Thursday, October 29, 2009

Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel

hah tak pernah2 mama nak join contest2 ni..tetibe teruja plak tgk tajuk contest ni..senyuman ceria si comel! since aariz ni penyengeh orgnye, y not mencuba nasib kan? harap2 dapat laa menang hadiah yg ditawarkan! sangat terujaa okeh!! dari dulu lagik mama sangat2 nak buat outdoor photoshoot aariz! kalo dapat menang, bezznyehhhhhhh!!!


hadiah dia ape?? haa hadiah dia:

Pemenang Utama x 1 org:
Outdoor fotografi selama 1 jam
~unlimited shots~
~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~
******************
Pemenang sampingan x 2 org:
Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50

bezz kan?? sebbayek mama tak terlewat!
Online contest ini di buka dari tarikh:
15th Oktober 2009 - 31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.
sesiapa yg nak join?still sempat gik nih..meh jom kita ramai2 join! sila lah ke link SMILEYKIDZ


Tengoklah tgh tidor pon bleh senyum..

Nama: Aariz Zafir Bin Muhammad Firdaous

Umur: 4 bulan 4 minggu

ni baru tgk gambar2 die senyum2..blom tgk die bergelak ketawa..kalo dah tgk, sure terbawak2 dalam mimpi punye laa!!..harap2 aariz dapat laa hadiah outdoor photoshoot tu! amin!

kalo dapat hadiah sampingan tu pon dah alhamdulillah dah..

honey i killed ur fish!

"sorry sayang! saya tak sengaje!"
ok arinih aku dengan tak sengaje nye terbunuh ikan En. Daddy yg baru je dibeli smlm..
ahaha..sian En. Daddy..naseb bayek bukan ikan kelisa..
kalo tak, mau nanges tak berlagu laa En. Daddy..
ntah ape mimpi En. Daddy smlm beli ikan red parrot tu..
sbelum ni ada la die menyatakan hajatnye mahu membela ikan kelisa..
tp smlm ptg, tetibe je ada akuarium n 2 ekor ikan red parrot kat rumah aku..
seperti slalu, mmg tabiat aku sebelum kuar rumah, aku akan off semua switch plug..
n tadik tgh hari, sebelum kuar umah, aku trus je ringan tangan menutup switch di belakang tv..
aku lupa yg akuarium tuh berkongsi plug ngan tv..
tadik ptg balik, aku tgk akuarium daddy sangat keruh n sekor ikan die dah telentang..
woh panik sebentar..
aku mana laa tau pasal ikan2 ni kan..
trus call En. Daddy ngadu pasal ikan die..
oh masa tuh aku mmg langsung tatau aku laa penyebabnyeh..
bila En. Daddy tanye "awak tutup switch plug tv eh?"..
then dush! baru aku teringat!
OMG! aku mmg tak ingat langsung..
sekor lagik ikan dah nyawa2 ikan dah..[haa ni baru btul org kater nyawa2 ikan]
ikan yg dah bernyawa2 ikan..
En. Daddy balik trus terkam akuarium dia..
nasib baik sekor lagik ikan die dapat diselamatkan..

haih ingatkan En. Daddy suka bela ikan di fesbuk je..
rupe2nyeh realiti pon die suke..
jgn die tetibe nak bukak cafe/restaurant n tetibe nak ada farm plak lepas ni dah laa..
2-2 tuh pon game yg die suke main di fesbuk..
haih kuat btul penangan fesbuk ni ye?

Monday, October 26, 2009

Merudum!

