Wednesday, September 30, 2009

Beraye sakan

Ha kan dah cakap thn ni mungkin akan meriah sket raye kami disebbkan kami beraye bersame org baru! bezz! ari raye kami meriah kerana adanya buah hati pengarang jantung kami, Aariz Zafir..walopon die tak mengerti pon ape itu raye, tp aku pasti aariz juge merasakan betape meriahnye suasana raye thn ni!..tahun ni raye pertama sampailah raye ke-4 kami beraye di mlk..then ptg raye ke-4 tu kami pulang ke sepang tuk beraye ngan tokma n tokpa sekeluarga!..mama n En. Daddy amik cuti panjang thn ni[ceywah macam la thn2 sudah tak cuti panjang bila raye]..haha..takde laa..thn ni lain sket..special sket..hehe..oh kitorg dapat makan rendang itik dengan banyaknyeh tahun nih!! thn lepas dapat makan sket je sbb dah tinggal sket je, ye laa balik mlk dah raye ke-3, ape je yg tinggal kan?

raye 1
pepagik lagik aariz dah bangun tuk bersiap2 di pagi raya..selepas sembahyang raye, aktiviti bersalam-salam kaut bermula..haa mama n En. Daddy yg excited nak salam2..Aariz tido time ni..haha..so mama laa tukang kutipkan sampul raya aariz! haha

habez je babak2 airmata pagik itew, kami konvoi ke Batu pahat tuk beraye di kampung my FIL. first time balik jumpe nenek ni..wah! aku tak melepaskan peluang tuk beraye ke rumah nenekku jua yg kebetulan di parit raja, batu pahat! gumbiraa betul sbb dapat jumpe familyku yg thn ini beraya di batu pahat..dapatlah aariz jumpe tokma,tokpa,maklong, aunT n paksunya..

on the way back to batu pahat..nak pi umah buyut aariz ni..in jawa buyut means moyang..

ni kat parit raja umah buyut aariz belah mama aariz..dedua buyut aariz org batu pahat..buyut belah En. Daddy kat senggarang..buyut belah mama kat parit raja

sampai ke malam aariz beraya..tgk mata En. Daddy dah kuyu dah..malam tu jugak kitorang balik mlk..tak tido kat batu pahat pon..sampai mlk kol 12pagik..daddy pecut tak hingat punye


raye ke-2
raye ke-2 kitorang beraye ke rumah2 jiran wan dan tokbak aariz kat terendak tu..sedondon lagik kami ber-3 aritu..hehe


raye ke-3
raye ke-3 plak aariz beraye ke rumah kawan2 mama n daddy aariz..umah pertama kami tuju, umah mama yunne di kampung alai! akhirnyaa..bertemu jugak aariz ngan mama yunne..lepas tuh beraye ke rumah kawan2 daddy plak..dari kampugn alai, ke bukit piatu then ke pj [oh kat mlk pon ada pj tau..tp bukan petaling jaya, pengkalan jaya]dekat ngan bukit katil then ke duyung..after that dah kene balik sbb aariz dah kepanasan..dok pon dah tak diam..merengek2..maka terpaksa laa sampai situ je kitorg beraye

di rumah mama yunne


raye ke-4
dah nak balik ke sepang..aariz nak beraye ngan tokma n tokpa plak..tp sebelum pulang tu, singgah jap beraye ke rumah opah anjang aariz kat masjid tanah , kutip duit raye lagik aariz..hehe

taraaa..dah sampai umah tokma!

