Saturday, January 31, 2009

cacar marba

kenape aku taruk tajuk entry aku kali ni cacar marba? hehe sbbnye adda 3 crite yg aku nak citer tuk entry ni.

Cerita Pertama: Aku tak bleh tido malam tadik
kenape ek baby dalam perut active time malam? time2 aku baru nak pejam mata tu laa time die baru nak bergerak cergas! sbelum ni, walopon die dah start kicking, tp takde laa terasa sangat..tp malam tadik, perut aku beralun2, cam ombak!! tetibe aku teringat taktik tuk taruk tgn mr. hubby atas perutku(sbb si chumelku ini akan stop kicking tiap kali kalo tgn mr. hubby nak rasa die gerak2)..mr. hubby time tu dah lena diulik mimpi..sambil lalok2 tu diletak juge tgnnye atas perutku..tp taktik tu tak berkesan nampaknye..si chumel dengan lebih gigihnye menendang aku seperti melepaskan geram!!..ntah hangin ape malam tadik die ngamuk dalam perutku..puas aku pusing2 tuk lelapkan mata..dah ler aku sekarang dah susah nak tukar2 posisi..huu aku pejamkan jugak mata tuk lelap..dan akhirnye aku tak sedar bila tah aku dah terlena..yg pasti aku tersedar bila mr. hubby kejut tuk solat subuh..huu harap2 malam ni si chumel ni baik ati sket kasik can mamanye tido dengan lena..

Cerita kedua: Suami mithali
seperti ari2 sabtu biasa, aku terpaksa ke keje (huu busan sungguh keje ari sabtu)..setiap sabtu plak tu(ye aku nye weekend adalah sunday n monday)..org lain kot ye pon kene keje sabtu, takde laa setiap sabtu kan..alternate sabtu je..n arini banyak task perlu aku setelkan disbbkan arini monthend..so task bertambah sket tak seperti ari2 biasa yg lain..dah ler malam tadik tak cukup tido, terasa penat sangat! so tinggal ler mr. hubby sengsorg kat rumah, ntah makan ntah tidak..aku tak sempat pon nak masak lunch tuk die tadik..sori ye sayang..tadik setibanya aku dari office, senyumanku lebar sampai ke telinga!..lantai rumah masih agak lembap..wah! mr. hubby mengemas n mop rumah!! nampaknye arini merupakan ari yg sangat produktif mr. hubby..habes semua tandas,shower dan dapur disentalnya.. mekaseh sayang!! seingat aku sepanjang aku preggie ni, tak pernah langsung aku mengemop rumah..yg pastinya suamiku yg mithali itu yg mengemop rumah ni dalam masa 5 bulan ni..semoga mithali awak tuh kekal sampai ke tua ek! amin! hihi

Cerita ketiga: sardin roll
yosh! sardin rollku itu still rangup(tak lembap or lembik) walopon dah 3 hari tidak bergoreng..

Friday, January 30, 2009

CHOCS!

ya seperti yg aku perkatakan dalam entry aku before ni, sepanjang aku hamil ni, telah banyak chocs yg aku telan..arini aku telah menambah lagik koleksi chocs tuk ditelan..gumbira sungguh atiku bila tgk harga kinder bueno febretku itu tersangat laa murahnye tadik! 3 paket tuh hanya rm6.98 shj! slalunye jgn arap ler dapat harge begitu kan..sepaket kinder bueno tu je regenye rm3.00++ tak silap aku..so aper gik, aku pon borong ler bebanyak sket..haha..gumbiranyaaaa..yeyeh! ntah kenape tekak aku suka pulak menelan black forest itu..sebelum ni, aku tersangat la tidak sukakan black forest disebbkan ada benda manis(cam jeli pink/purple) yg akan melekat2 kat gigi tiap kali makan choc tu..tp nampaknye aku dah bleh menelan macam2 chocs! hulur je laa apa2 chocs pon pasti aku akan telan dengan skelip mata saja! korang percaya tak black forest paling besar tu aku bleh habiskan dalam masa 1/2 jam saje?.. amazing rite?!! harap2 aku n baby sehat2 je laa hendaknye! jauhkan laa kami dari penyakit2 yang tak diingini!amin.. hehe

