Thursday, June 11, 2009

tanggal pusat

yey arini pusat zafir tanggal dah..alhamdulillah..lama betul nak tunggu pusatnye tanggal..hari ke-10 baru tanggal..

senyum dalam tido..

Tokpa yg excited

haih klako sungguh tgk bapakku itu..awal2 aritu, pegang die tak brani, so tenung je laa si Zafir..tp 2 3 ari ni nampak cam die dah brani sket nak pegang si Zafir..slalu je la plak si Zafir didukongnye..
ni gambar yg sempat aku snap masa kejadian..

Zafir vs Jaundice

sian annakku itu diserang jaundice..asik masuk ward kuar ward je die..Memula warded kat Columbia Asia..time tu bilirubin die 144..kesian die tinggal sengsorg kat hospital..alhamdulillah sehari je die warded dok bawah fotolight tu..then sabtu lepas, warded gik, kat hospital putrajaya plak..time tuh bilirubin die 250..terkejut badak aku punya laa tinggi naik..luckily hospital putrajaya ibu bleh tinggal skalik ngan baby..so dapat laa aku breastfeed dengan jayanye..baby dok sebelah katil kita je..sian tgk die nye kulit ngelupas2 dok bawah fotolight tu...tp dr pesan "jgn angkat die kecuali tuk breastfeed je..kalo boleh biar die dok lama2 bawah fotolight tuh supaya cepat turun level bilirubin die"..ati ibu mana yg tak sedeh kalo tgk anak camtu? haih..tp aku cekalkan ati, tabahkan jiwa, ikutkan jugak pesanan dr tu..sehari jugak die warded kat hospital putrajaya..Ahad tuh bilirubin die 205..dr benarkan die balik..205 tu still considered tinggi..so tetiap pagik kenelaa Zafir dijemur..sian die..
Smlm checkup ngan Dr. Florence kat Columbia Asia, bilirubin die 186..haih tinggi lagik..tp Dr. kater semakin menurun n hopefully takkan naik lagik..Isnin depan repeat TSB lagik..harap2 takde lagik jaundice die isnin depan..Zafir anakku, cepatlah sembuh!! mama risau!


ni kat hospital putrajaya..kebetulan ari Ahad tu permaisuri Agung datang melawat ward kekanak..so dapat laa Zafir hadiah yg tak seberapa itu..

Tuesday, June 9, 2009

Kenduri - Semua dijemput hadir


Monday, June 8, 2009

The Birth Story of Aariz Zafir

lama gila nak publish post ni, tp tak publish2..dok asik mengarang dari dulu..tp tak gak publish entri ni..masa dalam pantang banyak yg nak diceritakan..tp busy melayan anak..[ceywah baru sorg je pon]

**** peringatan: cerita ini bukan bertujuan tuk menakut2kan org nak beranak tp saya saje nak bekongsi cerita pengalaman saya pertama kali beranak..harap2 dapat menjadik panduan kepada saya tuk beranak seterusnye hehe..kepade yg tkut nak laluinya, harap jgn dibace..

pagik isnin, 1 JUN 2009 adalah ari checkup aku tuk minggu ke-39..bangun pepagik bute sbb appoinment kol 9 pagik..Dr. Raja mmg dah sound suh datang awal sbb checkup seminggu sebelum tuh Dr. Raja ada kater nak induce aku if berat baby still tak bertambah..ati ada berdebar2 jugak laa and mengharapkan berat baby bertambah supaya aku tak diinduce..[yer laa..sape tak takut..induce maa..lebeh sakit dari biasa]..