raye ke-5
hehe spesel sket raye ke-5 aariz ni..ari raye ke-5 aariz beraye ke rumah makcik mid..tp kali ni bukan aariz yg kutip duit raye..tp mama aariz melontar duit kat rumah makcik mid..[haha tuk pengetahuan, makcik mid tu midvalley yeh]..carefour ada promotion harge mamipokok size M tuk 66 pcs hanya rm43.90..murah sangat! aper gik, mama balun amik sampai 4 paket! banyak btul! ye laa susah laa nak dapat harge murah gitu..kalo promotion jusco takpon kat tesco pon harge die rm48..still jauh beza walopon ada promotion..nak tunggu jcard day, ntah bila..kat jcard day lagik murah..rm42.90


raye ke-6
tak pi mana2 pon aariz ari raye ke-6..ari jumaat..daddy pi solat jumaat..aariz ngan mama dok umah tokma je makan kueh raye tokma..hehe

raye ke-7
aariz nak balik tropicana..tp singgah beraye ke rumah opah ambung n opah alang di cheras..then ke rumah tok itam aariz di kajang n toksu aariz di semenyih..haa raye sakan gik aariz..sampai ke malam lagik aariz beraye..haih..dah kater sakan kan beraye..mestilah sampai ke malam..

raye ke-8
beraye ke rumah kawan daddy di cheras..ada open house..aariz jumpe awek wa cakap sama lu..chumel awek tu..nama die arwin raihana..cam nama heroin LOTR kan?


oopss i did it again! ahaha sampai nanges arwin kene peluk ngan aariz! haha

raye ke-9
dah ari raye ke-9, isnin..aariz masih beraye! mama dan daddy aariz bercoti lagik..kater amik cuti panjang..so kami beraye ke rumah auntie Mancet..dapat jumpe basil..tp aariz tido je..tak borak2 pon ngan basil..dah ngantok sangat la tuh..mama dapat jumpe auntie aton, auntie atul n auntie hooda! auntie hooda pulang ke malaysia bercoti raye! bezz bezz dapat duit raye besau dari auntie hooda..auntie2 lain pon bezz gak, kasik duit merah kat aariz! aariz sangat suke!!


aariz dah simpan duit2 rayenye di tabung haji..berkat simpan di islamic bank..anda pula bageimana? banyak dapat duit raye?

Friday, September 18, 2009

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

wah tinggal lagik satu hari setengah je lagik kita nak beraya!! arini aku dah start cuti! yeehaa!..tugasan arini mahu mengemas rumah dan mempacking barang2 yg nak dihangkut pulang kampung..[wah macam jauh sangat laa kampung ku ituu]..raye taun nih agak meriah sket kot? insya Allah..sebbnye this is the first time we celebrate raye ber-3! hmm camne laa agaknye ek aariz masa raya nanti!? hopefully die well behave laa..jgn ikut pe'el mak n makcik2 die masa kecik2 dolu dah laa..mama kater dolu2 kitorg mase kecik, kalo raye umah org tamo naik/masuk pon umah org..sanggup dok kat luar rumah, takpon dok dalam kete..kalo masuk rumah org, nanges melalak tak hingat..aihh...tp yg paling teruk mama kater si aunTie aariz (kakti)..haha femes kakti..[mmg sengaje nak femeskan kakti kat blog angah nih..hihi]..