Thursday, January 29, 2009

working from home..oyeahh

hehe arini dah 3 ari aku work from home dalam minggu ni..bahagia sungguh aku!! tayah lah aku susah payah start enjin kereta n iron baju tuk pi office! haha..n alhamdulillah morning sickness aku dah beransur pulih..aku skang dah bleh nak masak2..huhu~ ..mr. hubby balik asik tersenyum je sbb atas meja mesti ada makanan..hehe..ye incik firdaous, wife awak ni takde laa pemalas sangat kan..arituh je saya tak masak2 sbb tak tahan bau..saya rajin taw!..(ahax angkat bakul sket)..
so menu special arini, aku buat sardin roll tuk supper malam ni and breakfast esok pagi..(tu lah specialnye work from home, bleh masak2, kemas2 rumah n etc)..sardin roll aku ni special sket, bleh simpan dalam fridge n goreng pada bila2 masa..n gerenti takkan lembap or lembik..so bersama2 entry kali ni, aku upload banyak sket gambar2 sardin roll kesukaan aku n mr. hubby!

kulit tepinya dibuang terlebih dahulu

inti sardin ditaruk

selepas siap dogolek2 dengan serbuk roti

sebelum digoreng

taraaaa..dah siap digoreng!

inilah sardin roll tuk supper kitorg malam ni! nampak sedap kan?? hehe mestilah sedapp!! nyum nyum~

Birthday mama

Arini birthday mama..smlm aku baru teringat aku tak prepare apa2 pon present tuk dia..dengan glabahnye aku pon surf online gift tuk deliver je anything for her birthday..Browse punya browse, so aku pon berkenan ngan satu benda alah ni..bunga+teddy bear+balloon dalam pod..so tanpa membuang masa, aku trus order n bayar thru online..tp malangnye, pagik tadik aku dapat call derang kater derang shortage of flowers sbb chinese new year ni, derang nak deliver ari esok which is dah bukan bithday mak aku dah..ciss!! geram plak aku..aku dah suka benda alah tuh..aku nak cancel je..skalik die kater kalo nak jugak, derang bleh deliver arini but then derang replace the flowers with buah2an..hmm buah pon buah laa..aku pon cakap ok je..(tp terasa cam kasik org sakit plak kasik buah2 ni)..takpe laa mama, hope u like it! so kol 3 ptg tadik mama call say thanks n terharu sbb aku ingat birthday die..of course mama, i will alwaiz remember ur birthday!


For every time you've taken time to show you care, to say a prayer, to give a day your loving touch…this is for you. Thank you, mom, so very much. Happy Birthday.

inilah benda alah yg aku dah order tu..alih2 derang replace ngan buah..hmmp..

Friday, January 23, 2009

Limau Mandarin free?

hehe..sempena CNY ni, mr boss kitorg telah dengan baik atinya menyumbangkan 2 kotak limau mandarin tuk team mate kitorang yg baper kerat je tinggal! huhu aku aper lagik, makan sepuas2nye laa kan..manis gila n aku suka!!(mati aku esok ada checkup ngan OBGku..tak hengat punyaa aku tlan brape guni limau dah tadik..jgn die suh aku retest mgtt dah ler..tak sanggup wehh nak posa n minum glucose likat tuh lagik!!) tadik sbelum aku balik, aku intai pantry tu lagik, ada sekotak lagik limau yg tak bersentuh..sempat gak aku cekup 10 bijik lagik tuk makan kat rumah..haha..ye laa kan semua dah start cuti, takkan nak biar busuk gitu je..baik aku bawak balik umah kan..naseb bayek aku tak hangkut satu kotak tu trus..tamo laa nampak tamak sangat kan..malu i! thanks Mr. Kenny!

sebahagian limau mandarin yg telah berjaya aku cilok

oh tak sabar nak tunggu ari esok!! i'm gonna meet my little chumel tomorrow!! tak sabar nak tau perkembangan si chumel ku ini..hopefully die sehat2 saje kat dalam perutku ini..I can't wait to meet you, little one!

