 jumpe kat planet enfant..
uihh makcik ingatkan murah je..mahelll okeh! takpe..demi keselamatanmu aariz, kurelakan jua duit daddy mu terbang..hehe

yey, lepas ni aari sure dah tak bleh nak bukak pintu2 itu semuaa..

2. pool - tercapai tp dapat lagik hebat
tujuan asal nak carik pool cam kat rumah fatih..[ni gara2 pi birthday party athirah smlm, si aariz suka btul main dalam pool athirah tu..bagus jugak beli satu tuk aariz supaya die leka takde laa die sebok nak 'nolong' aku kat dapor]..carik punye carik, pilih punye pilih, sekalik ternampak laa plak satu gym menarik ni..harge jauh lagik murah dari pool yg aku dok sebok belek2..tak jumpe pon yg colourful cam athirah punye..alang2 tak jumpe yg berkenan, aku trus sambar gym menarik yg aku jumpe tu..tkt gak nak beli sbb dalam kotak, just tgk gambar kat luar kotak tu je..takut laa tak bezz kan..tp alhamdulillah, sampai je rumah, En. Daddy semangat mengepam dan taraaaa..lihat lah benda alah yg aku suke gak ni:

pool kat rumah athirah(gambar atas)..tak jumpe pon camni..last2 jumpe yg bawah ni:

haa yg ni aku tak perlu risau aariz akan tertonggeng atau pon pepandai kuar dari pool kan? sah2 die mmg tak bleh kuar dari menda alah ni..haha mak sukeeeee!

3. buaian aariz - tercapai
aariz lately ni amatlah payahnyeh nak tidokan die..sampai babysitter suh bawak balik buaian tidokan die..aih takde keje laa plak nak usung sana usung sini buaian tu kan..oleh itu kami sebulat suara bersetuju tuk mencarik satu lagik buaian tuk aariz..harap2 lepas ni lama laa sket aariz tido..

4. toiletries aariz - tercapai
time ni la plak barang2 die nak habez..nak tunggu kitorg shopping groceries ujung bulan, lama lagik..takkan nak biar anakku mandi tak bersabun dan perut kembung tak berminyak? beli beli!

5. air water chestnut pemangkin susu aariz -tercapai
ada org pesan minum air ni bleh membanyakkan susu bdn..sebbayek air ni sedap, maka bleh lah dibeli banyak2..dari aku beli satu tin sehari, lebeh baik aku beli sekaton..so jimat ler sket kan..


6. walk n ride - tak tercapai
aariz dah start tolak2 kerusi..tkt terbalik je..kerusi takde roda kan..so kene laa carik satu yang ada roda tuk die tolak2..dah jumpe dah satu yg aku berkenan..[eh ni saper yg nak gune ni? aariz ke mak die?]..pilih2 punye pilih, tetibe terasa nak jenguk kat toys'r us..dah settle semua, so cargas laa kami ke toys'r us..skalik pi, belek punye belek, tgk rege cam tak puas ati plak..so patah ler balik kat carefour..kat carefour rasa cam murah lagik..skalik scan, upenye same je..langsung tak amik, sbb yg kat carefour tuh kotak die cam dah buruk sket..kotak je pon, isi nye ok aku rase..tp tu laa..sbb rase tertipu..kat situ harge die lain, bila scan lain..trus taknak amik..takpe, len kali laa carik plak..nak ke toys'r us balik, penat laa plak..len kali laa plak mama carik tuk aariz k..sabaaa

haa budak ini tamo dok dalam tu..

ini yg dia mahu..berdiri! aduyai laa anakku..macam laa tere sangat..tkt terlentang ke belakang je..aariz, blakang tu besi, sakit tau kalo jatuh..

Saturday, January 23, 2010

cik P ku sudah kembali!

huuu..sedeh betul! dah lama tak payah beli pads, dah lama tak kene pakai pads, dah lama tak perlu nak alas2 tilam kalo nak tido..
start bulan lepas cik P menghantui aku!
ahh tak sukenyeh!! leceh!
ingatkan bulan lepas 2 kali dah kene, bulan ni tak kene dah..
haa tu laa..bulan lepas, dalam sebulan, 2 kali cik P hadir dalam hidupku..
seminggu habis, selang 3 ari lepas tu die datang menerjah lagik! kali ke-2 die terjah, sama je macam seolah2 die tak pernah terjah 3 ari sebelum tuh..banyakkkkkkkkk!!
mungkin sbb dah lama gila die tak hadir dalam hidupku, die membalas dendam? [ewah bleh plak nak balas2 dendam]
tp mmg gitu ke kalo kita dah lama tak kena, skalik kena, mencurah2?
aku sungguh bahagia selama 16bulan cik P menghilang..
tetibe die kembali bulan lepas dan sekarang ni, aku sungguh terseksa!aku tak selesa!
huwaaaaaaaaaa..kenape ko kembali begitu cepat?!! tak bulehkah ko tunggu lama lagik?
tak sabar2 betul nak menjenguk aku kembalik! haih!
haih bermula laa semula episode kemuruduman susuku..
yer mmg terasa sedikit kemuruduman bulan lepas tika cik P hadir!
bulan ni? mintak2 laa cik P tak mengganggu!

kalo tak, alamatnye terpakse laa aku rajin2 kan diri kuar jenjalan..
yer aku rasa aku dapat pam lebeh if aku kat luar..tak kesah laa pi jenjalan kaa, pi ofis kaa, pi umah org kaa..kalo kat rumah sendrik, jenuh nak mengumpul! korang ada rasa camtu? ke perasaan aku je?

