Thursday, August 27, 2009

dilamun chenta dan rinduu!!

huhu..tgh keje ni..sempat lagik aku berblogging..tetibe terasa rindu sangat2 kat aariz! tak sabarnyeh nak habes kerja! nak pi amik aariz cepat2! tulaa saper suh anto kat bbsitter..padahal bleh je tayah anto aariz sbb aku work from home lagik minggu ni..arini cuba concentrate to keje, banyak testing nak kene buat! namun apekan daya..hati dan mindaku ini dok terbayang2 plak wajah kesayanganku itew..tulaa layan lagik lagu leann rimes dari tadik..sape suh..syok jugak layan lagu2 lama ni kan? dari tadik dok ulang2 lagu leann rimes je..lagu2 dalam album TheBestOfLeannRimes..dalam tu ada lagu2 OST Coyote Ugly..bezz kan citer tu? ehehe..tangkap leleh kejap dengar lagu2 die..dan dan tu gak terimbas kembali zaman2 aku mula2 masuk MMU which is 9 years ago! fuhhh.. how time flies..zaman2 aku masih ke-anak2an..ye ke anak?..yer laa keanak2an laa..skang aku kan dah jadik mak!! cepat sungguh masa berlalu..aku rindu zaman2 itew..walopon aku sangat hepi n bahagia sekarang ini! hadeii aper la aku merepek ni..ni otak mereng sbb penin dok manipulate data to be test! aiyohh! kenape la aku boleh berada di bidang it ni? aku nak tukar bidang boleh? jom layan syahdu ngan aku jom..

this song is dedicated to my lovely En. Daddy n my precious baby son Aariz!:

"I don't like to be alone in the night
And I don't like to hear I'm wrong when I'm right
And I don't like to have the rain on my shoe
But I do love you, but I do love you
I don't like to see the sky painted gray
And I don't like when nothing's going my way
And I don't like to be the one with the blues
But I do love you, but I do love you
Love everything about the way you're loving me
The way you lay your head
Upon my shoulder when you sleep
And I love to kiss you in the rain
I love everything you do, oh I do
I don't like to turn the radio on
Just to find I missed my favorite song
And I don't like to be the last with the news
But I do love you, but I do love you
Love everything about the way you're loving me
The way you lay your head
Upon my shoulder when you sleep
And I love to kiss you in the rain
I love everything you do, oh I do
And I don't like to be alone in the night
And I don't like to hear I'm wrong when I'm right
And I don't like to have the rain on my shoes
But I do love you but I do love you
But I do love you but I do love you"

Monday, August 24, 2009

Parenthood Expo 2009

hajat di hati sebenarnyeh ingat nak singgah moms little one tuk beli milk storage for EBM aariz masa on the way back to sepang..but then while En. Daddy surfing for map, he found announcement about MLO is participating in the Parenthood Expo '09 @ Mid Valley Exhibition Centre (MVEC). So we decided to headed to midvalley instead to equinnpark..baik pergi expo tu sbb ada banyak promotion katernye..so tgh hari tuh kitorg pon singgah ler kat midvalley tuh..banyak gila barang2 baby murah2! sakan gak laa shopping tuk aariz! memula riso gak nak pi lama2 kat situ, sbb H1N1 ni kan..tp agak lega sbb semua org dicheck temperature sebelum boleh masuk ke expo! so agak selamat jugak laa rasanye..sampai2 di expo tu, first booth yg dituju: mestilah MLO kan..puas gak pusing2..sbb banyak gila booth! hampir2 kitorg terlepas pandang booth MLO sbb booth derang pakai nama lain..nsaebbayek terpandang banner MLO kat tepi booth tuh..so mama pon borong laa barang2 aariz dengan jayenyeh!..agak kuciwa gak ingatkan dapat laa lucky draw or special giveaway ke ape ke kan..sbb baca kat website die, cey bleh dapat lucky draw if spent over rm150 in single receipt..aku dah borong banyak, skalik bila tanye bleh dapat lucky draw kah? derang kater last minute tak jadik wat lucky draw! caitt! tp takpelah..mmg nak beli bottles banyak pon..dah puas satu hall kitorg pusing..masuk hall lagik satu..hall 3 tu pon banyak gilaaa barang2 baby in discount! mama grab pureen detergent powder sampai 2 kotak!! sbb murah!! pusing2 gik, jumpa huggies nye booth! mmg murah gilaaa..tp aku tak beli laa..sbb aariz mmg tak bleh pakai diaper lain selain mami pokok..arituh try huggies, bocor! habis baju kene poo poo die!..puas gak pusing2 kekonon nak carik mami pokoknye booth, tp harapann je laa! pet pet ada laa..