huwaaaaaaaaa...aku sangat sedeh!!
susu badanku semakin hari semakin merudum..
tp aariz semakin kuat susu sekarang ni..
sekali minum tak cukup dah 4 oz..
aku terpaksa pump 5 oz sebotol skang ni..
tp aku mampu hasilkan 3oz je skalik pump..[itupon kalo bernaseb baik..kalo tak, kekadang 1 oz pon tak sampai]
nak dapatkan 5oz jenuh!
berhenti kejap, minum air..jalan2 lagik then baru pump balik..
banyak dah ikhtiar ku cuba..[mungkin tak cukup..kene usaha lagik ni]
minum milkmaid tea..
makan longan kering..
ari2 susu anmum tak tinggal..
breakfast ku sumbat tekak ni ngan oat..
air ku minum bergelen2..[tak larat dah nak ulang alik toilet]
aper lagik? mmm seminggu lepas ku ulam nasi ngan jantung pisang..
2 3 ari lepas ku telan sayur sawi [ada org kater sawi pon dapat banyakkan susu]..
tp semuanya tak membantu pon?
ati ni sangat runsing..
adakah sudah sampai masa susu ku hilang?
bermakna aariz terpaksa minum susu formula??
TIDAKKKKKKKKKKKK!!!
aku tak sanggup! aku tak sampai hati!!
ku cuba tenangkan hati n pikiran..tp setiap masa fikiran serabut dan runsing!
runsing tak dapat bekalkan susu kat bbsitter..
serabut tiap kali aariz nanges masa breastfeed..
aariz baru nak masuk 5 bulan..tak sampai pon lagik 6 bulan..
ada sebulan lagik at least target aku tuk breastfeed dia..[sebenarnyeh target kalo boleh nak breastfeed die sampai 2 thn]
tapi macam nak punah je harapan aku tu?
nak nanges pon ada ni..
tp aku tetap bersyukur aku dapat breastfeed aariz sampai ke ari ini..
dan kerana breasfeed juga, alhamdulillah tahun ini dalam sejarah..
aku dapat puasa sebulan penuh!
cuma aku berharap panjangkan lah sket tempoh aku dapat breastfeed aariz
moga2 susu badanku ni tak kering lagi..

ya Allah ya tuhanku..besar sungguh dugaanmu tuk membesarkan seorang anak..
baru ku tahu..
ya Allah ya tuhanku, bantulah hambumu ini..

aariz lately ni asik berak2 je..
setiap kali minum susu, tak sampai brape minit, die pasti akan membuang..
aku riso..berat badan tak brape naik..
normal ke tu? ke aku yg terlalu kalut?

tak pernah dalam sejarah, weekend aariz diberi botol setiap kali minum susu..
semalam! 4 botol(20oz) aariz minum..
selalunye dalam sehari pada weekend, ku beri sebotol je susu
lelain waktu die direct feed je..
yg lecehnye..die kalo nak tido mesti nak breastfeed..
kalo tak breastfeed, tak tido la die..
tp susuku sket, die ngamok! tak lelap le mata die..
sampai kene dodoi2 last2 tertido atas bahu..
ari ni..tadi..ku beri juga botol lepas mandi..
die ngamok2 nanges..tak pernah nanges sekuat itu..
5 oz habis, die senyap skejap..
nguap2, tenyeh mata, ku terai tidokan dia..
tp nanges lagik..tamo baring..
ku try bf, die nanges2 meronta..
ku pujuk sambil jalan2 satu rumah..
last2 tertido atas bahu..
haih lah anak..kenape kamu arini?

yg ku riso sangat2 skang ni..4 bulan laa saat2 ibu kebanyakannye kering sudah susu..
jangan laa aku tergolong dalam golongan itu!!
risoooooooooooooooooooooo nyeh!

Friday, October 23, 2009

surprisee!!!

hehe..mesti korang bosan ngan entri2ku lately nih..
semua berkisarkan daddy..hehe..
entri kali ni pon pasal daddy gak!!
daddy kan pi jb seminggu? die celeb birthday kat jb sengsorg..sian dia..
so masa die balik, kitorg wat surpriseeee!!
kitorg sambut die ngan balloons and cake!
aariz pon tere wat surprise tauuu!!
ahh malas nak citer panjang..
meh layan gambar2 je la..
manelah daddy nih..sampai meleleh dah air liur aariz tunggu daddy blk..
the ballonnss

the cake

yey sampai sudaa

daddy hepii
posing sebelum tiup lilin

tiupp..tiup..jangan tak tiuppp

semoga daddy gumbira dengan kejutan yg kami buat! hihi

ohh tadik terbaca article kat yahoo : Baby boy gets free flights for life
gila bezz jadik budak ni! haih jeles jeles...


Thursday, October 22, 2009

counting days..

dah 3 hari aariz tak berjumpa dengan daddynye..
hanye mendengar sore daddynye saje..
nasib baik aariz masih belum tahu ape itu rindu..
hanya mamanye saje yg memendam rindu..
di pagik2 bute ni tetibe terasa ingin melayan syahdu..
tiada mood tuk meneruskan kerja..
semakin bosan dengan kerja..
testing..research..report..meeting..kene bambu..haih
sampai bila laa agaknye aku dapat bertahan?..
daddy cepat le balik!! kami rinduuu..
di pagik2 bute ni syok juge layan lagu syahdu..
lagu ni dituju khas buat En. Daddyku..