persiapan raye? well for persiapan raye taun ni, kitorang banyak spent for si kecik tu je laa..baju raye die je sampai 6 pasang..aha...mak die pon tempah baju raye smapai 7 1/2 baju..haaha..part baju bajan je laa kitorg spent..curtain taun ni tak ganti..malas..taun lepas dah ganti..taun depan la plak ganti baru..hihi jimatt..alas meja, kueh raye semuanye tak beli..malas nak beriya2 sangat menghias..taun lepas beriya2 aku tukar langsir, tukar alas meja, buat kueh raye, beli kueh raye..tapiiiiiiiiiii, takde pon org yg datang beraya ke rumah aku! banyak aku beli kueh raye, buang begitu saje...sbbnyeh kitorg tak larat nak makan sendrik kueh2 raye tuh..dah tuh banyak sangat memborong kueh raye..yer laa raye pertama sebagai somi isteri..mestilah expect bezzkan nak hias2 rumah sendrik..maka taun ini tiada lah hias2 semua tu..kitorg prepare for diri sendrik je..part baju bajan..ahaha..taun nih En. Daddy rembat sepasang baju melayu kat dzulclassique..sengeh ke telinge punye suke En. Daddy nak raye taun ni..aku pon puas ati ngan pilihan die kali ni..kalo tak, for sure ada je yg aku tak berkenan..tp dah die pilih, aku senyum je..tp tuh taun lepas..taun ni, aku trus angguk2 kepala bila die pilih yg die berkenan tu..sbb aku mmg berkenan ngan semua design yg ada kat dzulclassique..harga berpatutan..n puas ati ngan kemasan die..taun depan insya Allah aku nak tempah lah baju raye kat kak ina dzulclassique!..masa nikah dulu kitorg tempah situ, mmg puas ati..wah melencong plak citer aku..ok back to raya preparation..aku taun ni dapat sehelai jeans..dah 4 taun tak beli jeans!..punye laa lama tak menjejakkan kaki kat levi's store, skalik aku belek2 harga, mak aih dah naik sampai rm259..ada yg sampai rm305..gilo apo? dolu2 paling mahal pon rm205 je..haih tp dah jejauh sampai kat sg wang redah jam bagai, takkan tak beli plak kan? buat penat En. Daddy drive, so aku pon amik je laa satu..kebanyakan jeans yg aku berkenan, semuanya yg jenis ketat2 di peha dan super low..nasibbaik ada satu yg ngam2 cun bila aku pakai..[aku bukan laa kate aku cun, jeans tuh yg cun]..naseb bayek..ok laa tu..En. Daddy plak memula nak gak amik satu tp bila die try2 semuanya tak cun bila die pakai.. takde satu pon yg berkenan di mata aku n mata die..so aku je laa yg dapat jeans baru..sian En. Daddy..tp die kater die puas ati dah raye taun ni takde jeans pon takper..janji die dah ada baju melayu yg bezz tuh..tp betul gak..org beraya pakai baju melayu, bukan jeans kan? oh tema kitorang taun ni : cokelat orange..tapi aariz tak ikut tema sangat..susah ler nak mencarik color yg sedondon ngan kitorg..kalo die pakai baju melayu takpe gak..senang sket..takpe, taun depan mama akan usahakan die pakai baju melayu jugak!! taun ni kecik sangat die nak pakai baju melayu..takde saiz! sori ye aariz..taun depan lah plak ok?

taun ni turn raye di melaka, umah mertuaku.. raye ke-4 baru pulang ke rumah mama di sepang..korang plak raye mana dulu taun ni?

oklah di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, dan mohon ampun maaf sekiranya ada bahasa atau kata2 saya yg mengguriskan hati kamu2...selamat pulang ke kampung halaman masing2..pandu cermat, jiwa selamat.. ingatlah org tersayang..nah duit raye tuk korang2..enjoy!!

Tuesday, September 15, 2009

Ole ole raya

Sekarang ni TV3 tengah sibuk mengedarkan ole ole raya di tol2 sekitar KL. semalam, semata-mata nak ke bank di kota damansara, En. Daddy masuk tol Damansara disebbkan nakkan ole-ole raya TV3 tu.. bukan satu je kitorg dapat! tp 2! haa tamak tak tamak En. Daddy saya tu..smlm adalah attempt ke-2 kami masuk ke tol tuk dapatkan ole-ole raya..[tapi takde laa beriya2 sampai takde arah tujuan semata2 nakkan ole2 kitorang lalu tol, kitorg ada arah tuju yg kitorang nak pi ok]..1st attempt adalah pada ari Ahad lepas..masa tu kitorang dari rumah mama, Sepang to Bukit Bintang..selalunye kitorang akan lalu jalan dalam..tp kali ni, En. Daddy rela masuk highway tuk lalu kat tol SG. Besi..tp malangnye, tol yg ke arah KL tiadalah org tukang edar ole2, hanya laluan ke arah selatan je yg ada..haha kesian En. Daddy hampa..tp smlm! haha harapan En. Daddy tidak dihampakan kerna dari jauh lagik sudah kelihatan ada org2 yg tukang edarkan ole2 n ada sorang cameraman kat tepi tol Damansara tu..wah!! kami masuk tv kah? haha perasan je lebeh..tapi tape laa..tak masuk tv pon takpe..janji dapat ole ole..ceyy gumbira sangat laa En. Daddy dapat ole2..skalik bila punggah2 barang dalam beg merah itu, haha ada sampul raye TV3 ngan bantal je..ape? BANTAL? ape kaitan bantal ngan rayaa?? ish ingatkan dapat ape laa dalam ole2 yg derang kasik..tp takpe laa..org kasik, kita terima je laa..nak sangattt..rupe2nye bantal tu adalah selimut yang dilipat2 dan boleh dijadikan bantal..ok per..boleh bawak travelling..selain menjadik selimut, bleh dijadikkan bantal! bagus baguss..dan smlm, tujuan kami ke bank tuk menukar duit raya hampa! hish boleh plak May.bank tu taruk masa tuk tukar duit raye hanya dari pukul 9:30am-12:30pm je? isk..tertangguh lagik checklist raye saya..duit raye tak tuka gik ni! harap2 duit raye tak habis laa..