9.00am
sampai kat hospital tpt pada masanya..
register, pass urine, amik berat

9.15am
baru la dapat berjumpa dengan Dr. Raja..
scan perut and having vaginal examination..1 cm dilated
berat aku turun sket, 1kg turun..total beratku masa pregnant: 71kg
oh sebbayek berat baby bertambah sket to 2.75kg.. tp! blood pressureku plak naik[ni angkara kambeng panggang kenduri farin laa ni - ceywahh alasan..padahal malam tu mmg tak bleh tido, perut tak selesa - mmg sumer org mengandung dah ujung2 pregnancy, tido malam sangat terganggu : sape kata? oh aku laa yg kate, dan otak runsing pkkan pasal checkup arini]..
bukan setakat tu..Dr. Raja detect my urine kotor..
so aper lagik Dr. trus kater kene induce sbb tkt aku kene pre-eclampsia
tiba-tiba rasa nak nanges sbb macam tak percayaa..uwaa

10.00am
register tuk masuk ward
anta sms to mama tuk inform kejadian

10:30am
warded dan bersantai2 bersama En. Hubby sambil menunggu Dr. Raja
indian midwife yg sangat peramah datang inform itu dan ini..
tenang sket jiwa yg serabut and takut..

11:00am
Dr. Raja datang dengan senyuman bersama assistantnya
aku disumbat dengan sebiji pil yg aku tatau ape nama die..[sumbat dibawah bkn diatas]
aku diberitahu supaya tidak bangun dari katil selama sejam untuk memberi peluang ubat itu bertindak balas
mmg tak bleh nak gerak pon..perut penuh ngan wayar2 berselirat - CTG
masa ni mulut dah terkumat-kamit makan membaca ayat quran yg mama ajar untuk mempermudahkan bersalin..tidak lupa surah yassin pon aku baca..haa debaran makin terasa..
sorang kakak melayu admitted to sebelah katilku

12.00pm
lunch meal tiba..wah masa untuk makan! makanan enak terkahir sebelum aku dimasukkan ke labor room
chinese midwife datang tuk buat vaginal examination
1cm dilated...again? tak bergerak dari pagik? huwaa..jiwa semakin kacau


12:15pm
terasa nak terkucil..pi toilet, ada blood discharged..
dengan cuak memanggil nurse..nurse kata normal sbb mungkin kesan dari vaginal examination
haih kalut.. kalut..

12:30pm
Dr. Raja datang check lagi..
masih tak berganjak..1cm dilated..
Dr. Raja sumbat lagik sebiji pil..
kakak sebelah katil dah mula bersuara2 sakit..

1:30pm
masih terlantar di katil sbb dah disumbat kan, so mana bleh gerak
kakak di sebelah dah disorong masuk labor room..
aih aku yg memula masuk ward, die plak yg paling awal kuar dari bilik tu..adoii..
semakin cuak dan ati berdebar2..
contraction dah mula terasa..tp masih bleh berjalan2..tuk mengurangkan kesakitan

percubaan tuk mengurangkan kesakitan - tett tak berjaye

2pm
sakit semakin menjadik2..
chinese midwife tu buat sekalik lagik vaginal examination..1.5cm dilated [dalam ati dok bebel2, aih bleh plak 0.5 je die berganjak..selalu dengar nombor bundar2 je..ada plak decimal kali ni] aihh
apekahhhh...ati semakin riso..tak progress langsung..masa tuh perasaan berbaur2 sbb tkt disorong ke OT saje..tamo laa kene ceaser..
masih berjalan2 dalam ward tuk mengurangkan sakit

3pm
tak tahan gila dah..
terbaring atas katil menahan sakit..sambil berjujuran air mata..
kalo bleh menjerit time tu, mau saje aku jerit..tp aku tak jerit! hehe..nanges pon senyap2 je[nak cover malu beb - mestilah]..air mata je berjujuran..siap teresak2 gik..haih penat seh nanges teresak2..lama gila tak nanges beriye gitu..
ternyata berjalan2 tak membantu pon aku mengurangkan kesakitan..
baring serba tak kene..baring sakit, mengiring sakit, jalan pon sakit, duduk apertah lagik..