Wednesday, October 21, 2009

Happy Birthday Daddy!

To the most special person in my life..
Happy Birthday sayang
hope your day is really special..
filled with love, laughter & joy..
just like you make all of mine!

ever since you came into my life..
you made it so wonderful,
you make me feel special with everything you do
and all that you say..

On your special day,
i want to tell you from the bottom of my heart that..
i am madly in love with you
and will love you forever and ever...


may all ur dreams and wishes come true...
lots of hugs and kisses from me,
ur wife

mmuahhhhhhhhhhhhhhh!

Tuesday, October 13, 2009

Good info - SIDS: Suddent Infant Death Syndrome

Bercerita pasal aku tak biasakan aariz tido meniarap membuatkan aku tibe2 nak berkongsi info ini..info ni difwd oleh mancet kat emailku suatu masa dulu masa aku dan die tgh sarat mengandung..meh lah kongsi ngan aku plak info ni..

SIDS: Suddent Infant Death Syndrome Ini ialah istilah perubatan untuk kematian mengejut bayi berumur 1 bulan hingga setahun, tapi yang paling terdedah ialah yang berumur anara 1- 4 bulan. Bayi lelaki lebih berisiko berbanding perempuan… natural selection kah???... Ibu bapa terkejut, atuk nenek terkejut …semua orang terkejut sebab bayi biasanya sihat sebelumnya dan bayi mati dalam tidur tanpa sebarang tanda lemas atau seumpamanya. SIDS adalah penyebab kematian yang utama pada usia yang dinyatakan tadi, di US ada 2500 kes SIDS setahun…statistik kat Malaysia tak tahu…sebab data data tak warwarkan dan yang penting diagnosis tidak dapat dibuat dengan tepat. SIDS didiagnos secara “diagnosis of exclusion”, maknanya segala penyakit lain telah di kecualikan sebagai penyebab kematian..bukan penyakit tu..tidak penyakit itu..bila dah tak ada penyakit lain..SIDS lah penyebabnya…dan yang sepatutnya kena buat ialah pembedahan postmortem untuk kenalpasti penyebabnya dan bab bab postmortem ni payah lah sikit nak dapat persetujuan keluarga…sabit tulah SIDS tak didiagnosis dengan tepat. SIDS boleh sebabkan kematian kepada bayi sesiapa saja, datang tiada bertanda dan tanpa sebarang symptom. Sebelum tidur sihat tapi tak sedar sedar kesokan paginya…sedihkan???

Ada beberapa teori yang boleh kaitkan sebagai penyebab SIDS…
  • Bayi dalam keadaan stress kepada persekitaran
  • Ada kecacatan peringkat sel dan biokimia badan yang tak di ketahui
  • Kegagalan system badan untuk berkembang
  • Bayi terdedah kepada pembesaran mendadak dalam tahun pertam kehidupan

Walaupun punca sebenar tidak di ketahui, di dapati ada beberapa factor yang meninggikan risiko SIDS antaranya…

  • Merokok, minum arak dan salahguna dadah/ubat ketkia mengandung
  • Penjagaan semasa mengandung -antenatal care yang tak bagus
  • Kelahiran pramatang dan bayi yang lahir kurang berat badan Pasif smoking…..***bapak bapak..kalau ada anak kecil jangan bahaya kan nyawa diorang dengan merokok sambil dukung anak….pi merokok jauh jauh
  • Ibu mengandung terlalu muda
  • Bayi yang kepanasan- pakai baju tebal tebal, dengan selimutnya…pengudaran tak elok..
  • Tidur meniarap