oh sesiapa yg nak ole ole raye tu, sila check tarikh dan tol2 yg dilistkan oleh tv3 tuk sesi pengedaran ole ole raye..

p/s: sampul raye tv3 cantik!! i loikkee the color!

Wednesday, September 9, 2009

saya sangatt sukeeee

yey arini mama perasan yg anak mama dah reti cabut mittens nye sendrik!! suke sukeee!! [eh patut ke aku suke?] ye mestilah suke sbb ini bermakne die dah pandai grab anything..pandai anak mama! bleh laa aariz pegang toys plak lepas nih!! hihi..
suke tgk die belek jari2 die..comelll sangat!! tak snap plak gambar die telek jari die..nanti laa kalo ada, akanku tepek disini..comelll sangatt tauu!! kan kan?

n saya sangat suke jugek arinih berbuke dengan bermacam2 juadah hasil rembatan En. Daddy di param TTDI tadik! arinih tak sempat nak masak[sori lah En. Daddy ye]..meetingg...meetinggg..ada townhall meeting plak tu..terpaksa menapak ke ofis tuk meeting2 tersebut..so kesudahannye balik lmbat, tak sempat lah masak! nasibayek laa En. Daddy memborong di param tu..n ada makanan yg ku sukeee!!kepak ayam madu, kuey tiau goreng, putu piring, popia basahhhh n air tebu!! wah semuanye fevretttttku!! sedapnyeh!! nyum nyum..i tak order pon, yu cam tau tau je i mo makan ape..tak sabo nak makan!! haih heaven betullah berbuka malam ni!! i lap u lah daddy!

**update!**
wa wa wah!! mama sangattttttttt suuuuukeeeeeeeeeeeee!! Baru je tadik Aariz dah bleh sket tidak bergado ngan botol susunye!! walopon die nanges sket sebelum minum, tp akhirnye licin botol susu tu diisapnye! mamaa sangatttt sukeeeeeee dan sangat legaaaa..alhamdulillah!!
alkesahnye.. disebabkan mama kene menapak ke ofis ptg tadik, so mama tawakal je anto aariz kat babysitter ngan sebotol susu avent with puting susu MAM dan picagari(in case die lapo sangat2)..ati ni tak tenang lah jugak masa meeting tadik, takut aariz melalak kelaparan n tamo botol..tp balik dari meeting tadik En. Daddy kater susu die habis..n En. Daddy kata, sesampai je depan rumah bbsitter, babysitter tu trus je cakap "yey berjaye susukan aariz"..aih pelik jugak camne lak si aariz ni nak botol susu tu..padahal kitorg kat rumah dok sumbat botol susu, die dok reject je..itu yang tadik En. Daddy decided tuk try kasik susu guna puting susu MAM tu kat aariz..wah! hamik ko! 4oz licin begitu saje..die nanges laa sket2 masa awal2 tu..tp tak lama lepas tu trus nyonyot..sebelum ni tak macam tu plak..baru je malam smlm aku try kasik botol susu, ngamok sakan tak hingat die..alhamdulillah syukur..moga2 aariz tak reject lagik botol susunye!!amin!!