daddy dengan muka bangganye bawak aariz in sling!

things we bought for aariz! ini harta aariz zafirr yang punyaaaa..hehe mama beli cloth diaper satu tuk try! kalo ok, bleh beli lagik! rupa2nye bukan lunatots nye brand je yg ada, banyak gik brand lain yg ada! aku baru tau! tp berbaloi gak beli lunatot for a try..sbb murah sket..ada satu tu, aku tak ingat brand ape, sampai rm89 satu! mak aih bleh bengkrap mak!

aariz tengah lena dalam sling tu..

nampak kiut je elephant ni! aariz tak amik kesah pon! mama die plak yg hepi bergambar! ngalahkan anak..ahaha

"Moms precious" Breastmilk storage for sale!

hi! i'm selling 2 boxes of "Moms precious" Breastmilk storage at only rm60! i bought too many bottles kat parenthood expo last saturday..kat rumah mmg dah ada 10 bottles, plus baru beli ni, total 40 bottles! cam tak muat plak fridge tuh.. harga kat kedai: rm39 sekotak (ada 6 bottles in there!)..kalo 12/pck rm65.. arituh cam tamak, beli skalik banyak!!..hehe macam banyak plak..so anyone interested, jgn segan2, bagiktau k! nanti kita discuss how to deliver them! kalo nak beli sekotak pon bleh..rm30 sekotak..


"Moms precious" Breastmilk storage are made of BPA-free polypropylene plastic which research has shown to prevent precious antibodies from clinging to the sides of the bottles. All materials used are approved for food storage by the U.S. Food and Drug Administration (FDA). "Moms precious" Breastmilk storage bottles are compatible with most standard pump systems including Medela, Ameda and Spectra (Medela is a trademark of Medela Inc. Ameda is a trademark of Ameda AG). - source: MLO

Saturday, August 22, 2009

pagi, cepatlah kamu jelma

tik tik tik..jam di dinding baru kol 3:30am..jam kat notebookku ini baru 3:18am..lama lagik baru aku akan habis kerja..haih tak sabarnye nak habes keje then pulang ke sepang!! yey tak sabarnye nak balik sepang!!..habis kejeku pagik ni, bermakna lengkap seminggu aku bekerja shift malam..pening gila keje malam ni kan? baru ku tahu camne org keje shift malam tu..sebelum ni aku dikecualikan dari shift malam sbb pregnant! i'm so lucky kan? tp now, since aku sudah pon selamat melahirkan anak yg chumel dan seyhat, so terpaksa laa turn aku plak tuk masuk shift malam! haih..keje keje..bila laa En. Daddy nak kaya ek? aku berdoa2 semoga suamiku itu akan bergajilah besar cepat2! bleh aku jadik suri rumah melayan Aariz sepanjang masa! haha..verangan laa cik bedah oiii..

owh! esok dah start puasa! sat gik nak masak tuk sahur!(sempat gik tgh keje nak masak..ni laa bezznye work form home..keh keh keh)..nak masak ape yeh? teringat ramadhan thn lepas..pening kepala pk nak masak apa..rase2nye thn lepas aku rajin gak masak tuk berbuka puasa..mihun sup laa, kueytiow kungfu laa, kueh cakoi laa, nasik lemak ayam berempah laa, spaghetti bolognaise laa, mee goreng, nasik goreng n yg goreng2 seangkatan dengannya..macam2 gak laa aku try masak last year..siap bukak resipi kat internet ok!..yer laa aku mana laa reti masak sangat kan..time tuh kami masih berdua! so aku takde laa riso nak masak2 ni..tp this year bageimana ek? dapat keh aku nak masak2 cam thn lepas? Aariz anak kesayanganku itu bukan bleh ditinggal lama! kalo lama je tak nampak batang idungku ini, for sure melalak!..aduhh..camne gak laa kitorg nak berbuka puasa nanti ye? bergilir2? harap2 Aariz tak buat perangai time mak paknye buka puasa! amin!! camner korang yg ada anak kecil ni bukak puasa ek? takkan nak tidokan baby plak?time maghrib plak tuh..org tua kater tak elok tido time2 maghrib kan kan?