Tidur meniarap

Masa dbi kecik kecik dulu..ada saudara yang baru balik dari belajar kat US…anak tiga, tapi semua kepala bujur bolong gitu..bukan bulat macam muka melayu..kisahnya semua anak anak dia ni masa bayi tidur meniarap..sebab utama bayi bayi kat US ditidurkan meniarap ialah takutkan radang paru paru akibat muntah/jeluwok..yang boleh masuk paru paru kalau tidur terlentang.. *jeluwok-regurgitated Jadinya..adik beradik saudara ni..ikutlah nasihat dan amalan ni….tiarapkan anak nak bila tidur..tapi ada jugak yang tak setuju..yer lah kan..tidur meniarap..mana boleh dalam adat melayu..mati mak kang!!!!... Setelah dikaji kaji..rupanya tidur meniarap akan tingkatkan risiko SIDS kerana meniarap kan bagi tekanan kepada rahang dan akan sempitkan salur pernafasan. Bayi juga akan lebih cenderung untuk bernafas dengan udara berC02 yang di hembuskan terutama jika ada cadar, selimut di bahagian hidung. Setelah dikaji dan dapat bukti yang cukup, American Academy of peadiatric AAP pada tahun 1992, telah menyarankan bayi yang berumur kurang satu tahun, hendaklah ditidurkan secara terlentang,tidak lagi meniarap. Selepas saranan itu…kes kes SIDS menurun sebanyak 50%... Tentang risiko bayi mati tercekik muntah/jeluwok jika tidur terlentang…mengikut kajian..risikonya tidaklah membimbangkan. Agak mustahil bayi tidur tidak bergerak gerak…bagi bayi yang berumur lebih 4 bulan, tak perlulah kita betulkan balik kedudukan bayi jika bayi itu meniarap sendiri..mungkin bayi mencari keselesaan posisi tidur dan itu biasanya selamat.

Walaupun SIDS tidak dapat dicegah dan di jangka, ada beberapa tip yang boleh diambil dan dilakukan..

  • Elakkan merokok, minum arak dan menyalahgunakan ubat ketika mengandung..Risiko SIDS meningkat tiga kali ganda..begitu juga bapak bapak yang merokok…pasif smoking pun ada risiko yang sama
  • Ibu yang mengadung perlu dapatkan check up yang awal dan berkala untuk mencegah dan mengesan factor risiko.
  • Menyusu badankan bayi anda
  • Tidurkan bayi atas tilam yang firm..tidak terlalu lembut..jauhkan bantal,selimut,mainan yang boleh tingkatkan risiko rebreathing nafas hembusan
  • Tidurkan bayi dalam suasana yang selesa, jgn di bilik yang terlalu panas atau sejuk, bayi yang tidur dalam keadadn tidak selesa akan terlalu lena-ala la nak pengsan gitu dan sukar di kejutkan
  • Jangan biarkan anak kecil tidur keseorangan di bilik sebelah..seeloknya tidur di bilik yang sama.untuk ibubapa mengesan sebarang kelaianan bayi ketika tidur
  • Bayi yang menghisap puting-pacifier ketika tidur masa tahun pertama , kurang risikonya untuk dapat SIDS..tapi janganlah paksa kalu baby tak nak puting…

sekian..sama2lah kita berkongsi ilmu..credit to mancet yg tlh memfwd info ni kepada aku dulu..thanks eh cet!

4months old Aariz

Anak mama 4 bulan dah..semakin banyak aksi dia skang ni..sangat melucukan dan menghiburkan hati mama n Daddy!! kekadang gerammm sangat ngan anak sendrik[bukan geram marah..tp geram sukaa]..slalu geram kat anak org jer..skang ni geramm ngan anak sendrik plak..rasa cam nak picit2..[bahye tul aku ni]

aariz mmg sangat suke isap jari..sbelum2 ni, aariz suka isap jari telunjuknya..baru2 ni die baru discover yg ibu jari lagik sedap!

tgklah berapa nikmatnye die isap ibu jarinya..sampai camni skalik!

Sekarang mama dah tak pakaikan aariz mittens, sbb tkt jari die tak membesar..mittens semua dah tak muat..sian jari2 die dok terkurung dalam mittens..tp..aariz sangat suka garu kepala..sampai berdarah2 kalo die garu kepala dia..kepala dia tu penuh ngan parut2 luka je..mama tatau nak wat camne..takkan nak pakaikan mittens balik? sian plak

Aariz dah tere meniarap! even masa tgh tido pon die bleh tertiarap! buas betul dia tido! mama riso plak kalo die tido meniarap, sbb tkt die lemas..mama tak pernah tidokan die meniarap..sbb tktkan SIDS(Suddent Infant Death Syndrome) -mintak dijauhkan!
Oh skang ni katil tuh die yg konker! haih