p/s: hampir2 membeli botol susu adiri yg mahal giler..legaa..kalo tak, bertambah laa lagik koleksi botol susu aariz..thanks to everyone yg kasik macam2 petua n suggestion..hari2 selepas solat saya doa moga2 aariz terima botol susu semula..dan sebelum tido, saya slalu bisikkan macam2 pesan antaranye pasal botol susu..thanks Drama Mama for the tips!..

Monday, September 7, 2009

buka puasa

Hari sabtu lepas, mama dan kawan2 rumah lama masa zaman bujang, 10L berbuka puasa kat rumah cik puan reen..Thanks to cik puan reen yg sudi menganjurkan makan2 buka puasa pada kali ni..sangat sedappp die masak!..rugi betul laa sape yg tak dapat join arituh! hehe..this is the first time 10L jr berkumpul..cam tak sangka plak memasing dah berumahtangga dan mempunyai anak..n mcam tak sangka jugak muka2 ni laa yg dok berhuha huha and melalak di karaoke time dolu2..

mesyuarat kaum2 ibu sambil ngeteh

anak ida menjadik rebutan! gambar atas: mu'iz coba menekel ecah..gambar di bawah pula, aariz coba mengayat ecah..aktif gila anak ida ni! geram aku! rasa nak picit2 je!

sebelum balik, haruslah berposing dulu kan..hehe


ari Ahad plak mama dan kawan2 se-U berbuka posa kat Flaming Steamboat! ramei gila org kat sana!..naseb bayek dah book awal2.. bukan senang nk kumpul kawan2 lama ni..ye la bulan puasa ni kan, byk je jemputan berbuka posa..

2 org bapak dan 2 org incik tunang..

2 org mak bersama 2 org tunangan org..

bakal2 pengantin..

aariz dan basil tgh beramah mesra

daddy2 mithali..

Aariz 3rd jab

Last Saturday we went to the hospital for my lil hero 3rd jab. He was so behave and langsung tak menanges when the paed inject him. Aariz also received his rotavirus vaccine on that day. ingatkan rotavirus vaccine tu injection gak, tp rupe2nye titik kat mulut je..kalo inject, riso gak tkt bengkak plak nanti 2-2 peha dia..nak plak die telan vaccine tu..ingatkan die akan lueh..good boy!!aper itu rotavirus vaccine? meh usha sini


muka happy kene timbang..
tgk..tak nanges langsung..baguss anak mama ni..

muka budak baru lepas kene inject!

@ 3month 1 week, berat: 6.2kg n tinggi: 591/2cm

Friday, September 4, 2009

Koleksi botol susu Aariz

arini En. Daddy pulang awal! mmg awal gilaaa..kol 2 dah balik..katernye keje dia dah siap..malas nak masuk office..wah bezzye kalo keje cam dia ek..bleh curik2 tulang! erk shhhyyy..jgn bagiktau bos dia!..sian dia nanti kene pecat plak! En. Daddy balik ngan membawa berbagai2 puting susu..ada botol susu tommee tippee..ada puting MAM n ada gak puting susu pigeon..sbenarnye my SIL recommend puting susu pureen getah(yg color kuning tu) tp si En. Daddy ni plak pi beli pigeon..aa lebeh kurang je kot..color pon dah sama tu..so dengan segeranye kitorg pon try ler kasik Aariz susu guna puting2 tuh sumer..dengan harapan, Aariz tak lagik reject botol! (dah 3 ari tak anta Aariz kat babysitter, sbb aku tamo die kelaparan..naseb bayek aku keje nite shift, so siang ari aku ada dirumah..next week bageimana? isk..buntu!) huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...haa panjnag huu aku..ternyata anak bujangku ini mmg tak bleh ditipu! semua direjecttttt!!! breastku jua menjadik pojaan hatinya! huwaa..sedehnyeh...dah macam2 dah jenis puting susu kitorg try ni! kesemuanya konon mimick breast nipple..tak jalan gak! haih lah anakku..cam mana lagik mama nak wat ni? takkan nak kasik guna straw plak? ke Aariz nak guna cup?Ya Allah ya tuhanku, bantulah hambamu ini! semoga anakku dapat menerima botol susu semula..