oh di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Salam Ramadhan kepada semua.. ampun maaf dari saya, jika ada yang terlebih dan terkurang mintak dihalalkan..

maaf ek bulan baik ni.. :) moga di bulan yg mulia ini kita diberkati Allah..
same2 lah kite menambah amal..

Friday, August 21, 2009

Beruang, Singa & Babi

haha ilang ngantuk aku skejap lepas baca lawak yg aku terima kat email sebentar tadik..tak caye? meh gelak sama2!

alkisah.......
Beruang, Singa dan Babi bertemu di hutan...
Beruang : "Korang tau tak, sekali aku mengaum, seluruh hutan menggigil."
Singa : "Ek eleh! Tak power lagi. Aku kalo mengaum, semua belantara kegerunan."

Babi kata: "Wa La Weh.... Aku bersin skali aje, satu dunia panik beb!!"

Beruang & Singa : Babi kau!!


Haih derang ni macam2 tau! H1N1 pon boleh dibuat lawak..akaka..

Saturday, August 15, 2009

Rumah terbakar panggil bomba

rumah terbakar panggil bomba..
bomba datang berlumba-lumba..
anak kambeng patah kaki..
anak rusa pandai menari..

haa pagik ni kelam kabut kitorg tinggalkan rumah..otak tak pk lain dah..API!!! API!!!

alkesah...aku yg tgh mandikan Aariz tetiba terbau benda terbakar..aku tanyer En. Daddy(wah dah bertuka plak gelaran dia) "eh bau benda terbakar!"..En Daddy trus tutup semua suis dalam rumah..ingatkan dalam rumah kitorg benda tuh datang..bau die sangat kuat!! tetibe aku dengar org kater "APII!!API!!"..aku intai ke luar, asap itam dah mula merebak..aku pon jerit API!!API!! sambil tgn masih mandikan Aariz..masa tu badan Aariz tgh penuh dengan sabun..En. Daddy suh benti, pakaikan diaper then trus turun..tp aku kesiankan Aariz, kang ruam plak kalo tak bersih mandi..so aku bilas2 dia then trus lap2, pakai diaper,balut ngan towel trus kuar dari rumah..time tuh korridor dah penuh dengan asap itam yg teball!!! susah gila nak bernafas...aku berlari ke hujung koridor tuk elakkan Aariz dari terhidu asap busukk..masa tuh En. Daddy still lagik kat rumah tgh amik barang2 penting dan kunci rumah..kitorg bergegas turun tangga..fuhh penat gila ok turun dari tingkat 8! nasib baik turun..bukan naik..sampai di bawah..org sudah ramai..ramai yg tgh mendongak2 tgk asap yg berkepul2..aku tak pk lain, pk nak segera ke kereta tuk pakaikan baju Aariz..sian dia berbalutkan towel je..sementara berjalan nak ke kereta, sempat la aku intai rumah yg terbakar tu..alangkah terkejutnye aku rumah yg terbakar tuh satu floor ngan rumah aku..selang 2 rumah je dari rumah aku..patut laa asap tebal nak matii..tak lama lepas tuh dengar siren polis..diikuti siren bomba..org dah kecoh2 kat bawah..cuak pon ada time tuh..yerlaa aku tak sempat pon nak selamatkan laptop ofis..otak aku hanya pk aariz je masa tuh..aku tinggal semua barang..naseb bayek En. Daddy sempat sambar handbagku..(tp kamera tinggal! wargh kamera kesayangan aku tertinggal)..lama jugak tunggu incik2 bomba tu semua menjalankan kerja2 mereka..selesai pakaikan baju Aariz, aku keluar dari kereta tinggalkan Aariz dengan daddynya tuk sebok2 tgk aper incik2 bomba tu buat..first time ok kejadian seperti ni berlaku..(sebelum ni latihan/testing je..jalan pon lenggang lenggok je)aku yg kepoci ni pon sempat amik sket gambo incik2 bomba tgh buat keje..kihkihkih..
inilah hasil gambar dari camera henponku..naseb bayek clear..