Aariz caught in action! ha kan saya dah cakap, aariz sangat tere meniarap skang ni..atas bouncer pon die bleh meniarap sendrik..nasib baik tak terbalik ke lantai skalik ngan bouncer tuh..skang ni bouncer dah disimpan dalam stor..dah tak bleh pakai dah..tkt aariz cedera plak nanti..mama tamo kejadian bouncer menghempap anak mama terjadik

mama: 'Ha Aariz wat apa tu?'
aariz: 'oopss mama nampak plak..'

skang ni aariz kalo meniarap mengundur je lebeh..ke depan tak plak..baru-baru ni dah pandai plak angkat bontot tu..nak merangkak plak ke anakku?


ha angkat bontot lagik..tp menyembamkan muka tu kenape? tak lemas ke? hmm budak nak merangkak macam ni ke ek? anak2 korang camne ek? nak start merangkak camni ke? ke anakku salah tektik teknik ni?

Thursday, October 8, 2009

yummmeh!!

seminggu ni En. Daddy outstation ke UPSI..dah 2 3 ari die dok ulang alik kl-UPSI..slalunye die pulang bertangan kosong takpon ada laa sehari aritu die pulang bersama kueh pau yik mun..mmg lazat kueh pau nih..walopon dah sejuk, kelembutannya masih terasa! saaaaaaaangat lazat..kueh pau ni pernah masuk dalam rancangan warung kita kat ASTRO prima..



tgk lah inti die! meriah!!

tp arini..En. Daddy tidak pulang tgn kosong..die pulang dengan pau kaya,pau kacang, pau kari ayam n pau kari daging!! yummmeehh!!..bukan setakat itu saja..die juge pulang bersama2 duriann!! yippee! nyum nyum..masih ada musim durian ek? ingatkan dah habis..

semua ni berharga hanya rm10! mmg sangat untung!! isi yg sedap lagik enak, dan meriah![tetibe teringat makan durian rm15 sebijik di uptown sebelum bersalin aritu..sakit ati je bila kenang]

oh En. Daddy kata, ada petua mau isi durian yg sedap..pilih durian yg durinye tajam dan runcing..sure isi die tebal dan sedap..kalo duri pendek, isi nipis..jadi kalo mau memilih durian, pilihlah duri yg tajam dan runcing ye kawan2..

oh nak tanye..kalo kita breastfeed, ada efect ke kat baby kalo dok makan durian banyak2?siapa tahu? tolong bagiktahu..plz

p/s: kakti, kalo tunjuk kat mama ni, sure die jeles!haha

Monday, October 5, 2009

10L junior

semalam, 4 Oktober 2009, Ahad bersamaan 15 syawal, bertambah lagik sorang 10L junior..CONGRATS ZEHAN!! Zehan adalah salah sorang bekas penghuni 10L flat PKNS Kampung Kerinchi..juge merupakan x-hosmetku! haa lagik sorg hero tuk junior 10L menjadikkan jumlah 10L junior seramai 4 org sekarang ini!..bertambah sorg lagik pencabar Aariz tuk merebut ecah anak Ida..aiyoo..[harap2 anak nik dalam perut tu girl laa plak..takde laa Ecah menjadik rebutan sgt]hihi
Macam tak percaye bila aku dapat sms tgh hari smlm..baru je ptg Sabtu tu die beraye ke rumah aku..ptg Sabtu tu bila ditanye dah ada tanda2 ke Zehan? die kater blom..tup tup Ahad pagik tu slamat Zehan bersalin! tu lah..penangan makan meehoon Singaporeku n satey kajang kat rumah aku laa tuh..SELAMAT BERPANTANG lah pn Zehan! jgn ngelat2 time pantang tau!!..
Pn Nik n Pn Marini, sila lah upload gambar kita2 di hospitlal ptg smlm!!..sedeh betul tertinggal camera dalam kete! kalo tak, bleh aku tepek gambo kat sini! comelll sangat Muhammad Izz Firas tu tau!!

mari tgk gambar baby!! di sini

Thursday, October 1, 2009

Happy 4 months Birthday Aariz Zafir!

Happy 4 months Birthday sayang! Mama and Daddy love you more and more everyday!

video

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...