3:30pm
Dr. Raja datang melawat..yey[bila nampak muka Dr. je aku gumbira..tatau kenape]
masa ni mmg sangat dah tak tahan..air mata berjujuran sangat laju
Dr. Raja trus pujuk aku tuk ambil HEPIdural..En. Hubby trus setuju

3:45pm
aku dibawa ke labor room tuk sesi HEPIdural..oh anaestatic dr tu nama dia nor azilah juge..kitorg nama sama..haha..
bleh lak die ajak berbual2 sementara die nak inject aku..padahal masa tu aku dah tak tahan gila sakit..tgh teresak2 tu mmg payah gila nak bercakap apa2..aku hanya angguk2 geleng2 je laa time tu..
Dr. Azilah : "oh awak induced ke?"
aku : "hmm" sambil angguk2
Dr. Azilah : "induce mmg sakit..sakit die luar biasa dari yg naturalnya sbb u force kan"
aku: diam sambil teresak2..[ahah masih teresak2 ye kawan2 time ni..tak bleh control laa..dah tak nanges time tu, tp esak2 terlebey..malu je]
dan macam2 lagik lah solan dia..aku masa tu dah dengar tak dengar je..sbb belakang pinggang smapailaa ke montot dah sangat2 sengal2..tatau camne nak explain sakit tu tah..yg pasti sakit gilaa!
then tetibe terdengar suara baby meraung..wah kakak sebelah katilku dah bersalin
aku masih 1.5cm dilated..kuciwa

4.00pm
aku slamat terbaring dengan bantuan HEPIdural..
patient kat bilik sebelah menjerit..mungkin sbb diinject HEPIdural..
aku agak rasa bangge sbb tak menjerit pon time kene inject..[mmg laa tak jerit sbb tak rasa pon sakit mungkin sbb contraction aku lagik sakit dari injection tuh!]
tertido keletihan..

puas dah tido, sambung bace APO penghibur dikala sepi

4:30pm
Dr. Raja datang melawat
lagik skalik having vaginal examination..1.5cm dilated lagik
kali ni dah takterasa apa2..sbb HEPIdural..
then Dr. Raja pecahkan air ketuban..[panjang ko benda alah yg nak jolok tuk pecahkan air ketuban tu..ada laa sedepa kot..ntah2 lebeh gik - mamai2 time ni mana nak ingat]
tak lama lepas tu rasa panas je mengalir kuar kat bawah tu..
makin lama makin mencurah2..[huu banyak betul air ketuban tu ye? agaknye mau sebaldi kalo ditakung] ***takung = tadah
katil penuh ngan air..macam dok dalam kolam..time ni nak gerak2 dah tak bleh sangat..kaki kebas..so berendamlah aku dalam kolam air ketuban tu [pad yg derang pakaikan ternyata tak dapat menakung pembanjiran air ketubanku itew]

5:30pm
malay midwife doing the vaginal examination..1.5cm dilated lagik[oh tgn die sangat besar..die seluk sakit..walopon ada HEPIdural, tapi still terasa - yer laa kalo setakat seluk je takpe, ni seluk, then godek2 plak tgn die kat dalam tu..gitu caranye vaginal exam ni ek?]
adoiyaii..takut seh kalo disorong ke OT..tamooo tamooo..

6pm
Dr. Raja datang melawat..yey hepii
buat vaginal examination lagik..[dalam sehari tu mau ada lebeh dari 10 kali aku diseluk, malu oii ramei betul dah tgk tut aku kat bawah tuh..aihh]
oh time ni aku dah 3cm dilated..
alhamdulillah..n Dr. Raja kater tu disebabkan air ketuban dah dipecahkan..its somemore help the dilation progress..