asap itam still nampak walopon dah reda..kalo sebelah depan rumah die, bleh nampak asap itam still berkepol2..tp aku segan nak amik gambar lebeh2..hehe

incik polisi pon ada..


gigih abg bomba ni menggulung host..jauh tuh

sudah settle! mari pulang ke rumah!!

aku amik gmabar ni dari depan rumah aku..tgk..rumah terbakar tuh dekat je dengan rumah kitorg..di hujung tu, incik bomba tgh bercakap2, dengar macam meninggalkan pesan kepada org ramai yg tgh menjengah2 di depan rumah yg terbakar tuh..

Friday, August 14, 2009

Isap jari

geram dengan aariz yg suka sangat isap jari! habes basah n masam semua mittens die..pipi2 jadik merah sbb suka sangat isap jari..pandai ek baby ni carik jari die..tp alhamdulillah aariz tak suka pacifier! haha slamat satu kes..kalo tak, naya gak nak pisahkan die ngan pacifier nanti!..jari die tuh kalo ditarik meraung la die..tp comel je bila dengar berdecit-decit die isap jari..camaner ye nak buang habit die yg suka isap jari? tkt nanti bila dah tak pakai mittens, die dapat jari betul lagik die suka, lagik payah laa nak pisahkan die dengan jari!

got some info from the internet:
Expert Answers : Suzanne Dixon, pediatrician
Babies use sucking to calm and settle themselves. Thumb-sucking starts before birth (there are pictures taken of fetuses sucking their thumbs in utero)and can be a very helpful way for babies to cope with tension. There are many advantages to allowing children to suck their thumbs rather than a pacifer: Thumbs are always there, don't fall on the floor, aren't tied to children's clothing by potentially dangerous strings that can get caught on things, and are under the baby's own control.Children usually give up thumb-sucking when they develop other ways to calm down and comfort themselves, usually by age 4 to 5, although many children suck their thumbs at night or occasionally, when stresses become too much, for many years beyond that.It's unlikely that your child will continue sucking her pacifier well into the childhood years when it might threaten proper dental development. During the years your child is likely to be using a pacifier, she only has her baby teeth
; permanent dentition generally doesn't appear until around age 6.I wouldn't attempt to "break her" of the habit until she's ready to give it up on her own. You're unlikely to be successful, and it will only lead to unnecessary struggles and frustration for both of you. If you decide to restrict her access to a pacifier, help her find her thumb, or offer her a blanket or a soft toy to comfort herself instead. - http://www.babycenter.com/

isap jari..

isap jari lagik..

dan isap jarik lagik..

sampai senget2 nikmatnye die mengisap jari..

haa ngamok bila ditarik jari..

naseb bayek mama pandai pujuk..senyum dah

oh ini jilat jari ye bukan isap jari..haha

Tuesday, August 11, 2009

Apa saja untukmu

malam tadik, Aariz tido dengan lena, tidak lagik berpeluh2 di malam ari..terima kasih kepada daddy yg baik ati telah menganugerahkan kami sebijik e-kon n seketul water heater..

tinta chenta buat anakku, Aariz Zafir..(mama harap aariz baca blog mama ni bila aariz dah besar..hihi)
ketahuilah wahai anakku,
semasa kamu tidak wujud lagik, daddymu itu tidak pon mempedulikkan pujuk rayu mamamu ini yg hendakkan water heater dan e-kon..tp setelah adanye kamu, skalik je mama mengomel "anak berpeluh2 tido malam", terus saje daddymu itew belikan sebijik..bukan setakat e-kon saje, trus water heater yg mama rasa dah tak perlu sekarang, die belikan jugak..sungguh sayang benar daddymu itew kepadamu..apa saja untukmu katanye..semoga kamu akan menyayangi daddymu tidak lupa mamamu ini sperti mana kami menyayangimuuuuu...be a good boy ok? love u alwaiz..
luv,
ur hot mama