Thursday, January 22, 2009

daddy mengidam sate kajang

hah daddy pon mengidam..camner leh tempias tah tatau laa.. dah 2 hari kereta mr hubby masuk ward..so terpaksa laa kitorang carpool ke kerja..since kerja aku minggu ni start kol 2 pm - 11pm..so during lunch hour, mr hubby akan mencilok tuk balik rumah tuk sent aku to office..minggu ni plak die bz kat site which is kat UPM, jauh gak die ulang alik tuk amik aku n sent aku..tp syok gak hubby balik tgh hari for lunch..terasa cam suri rumah berjaya..ceywahh..oh berbalik pada cerita daddy mengidam..td after amik kereta mr hubby from the workshop, aku bergegas balik rumah sbb aku actually still on office hour, aku kene balik rumah n sambung standby/keje kat rumah..mr hubby kater die nak singgah satu tmpt..so aku tak amik endah ler sangat sbb otak dok pikir 'jgn ler ada job abend kaa email kaa from onshore/customer kat US time aku tgh mencilok ni'..so tetengah khusyuk mengecheck email, mr hubby pulang dengan bau yg sangat mengenakkan! wow..mr hubby rupe2nye singgah satay kajang uptown..pergh mmg bagai orang mengantuk disorongkan bantal..perutku mmg tersangat laa lapar..makan tak hingat punyaa..kekenyangan sampai se'eh perut..waa aku ni makan2 je mesti se'eh perut..tp kang skejap je lapar balik..tetengah makan sate tu, aku pon bertanye laa mimpi aper die beli sate kajang tu..mr hubby jawab: 'daddy ngidam satay kajang..asal lalu je uptown tu mesti terasa nak singgah je makan..tp teringat awak, tak syok makan sorang2'..waaa baiknye mr hubby ingat kat bini..bagus bagus..sayangggg awak!! hihi

makanan febret mr hubby

oh teringat cerita rona roni yg kitorg tonton masa makan tadik, tak sangka si incik azroni tu bleh suka pada rona? dah laa rona tuh katun semacam je..macam tak percaya je si roni tu melamar si rona..tp bezz gak! padan muka gia tu..bleh plak die wat hal tadik..gedik + ngengada sungguh!! amik ko gia! haha pueh ati aku!! tak saba plak nak tunggu next episode next week!

Wednesday, January 21, 2009

masak dengan penuh kasih sayang..

malam ni perut ini sangat la terlalu lapar..mana taknye tgh hari tadik sikit je nasik yg dapat aku telan..walopon hubbyku makan 3 kali tambah(suka benar die dengan ikan tongkol masak kicap)..pada aku lauk yg aku masak tgh hari tadik tak sedap pon..mungkin tak kene dengan tekakku kot? die makan dengan penuh selera..laju je die makan tak pandang kiri kanan dah..katernye sedap..cukup rasa..tp ntah..sepinggan je aku makan..tak macam kebiasaan, semenjak ada si chumel di dalam perutku ini, pasti 2 pinggan nasik yg aku telan..maka, dengan suara manja aku pon memujuk mr hubby tuk masakkan mee sbb aku sangat laa kelaparan..nasib baik die sporting malam ni, die masak dengan penuh kasih sayang katernye..tp mmg betul! masakan yg dimasak dengan penuh kasih sayang mmg akan jadik sedappp!!(huish pengaruh rona roni makaroni betul la!)..rasa cam tak cukup plak walopon die masak banyak..sbb sedap kan..fuhh cayaa laa sayang!! tere tuh awak masak mee!!

so masakla dengan penuh kasih sayang!tak pandai masak pon nanti makanan sure akan jadik sedap!..

inilah juadah makan malam kitorang..mee goreng dimasak penuh kasih sayang + honeydew yg sangat manis!

Tuesday, January 20, 2009

Yong Tau Fu abang pasar malam kerinchi

fuhh! sedap sehingga menjilat jari!! smlm hubby pulang dari keje dgn di tgnnye sebungkus yong tau fu! pergh mmg dah tak nampak nasik dah..malam smlm ku tibai yong tau fu saje sehingga kekenyangan! gumbiraaaanye dapat makan yong tau fu abang pasar malam kerinchi tu!!
Thanks sayang for that delicious yong tau fu!! awak buat saya bertambah sayang!..

oh sila abaikan tom yam di sebelah itu..kedua2 mangkuk yong tau fu itu berjaya ku habiskan tanpa was-was gik..ahah

5 months?

minggu ni genap aku 5 bulan(20 weeks) preggie..skejap je masa berlalu kan?..namun, perutku masih tidak begitu menampakkan kebenjolannya..alhamdulillah morning sickness yg aku alami selama ini sudah berkurangan..dan kini si dia sudah pandai bergendang2 di dalam sana..jom kita tgk aper baby-gaga kater tuk minggu 20 ni..