8.00pm
mesin yg membekalkan HEPIduralku berbunyi2..
midwife tambah dos..
again vaginal examination dibuat..3cm lagik

8:30pm
mama,papa and longlit[pakcik] sampai..
nasebbayek mama dibenarkan masuk labor room..
berborak sekejap ngan mama..tanye itu dan ini..
ati sket gumbira sbb ada mama..[thanks mama]
mama usap2 perutku sambil mulut die terkumat-kamit..ape tah yg die baca

9:15pm
indian midwife masuk labor room sambil meminta salah sorg dari En. Hubby atau mama keluar dari labor room..katanye hanya sorg saje yg dibenarkan..[aik tadik mama dah mintak kebenaran..tadik kata boleh..ni tak bleh plak..mungkin shift yg baru ni strict sket..]
mama pulang [disbbkan aku baru je 3cm..mungkin esok pagik baru aku bersalin..so mama pon pulang]

9:30pm
Dr. Raja datang melawat lagik..kali ni die dah berbaju santai..[dah balik rumah la tu - dah abih office hour kan]
vaginal examination again..
"dah 9cm" kata Dr. Raja
aku cam tak percaye.."biar betul Dr...Dr. tipu ek?" kate aku
"be...tull"..balas Dr. Raja sambil tersenyum2..
"dah tuh Dr. sdenyum tu, tipulah tu" kate aku balik
"yer laa saya sanyum sbb ada jugak patient yg tak percayakan Dr." balas Dr. Raja lagik..
aku masa tu dah takde perasaaan dah...gumbira ada..takut pon ada..yer laa tak berapa lama je lagik aku akan bergelar ibu!
"ok lagik satu jam u'll be full dilated" kater Dr. Raja

9:45pm
Dr. Raja datang sambil senyum2..[aih ni mesti sbb kes aku tak percaye die tadik]
die lakukan skalik lagik vaginal examnition kat aku.. dia kater saje nak try tgk..
tetibe Dr. Raja said "ok full dilated" ..[huu tak sampai sejam pon dah full dilated..kire cepat jugak laa progrss aku malam tu]
Dr. Raja memanggil nurse2 dan midwife tuk membantunya..
labor room agak kelam kabut - sorg nurse siapkan Dr. ngan peralatan..sorg nurse lagik sebok mengalter katilku..[tak sangka katil tu bleh berubah2]
cepat betul derang buat kerja..macam dalam cerita Grey's Anatomy gitu...[yer tak macam cerita unit kecemasan cerita drama melayu tu ok..]
oh masa ni lah paling klaka skalik..
disebabkan aku amik HEPIdural tu, so aku tak tau camne nak meneran..tatau bila time kene teran..so Dr. Raja guide aku..
Dr. Raja : "u teran macam nak berak keras tu ok"
aku pon teran laaa..
Dr. Raja: "ni kalo teran camni sampai esok tak kuar ni" sambil tergelak
[oo Dr. glakkan saye ye..huh saya rase tercabar ok..saya akan teran sekuat ati saye! - ni dalam ati je laa kan]
uhuhu aku teran ikut mulut..kene teran yg bawah bukan atas ye kawan2..
sambil aku teran tu, sambil nurse tolong tolak2 sket perut aku ke bawah cam nak kasik push baby turun..bila Dr. kater "ok 1 2 3 teran"..aku pon kumpul segale daye upaye aku meneran sekuat ati..[ko aku tgk video yg En. Hubby record, timbul segale urat aku kat kepale..bleh nampak seh punye kuat aku meneran]..
everytime aku teran, dah nampak dah kepale baby..itam je nampak kat bawah tu[ni En. Hubby yg bagiktau - aku mmg tak nampak laa kan..] tp bila abis je nafasku, baby masuk balik..
sambil2 tu mata Dr. Raja dok perhati mesin CTG kat tepi aku..nak tgk heartbeat baby..
3 kali teran, heartbeat baby menurun..
aper gik..alatan vacum dah ditarik ke arah aku..
baby kene vacum! sbb tak lepas2 gak..
tp aku kene teran jugak walopon ada vacum..mmg last teran tu, aku tarik nafas dalam2 dan teran sekuat ati...syabasss azilah!