Monday, August 10, 2009

Flaming Steamboat

pada sebelah malam pula kami sekeluarga ke Flaming Steamboat,Sunway tuk meraikan kakti yg baru convo..thanks to mama yg open table malam tadik!..heaven gila makan seafood tak hingat dunia! macam2 ada..even mantis prawn yg aku geli tgk cam lipan pon ada..puas ati laa makan malam tadik! tak mahal pon rm21/head..buffet! makan sampai kenyang! kitorg mmg balun tak toleh kanan kiri dah! aku rasa lagik worth makan di sini dari makan kat steamboat restoran nelayan..puasa nanti bleh laa layan skalik bukak puasa kat sini..mmg bezz!!

kail jgn tak kail..

ni lah hasil tangkapanku..mantis prawn tu kan cam lipan kan kan?

bebola cam getah pemadam pon ada! tp tak sedap pon! tak rasa apa2.. ni pinggan yg ke-4 marshmellow aku! gila suka aku ngan marshmallow dip with melted choc ni!

anakku kelaparan! sebbayek bawak bekal..

4oz habes dalam sekelip mata..

MMU Convocation 2009

semalam, hari bersejarah buat kakti yg telah lama bertapa di MMU..TAHNIAH buat kakti!..setelah 4 thn aku meninggalkan MMU, banyak gila perubahan! aku tak sempat pon merasa Hall MMU yang besar tu..bezznye derang skang dapat convo kat sini je..dulu, masa time aku, convo kat Dewan Seri Negeri, Ayer Keroh..jauh gila..dah tuh kelam kabut je aku ptg convo tu sbb familyku nak balik kl cepat..yer laa aper tak nye, aku convo ptg ahad..derang pagik isnin dah nak keje..so tak bleh laa lama2 sangat kat Melaka tu..eh tercerita kesah lama plak..ok ok back to main topic..besar gilaa Hall MMU tu..nampak macam bezz..tapi aku tak masuk laa..just dok kat luar..kakti kater bleh muat 3000 org..pergh jauh beza ngan MMU Hall yg dulu..dulu kitorg 2 hari je convo..pagik petang ada sesi..kelam kabut n pack gila kawasan hall tu..sekarang, derang ni satu sesi je..pagik..ptg dah takde..so agak lengang dan bleh berlama2 kat sekeliling hall tu tuk amik gamba..

penat gila ok smlm..kitorg terpaksa menapak dari main entrance MMU tu sampai ler ke Hall..takde sticker, so kene laa park kat luar MMU..dah laa tgh panas terik, bawak Aariz, mendaki bukit plak..haih laa MMU tak lari dari bukit bukaunye..mengah aku dibuatnye..naseb bayek Aariz ada super heronya, daddy yg gagah menapak sambil dokong Aariz..mls nk angkut stroller die sbb tau sure ramai org, payah nk sorong nanti..lagik pon tgh panas terik tuh, mana naknye si Aariz dok dlm stroller tuh..layan je la gambar2 ni

tetibe je pak arab tu sengeh kat belakang..nak tumpang skalik bergambar laa tuh..hahaa

smlm ada ternampak sorang pak arab ni ngan ayah die..mesti ayah die datang jejauh semata2 nak tgk anak die convo..ayah die siap pakai jubah n serban kotak2 ada ring kat kepala cam pak arab yg kita slalu nampak dalam tv tuh..wah! kagum skejap aku..

Aariz ikut muka sape? En. Hubby kaa aku?