Tuesday, January 19, 2010

aariz vs cat

aku adalah penchenta kuceng..
mamaku pernah cerite, aku mase kecik2, pantang nampak kucheng, even kucheng kurap tepi jalan pon aku bleh amik dan main2..
yer aku mmg pantang nampak kuceng sampai ke besar ni..tp kuceng kurap dah besar2 ni aku takde lah nak main2 kan..geli ler..
masa aku pregnant, aku still main2 ngan kuceng walopon ada org pernah kate, kuceng tak elok tuk ibu2 mengandung..kuceng ada kuman yg bleh membuatkan something.....oh lupa plak..tp yg pastinye tak elok laa kan..
tp aku tetap suke nak main gak..alhamdulillah takde apa2 berlaku kat baby dalam perutku..
tp semenjak ada aariz ni, kechentaanku kepada kuceng kureng sket..
aku takut nak kasik kuceng dekat2 ngan die ataupon die dekat2 ngan kuceng..n aku sangat particular kalo ada org yg lepas pegang kuceng pehtuh nak pegang aariz! contohnye tokpa! ish ish..
minggu-minggu yg sudah, kami pulang ke sepang tuk pulang coti bermalam[wah mcam budak asrama coti plak]
itu first time aariz coba2 mendekati kuceng..
memula die sangat tkt ngan kuceng..tokpa n aunT suka laa nak sakat die..dalam atiku lega sbb aariz tktkan kuceng, so mustahil ler die nak dekat ngan kuceng lepas2 ni kan..
tp rupe2nye sangkaan ku meleset!
die malu2 tapi mahu rupenyeh..
dua tiga kali kuceng tu datang kat die, brani plak die nak genggam kuceng tu!
adoi yaiii anakku itu..tak tkut kene cakau kaa?
yang kelaka nye, kuceng tu ngiau kat dia, die balas plak ngiau bunyi..tp bunyi "emmmmmm" je laa..die tak reti nak ngiau..pehtuh si kuceng tuh bleh plak berbalas2 ngiau ngan aariz..die ingat anakku itew kuceng agaknye tuk diajak lawan..haih laa anakku..
ni dah lepas tkt2, tp still nak tgk kuceng tuh..tgk dari jauh je..kuceng tu tak heran pon kat aariz
die tegor kuceng tuh..tgh sesi ngiau2..tp aariz 'emmm' je laa..ngiau tak reti..tgk mulut aariz
eh makin lama makin dekat plak die ngan kuceng tuh..kuceng plak tkt ngan die..
sudah beraniii!! die plak nak cekau kuceng tuh..
tgn tengah ready nak cekau kuceng tu..[oh abaikan suarnye yg sampai ke dada]
nampak gayenyeh kechentaan terhadap kucengku itu telah turun kepada aariz..takpe..org kater, kalo kita sayang binatang, binatang tu akan doakan kesejahteraan kita..insya Allah..

aariz 7 months checkup

ini kejadian hujung minggu lepas..[aha mmg banyak entri tertangguh]
tuk checkup kali ni, aariz diberi suntikan pneumococcal 1st dose..
since aariz amik before umurnye 1 tahun, maka ada 3 doses yg perlu aariz habezkan..
punye laa ramai manusia ari sabtu tu..sampai tertido2 aariz tunggu turnnye..sian sungguh..
bangun2 kene inject, ape lagik, melalak ler heroku itu..
selalunye aariz akan berlagak macho langsung tak berbunyi bila kene inject..
tp kali ni die tidak..mungkin terkejut ataupon mungkin marah sbb tidornye diganggu..
naseb bayek ada banyak toys dalam bilik Dr. Florence tu..so skejap je laa dapat tenteramkan aariz semula..
berat aariz @ this time : 7.71kg [baru lepas baik dari demam, berat turun sket]
panjang aariz : 68cm[pendek kurang tinggi ke anakku?]
i suka taruk gamba..meh ler layan gambar

baju mengikut tema kerusi hospital
suka main handbag! kenape yer bebudak kicik suka handbag?
tgh bertegor sapa ngan gegirl cun di belakang..
tertido..

okeh sudah siap! mari pulang!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...