9:55pm
kedengaran teriakan anakku! aku selamat bergelar ibu..[lantang betul suare dia..mak suke uolss]
skejap je kan bersalin? sakit contraction bukan main lama..
bila Dr. Raja letak aariz yg masih berdarah atas dadaku, rasa macam di awang2an..happy tak terkata tgk wajah kesayangan hamba itu..ilang segale rasa sakit..[padahal Dr. Raja tgh sebok dok godek2 lagik kat bawah tu]
fresh from the oven..midwife tgh bersihkan
tadaaa..sudah bersih..
oppsss cerita lom habes gik...

11pm
masih terlantar atas katil labor room..
sorang2 bertemankan bunyi bising mesin disebelah..[mesin tu masih bernyawa - En Hubby turun to admission tuk reg aku ke ward]..
midfwife n nurse bz membantu Dr. Raja di labor room sebelah..ada sorg lagik patient bersalin malam tu..

tengah telipon mama bagiktau dah bersalin..sian mama, tak sempat masuk rumah gik tetibe aku dah bersalin..kalo die tunggu tadik, mungkin smpat laa die jumpe cucunya..so tokma n tokpa jumpe cucu esok je lah..tgk ada darah aariz kat baju aku tu..Dr. letak aariz betul2 atas dadaku masa nak potong tali pusat..

1am
betullah orang kater penantian itu satu penyeksaan..aku terseksa!
perut dah laa sangat lapar..badan lak rasa macam lesu..
tp aku tak dibenarkan makan apa2, tkt muntah disbbkan HEPIdural tu
tp degil..aku jamah jugak sebijik dua kurma..
tak lama lepas tuh aku muntah2 sampai 2 tupperwear..oh aku muntah je atas katil tu..
masa tuh dah tak larat sangat..letih! lapar! lesu! macam2
rasa nak masuk ward cepat2! nak jumpe aariz! huwaa rindu dah kat aariz!!

1:30am
nurse sebok menguruskan aku tuk masuk ke ward..
segale mesin ditutup, wayar berselirat dicabut, tali panjang yg disumbat dalam vaginaku ditarik, aku dipakaikan pad besar gila[first time pakai pad gitu besar] dan ditukarkan baju ..legaa...
aku tatau ape nama tali/kain panjang yg dimasukkan dalam vaginaku tu..lupa dah..tak silap aritu masa Dr. nak masukkan tu die ada bagiktau..tu macam tampon gak laa..tp sbb darah org beranak ni kan banyak, mana laa tampon mampu nak menampung..so tali/kain panjang tu laa menggantikan tampon..panjang seh..masa nurse tarik tu, panjang gila..tarik tarik, tak abes2..serius panjang gilaaa..masa dr masukkan tuh die gumpal2 je agaknye then jahit tut aku tu..huu ntah..aku tak nampak laa plak..hehe
then selesai semua, disorong ke ward..first time disorong atas katil..[bezz gak dok atas katil bergerak ahaha]

En. Hubby kepenatan tido..tadik kat labor room try check bp die, 159 ke tah brape ek aritu lupa dah..ko lagik tinggi dari aku..penat seharian menunggu aku..sian dia..thanks so much sayang!muahhhh

malam tu aku mmg tak bleh tido..perut berkeriut2 sakit..bila tanye nurse, die kater normal..rahim mengecut katanye..uhh sakit lapar, n sakit cam senggugut gitu..
huu nanti aku cite plak ari ke-2 kami di ward...tungguuuuu

Thursday, June 4, 2009

My precious

1 june yang ditunggu telah pon berlalu..kini sudah masuk ari ke-3 aku mengadap wajah comel yg ku nanti2..fuhh macam tka percaya je..banyak yang nak diceritakan..tp nantilah aku cerita..kita layan dulu gambar2 wajah kesayangan hamba..ceywahh cam lagu plak..nantikan cerita saat-saat manis dan saat debaranku menjadik seorang mama..


Aariz Zafir Bin Muhammad Firdaous , born 1st June 2009, 9:55pm, 2.85kg, 50 cm

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...