haa bertambah lagik koleksi feeding bottle Aariz..haih jadik perhiasan almari mama je laa ni

botol susu tommee tippee..(lebeh kurang cam nuby je rupenye)

puting susu MAM..paling ramai recommend ni..unfortunately..ni pon die reject gak!

puting susu pigeon..mmg lembut gilo..tp pon die tanak gak! *msad

inilah koleksi feeding bottle aariz!..ada 7 jenis semuanye..kesemuanya tak berkesan!!ni tak masuk storage bottle die yg lain..kalo susun sini, kang org kater nak menunjuk2 plak..

Wednesday, September 2, 2009

hatiku runsing!

hai runsingnyeh hati ini Aariz mmg tamo botol langsung! kalo kat rumah babysitter, die langsung tak minum..puas dah mama June paksa die minum, "dia dok bergadoh ngan botol dia" kata mama june..haih..camne laa mama nak buat ni? kelaparan anak bujangku itu kalo nak tunggu mama amik die baru die bleh minum susu!! minggu lepas ok lagik, at least die gado2 ngan botol susu dia, then die minum jugak sket..tp start minggu ni, die langsung tak minum! kalo 3 botol(15oz) aku anta kat babysitter, 3-3 botol tu mmg tak luak! buang gitu je! iiskkkkkkkkkkk macam2 dah kami cuba..beli puting susu NUK, beli botol susu Nuby(softflex natural nurser - breast size nipple), beli botol susu the first years, breastflow(ideal for breastfeeding moms)..semuanye die reject!! mmg kalo aku try kasik die botol kat rumah pon, die akan melalak macam kene dera..aku risau je kalo2 ada org buat report kat jabatan kebajikan masyarakat yg aku mendera anak! alahai nak wat camne ni? takkan nak biar anak aku kat rumah bbsitter kelaparan??? ramai kasik pendapat, "alaa kalo die lapar, die minum gak botol" tett!! mmg tak jadik nye..kalo die lapar, lagik laa kuat gile die melalak! bayangkan org lapar, bila disua benda yg die tak suka, lagik laa die sakit ati kan? maka lalakan die akan semakin kuat kalo diberi botol time tgh lapar..ada jugak org kater: "alaa die pandai laa nanti kat rumah org die mesti nak nye botol, kat rumah sendrik, nampak mak die, die tanak"..ini lagik laa..tak jadik gak! ngan babysitter die pon die melalak..mama june kater macam2 dah buat, beri susu sambil pujuk2, berjalan, duduk, semuanya tak jadik! semuanye die melalak sampai merah2 muka..semakin teruk plak bottle rejection anak aku ni! iskkkkk runsingnyeeeeeee! tatau nak wat aper dah! tolonggggggg!

puting NUK..yang kekonon mirip my nipple..tak jalan..

Nuby..siap ada bintik2 cam my breast gak..tak jugak jalan..

breastflow..kekonon lembut cam breast..lagik laa tak jalan..die kemam je..isk

Tuesday, September 1, 2009

Happy 3 month Birthday Aariz Zafir!

muka budak 3 bulan yg happy!

Aariz milestone:
1. 6kg
2. diaper size M
3. Raise head and chest while on tummy
4. Lift head 45 degrees
5. Kick and strengthen legs while on back
6. Open and shut hand
7. Reach for dangling objects
8. Begin to develop a social smile
9. Kick legs energetically
10. Bring both hands together

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...