Saturday, August 8, 2009

Buai laju laju..

maka dengan jayanye kami telah menjalankan operasi mencarik buai buat Aariz arinih..destinasi pertama yang dituju TESCO Mutiara Damansara..mmg kebetulan pon nak beli groceries, so TESCO laa menjadik pujaan ati kami..dengan harapan ada lah buaian tuk Aariz dijual kat TESCO..selepas puas pusing2 kat TESCO, harapan sedikit hampa sbb tak jumpe pon..skalik, sambil2 mengambil stock makanan kami, tetibe ternampak buaian di satu cerok..so aper lagik, trus laa kami menerkam ke arah cerok tu..ada 2 set buai kat cerok tu..satu yg bertiang 1 dan satu gik bertiang 2..daddy pilih tiang 2..katenye sbb tkt tiang satu tu bleh terlipat n tiang 2 tu lagik stable..tak pernah terpk plak aku tiang 1 tu bleh terlipat..so ikutkan je..belek2 sample kat cerok tu, harga asing2 ok! tiang harga lain, kain buai(aper tah nak panggil kain ni) harga lain, spring harga lain, besi yg nak gantung kain tuh(besi yg macam hanger) pon rege lain..haih baru ku tau..mana laa makcik tau kan harga lain2?..ingatkan harga satu set/pakej..n budgetku hanya dalam rm50++ saje tuk buai baby..rupe2nye sangkaanku meleset..agak terkejut..tapi aku amik jugak..yer laa, kesian Aariz dok menumpang buai Alia(sorang lagik budak kiut yg dijaga oleh mama jun)..takpo laa..ada kakak tu cakap, baby ni kat rumah kita lain, kat rumah babysitter lain..kat rumah makpaknye die tak mintak buai..yer ke? ntah..kita tgk nanti..kalo dah slalu sangat berbuai kat rumah mama jun, tak ke kat rumah kita nanti die nak buai jugak? saper ada experience? ye ke baby kat rumah babysitter je die nak buai, tp kat rumah kita, die takkan mintak buai?? harap2nye laaa..kan!

total rege tuk buai Aariz arini:
tiang : rm119
kain buai : rm17.90
spring: rm13.90
besi penyangkut: rm9.90
total : rm160.70

haa sumer adalah dari brand babylove..ok laa tu aku rasa..bleh dikatakan murah jugaklah aku rasa..kalo brand lain lagik mahal kot? macam2 set kain buai ada tadik..siap ada yg ropol2 laa..ada tilam dalam dia laa..macam2 zaman skang kan? dulu masa adik aku nye buai, pakai kain batik/pelekat je..tp tadik tgk kain die siap ada cam penutup kat depan tu, tuk menghalang dari baby jatuh..canggih..canggih..

Tuesday, August 4, 2009

Back to work

arinih first day start keje setelah 2 bulan bercoti..blur sket tadik kat office sbb dah lama tinggalkan keje..tak sempat 1 jam bontot aku panas kat kusi office tuh, tub tub aku dah di assign ngan project baru..haih berpeluh jugak otak nak start enjin..hampir berhabuk otak aku, yer laa 2 bulan tinggalkan keje kan..daaaaann arinih jugak first day aariz tinggal dengan babysitter, mama jun..mujur minggu ni aku masuk keje kol 2pm..so takde laa lama sangat aariz ditinggalkan ngan babysitternye..itupon kat office tadik ati aku dok runsing dan risau camne laa aariz di rumah babysitter..baikkah die...nanges kah die..meragamkah die..tp alhamdulillah..amik die kat babysitter tadik, mama jun kater aariz ok, tak nanges pon..tp malangnye, die begitu nyenyak di dalam BUAI! aiyohh..aku kene beli buai ke?! alaaaaa..

tp..kalo taknak nyusahkan mama jun, mmg kene laa belikan aariz buai..kan? takpe takpe..kita tgk dulu 2 3 ari ni camne..kalo tak, maka hujung minggu ni terpaksa laa buat operasi mencarik buai tuk aariz..

Saturday, August 1, 2009

Happy 2 month Birthday Aariz Zafir

Hari ni genap 2 bulan umur Aariz Zafir. Happy 2 month birthday sayang! I'm sooooo in love with u baby! sayang anak mama sorang ni! Aariz sekarang dah pandai respon bila kita borak2 ngan die..dah pandai agah kita balik..n dah pandai jerit2..hai dah jadik cam Basil plak suka jerit2..suka tgk Aariz bila die tgh tido! tetibe senyum, tetibe gelak tetengah die tido tu..haih gerammmmmmmm!!! geram dengan anak sendrik..haha
Tengah tido ni..mimpi aper agaknyeh tgh hari tadik sampai sengeh2 n gelak2 sendrik..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...