Week 20: Congratulations, you now have a mini-baby!
Fetal development in pregnancy week 20:fetus in fifth month This week you're carrying about 10.5 inches and 10.5 ounces of solid baby-miracle-goodness! Their little delicates bones continue to ossify and toughen while their itsy bitsy finger and toe pads are finishing up. Your little monkey now has teeth buds, although they’re hidden beneath the gum line. And finally! Their limbs have reached their relative proportions—no more alien baby! Their cute pink lips are more defined, and might be helping out in a bit of prenatal thumb-sucking. If you have a little boy, then their tiny testes are descending, though they have not yet passed the abdominal wall. What’s more, eyelashes and eyebrows are also visible. At this point, your little one really looks like a miniature baby—and we do mean miniature as your little swimmer currently weighs a mere eighth of their final birth weight. With half the pregnancy behind you, the most significant gains are yet to come!


And how's mom doing?
Not that we need to tell you, but your baby may sometimes seem like a kick-boxer in training with no appreciation for your exhausted-pregnant-momma sleep needs. Still, before you start yelling at them to calm it down in there, remind yourself that your busy baby really have no idea if you’re rolling If you have already enrolled in a Lamaze course, consider coupling it with either a swimming or yoga course (or both!) out of bed or cozying up to your partner for a good nights rest. Unfortunately for your sleep schedule, your little independent thinker will continue to operate on their own time table throughout the rest of the pregnancy. And you thought rebellious behavior only started around puberty!

ahah kalo ler btul baby tuh kick sampai bleh lebam mata daddynye, mau perutku ini sudah berlubang2..huish..

Monday, January 19, 2009

First try

haha tengok orang lain ber-blog, tetibe teringin gak nak berblog..at least bleh membuang masa berkongsi crite kat blog ni dari dok termenung je..

hmm arini tak keje! (almost one month dah keje aku camni..org lain weekends saturday n sunday, aku weekends : sunday n monday..so bertapa laa aku kat rumah sengsorang melayan perasaan!!).. arinih lapaa sangat..n perut ni bagai digendang2 je..tatau laa orang kat dalam tuh dok buat apa..main bola mungkin? takpon tgh practice masuk gear..die pon lapa kot? yer laa dari pagik tadik si mommynye hanya menelan 8 ketul cekodok ikan bilis yg kurang enak(hehe ikan bilis habis, terpaksa masukkan kiub ikan bilis..haha tak sedap langsung)..tetibe wah! teringin nak masak tom yam laa plak..hadoi bukak2 fridge, takde pape binatang/sayur pon bleh dimasak!..terpaksa turun kedai beli!! *sigh*..so lepas je sidai2 baju n kemas2 rumah sket, ku gagahkan jugak diri tuk turun pi beli binatang2 n sayur2 yg nak dicampakkan dalam tom yamku nanti..hmm masak punya masak, at last kol 3 baru dapat makan tom yamku itu! sian orang kat dalam ni..lapa ye? takper takpe..mama makan 2 mangkuk ye?!! ahax.. amik ko! punye banyak tibai makan tom yam, sampai se'eh perut..terpaksa dok tegak! ahaha..



hmm apsal ek tekak ni macam2 plak die teringin nak makan..padahal mamaku sudah pesan, time preggie ni jgn pk2 sangat nak makan apa..apa yg ada, makan je..ni tuk mengelakkan aper org tua2 kater tu 'mengidam!'..hmm nak wat camner, bukan di pk2 pon..tetibe je terasa..smlm teringin sangat nak makan yong tau fu abg pasar malam kat kerinchi tu! dah lama gak teringin..tp diingat2kan pesan mama tu, tahan jugak perasaan..tp smlm terkuar jugak ayat tuh kat hubby "sayang..saya teringin laa nak makan yong tau fu"..dan2 tuh die kater esok die carikkan! warghhh!! hepinye!! die kater nak singgah pasar malam kerinchi tuh..yey! so tunggu kan je laa ptg ni die balik keje ngan yong tau fu di tgnnye!! hurray!!

sambil2 menaip ni, sedap jugak dok mengunyah coklat kan?nyum nyum.. sepanjang aku preggie ni, banyak btul coklat dah aku telan!! macam riso gak ni..kang terlebeh berat lak..tak si mommy yg menambah berat, si baby dalam perut pon bertambah2! wahh camner ni? harap2 babyku sehat laa hendaknyeh! amin!! huwaa kisses ku sudah kehabisan!

wah panjang benar bebelan aku tuk post yg pertama ni..haha tgh rajin tak wat mender ni..mmg ler..esok2 tataulaa tahap kerajinan ku camner laa plak..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...